PDA

Zobacz pełną wersję : D300s grip

Michaelg
31-07-2011, 15:28
W jakiej cenie jest oryginalny grip do D300s i czy jest faktycznie różnica pomiędzy oryginalnym a zamiennikiem? Na allegro coś zamienniki same. Czy ten do D300 pasuje i do S ?

-bob-
31-07-2011, 15:45
MB-10 ............ oryginał ok 1000-1200 PLN ............. Pasuje również od D700 ;-)

Szakall1
31-07-2011, 16:05
jeśli grip to tylko MB-d10, każdy inny zamiennik nie da Ci tego co oryginał.
Jeśli stać Cię na taki aparat to uwierz że zamiennik MB-D10 będzie wyglądał i sprawował tragicznie (piszę z doświadczenia z zamiennikiem Alpha)
Najtańszy Mb-D10 na wyszukiwarce cenowej za 978 zł

Nikon d300 a d300s nie zmienił się fizycznie więc zamiennik pasuje jak ulał :)

J51
31-07-2011, 18:52
Jeśli stać Cię na taki aparat to uwierz że zamiennik MB-D10 będzie wyglądał i sprawował tragicznie (piszę z doświadczenia z zamiennikiem Alpha)
Chyba miałeś jakiś walnięty zamiennik Alpha,ja taki używam od ponad roku i nie mam z nim żadnych problemów,jeśli tobie nie działa,to nie pisz że wszystkie Alphy są złe.

wunat
31-07-2011, 18:58
a jakie sa wymierne roznice miedzy oryginalem a nie oryginalnym gripem?

Motorniczy
31-07-2011, 19:19
Polecam grip Newell . Posiada wszystkie "sanki" na paluchy, szeroka baterie i szara , dobra jakosc . Jesli nie jedziesz na wojne to polecam .

Sapphiron
31-07-2011, 19:25
jest gdzieś w tym dziale temat jak to nieoryginalny grip uwalił dwa razy wyświetlacz w d700 i to nie jednemu użytkownikowi tylko kilku...

Biorąc taki aparat nie ma sensu babrać się z zamiennikami bo na prawdę mija się to z celem...

Sapphiron
31-07-2011, 19:27
jest gdzieś w tym dziale temat jak to nieoryginalny grip uwalił dwa razy wyświetlacz w d700 i to nie jednemu użytkownikowi tylko kilku...

Biorąc taki aparat nie ma sensu babrać się z zamiennikami bo na prawdę mija się to z celem...

czarq
31-07-2011, 20:08
Osobiście polecam zamiennik oryginalnego gripa firmy Newell. wysoka jakość wykonania i bezproblemowe użytkowanie z Nikonem D300s jak i z 700-tką czynią go konkurencyjnym do oryginału. Gwarancja 2 lata daje dużo czasu na wychwycenie usterek.

coroner
31-07-2011, 21:18
Pod swoją s'ką mam Alphę, w działaniu niczym nie różni się od oryginału.

Sephi
08-12-2012, 13:40
Ponieważ to mój pierwszy post na forum chciałbym wszystkich gorąco powitać! :)

Niestety los chciał, że uderzam do Was "na dzień dobry" z problemem, a ponieważ nie chcę zakładać nowego posta to postanowiłem podpiąć się pod już istniejący na temat gripa do D300.

Wczoraj odebrałem towar - grip Newell MB-D10, podpiąłem go pod aparat i... jego zachowanie jest dalekie od ideału.

1. Po włączeniu aparatu pojawia się dźwięk jakby od razu ustawiany był AF choć nie jest wciśnięty żaden spust migawki.
2. Robiąc zdjęcie nie wyświetla się jego podgląd (po odłączeniu gripa wszystko wraca do normy)
3. Nie można wejść do menu podglądu zdjęcia, ba, do menu opcji również nie. Nie działa przycisk INFO i aparat działa dziwnie wolno (ustawia AF z dużym opóźnieniem)
4. Na gripie działają kółka nastawne ale nie działa zupełnie spust migawki

Używam oryginalnych baterii Nikon i mam wgrany najnowszy soft. Być może ktoś z Was miał podobny problem. Może trafiłem pechowo na walnięty egzemplarz? Wiem, że najlepiej kupić orginalny grip ale zaznaczę, że na zamiennik zdecydowałem się dlatego, że będzie on używany raptem kilka razy w miesiącu podczas zdjęć na meczach więc nie potrzebuję "woła roboczego" :)

Pozdrawiam /Łukasz

GonzoG
08-12-2012, 13:52
Wygląda, że grip ma problem ze spustem - to by tłumaczyło m.in. brak podglądu zdjęć.

