Zobacz pełną wersję : D90 - optymalne ustawienia
aparat mam tydzien
prosze o propozycje najlepszych ustawien sprawdzonych w praktyce
np iso mam na auto ale nie wiem jaka wartosc odnoszaca mu nastawic 200 1600 czy 3200
wb na auto ale co dalej?
pzdr
wpadnij kiedy do glasgowa to ci powiem co sam wiem
co dalej? :)
widać że nie czytałeś instrukcji, + jest wiele stron opisujących funkcje w aparacie i do czego służą
polecam lekture
nie ma czegoś takiego jak "propozycje najlepszych ustawien sprawdzonych w praktyce"
tu sie nie zgodze
oczywiscie ze sa takie ustawienia
to takie ustawienia, ktore lubisz i sie sprawdzaja w praktyce
co prawda do kazdej sytuacji inne, ale jednak...
;)
instrukcje czytalem 1000 razy, ale chodzi o to ze teoria to inna sprawa a praktyka to inna sprawa
wpisujcie swoje sprawdzone ustawienia
chodzi mi glownie o widoczki, nie bede robil zdjec portretow
wczoraj np dowiedzialem sie ze na trybie z preselekcja przyslony nie warto ustawiac powyzej f = 10 bo zdjecia traca na jakosci - choc zakres regulacji jest powyzej 30
takze
wb = auto
iso = auto (ale jaka wartosc odnoszaca? 200, 1600, 3200?)
wczoraj np dowiedzialem sie ze na trybie z preselekcja przyslony nie warto ustawiac powyzej f = 10 bo zdjecia traca na jakosci - choc zakres regulacji jest powyzej 30
to nie jest przypadlosc Nikona......
Rob NEFy i reszta sie zajmij w czasie wolania, jezeli chcesz jpg to co za roznica, ustaw vivid i heja...
Iso jak najniższe (200 to chyba najniższa natywna czułość).
tak czy siak, patrzac o tym co piszesz na temat iso przy krajobrazach, mz dluga droga przed toba.
Popatrz w google, exify luknij...itp...
A co do np moich ulubionych ustawien, to lubie je zmieniac tak czesto jak to mozliwe do kazdej sytuacjii inaczej.
aparat mam tydzien
np iso mam na auto ale nie wiem jaka wartosc odnoszaca mu nastawic 200 1600 czy 3200
wb na auto ale co dalej?
pzdr
porównam Twoje pytanie do pytania o samochód.
kupiłem wczoraj VW Golfa, proszę o poradę na jakim biegu jeździć najlepiej i jak mocno wciskać pedał gazu i hamulca. jakie są Wasze preferencje?
Kolega newłaściwe pytanie postawił więc niczego się nie dowiedział. Radzę zacząć od przeczytani 1 raz " John Hedgecoe _ FOTOGRAFIA Jak lepiej fotografować" lub innej podobnej tematycznie zamiast stawiać pytania na które nikt sensownie i nawet pobieżnie nie odpowie. A potem do instrukcji żeby odpowiednio wykorzystać możliwości. Teoria i praktyka to dotyczy głównie dzieł Marksizmu i podobnych. W technnice te róznice są bardzo niewielke. I to by było na tyle.
krzysiozboj
31-07-2011, 16:51
Odpowiem chyba bez specjalnej złośliwości.
Dla wtajemniczonych pierwszego stopnia najlepszym ustawieniem aparatu do wszystkiego jest ... zielony prostokącik.
Drugi stopień to programy tematyczne - portrecik, widoczki etc, one całkiem niegłupio działają i całkiem sensownie automatyka dobiera ustawienia.
Dla "hardkorwców" wiedzących co to przesłona, czas naświetlania, czułość, głębia ostrości, ekspozycja, znających zależności między wcześniej wymienionymi są już tryby S,A,M. Tacy "hardkorowcy", mający już opanowaną ową tajemną wiedzę nie zadają już takich pytań.
Jest opcja szukaj na forum http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=97848
krzysiozboj
31-07-2011, 17:31
I by nie być gołosłownym, strzeliłem sobie teraz "widoczek", aparat ładnie ustawił f8, zjechał z iso w dół na ile pozwalał czas naświetlania 1/60. To samo ujęcie an sport czas 1/800 f3.5 iso800, na portrecik f3.5 (niżej szkło nie pozwala), iso200 (D90 więc iso minimalne), czas 1/250.
