PDA

Zobacz pełną wersję : ... D80 i co dalej, dla filmu i potomka

Placek
31-07-2011, 11:08
Drodzy Nikoniarze

Zakładam ten watek jako nowy na forum ale także jako kilkuletni systemowiec Nikona.
WITAM WAS.
W chwili obecnej posiadam Nikona D80 a do tego Nikkora AF-S 18-200VR.
Jest to mój zestaw uniwersalny, zabieram go na wszystkie wakacje, plenery i „do kotleta”.
Po 3 latach pojawiły się nowe potrzeby i nowe wymagania dlatego zwracam się do Was.

Coś o mnie jako fotografie:

Jestem tylko ambitnym amatorem
90% zdjęć cykam w jpg uczę się softu
90% mich zdjęć to plenery dlatego póki co było łatwo
Najczęściej wykorzystuję program „P” i czasami programy tematyczne – gdy już kompletnie nie idzie mi z manualem
Sporo korzystam z drugiego monitora zatem D5100 średnio mi pasuje – ale nie mówię nie
Preferuję jeden uniwersalny obiektyw…ale to się zmieni – o czym poniżej
Nie musze mieć ani mega szczelnej obudowy ani obrotowego wyświetlacza

Po co zmiany:

W najbliższym czasie powiększy mi się rodzina i na pewno będzie potrzeba kręcenia filmów – to podstawowy powód zmiany puszki, na chwilę obecną wiem tyle że D90 nagrywa 720p a d7000 1080p, pierwsze filmy będą kręcone

Przez najbliższy rok zdecydowana większość zdjęć to będą pomieszczenia czyli zakres do 5metrów – wiem mój 18-200 kompletnie się tu nie sprawdzi – dlatego potrzebuję uniwersalnej stałki

A teraz co chcę zmienić.

Puszka – jestem strasznie zadowolony z D80 ale potrzebny mi upgrade dla filmów, przyda się też szybszy autofocus,

Obiektyw – tak jak wspomniałem, wykorzystywany w 70% wewnątrz, do fotografii pomieszczeń, potomka - dobrze gdyby był jasny (ale bez przesady na razie mam tylko superzooma). Dodam tylko że miałem raz okazję robić zdjęcia obiektywem 35mm i nie mogłem się przyzwyczaić do tego że nie ma żadnego zakresu zooma, wiem że to głupie ale to ja musiałem się przemieszczać a nie tak jak zwykle zoom robił to za mnie.

WAŻNA RZECZ – ZAKUP PLANUJĘ OK LISTOPADA WIĘC MAM SPORO CZASU NA DECYZJĘ. MAM OPCJĘ SPROWADZENIA Z USA WIĘC JEŚŁI TO GRA WARTA ŚWIECZKI TO SIĘ POSTARAM.
Do puszki mogę dorzucić po sprzedaży mojego D80 ok 2000zł a na nowy obiektyw ok 1500-1700zł.

Proszę Was o pomoc w jakim kierunku iść – puszka D90 czy jednak szarpnąć się na D7000? Obiektyw stało ogniskowy czy jednak zoom ?

Pozdrawiam

krzysiozboj
31-07-2011, 11:29
O ile się nie mylę to filmy na canonie lub D7000, D90 nie ustawia ostrości. Górny LCD fajny jest i potrafi uzależnić więc średnio masz wybór w puszkach przy tak stawianym wymaganiom.

edit
a stałkę to pewnie wielu poleci 35/1.8G

Placek
31-07-2011, 11:33
Tak zdałem sobie sprawę że na tak zadane pytanie praktycznie sam sobie odpowiadam.
Zatem - mogę iść na kompromis - odpuścić górny monitor i używać głównego - rozumiem że to ukłon w kierunku D5100?

krzysiozboj
31-07-2011, 11:39
35tka to 700 zł, przy tak postawionym budżecie może jednak D7k? Ja tego nie mam ale chwalą to o ile nie trafi się kłopotliwy. D7k to także śrubokret, gdyby nikon nie puścił np nowej 85 tki a uparłbyś się ze jednak jej potrzebujesz to zawsze problem z głowy.

lukiii
31-07-2011, 11:43
Jeśli ma to dobrze filować to na tą chwilę wybór ogranicza się do d7000.

Seeker
31-07-2011, 11:49
"D7k to także śrubokret, gdyby nikon nie puścił np nowej 85 tki a uparłbyś się ze jednak jej potrzebujesz to zawsze problem z głowy."

