Zobacz pełną wersję : Z 2 na 4 rdzenie - warto?
Cy przejście z dwóch rdzeni (PHENOM 545) na cztery nawet njazwyklejsze (PHENOM II x4 840) wyraźnie poprawi mi pracę koputera - CS5, C1, PSP? Przyznam, że cena jest dla mnie ważna. No chyba, że ktoś mnie przekona, aby wydać więcej, bo poprawa będzie kosmiczna.
Co ewentualnie polecicie?
irek6311
30-07-2011, 10:26
Duże zmiany odczujesz jak z 1 rdzeniowego na 2 rdzeniowy przechodzisz procesor ,
przerabiałem to u siebie i przejście z Pentium i5 na i7 nie dało oczekiwanego przyrostu mocy ...
zmieniłem RAM z 4GB na 3x4GB i trochę Photoshop przyspieszył więc polecam ten kierunek .
Do CS5 PSP C1 Lepiej bedzie sie sprawowal intel w tych zeczach np porownanie i3 2100 i amd PHENOM II x4 955 BE to w tych zeczach np bedzie lepszy intel nawet jak ma 2 rdzenie to i tak jest lepszy od amd.Jezeli masz niski budzet to dolóż 50 zł i wez x4 955 BE bo on ma pamiec podreczna L3 6Mb a ten co podales ma tylko L2. Nie dlugo wyjda buldorzery od amd to jak ci nie spieszno z wymiana procka to mozesz poczekac a jak ich wydajnasc nie bedzie dobra to te poprzednie modele stanieja jeszcze i bedziesz mogl taniej kupic .
Pozdrawiam
Artur
Inkognito
30-07-2011, 11:08
Do CS5 PSP C1 Lepiej bedzie sie sprawowal intel w tych zeczach np porownanie i3 2100 i amd PHENOM II x4 955 BE to w tych zeczach (...)
OMG! Ja Cię proszę...
Moim zdaniem lepiej będzie jak zainwestujesz w szybki dysk SSD ;)
Jeśli tylko podłączenie takiego jest możliwe, to na pewno lepiej odczujesz różnicę niż przy zmianie rdzeni.
Przeczytaj wątki komputerowe bo sporo było tam odnośnie stosunku wydajności/ceny.
Moim zdaniem lepiej będzie jak zainwestujesz w szybki dysk SSD ;)
Jeśli tylko podłączenie takiego jest możliwe, to na pewno lepiej odczujesz różnicę niż przy zmianie rdzeni.
Przeczytaj wątki komputerowe bo sporo było tam odnośnie stosunku wydajności/ceny.
jestem podobnego zdania
w kolejności :
SSD (przyrost jest monstrualny, zwłaszcza w programach często się do dysku odwołujących), RAM - na tyle dużo, żeby móc wyłączyć SWAPa (8GB powinno wystarczyć) a potem dopiero procek.
jeśli chcesz zakupić nowy komputer to moim zdaniem jest sens kupić wielordzeniowy procesor natomiast jeśli chcesz modernizować to raczej skupiłbym się na innych komponentach. moja opinia jest podyktowana tym, że obecnie programy rzadko wykorzystują więcej jak 2 jaja (więc obecnie nie ma co szaleć z ich ilością) ale kierunkiem rozwoju będzie bez wątpienia optymalizacja wykorzystania platform wieloprocesorowych (bo to stosunkowo prosta droga do przyspieszania aplikacji). dlatego uważam, że w dłuższej perspektywie posiadanie 4 czy 8 rdzeni będzie bardzo korzystne.
Sorry ze napisalem z blędem przypatkowo napisalem z brata konta moje to artursw to go nie osądzajcie ze on robi błędy.
