Zobacz pełną wersję : d300 uzywany migawka niecale 50k kupowac?
Witam, co sadzice o d300 uzywanym w bardzo dobrym stanie, z wymienionymi w serwisie gumami i po przegladzie przy przebiegu niecale 50.000 za 2400? :) na co zwrocic uwage rpzy odbiorze osobistym? stan aparatu wizualny, migawka i matryca przy f max (czego konkretnie szukac i jak? ). Czu fakt ze gumy sie odkleily a przynajmniej sa po serwisowej wymianie moze rzutowac na jakos calego body, w sensie gumy sie odkleily to i migawka padnie po 70k klapniec? bo jak wiem moze dotrwac i 300k a moze i 55k :) od czego zalezy ta zywotnosc? od czeystego przypadku? bo tez niefajnie sie naciac za 2400 :) czy moze nowy d90 albo przynajmniej uzywka z roczna gwarancja? :)
dlatego nowy watek bo chodzi o konkretny przypadek a nie o ogolnie uzywany d300 :)
Mój ma 60 tys i jak wymienię tylną osłonkę to nie poznasz go od nowego.
No może trochę bardziej zakurzony.
http://www.nikon.pl/pl_PL/product/digital-cameras/slr/professional/d300s
piąta kropka od dołu: Trwałość migawki testowana przez 150 tys. cykli pracy.
więc nie masz jeszcze połowy.
lukaszD1x
01-08-2011, 15:26
Pytałeś już o to w inny wątku , nie widzę sensu zakładania nowego wątku kup i ciesz się fotografią .Aparat dobry a przebieg nie jest duży utarguj jeszcze ze 200zł i kupuj .Pozdrawiam
dzieki za opowiedz :) lukaszD1x wiem ze pytalem, nie dostalem odpowiedzi a bylo to nagle ale juz nieaktualne wiec watek ktory zalozylem w tej kwesti do zamkniecia. jednak chyba(nie wiem czy to najlepszy wybor) zainwestuje w d90 z gwarancja, naucze sie wyczuwac aparat, zobacze na co zwracac uwage przy uzywanym i za rok moze zmienie na uzywany d300/d300s jak cos bedize :) :)
p4oj wiem ze nie ma polowy, wiem ze 150k, wiem ze do 300k dociagnac potrafi i dalej czasem, ale zdarza sie i 50k ze moze pasc z tego co widzialem w innych miejscac (wyjatki ale sa) a w moim przypadku nie moge sobie pozwolic na taki wydatek bo narazie sa to nie na biezaco zarabiane $$ tylko zaoszczedzone z okresu 3 lat studiow :D, ktory moglby mnie kosztowac nastepne 1000 za wymiane migawki i pewnie okazaloby sie ze nie wiadomo czego ...
dobra mysle ze nie warto zasmiecac forum tymi wywodami i nie ma co wiecej robic komentarzy :) mozna usunac bo nie widze takiej opcji dla mnie a mod i admin moga napewno :)
Mój ma 60 tys i jak wymienię tylną osłonkę to nie poznasz go od nowego.
(....)
Trwałość migawki testowana przez 150 tys. cykli pracy.
nie oznacza to że nie padnie Ci przy 62371 klapnięciu
zastanawia mnie fakt że w/w stwierdzenie jest interpretowane jako gwarancja producenta
że migawka może padakę zaliczyć po 150001 klapnięciu
jak bierzesz uzywany to ja na twoim miejscu bralbym jednak tego d300
że migawka może padakę zaliczyć po 150001 klapnięciu
pewnie doświadczenia ze sprzętu RTV/AGD gdzie ludzie dostają gwarancję na 5 lat i po tym czasie duża szansa, że padnie, a jak padnie to naprawa kosztuje więcej niż nowy egzemplarz :|
Nie wiem czy kiedyś dociągnę do 150k - nawet nie chce mi się myśleć ile to przegrywania i obrabiania RAW 'ów ;) ;]
(~2 250 000 megabytes = 2 197 gigabytes danych ;))
myślę że warto go wziąść za 2400. przebieg 50.000 nie jest taki straszny.