No i pomiar światła z manualami.
Lepszy wizjer, sprawniejsza obsługa, konkretniejsze zasilanie...
Trochę by się uzbierało.

Paradiso Perduto
31-07-2011, 12:57
byłem w podobnej sytuacji jak autor wątku. zmianę body również powiązałem z powiększeniem rodziny;-)
osobiście zdecydowałem się na D90. kręci filmy, co prawda nie działa autofocus, ale jest to do przeżycia. rozdzielczość filmów z D90 zupełnie mi wystarcza - oglądamy je tylko na komputerze. jeśli chodzi o obiektywy, ze stałek polecam Ci 35mm 1.8 - będziesz zadowolony. mam 50mm 1.8 i czasami jest za wąsko.
poza tym posiadam jeszcze Sigmę 10-20, ale do zupełnie innego wykorzystania.
nigdy nie korzystałem z D7000, więc na jego temat wypowiadał się nie będę, ale... zastanów się, czy jest sens wykładania pieniędzy na D7000, skoro możesz kupić D90 i do tego dobrać fajne szkiełko, albo lampę - a ta zapewniam Cię, bardzo przydaje się przy fotografowaniu dziecka, szczególnie w CLS.

Placek
31-07-2011, 15:27
Widzę że zdania są podzielone.
Z mojej lektury forum wynika iż pomiędzy D80 i D90 były niewielkie różnice, pomiędzy D90 a D7000 też nie są to diametralne zmiany ale jednak kiedy zebrać je do kupy powodują że dopiero zmiana z D80 na D7000 daje odczuwalne różnice - jest to zauważalny przeskok.
Nie bijcie mnie ale skupiam się w pierwszej kolejności na filmach i nie ukrywam że FullHD mnie kusi a do tego jest przyszłościowe. bodu kupię pewnie na 3-4 lata do momentu kiedy pełna klatka stanie się dostępna "dla ludu" - gdyby nie rodzinka pewnie bym jeszcze się wstrzymał a z drugiej strony nie uwiecznić pierwszych chwil życia malucha w wysokiejrozdzielczosci też trochę szkoda.

Co do obiektywu

Widzę że jednak doradzacie stałoogniskowe 35 lub 50. Czy ja dobrze kalkuluję że mimo budżetu polecacie coś stałoogniskowega za 700-900 zł zamiast taniego stałoświatłowego zooma?
Jeśli tak jest to czy mogę prosić o argumenty ?

Umbra
31-07-2011, 16:06
D7000 zdecydowanie. Filmy z D90 są raczej kiepskie (mam D5000, to ta sama matryca).

Jak mówisz, że chcesz robić zdjęcia w domu, do 5 m, to chyba rzeczywiście 35 będzie najlepsze. Na 50 może być już wąsko.

A dlaczego stałka, a nie zoom? Jednak 1.8 to dużo jaśniej, niż 2.8, co w pomieszczeniach może mieć znaczenie.

PBmarkII
31-07-2011, 17:57
Co do nikona to w tej cenie nic bym nie polecił. D7000 fajne body ale wiemy jakie problemy z niego wynikaja wiec lipa. Ja moge zaproponować zakup nowego Canona 60d bo to fajne body i super filmy robi ;) co do obiektywu to zakup 17-40 L do pomieszczen super się sprawdzi i jest dobrej jakośći, mowię tu o zakupie używki cena około 1600-1700 w dobrym stanie. a co do dalszego zakresu to sprzedaj nikorra chodzą po około 1500 uzywki dorzuć 200-300 i zakupisz używkę 70-200 f/4 L ;) Dlaczego taki zestaw ? dostajesz 2 dobre szkła i puszkę która kręci dobre filmy oraz zdjęcia.
Pozdro.

krzysiozboj
31-07-2011, 18:39
Co do nikona to w tej cenie nic bym nie polecił. D7000 fajne body ale wiemy jakie problemy z niego wynikaja wiec lipa. Ja moge zaproponować zakup nowego Canona 60d bo to fajne body i super filmy robi ;) co do obiektywu to zakup 17-40 L do pomieszczen super się sprawdzi i jest dobrej jakośći, mowię tu o zakupie używki cena około 1600-1700 w dobrym stanie. a co do dalszego zakresu to sprzedaj nikorra chodzą po około 1500 uzywki dorzuć 200-300 i zakupisz używkę 70-200 f/4 L ;) Dlaczego taki zestaw ? dostajesz 2 dobre szkła i puszkę która kręci dobre filmy oraz zdjęcia.
Pozdro.