Tomek96 czy też Brat Tomka, nie pszejmuj się. Każemu może się zdażyć;)
Wracając do moich rozrerek. Tak patrzę na ceny 6-rdzeniowych AMD i ceny dysków SSD - są porównywalne. Moze faktycznie lepiej poczekać na lepsze czasy (gotówka) i sprawić sobie taki dysk z przeznaczeniem na system i ważniejsze programy. Mam nadzieję, że taki dysk nie pociąga za sobą konieczności innych modyfikacji komputera, a efekty takiej modernizacji będą przewyższały te, gdybym poszedł w 6 rdzeni AMD. Potrzeba mi jeszcze kogoś, kto mnie utwierdzi w przekonaniu co do takiego rozwiązania. W razie potrzeby podają główne podzespoły mojego kopmputera.
procesor: PHENOM 545
płyta: ASUS M4A785TD-M EVO
RAM: 4 GB DDR3-1600 kingstona
...i dziękuje za odzew.
w tym układzie kup 80 GB dysk SSD i 4 GB ramu (aktualnie w dramatycznie niskich cenach), wrzuć system na SSD wyłącz swap i cisz się życiem nowego kompa. dysk SSD nie wiąże się z koniecznością wymiany innych komponentów.
Azazel85
30-07-2011, 16:09
przerabiałem to u siebie i przejście z Pentium (?) i5 na i7 nie dało oczekiwanego przyrostu mocy ...
Akurat w tym przypadku, jeżeli mówimy o komputerach stacjonarnych, zarówno i5 jak i i7 są procesorami co mają po 4 jajka :)
Jolania, wlasnie przesiadlem sie z PhenomaII 555BE na PhenomaII 965BE i powiem Tobie, ze roznice widze tylko w BadCompanyII mam mniejsze pingi i nie mam lagow sprzetowych a w PSie radzi sobie identycznie jak ten dwujajkowiec....
Roznicy wielkiej nie odczujesz, u mnie wieksza roznice zauwazylem po przesiadce na SSD (ogromna roznice), po dolozeniu wymianie RAMu z 4GB na 8GB roznica jest, ale widoczna dopiero podczas pracy na duzej ilosci plikow i na duuuzych plikach, w normalnym, codziennym uzytkowaniu nie zauwazysz roznicy. tak samo pracujac na jednym zdjeciu.
Zapewne procek jest wydajniejszy, ale musial bym chyba mierzyc czas zeby zauwazyc roznice a takim typem nie jestem, wystarcza mi stabilny i szybki zestaw.
Gdybym nie mial okazji kupic tego procesora za smieszne pieniadze to nie zmienial bym swojego do czasu zmiany na nowszy a to bedzie za jakis jeszcze czas, n ate chwile moj sprawuje sie wysmienicie:)
irek6311
30-07-2011, 21:26
Akurat w tym przypadku, jeżeli mówimy o komputerach stacjonarnych, zarówno i5 jak i i7 są procesorami co mają po 4 jajka :)Pentium i5 jest 2 rdzeniowy a że 4 wątki obsługuje na raz to nie znaczy że to to samo co 4 rdzeniowy i7 ... proponuję poczytać o procesorach zanim coś napiszesz .
Edit:
Pentium i5 w Laptopie mam i w PC miałem i różnic w budowie nie ma /
4 rdzeniowego Intel Core i5 nie produkują .
Pentium i5 jest 2 rdzeniowy a że 4 wątki obsługuje na raz to nie znaczy że to to samo co 4 rdzeniowy i7 ... proponuję poczytać o procesorach zanim coś napiszesz .
Edit:
i5 ma dwa rdzenie do serii 600 a od serii 700 jest czterordzeniowy, wiec kolega tak bardzo sie nie pomylil;)
MareckiMarek
31-07-2011, 11:12
obecnie programy rzadko wykorzystują więcej jak 2 jaja (więc obecnie nie ma co szaleć z ich ilością) ale kierunkiem rozwoju będzie bez wątpienia optymalizacja wykorzystania platform wieloprocesorowych (bo to stosunkowo prosta droga do przyspieszania aplikacji). dlatego uważam, że w dłuższej perspektywie posiadanie 4 czy 8 rdzeni będzie bardzo korzystne.
