Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pytanie o upgr. PC opartego na Atlhonie 64 x2

Polsar74
31-07-2011, 20:08
Witam

mam obecnie komputerek oparty na procesorze Athlon 64 X2 4000+ / 4 GB RAM PC2-5300. Chciałem wymienić mu procek na taki dajmy na to 6000+/6400+. Płyta jest kompatybilna z tym procem.
Pytanie jest - czy pamięć jest kompatybilna z tym "nowym" prockiem oraz czy Windzie 7 OEM nie bedzie szkodzić taka wymiana ?
Pozdrawiam
Paweł

Kyle
31-07-2011, 22:32
Nie ma sensu wymieniać na modele 6000+/6400+ . Zapewne Twoja płyta obsłuży choćby Athlon II - te przynajmniej nie są tak energożerne jak te stare 6X00+ . Z drugiej strony średni sens wymieniać procesor na "trochę" szybszy. Może wstrzymaj się jeszcze chwilę i albo wymień całość, albo kup jakiegoś Phenom II X4 9XX .

Majek
31-07-2011, 22:42
Z drugiej strony takiego Athlona 64 6000+ można kupić za grosze, chociaż zauważalnego przyrostu wydajności raczej nie uświadczysz. OEMowe licencje Microsoftu dopuszczają chyba trzykrotną wymianę bazowych komponentów (tak, żeby było legalnie). A później system i tak nie robi większych problemów. Generalnie taki procesor wymienisz, W7 sam się pokapuje, że coś się zmieniło i pójdzie dalej.

Polsar74
01-08-2011, 05:58
Z drugiej strony takiego Athlona 64 6000+ można kupić za grosze

nie takie znowu grosze - w zależnosci od oferty to ceny sie kształtują na poziomie 180-280 pln, więc ciągle się wacham czy jednak nie pokusić się na np tak bardzo zachwalanego tutaj Penciaka i3 2100

Majek
01-08-2011, 09:58
Piszę "grosze" w stosunku do jakiejkolwiek innej zmiany. Bo jak teraz chcesz się przerzucić na Intela, czy nawet jakiegoś nowszego AMD, to jeszcze musisz płytę zmienić, być może pamięci. A tak, to tylko wyciągasz proc, wkładasz drugi i działa, nawet ciut szybciej, niż obecnie.

Kyle
01-08-2011, 13:15
Te Athlon II i Phenom II powinny mu chodzić (nie wiem jaką ma tą płytę, ale nawet na starym AM2 powinno być OK)

Greg77
02-08-2011, 08:18
Te Athlon II i Phenom II powinny mu chodzić (nie wiem jaką ma tą płytę, ale nawet na starym AM2 powinno być OK)

Athlon II i Phenom II potrzebuja AM2+ a na starym AM2 nie beda wykrywane, niektore plyty wymagaja tylko uaktualnienia biosu a niektore (te starsze) nie poleca i juz.....
I tak chwala AMD, ze nie miesza z mostakami od tak dawna jak to robi Intel....co uznaje za jedyny minus Intela.

piom
02-08-2011, 08:21
ja bym szedł w intela jednak...

Kyle
02-08-2011, 08:29
Athlon II i Phenom II potrzebuja AM2+ a na starym AM2 nie beda wykrywane, niektore plyty wymagaja tylko uaktualnienia biosu a niektore (te starsze) nie poleca i juz.....

Miałem dawno, dawno temu tą płytę AM2 :
http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-m55s-s3_11

wg.:
http://www.gigabyte.com/support-downloads/cpu-support-popup.aspx?pid=2384

obsługuje nawet Phenom II X4 w wersjach z 95W TDP .

toki
02-08-2011, 09:21
Wstrzymać się jeszcze trochę, dozbierać pieniędzy na nowy sprzęt a stary sprzęt ładnie wyczyścić i do domu dziecka - niech mają radochę, jeszcze im posłuży.
A tak odnośnie tematu to pytanie co robisz na tym komputerze i jaka moc jest Ci potrzebna. W typowych zastosowaniach domowych różnic pomiędzy AMD a intelem aż tak wielkich nie ma. Zmienisz sam procesor to za jakiś czas uznasz, że trzeba zmienić grafikę, potem dysk, pamięć i suma sumarum wyjdzie Ci cena nowego.