60D to cena porównywalna chyba z D7000 a i chyba sami caconierzy przyznają przewagę nikonowi tutaj. Przy niższym budżecie i nacisku na filmy pewnie canon byłby jedynym dobrym wyborem z puszkami 550d czy 600d ale tu chyba nie takie oczywiste to.
17-40L też rewelacyjnym szkłem nie jest, co najwyżej dobrym.

Sin
31-07-2011, 18:52
Z takimi wymaganiami celowałbym w D7000 z Sigma 17-50/2.8 OS HSM. Oczywiscie trzebaby przy zakupie sprawdzic jak szklo dogaduje sie z body, bo z AF w D7k i Sigmach jest loteria.

Placek
31-07-2011, 20:53
Panie - zmiana systemu - toż to rewolucja.Poza tym jestem bardzo zadowolony z Nikona. Kiedy kupowałem D80 konkurencję był 400d - nie ukrywam zabawka a nie aparat.
Dziś może jest lepiej ale ... to forum Nikona i niech tak pozostanie.

krzysiozboj
31-07-2011, 21:52
Dostajesz od kogoś wcale nie taką głupią radę odnośnie canona i filmów i opieprzasz go bo śmiał polecić coś innego niż jedynie słuszna marka? To opierdziel też każdego innego kto będzie śmiał odpowiedzieć Ci inaczej niż Twoje z góry założone tezy.

cz4rnuch
31-07-2011, 22:16
Gdzie to opieprzanie, bo jakoś nie mogę dostrzec? Z resztą się jak najbardziej zgadzam, canony są cacy do filmowania, a zdjęcia nie gorsze da się nimi robić.

krzysiozboj
31-07-2011, 22:25
Gdzie to opieprzanie, bo jakoś nie mogę dostrzec? Z resztą się jak najbardziej zgadzam, canony są cacy do filmowania, a zdjęcia nie gorsze da się nimi robić.

cyt
... to forum Nikona i niech tak pozostanie.

Ja to jakoś odbieram jak przywołanie do pionu kogoś kto śmiał polecić tutaj canona a to że canonami się lepiej filmuje i dopiero D7k tutaj coś wnosi to niestety fakt.

Maluki
31-07-2011, 23:15
Koledzy stoję dokładnie przed takim samym "problemem" co kolega [rodzina, filmy, poprzednio d80(mega zadowolony)]. Wybrałem 600d ! Dlaczego ? Gdyż robi filmy takie jak 60d a on z kolei bije na głowę jakościowo i szybkościowo naszego d7k. Jest dość tani, dlatego też pozostałe środki przeznaczę na szkło lepsze.
Nie oszukujmy się dla rodziny wystarczy, a płacić za bajery których i tak nie wykorzystam nie mam zamiaru.
Proszę canon 60d, 550d lub 600d z wtyczką do programu Adobe After Effects o nazwie Twixtor :
http://player.vimeo.com/video/22428395
http://player.vimeo.com/video/16340475
http://www.youtube.com/watch?v=imMIy9bXFB0

i najlepsze (rodzinne):

http://www.youtube.com/watch?v=J0LjZYbeFn4&NR=1

Ps. Wiem że forum Nikona, jestem jego posiadaczem i mam swoje zdanie !

Sapphiron
31-07-2011, 23:16
mimo wszystko przychylę się do stwierdzenia że jeśli ma być filmujący następca to tylko d7000...

Umbra
31-07-2011, 23:58
Dostajesz od kogoś wcale nie taką głupią radę odnośnie canona i filmów i opieprzasz go bo śmiał polecić coś innego niż jedynie słuszna marka? To opierdziel też każdego innego kto będzie śmiał odpowiedzieć Ci inaczej niż Twoje z góry założone tezy.

Pewnie jakby chciał Canona, to by zapytał na forum canonierów. :P

krzysiozboj
01-08-2011, 00:02
Pewnie jakby chciał Canona, to by zapytał na forum canonierów. :P

A jakby chciał normalnej wiedzy to gdzie? Bo wnioskuję że tutaj klapy na oczach i tylko nikon, tam pewnie podobnie i tylko canon, a jak ktoś chce dokonać sensownego wyboru bez klapek na oczach?