Aplikacje wykorzystujące dwa wątki (rdzenie) tak naprawdę nie są zoptymalizowane pod wielordzeniowe procesory. Taka typowa aplikacja jednym wątkiem obsługuje interfejs użytkownika a drugi wątek wykonuje jakieś obliczenia.
Dopiero program, który odczytuje liczbę procesorów i dzielący obliczenia pomiędzy wątki w pełni wykorzysta potencjał wielordzeniowego procesora. W Machinery jest to zrobione tak, że obraz jest podzielony na poziome pasy, a jest ich tyle ile rdzeni procesora i każdy taki obszar jest przeliczany przez własny wątek. Jeśli program zostanie uruchomiony na procesorze o 16 rdzeniach prędkość przeliczania będzie w przybliżeniu 16 razy szybsza. Oczywiście nie wszystkie operacje da się podzielić na równoległe przetwarzanie, do tego dochodzi czas synchronizacji wątków etc. więc przyśpieszenia dokładnie n-krotnego ze względu na liczbę rdzeni nigdy nie będzie.
Jolania, jeśli chcesz użyć SSD, to jedynie na systemie Windows 7, bo tam ów dysk jest obsługiwany w sposób właściwy i nie traci wigoru po dość krótkim czasie użytkowania.
Co do CPU, to dwurdzeniowe absolutnie dają radę, więc tu akurat, na Twoim miejscu wstrzymałbym się z wydatkami.
Nie wiem jaki jest Twój styl pracy, ale jeśli nie obrabiasz wsadowo więcej niż 100 obrazków jednorazowo, to szkoda pieniędzy na jakieś szczególnie wymyślne konfiguracje.
Jolania, jeśli chcesz użyć SSD, to jedynie na systemie Windows 7, bo tam ów dysk jest obsługiwany w sposób właściwy i nie traci wigoru po dość krótkim czasie użytkowania.
Co do CPU, to dwurdzeniowe absolutnie dają radę, więc tu akurat, na Twoim miejscu wstrzymałbym się z wydatkami.
Nie wiem jaki jest Twój styl pracy, ale jeśli nie obrabiasz wsadowo więcej niż 100 obrazków jednorazowo, to szkoda pieniędzy na jakieś szczególnie wymyślne konfiguracje.
Używam w7 64bit. Co do wsadowego przetwarzania zdarza się po kilkaset na C1 a PSG jak widże też potrzebuje czasu, tym bardziej, że przymierzam się do konwersji prezentacji na blu-ray. CS5 tez jakimś "spidem" nie jest. Zatem deyzja o zakupie SSD zdaje sie być właściwa.
stachmuszel
31-07-2011, 15:14
To w końcu warto te 4 rdzienie, czy nie warto? Przymierzam się do nowego PC zorientowanego na Lightroom-a, PS5 a głownie C1. Napiszcie na co zwrócić największą uwagę przy zakupie. Szacowany kapitał to ok 2,2 kzł bez LCD.
p.s. Sorry. Może troszkę nie na temat wątku, ale jest bardzo podobny.
jak nowa platforma to zdecydowanie warto. jak upgrade to nie.
Azazel85
02-08-2011, 01:27
Pentium i5 jest 2 rdzeniowy a że 4 wątki obsługuje na raz to nie znaczy że to to samo co 4 rdzeniowy i7 ... proponuję poczytać o procesorach zanim coś napiszesz .
Edit:
Jak mamy być tak drobiazgowi:
Przede wszystkim, jaki Pentium? Intel Core i5/i7 - nie ma tu żadnego Pentium.