Więc albo świadomie coś ustawiamy albo zostawiłbym to automatyce, przynajmniej w kwestii podstawowych parametrów.
igorrro instrukcje można czytać w nieskończonośc i nic z niej nie będziesz rozumiał, przecztaj raz ze zrozumieniem. Z twoich odpowiedzi wynika ( dla mnie ) że nie wiesz co to jest przysłona, czas , czy ISO i do czego służą.
Jeżeli chcesz się nauczyć robić zdjęcia nie używaj żadnych programowych jak sport, noc czy jakieś tam jeszcze, zkoncentruj się na M, P, A i żadnego auto ISO.
krzysiozboj
31-07-2011, 17:54
igorrro instrukcje można czytać w nieskończonośc i nic z niej nie będziesz rozumiał, przecztaj raz ze zrozumieniem. Z twoich odpowiedzi wynika ( dla mnie ) że nie wiesz co to jest przysłona, czas , czy ISO i do czego służą.
Jeżeli chcesz się nauczyć robić zdjęcia nie używaj żadnych programowych jak sport, noc czy jakieś tam jeszcze, zkoncentruj się na M, P, A i żadnego auto ISO.
Ale do tego musi być odrobina podstaw, jeśli ktoś tego nie umie i nie chce się uczyć (instrukcja tego nie nauczy, tu podstawy fotografii się kłaniają a nie obsługa aparatu) to D90 (pewnie inne też) całkiem fajnie dobiera parametry w programach tematycznych, przy nieswiadomym ustawianiu ręcznym można sporo gorzej ustawić.
zgadzam się z tobą krzysiozboj, podstawy są ważne jak najbardziej i dlatego trzeba zakupić jakąś książkę lub szukać informacji w sieci. Ja się "wychowałem" na YT w temacie fotogtafii i oczywiście net.
krzysiozboj
31-07-2011, 19:07
Teraz to banalny wręcz dostęp do wiedzy, mnie podstaw 25 lat temu zenit nauczył, później kupiłem sobie najtańszego eosa z kitowym zoomem i dłuuuugo nie mogłem zrozumieć dlaczego zenitem ładne zdjęcia robiłem a nowoczesny, zachodni aparat daje mi mydło jak diabli. Nie było neta, for tematycznych, książek coś tam było ale ... gdzie mozna było 20 lat temu uzyskać informacje n/t jakości dostępnych szkieł?
Coś co kiedyś było trudno dostępne teraz mamy po kilku kliknięciach w necie, podstawy fotografii można załapać po 1-2 godz czytania ze zrozumieniem.
Ja nie wiem gdzie Wy widzicie problem, kolega prosi o ustawienia, ja zaproponuję takie:)
Tryb M
f 5,6
1/60s
iso 200
WB chmurka
Na pewno jedno na kilka wyjdzie:)
btw Pamiętacie te papierowe kółeczka do zorki na których ustawiało się porę roku porę dnia i pogodę, po paru strzelonych filmach człowiek był sam sobie światłomierzem:)
Jest opcja szukaj na forum http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=97848
Jedyna sensowna odpowiedź.
Kolega mało precyzyjnie zadał pytanie. Zakładam, że nie pytał o ekspozycje, a ustawienia różnych bajerów zaszytych w puszkę.
Jeżeli natomiast się mylę to......ręce opadają. Wtedy ustaw na te zielone na pokrętle trybów, a najlepiej sprzedaj puchę, kup jakaś tanią małpkę, a resztę przeznacz na alkohol i panienki.
RAW
statyw + opcja opóźnionego podnoszenia lustra
tryb A lub M
ISO200 f > 10
ew bracketing dla zabawy z HDR'ami
krzysiozboj
01-08-2011, 11:52
Jedyna sensowna odpowiedź.
Kolega mało precyzyjnie zadał pytanie. Zakładam, że nie pytał o ekspozycje, a ustawienia różnych bajerów zaszytych w puszkę.
Jeżeli natomiast się mylę to......ręce opadają. Wtedy ustaw na te zielone na pokrętle trybów, a najlepiej sprzedaj puchę, kup jakaś tanią małpkę, a resztę przeznacz na alkohol i panienki.
Obawiam się że pytania o "ekspozycję" były ale nie dramatyzowałbym tak ja Ty, tego idzie sie nauczyć (zrozumieć) max w kilka godzin.
I powtórzę się, programy tematyczne całkiem sensownie działają, jeśli się do końca nie jest pewnym tego co się chce ustawiać to lepiej zostawić to im, nie zaszkodzi też którymś wieczorkiem poczytać o iso (kiedy i dlaczego używa się wyższego niż nominalne), przesłonie, głębi ostrości, czasie migawki, o zależnościach między w/w, o hiperfokalnej (do widoczków może być przydatne).
