Zobacz pełną wersję : Cokin + zdjecia krajobrazowe
charmside
06-02-2007, 17:32
No wiec stalo sie zakupilem Cokina :) oprocz holdera (P) i adaptera w moim posiadaniu znalazl sie filtr P121L (ND)
Co jeszcze z filtrow cokin'a byscie polecili do krajobrazu?
Prosze o wszyslkie rady, przy czym chcialem zaznaczyc ze chodzi mi tylko o filtry COKIN'a gdyz reszta znanych marek jak Hitech czy Lee jest poza moim zasiegiem (strasznie ciezko je dostac w Dublinie, przynajmniej ja nie spotkalem). Wiec reasumujac jakie jeszcze filtry powinienem dokupic aby w pelni cieszyc sie fotografia krajobrazu.
A nie możesz kupić w raysfoto i poprosić o przesyłkę
Zwykły list chyba nie kosztuje dużo. Filtr jest mały i lekki więc do koperty się zmieści
Ja bym jeszcze dokupił hitecha 0,6 i 0,9.
i 1,2 :) ten cokin 121 nie jest ND tylko grey...możesz kupić kilka połówek kolorowych...nawet PPLa...
Nie wiem czy w Polsce są filtry Moose. Ten Moose to jest nawet z Portlandu, jak i ja. Ale te Moose są bardzo popularne w krajobrazach i ja je używam. Jest to kombinacja 81A z polaryzatorem. Są rozprowadzane przez Tokinę, Hoya i Kenko.
charmside
07-02-2007, 10:17
Czy dobrze mysle, ze Cokin nie robi ND tylko grey?
Tak, dobrze myślisz. Filtry połówkowe cokina nie są neutralne kolorystycznie.
co napisałem 2 posty wyżej :)
A co sądzicie o "podróbkach" filtrów Cokina z Chin sprzedawanych na Allegro przez IBROKERS? Jaka jest jakość takich filtrów, bo cenowo wygląda to bardzo atrakcyjnie? Czy ktoś już przez to fotografował?
filtry systemu cokin, hitech, tiffen, Lee wykonane są z bdb żywic optycznych, z czego robią chiniole, tego nie wie nikt, a oni się nie chwalą...bo nie mają czym :)
Wczoraj kupiłem chińską połówkę tabaczkową za 45 zł, więc nie miałem okazji do większych testów (jutro jadę w Dolomity to potestuję).
Wcześniej miałem okazję porobić szarą połówką z tego samego żródła i było bardzo dobrze. Nie zauważyłem różnicy między chińczykami a HiTech'em, poza tym że chińczyki są grubsze ;) No i na chińczyku nie zdażyło mi się żeby była różowa poświata jak to zdarza mi się z HiTech'em.
Myślę że różnica będzie jeśli go porównamy do 'Lee' ... ale ja nie mam 500 zł na plastikową szybkę ... przynajmniej narazie.
Mała próbka tabaczkowego chińczyka zrobiona zza biurka.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img72.imageshack.us/img72/7726/tabakamalenf3.jpg)
charmside
21-02-2007, 17:42
Ladna ta chinszczyzna, ciekawe tylko czy tak trafiles czy to standard :)