Zobacz pełną wersję : Laik potrzebuje pomocy!
Wybieram się dzisiaj robic zdjecia na chrzcinach u znajomych mojej siostry. Przeraza mnie fakt, iz nie wiem jakie ustawienia dobrac do mojego Nikona D60 + kit VR 18-55mm + 55-200mm. Głownie chodzi mi o kosciol, w ktorym jak wiadomo jest dosyc ciemno. Nie posiadam niestety dodatkowej lampy, wiec chcialbym dowiedziec sie jaki parametrow dokladnie uzyc aby zdjecia wyszyly w miare jasne i bez szumow. Z GORY DZIEKI!
kronos28
31-07-2011, 10:29
a bedzie inny fotograf? a ustawienia takie jakie będą potrzebne i dawały prawidłowe efekty. Jak nie wiesz to idź godzinę wcześniej do kościoła i sprawdź. Pożycz lampę...
Bede jedynie ja. Lampe owszem, chcialem pozyczyc ale nie miałem od kogo.
barracuda
31-07-2011, 10:55
Może trzeba była zapytać chociaż dwa dni wcześniej:)
RAW przede wszystkim. Pracować na A z najniższą przesłoną. ISO pewnie będzie trzeba trochę podbić.
Okej, zrobione. Moze jakies jeszcze inne cenne wskazowki? :)
Marcin Borkowski
31-07-2011, 11:20
yyyyyyyyyyyyyyyyy :/
bartek87
31-07-2011, 11:30
Kitem i bez lampy raczej nie dasz rady w ciemnych pomieszczeniach. Do tego zdaje się że D60 nie poraża wysokimi ISO tak więc "trochę" nieodpowiedzialne to wszystko jest...
kronos28
31-07-2011, 12:39
Bede jedynie ja.
no to :/
yyyyyyyyyyyyyyyyy :/
ano... dyplomatycznie powiedziane...
Kitem i bez lampy raczej nie dasz rady w ciemnych pomieszczeniach. Do tego zdaje się że D60 nie poraża wysokimi ISO tak więc "trochę" nieodpowiedzialne to wszystko jest...
no tak lekko ale jak odpowiednio pomyśli zamiast pstrykać na potęgę to i kitem i d60 da radę - jeno troszkę "kreatywnego" myślenia jest potrzebne i doświadczenie raczej wymagane. Znam takich co całe reportaże ślubne swego czasu trzaskali d70 i 18-70 a efekty były naprawdę świetne...
Gerelanie życzę powodzenia - mam nadzieję kolego rayban, że rodzice cię nie rozerwą na strzępy ;)
A czy ktoś pomyślał o dziecku??? Nie "świecimy" lampą po oczkach niemowlakowi!!!!!!
A czy ktoś pomyślał o dziecku??? Nie "świecimy" lampą po oczkach niemowlakowi!!!!!!
???
Jacenty Z.
05-08-2011, 22:24
Fajna tendencja się rozwija: kup aparat, wyrzuć instrukcję, olej poradniki i książki - wszystko podadzą ci w internecie. Od foto-nowicjusza do foto-geniusza w 5 minut. Smutne to. I ciężka jest przyszłość naszej cywilizacji, jeżeli coraz więcej ludzi będzie podchodzić do sprawy w ten sposób...
???
Co się dziwisz? Miejskie legendy, wiecznie żywe. :)
kurcze banita ze mnie bo błyskam lampą na chrzcinach i w studio :| a tak na poważnie i całkiem serio to ja nie widzę żadnych przeciwwskazań do błyskania :) przecież nie walisz tą lampą 1/1 prosto w oczy niemowlaka tylko zawsze od czegoś odbijasz lub rozpraszasz :)