A jeśli się mylę to zgodzę się że link jak najlepszy a pytanie było nieco niefortunnie zadane.
ISO 100, f/16, czas 1/4000 sekundy i zamknięty dekielek - idealnie sprawdza się w sytuacjach robienia czarnego zdjęcia
aparat mam tydzien
…ustawienie aparatu na statywie ale też sprawdza się powieszenie aparatuy na na pasku na szyi... ;)
Przepraszam ale nie mogłem się powstrzymać, człowiek uczy się całe życie, znacznie dłużej jak nie umie zadawać właściwych pytań.
P.Peterwas
03-08-2011, 13:05
igorrro, zapoznaj się z poniższymi pozycjami, w mojej ocenie pierwsza pozycja to podstawa
1. Bryan Peterson - "Ekspozycja bez tajemnic";
2. Bryan Peterson - "Czas naświetlania bez tajemnic";
3. Bryan Peterson - "Kreatywna fotografia bez tajemnic".
DonMaliniacco
04-08-2011, 19:58
ISO 100, f/16, czas 1/4000 sekundy i zamknięty dekielek - idealnie sprawdza się w sytuacjach robienia czarnego zdjęcia
hmmm... mi na tych ustawieniach czarne wychodzi nie doświetlone. Istna sadza ;)
hmmm... mi na tych ustawieniach czarne wychodzi nie doświetlone. Istna sadza ;)
Może fotografowałeś murzyna w piwnicy?
Kocham takie tematy...
DonMaliniacco
04-08-2011, 20:41
Kocham takie tematy...
ja tez :)
Igorro, jako, ze nie masz daleko do Londynu, zapraszam na wspolne focenie opactwa Westminsterskiego we mgle:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://foto.maliniak.blink.pl/bajzel/igorro.jpg)
ustawienia: ISO 400, f22, czas 30 sekund. Udalo mi sie to strzelic "z reki". Obiektyw: Nikkor 12-24/4.
Ostrosc ustawiona byla na Big Bena, ale wydaje mi sie, ze obiektyw ma delikatny ff
PS.
Wineta dodana z cala swiadomoscia. Uwazam, ze nadaje niepowtarzalny klimat.
Igorro - sorki za wstawienie zdjecia do Twojego tematu. Jezeli bedziesz chcial, to usune.
ja tez :)
Igorro, jako, ze nie masz daleko do Londynu, zapraszam na wspolne focenie opactwa Westminsterskiego we mgle:
ustawienia: ISO 400, f22, czas 30 sekund. Udalo mi sie to strzelic "z reki". Obiektyw: Nikkor 12-24/4.
Ostrosc ustawiona byla na Big Bena, ale wydaje mi sie, ze obiektyw ma delikatny ff
PS.
Wineta dodana z cala swiadomoscia. Uwazam, ze nadaje niepowtarzalny klimat.
Igorro - sorki za wstawienie zdjecia do Twojego tematu. Jezeli bedziesz chcial, to usune.
:) rewelacyjne podsumowanie :) dawno się tak nie ubawiłem
Dziękuję i pozdrawiam
Dzieki za wszytskie odp ;). Jak narazie cykam na trybie A z preselekcja przyslony, temat iso ogarniety ;). Musze czytac czytac madre ksiazki i cykac, cwiczyc nie spac zwiedzac ;), pozdrawiam
szymon708
23-08-2011, 10:00
polecam Ci program auto bo widze nie masz bladego pojecia jak to wszystko dziala. Pstrkaj sobie na zielonym będzie miło i przyjemnie :-)
aparat mam tydzien
wb na auto ale co dalej?
pzdr
Miszcz podpuchy. Absolutny Miszcz ! Padam na kolana !
Miszcz podpuchy. Absolutny Miszcz ! Padam na kolana !
No miszcz, bo tu zadaje takie banalne pytania, a za 3 tygodnie już radzi innym jaki aparat wybrać i jaki obiektyw jest lepszy...
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=188547
nie miszcz podpuchy tylko..no wlasnie...
Te same smieszne pytania co tutaj, zadawal tez na innych forach. Po prostu naumial sie juz i radzi innym... :)
krzysiozboj
24-08-2011, 09:22
Ale do jasnej cholery czego mógł się naumieć? Toż zwyczajne trolowanie jest.
tak czy siak, nie takie watki zamykano...
...az dziwne ze nie szkoda adminom miejsca na serwerze na takie glupoty. Ja bym zamknal i pozamiatal. Ale to nie moja robota.
Pozdr
Lachsize
24-08-2011, 14:58
Eot