Dalej - ok, sorry, moja wina - nie sprecyzowałem, na myśli miałem głównie bieżące procesory "Sandy Bridge" i5-2500/i7-2600, pierwsza generacja i5/i7 faktycznie bardziej zamieszana była.
i5 jak już zostało wspomniane, były (http://ark.intel.com/mysearch.aspx?FamilyText=Previous%20Generation%20I ntel%C2%AE%20Core%E2%84%A2%20i5%20Processor), i nadal są (http://ark.intel.com/mysearch.aspx?FamilyText=2nd%20Generation%20Intel% C2%AE%20Core%E2%84%A2%20i5%20Processors) wersje zarówno 2- jak i 4- rdzeniowe, wszystkie 4 wątkowe.
i7 natomiast, żeby było ciekawiej, również były (http://www.intel.com/products/processor/corei7/specifications.htm) i są (http://www.intel.com/content/www/us/en/processors/core/core-i7-processor/Corei7Specifications.html) 2- i 4- rdzeniowe, odpowiednio 4- lub 8- wątkowe.
Mogłeś zatem z 2rdzeniowego 4wątkowego i5 przesiąść się na 2rdzeniowy 4 wątkowy i7, jak i z 4rdzeniowego 4wątkowego i5 przesiąść się na 4rdzeniowy 8wątkowy i7, i jeszcze parę kombinacji :lol:
i5-2405S (http://ark.intel.com/products/55446); i5-2310 (http://ark.intel.com/products/53445); i5-2500T (http://ark.intel.com/products/52212); i5-2500S (http://ark.intel.com/products/52211); i5-2500K (http://ark.intel.com/products/52210); i5-2500 (http://ark.intel.com/products/52209); i5-2400S (http://ark.intel.com/products/52208); i5-2400 (http://ark.intel.com/products/52207); i5-2300 (http://ark.intel.com/products/52206);
i5-750 (http://ark.intel.com/products/42915); i5-750S (http://ark.intel.com/products/42917); i5-760 (http://ark.intel.com/products/48496)
nie mogę tu nie zacytować...
proponuję poczytać o procesorach zanim coś napiszesz
Przepraszam za to wszystko. Wiem że śmiecimy w wątku, nie na temat pisząc:/
Nie lubię po prostu jakiś złośliwości i pomówień z palca wyssanych.
EOT.
(...) po dolozeniu wymianie RAMu z 4GB na 8GB roznica jest, ale widoczna dopiero podczas pracy na duzej ilosci plikow i na duuuzych plikach...
Zacznę od pamięci ram. Na mojej płycie mam 4 gniazdka na kości ram - dwa nienieskie i dwa białe (chyba). Zapewne pod kośi typu dual. Póki co w dwóch pierwszych mam kości po 2GB włożone. Znawcą tematu nie jestem i stąd pytanie. Czy w pozostałe dwa gniazda innego koloru mogę dołożyć kolejne 2 kości identyczne (nie dual) jak te "stare"? Pewnie, że mógłym kupić za ok 200zł 8GB dual ale szkoda tych "starych", kto mi je kupi? Jak dołoże 2x po 2Gb wyjdzie mnie to ze130 zł. Dobrze kombinuję?
Możesz dokupić dwie kostki po 4GB każda i będziesz miał w sumie 12 GB RAM :)
po co mu tyle? IMO na dzień dzisiejszy 8 gb jest OK
po co mu tyle? IMO na dzień dzisiejszy 8 gb jest OKA "na dzień jutrzejszy" jak 8 GB będzie mało?
tego nie wiesz, jak i ja nie wiem. natomiast starej platformy nie będzie maił wiecznie. wg mnie w perspektywie 2 lat nie nastąpi taki wzrost zapotrzebowania na RAM żeby 8 gb było mało.
tego nie wiesz, jak i ja nie wiem. natomiast starej platformy nie będzie maił wiecznie. wg mnie w perspektywie 2 lat nie nastąpi taki wzrost zapotrzebowania na RAM żeby 8 gb było mało.Ja miałem w grze Crysis (1) użycie pamięci ponad 6 GB (całkowite użycie pamięci). ... więc nie byłbym taki pewien, że na najbliższe 2 lata 8 GB RAM wystarczy. Poza tym pamięci DDR3 są w tej chwili tak tanie (85 zł za 4 GB Kingston) że grzechem jest kupowanie mniejszych kostek. Co innego DDR2.