Greg77
02-08-2011, 09:54
obsługuje nawet Phenom II X4 w wersjach z 95W TDP .

Jak pisalem, niktore wymagaja aktualizacji biosu i juz;)
Niektore jednak nie poleca za chiny ludowe, a to pewnie z powodu ograniczen sprzetowych w postaci napiec na slocie.....moge si emylic, nie znam sie:D
Wiem, ze AM2+ dziala z prockami AM3 a AM2 juz niekoniecznie....

Grzybu
02-08-2011, 10:49
Wszystko zależy jaka płyta. Jak Gigabyte, to na stronie jest info jakie procki obsługuje (Kyle to właśnie pokazał). Czasem wystarczy zaktualizować BIOS (o czym wspomniał Greg).
Osobiście mam Ath 5000+ i powiem szczerze, że praca w LR nie jest jakaś mega komfortowa. Czasem się coś przytnie, głównie przy wybieraniu narzędzi typu pędzel, gradient czy też stempel (tutaj przycinanie jest najbardziej widoczne). Osobiście też się zastanawiam nad zmianą procka. Myślę że dwujajowy Phenom (555 lub 560) poprawiłby trochę płynność pracy.
Co do RAM to jest go 4GB, co prawda nie jakieś mega szybkie, ale taka ilość powinna mimo wszystko wystarczyć do komfortowej pracy.

Greg77
02-08-2011, 12:27
Wszystko zależy jaka płyta. Jak Gigabyte, to na stronie jest info jakie procki obsługuje (Kyle to właśnie pokazał). Czasem wystarczy zaktualizować BIOS (o czym wspomniał Greg).
Osobiście mam Ath 5000+ i powiem szczerze, że praca w LR nie jest jakaś mega komfortowa. Czasem się coś przytnie, głównie przy wybieraniu narzędzi typu pędzel, gradient czy też stempel (tutaj przycinanie jest najbardziej widoczne). Osobiście też się zastanawiam nad zmianą procka. Myślę że dwujajowy Phenom (555 lub 560) poprawiłby trochę płynność pracy.
Co do RAM to jest go 4GB, co prawda nie jakieś mega szybkie, ale taka ilość powinna mimo wszystko wystarczyć do komfortowej pracy.

Sam przesiadalem sie z Athlona 6000+ na PhenomaII 555 i powiem Tobie, ze tutaj roznice da sie odczuc, ale o RAMie tez pomysl, warto...

Grzybu
02-08-2011, 14:20
Sam przesiadalem sie z Athlona 6000+ na PhenomaII 555 i powiem Tobie, ze tutaj roznice da sie odczuc, ale o RAMie tez pomysl, warto...
No to mnie pocieszyłeś, chyba się zdecyduję na zmianę.
A z tym RAM'em to faktycznie, nawet jeszcze przed prockiem. Cena za 2 GB jest teraz bardzo atrakcyjna. 6GB + nowy procek powinny dać radę. A cena nie przekroczy 400 zł

Polsar74
03-08-2011, 07:33
Ponawiam główne pytanie - czy pamięć jest kompatybilna z tym "nowym" prockiem oraz czy Windzie 7 OEM nie bedzie szkodzić taka wymiana ?

Majek
03-08-2011, 10:39
Na drugie pytanie już Ci odpowiedziałem. Windzie na 99,9% wymiana nie zaszkodzi.

Greg77
03-08-2011, 12:55
Ponawiam główne pytanie - czy pamięć jest kompatybilna z tym "nowym" prockiem oraz czy Windzie 7 OEM nie bedzie szkodzić taka wymiana ?

Jezeli twoja pamiec teraz dziala z 4000+ to na 100% bedzie dzialac z 6000+.....spokojnie.
Windzie nie zaszkodzi a tylko doda wigoru:)

Grzybu
03-08-2011, 18:06

OK! "Ramy" już są. Przy normalnej pracy (net Word itp) na razie nie odczuwam żadnej zmiany. Z LR na razie nie miałem okazji normalnie pracować, więc ciężko stwierdzić. Obecnie tylko sobie grzebałem w starych zdjęciach i chyba jest lekka poprawa, ale to trzeba sprawdzić "w praniu". Muszę jeszcze sprawdzić Matlaba jak pracuje.