Placek
01-08-2011, 00:39
A jakby chciał normalnej wiedzy to gdzie? Bo wnioskuję że tutaj klapy na oczach i tylko nikon, tam pewnie podobnie i tylko canon, a jak ktoś chce dokonać sensownego wyboru bez klapek na oczach?

Zapytałem o Nikona to pewnie jestem zdecydowany na Nikona. KROPKA.
Skoro pytam to znaczy że "wiem że Nikon ,ale nie wiem co konkretnie z tej stajni" - czy to takie dziwne?
Sugeruję co mi wpadło w oko żeby zawęzić pole wyboru.
Pytam żeby słuchać fotografów mądrzejszych i bardziej doświadczonych ode mnie. Oczekuję porady dot Nikona i już.

Gdybym wahał się nad systemem nie wpadł bym tutaj tylko na równoległe fora gdzie dyskusja toczy się nt. wyższości Canona nad Nikonem i na odwrót.(każdy wie o czym mówię)

A wracając do tematu...

krzysiozboj
01-08-2011, 01:00
W takim razie najmocniej przepraszam za to że wcześniej śmiałem zabrać głos w tym temacie

Antonioo
01-08-2011, 01:08
W takim razie najmocniej przepraszam za to że wcześniej śmiałem zabrać głos w tym temacie

Kolego weź wrzuć na luz ok?

Maluki
01-08-2011, 01:09
ja takze, kup d7k i lataj po serwisach lub d90 i miej jakość wideo jak z telefonu...pozdro 600

cz4rnuch
01-08-2011, 07:54
ja takze, kup d7k i lataj po serwisach lub d90 i miej jakość wideo jak z telefonu...pozdro 600

Toś zaszalał. Daruj sobie takie uogólnienia, bo w wyborze nikomu nie pomagasz.

P.s Napisz gdzie można znaleźć telefon z matrycą D90, zawsze to trochę lżej będzie w plecaku(żeby nie było, nie uważam że video z D90 może konkurować z tym z D7000 czy nowszych canonów).
P.s II Pierwszy klip, który zapodałeś został nakręcony kamerką GoPro :) W pozostałych slo-mo prawie całą robotę wykonuje sama wtyczka(trzeba przyznać, że magiczna). Jak już coś linkujesz, to lepiej żeby to miało jakiś sens.

Seeker
01-08-2011, 13:36
"i najlepsze (rodzinne):

http://www.youtube.com/watch?v=J0LjZYbeFn4&NR=1 "

Najlepsze to chyba te zielone twarze ;)

PBmarkII
01-08-2011, 22:13
Widze zrobiłem tutaj małą wojnę :) nie chodziło mi o to :) Jesli nie chcesz zmieniac systemu okej to twoja decyzja i ja cię na nią nie namawiam tylko pokazałem jedno z rozwiązań :)
Nie robie żadnej faforyzacji canona bo sądzę że jak i jedna firma tak i druga mogą się od siebie uczyć,
Twierdzę jedynie że d90 nie ma sensu pod względem video ;) zdjęcia tak ale nie video. co do samego d7000 poczytaj o nim jest tu wątek na tym forum i jesli ci będzie wszystko odpowiadac to wybór masz prosty.
Pozdrawiam wszystkich ;)

krzysiozboj
01-08-2011, 22:28
Widze zrobiłem tutaj małą wojnę :) nie chodziło mi o to :) Jesli nie chcesz zmieniac systemu okej to twoja decyzja i ja cię na nią nie namawiam tylko pokazałem jedno z rozwiązań :)
Nie robie żadnej faforyzacji canona bo sądzę że jak i jedna firma tak i druga mogą się od siebie uczyć,
Twierdzę jedynie że d90 nie ma sensu pod względem video ;) zdjęcia tak ale nie video. co do samego d7000 poczytaj o nim jest tu wątek na tym forum i jesli ci będzie wszystko odpowiadac to wybór masz prosty.
Pozdrawiam wszystkich ;)

Oba systemy są nieco inne, oba mocno rozbudowane, do pewnych zastosowań lepszy będzie jeden, do innych drugi, do wiekszości wsio rawno co w łapie będzie. By nie być niewolnikiem jakiegoś logo moim zdaniem dobrze podglądać innych, ich narzędzia i warsztat pracy. Dlatego moim zdaniem zawsze warto wysłuchać wyważonych opinii "tych drugich" a najciekawszą wiedza posiadają dwusystemowcy lub ci którzy system zmieniali. Dlatego moze nieco za ostro zareagowałem, o ile wiem to forum nie jest na utrzymaniu firmy nikon a wiedza o "konkurencji" może być tylko pożyteczna. Jako jednemu z użytkowników tego forum zrobiło mi się zwyczajnie głupio gdy kogoś udzielającego sensownych rad stawia się do pionu poprzez wskazanie tematyki forum.