Ja miałem w grze Crysis (1) użycie pamięci ponad 6 GB (całkowite użycie pamięci). ... więc nie byłbym taki pewien, że na najbliższe 2 lata 8 GB RAM wystarczy. Poza tym pamięci DDR3 są w tej chwili tak tanie (85 zł za 4 GB Kingston) że grzechem jest kupowanie mniejszych kostek. Co innego DDR2.
Szkoda, ze na gieldzie forumowej nie mozna wystawic sprzetu bo chetnie bym sie pozbyl 8GB DDR2 za 8 GB DDR3:D:D:D
Warto zainwestowac i kupic wieksza ilosc RAMu, RAM strasznie stanial i mozna spokojnie zainwestowac w te 16GB, zapasu nigdy za malo...wazne, zeby autor zorientowal si enajpierw ile obsluguje jego plyta...
Szkoda, ze na gieldzie forumowej nie mozna wystawic sprzetu bo chetnie bym sie pozbyl 8GB DDR2 za 8 GB DDR3:D:D:D
Warto zainwestowac i kupic wieksza ilosc RAMu, RAM strasznie stanial i mozna spokojnie zainwestowac w te 16GB, zapasu nigdy za malo...wazne, zeby autor zorientowal si enajpierw ile obsluguje jego plyta...
W instrukcji jest napisane: "Płyta główna obsługuje moduły pamieci o pojemności do 16GB w systemach XP Prof x64, i Vista x64" Pewnie w siódemce x64 też. I dalej "W każdym gnieździe mozesz zainstalować pamieci DIMM o maksymalnej pojemności 4GB"
Co ja z z tymi kostkami po 2GB:???:
Czy przepustowość ma tak istotne znaczenie? Kostki 1333MHz są wyraźnie tańsze od tych 1600MHz
Minęło trochę czasu. Szybki dysk nadal czeka gdzieś na mnie. Póki co zainstalowałem 12 GB ramu. Chcę wyłaczyć SWAPa. Jak to się robi w W7?
Jak nikt nie podpowie przede mna to napisze wieczorem jak dotre do domu, komp w pracy jest na W7, ale zaawansowane ustawienia sa zablokowane:(
Panel sterowania/System -> z menu po lewej "Zaawansowane ustawienia systemu" --> karta "Zaawansowane" --> przycisk "Ustawienia" przy pierwszej pozycji i znowu karta "Zaawansowane". Dalej już będziesz wiedział.
ThomasVoland
25-12-2011, 18:25
Photoshop radzi sobie z jednym rdzeniem. Moze jakies konkretne filtry korzystają z kilku, ale to z czego ja korzystam używa jednego. Jest to mocno wnerwiające. Nawet zapis pliku to jeden rdzeń co przy psd 16 bit z wieloma warstwami trwa i trwa. Jeden rdzeń na 100% a reszta zero.
Photoshop radzi sobie z jednym rdzeniem. Moze jakies konkretne filtry korzystają z kilku, ale to z czego ja korzystam używa jednego. Jest to mocno wnerwiające. Nawet zapis pliku to jeden rdzeń co przy psd 16 bit z wieloma warstwami trwa i trwa. Jeden rdzeń na 100% a reszta zero.
A nie masz zainstalowanej wersji 32bit?
Dziękuję, jak dotrę do domu pogrzebie w maszynie i bedzie "rakietą".
Dziękuję, jak dotrę do domu pogrzebie w maszynie i bedzie "rakietą".
Nie mam dobrych wiadomosci, nie zauwazysz takiego przyrostu predkosci;)
ThomasVoland
25-12-2011, 18:45
A nie masz zainstalowanej wersji 32bit?
Nie . U ciebie przy zapisie ile rdzeni idzie w ruch?
Sprawdze to jak bede pamietaj jak tylko bede przed swoim sprzetem.....ale wydaje mi sie, ze nie wiem:D:D....