Sprawdzić czy coś nie blokuje spustu na gripie. Jeśli nie to reklamować u sprzedawcy.

Sephi
08-12-2012, 14:14
Witaj!

Dzięki za odpowiedź, potwierdziłeś moje przypuszczenia choć bardziej wygląda mi to na jakieś zwarcie bo spust klika dobrze - tzn dwustopniowo - tyle, że nie wyzwala migawki.

Idzie na reklamację, trudno ;/ Oszczędny jak zwykle płaci 2x...

misio1399
08-12-2012, 16:36
wybrałbym opcje sprzedać i kupić używany ale orginalny. no i materiał z którego jest wykonany poprostu jest jak body i elegancko leży w łapie

ska
08-12-2012, 18:58
Wygląda na to że spust migawki jest cały czas zwarty

Los_Pablos
09-12-2012, 18:18
Sephi jeżeli kupiłeś nowy grip i korzystałeś z oferty sklepu internetowego, a nie chcesz rezygnować z tego gripa(zwracać do sklepu) to skontaktuj się z firmą Foxfoto. Gripy na gwarancji wymieniają na nowe sztuki. Jak im wyślesz grip, to możesz się z nimi umówić żeby wysłali Ci np. 3 sztuki gripów do najbliższego Ci sklepu, który rozprowadza ich sprzęt. Po przetestowaniu w sklepie napewno trafi się sztuka wolna od wad. Pozostałe dwie wrócą do nich. Po początkowych problemach, teraz złego słowa nie powiem na zamiennik tej firmy. Grip mam podpięty pod D300s.

leszek225
27-12-2012, 18:19
Mam D300s i uzywam gripa Alphe z orginalna bateria, wszystko dziala jak nalezy, brak roznic Alpha a orginal oczywiscie oprocz zaoszczedzonych 800-900 PLN

SMIGOL
27-12-2012, 19:02
a jakie sa wymierne roznice miedzy oryginalem a nie oryginalnym gripem?
Przede wszystkim cena i trochę jakość wykonania.Zamienniki firmy Meike są naprawdę bardzo dobrej jakości.

krispike
27-12-2012, 20:23
Mam D300s i uzywam gripa Alphe z orginalna bateria, wszystko dziala jak nalezy, brak roznic Alpha a orginal oczywiscie oprocz zaoszczedzonych 800-900 PLN
Dokładnie - mam to samo (od 1,5 roku) - potwierdzam, polecam!

Sephi
27-12-2012, 22:13
Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Ostatecznie sprzedający zwrócił mi pieniądze (ja mu towar) bo na naprawę serwisową trzeba by czekać 1-2 miesiące.
Wezmę pod uwagę Wasze sugestie co do zamienników :)

Pozdrowienia

arczi2804
06-09-2013, 09:03

Niestety potwierdzam, że nieoryginalne gripy palą elektronikę wyświetlacza. Dowodem na to jest mój d300. Naprawa to 600 pln, więc nie ma co oszczędzać i kupić oryginał!! Tak powiedział mi "gościu" w serwisie.
Ja jednak zastanawiam się na drugą strona medalu, a mianowicie, czy to nie jest przypadkiem wina nieoryginalnych baterii, bo co ma grip do zasilania, to bateria podaje napięcie.

Piotr.S
08-09-2013, 20:46
Mamy w "firmie" dwie lustrzanki N: D300 i D300s. Jedna ma podpięty oryginalny grip a druga chiński. W codziennym użytkowaniu nie ma żadnej różnicy. Jedyne co może przeważyć na rzecz oryginalnego to metalowy "chłód" - jest poprostu bardziej "sexy" Wiecej zalet oryginała nie zauważyłem. Pozdrawiam

mmfazi
08-09-2013, 21:31
Osobiście posiadam nieoryginalny grip Meike, po przeczytaniu informacji na forum, używam go z baterią TYLKO w gripie....tak dla pewności.

sruba
19-09-2013, 22:44
Moim zdaniem najkorzystniejszym rozwiązaniem jest kupić oryginalny MB-D10 tyle że używany. Da się znaleźć w super stanie za 500-600 zł, trzeba tylko poszukać. Sam kupiłem na naszej giełdzie praktycznie bez śladów użytkowania za 550 zł. Cena nowego oryginału to jednak przegięcie...