PDA

Zobacz pełną wersję : różnice między wersjami 50/1.8 D

gregmarsden
31-07-2011, 16:44
Witam,
Mam pytanie. Czy jest jakiaś istotna różnica pomiedzy wersjami 50/1.8 D tą aktualnie produkowaną i wersją ze skalą odległości? Nie mam pojęcia czy wcześniej było o tym na forum czy nie bo 50ka to temat rzeka .. chce kupić ten obiektyw ze względu na AF bo do tej pory używałem tylko manualnych (Pentacon i Helios) o tej ogiskowej.

Winston
31-07-2011, 18:21
wszytkie 50 nikona mają skalę odległości.

35 1.8G nie ma.

różnica między 50 1.8D i 50 1.8G - bezgłośny silnik, AF działa na aparatach bez śrubokręta, ładniejszy bokeh, ostrzejszy od 1.8.

km79
31-07-2011, 18:29
Te ze skalą odległości w okienku były produkowane w Japonii.

Winston
31-07-2011, 18:34
chyba że mówimy o skali odległości za szybką, to tak, japońskie.

te chińskie (mam jedną przed sobą) maja skalę odległości, tylko nadrukowaną na pierścieniu ostrości.

bogdi64
31-07-2011, 19:13
chyba że mówimy o skali odległości za szybką, to tak, japońskie.

te chińskie (mam jedną przed sobą) maja skalę odległości, tylko nadrukowaną na pierścieniu ostrości.

była jeszcze wersja z nadrukowaną skalą i metką Japan korporacja - wersja sprzedawana w USA, oni mają uczulenie na made in china

gregmarsden
31-07-2011, 21:09
Dziekuje wszystkim ale mówic szczerze niewiele się dowiedziałem :) ..to, że made in japan wiedziłem, że starsza wersja etc. ale chodzi mi o subiektywne odczucia osób, które miały podpiete obie wersje bo tak samo nie jest oczywiste to, że nowszy musi być optycznie lepszy jak i to, że made in japan da lepsze obrazowanie bo to wersja na której nikt nie ciął kosztów :)

deep
31-07-2011, 21:16
Miałem ponad 10 szt 50 różnych więc może coś napiszę. Optycznie zależy jak się trafi, miałem cudnego chińczyka oraz japończyka ale również mydlane sztuki się trafiły. Nie ma reguły a są to te same wzory optyczne więc różnice wynikają tylko ze staranności montażu i tutaj widać delikatnie różnicę na plus dla starej wersji z szybką, nie trafiłem jeszcze na sztukę bardzo słabą. Najważniejsza różnica pomiędzy tymi szkłami to wykonanie. Najstarsza wersja jest w środku metalowa, ale z czasem smar może przestać robić swoje i wtedy stare szkiełko robi się głośne. Na szczęście rozebranie tego szkła i przesmarowanie to pikuś (dla mnie).

gregmarsden
31-07-2011, 21:52
10 szt to niezła żonglerka :) mam nadzieje, że ja długo pozostane przy tym japończyku z szybką bo skoro akurat mam takiego na oku to przy braku istotnych różnic nie ma co sie długo zastanawiać

deep
31-07-2011, 22:05
10 szt to niezła żonglerka :)

No ze mną tak już jest :)

Ciągle czegoś szukam, zmieniam, sprzedaję potem żałuję i tak w kółko. Plus tego to doświadczenie. Teraz znów wracam do kilku szkieł które miałem i sprzedałem :)

gregmarsden
31-07-2011, 22:18
ja póki co z fotografia "romansuje" amatorsko od dwu lat więc tym czasem tylko dopkupuje :) ..sobie, ..synowi (wyszlismy z założenia, że szkła to bardzo osobista sprawa :) ) - on również połknął bakcyla - na tyle, że kończąc gimnazium kolejną szkołe wybierał pod kątem obecności w planie lekcji zajęć z fotografii :)

bednario
31-07-2011, 22:36
ten stary japończyk z szybką to jest wersja bez "D"

Sapphiron
31-07-2011, 23:09
miałem starego japończyka, teraz mam nowego chińczyka... i szczerze jak tego zajeżdżę to kupię znów chińczyka bo jak na obiektyw za 400zł to jest to kosiarz żyleta...

Miałem też 50/1.4D i albo trafiłem na ciulowy egzemplarz albo 50/1.8 jest lepsza od tego...

gregmarsden
01-08-2011, 00:06
jesli można rozwinąć kwestie braku D.. o ile się nie myle ma to zwiazek dobieraniem parametrów przy doświetlaniu lampa systemową .. w praktyce chyba nie jest to zbyt istotna wada, szczególnie gdy nie korzysta się z i-TLL (czasem D-TLL, a w wiekszości przypadków manual)?