Placek
06-11-2011, 11:43
Został mi jeszcze miesiąc
Do Obecnie posiadanego D80 i Nikkora AF-S DX 18-200 planuje zakup 35mm 1,8 AF-S DX co by poprawić zdjęcia w pomieszczeniach.

Miałem D7000 w dłoni – kurcze pucha świetna ale ja go nie wykorzystam, tam jest tyle tego że tylko w brode sobie będę pluł że wydałem tyle kasy. Poza tym AF który podczas nagrywania filmów rejestruje swoja pracę…
D90 – leży w dłoni przyjemnie i wszystko było by ok tyle że ma nagrywanie HD i bez stereo – dość istotne wady.

Może lepiej dokupić do D80 jakąś małpe za ok 1000zł i mieć maszynkę do filmów (teraz to chyba i full HD można mieć w tej cenie) a jednocześnie małe coś do wyciągnięcia „na szybko”.
Wtedy za 2 lata zmieniam puche na D7000 gdy będzie w normalnej cenie albo i na jego następcę…

matiax
08-11-2011, 22:36
a ja polecę d5100 jakoś zdjęć taka sama jak z d7000 jakość filmów taka sama jak d7000 jak ma być w pomieszczeniach to i 35/1.8 będzie za wąsko lepiej kit 18-105 i dokupić lampe błyskową systemową z obrotową głowicą

wer
09-11-2011, 00:59
I tak do lustrzanki trzeba dokupić zewnętrzny mikrofon. Inaczej zawsze wyłapie się coś z aparatu. A pomyśl czy nie lepiej wydać kasę na dobrą kamerkę HD, za resztę rozbudować szklarnię. Jednak aparat to jest aparat i fajne filmowanie nim wymaga umiejętności i czasami osprzętu. Do do D5100, a D7000. D5100 to klasa niżej, jedno pokrętło, mniej przycisków, brak górnego LCD, brak śrubokręta, brak uszczelnień, gorszy wizjer i tona innych rzeczy, włącznie z mniej funkcjonalnym gripem.

Placek
09-11-2011, 02:10
Tak siedzialem w weekend i dumalem.
Co by zostawić poki co D80 z dokupionym 35mm - tak dla zdjęć.
A dokupić jakąś małpkę z myślą o nagrywaniu filmow i zdjęciach do kotleta.
Tu wpadły mi w oko np. Nikon S9100 albo Sony HX9v - ten drugi ma na prawdę interesujące fimy.

pioter m
09-11-2011, 11:55
To rozsadna opcja.

krzysiozboj
09-11-2011, 18:13
.... Sony HX9v - ten drugi ma na prawdę interesujące fimy.

Zacytuję autora tych słów

"Zapytałem o Nikona to pewnie jestem zdecydowany na Nikona. KROPKA.
Skoro pytam to znaczy że "wiem że Nikon ,ale nie wiem co konkretnie z tej stajni" - czy to takie dziwne?
Sugeruję co mi wpadło w oko żeby zawęzić pole wyboru.
Pytam żeby słuchać fotografów mądrzejszych i bardziej doświadczonych ode mnie. Oczekuję porady dot Nikona i już.

Gdybym wahał się nad systemem nie wpadł bym tutaj tylko na równoległe fora ..."

"... to forum Nikona i niech tak pozostanie."

W kontekście tego co pisałeś wcześniej pozwolę sobie zwrócić uwagę że nie tylko jesteś niekonsekwentny i wymagasz od innych to co sam masz głęboko w d... ale zaryzykowałbym teze, iż w kontekście wpisu z Sony Twoje wcześniejsze uwagi trącą chamstwem.

Placek
09-11-2011, 18:21
A zauważyłes ze koncepcja się zmieniła?
Wczesniej miało być lustro teraz na skutek braku dobrego nikonowego rozwiązania pojawiła się nowa opcja. A że Sony to tylko dlatego że małpa akurat tej firmy ma bdb filmy.
A co do Tego jaki z Ciebie prostak wypływa podczas używania wylgaryzmów to pominę.

d90
09-11-2011, 22:17
kup telefon bedziesz mial filmy

Placek
09-11-2011, 23:37
"fotograf" pełną gębą