Tak na serio przy zapisie najwazniejszy jest dysk....
ThomasVoland
25-12-2011, 18:48
Ssd crucial m4. Ważniejszy jest procesor przy takich plikach.
Drgnely wszystkie cztery rdzenie na jakies 10%
helopawelo
15-01-2012, 19:46
Witam. Stoję przed wyborem nowego kompa, właściwie miałby służyć tylko do przeglądania internetu no i obróbki zdjęć ( głównie LR3, trochę PS5, w gry nie gram w ogóle). Niestety mam dość ograniczony budżet (max 500 funtów z monitorem). I tu moje pytanie do forumowiczów:
Czy intel i3 2120 (3.3 GHz) + 4 GB RAM + SSD 60 GB jest dobrą opcją jeśli chodzi o komp do obróbki i netu na przynajmniej nast 2-3 lata?
Wyczytałem, że w grafikę nie muszę inwestować skoro i3 ma zintegrowaną i powinna dać radę do moich zastosowań, poprawcie proszę jeśli się mylę
Witam. Stoję przed wyborem nowego kompa, właściwie miałby służyć tylko do przeglądania internetu no i obróbki zdjęć ( głównie LR3, trochę PS5, w gry nie gram w ogóle). Niestety mam dość ograniczony budżet (max 500 funtów z monitorem). I tu moje pytanie do forumowiczów:
Czy intel i3 2120 (3.3 GHz) + 4 GB RAM + SSD 60 GB jest dobrą opcją jeśli chodzi o komp do obróbki i netu na przynajmniej nast 2-3 lata?
Wyczytałem, że w grafikę nie muszę inwestować skoro i3 ma zintegrowaną i powinna dać radę do moich zastosowań, poprawcie proszę jeśli się mylę
Monitora do obrobki za to nie kupisz;)
Jak jestes zainteresowany kupnem troche taniej to mam na sprzedaz dwa kompy na AMD Phenomach 2 i 4 rdzenie;)
Poczatkowo zrezygnowalbym z SSD ( chyba ze nie masz HDD, bo kupoawc teraz ciezko ) i zainwestowal troche wiecej w processor i plyte glowna ( zalezy jaka wybrales )
Oj tam na i3 spokojnie opędzi przecież CS5, nie przesadzajmy
helopawelo
15-01-2012, 20:25
Monitora do obrobki za to nie kupisz;)
Jak jestes zainteresowany kupnem troche taniej to mam na sprzedaz dwa kompy na AMD Phenomach 2 i 4 rdzenie;)
Kompa chciałbym kupić nowego i na intelu, ale dzięki za zainteresowanie :)
P.S. fotografia to tylko hobby i szczerze mówiąc to myślałem nad jakimś 22-23, może dell IPS 23? ale max na monitor to 200 funtów. Dużo w tym roku ma się wydarzyć (nowe dziecko, nowy dom, więc i budżet na hobby mniejszy)
Ja bym brał przy takich założeniach nawet i3 2100 spokojnie pociągnie to na czym masz zamiar najczęściej pracować.
Natomiast sam ssd bez jakiegoś hdd na magazyn i backupy to za mało, no chyba, że masz zamiar robić naprawdę mało fot i wszystko zgrywać na płyty
helopawelo
15-01-2012, 20:33
Mam 2 dyski zewnętrzne na USB (4 lata bawiłem się obróbką na 15" laptopie i już dziękuje - LR2 na tym to była męczarnia) więc pomyślałem, że mógłbym wziąć SSD na system i programy a jako magazyn użyć te zewnętrzne ? Z czasem dokupiłbym WD 500 GB 7200 SATA III (jak ceny spadną)
A to w takim razie insza inszość ;) Ja bym się jak napisałem na nic mocniejszego nie spinał przy tych zastosowaniach. Jak Ci się mocno nie spieszy to w kwietniu będą i3 na Ivy Bridge - z mocniejszą zintegrowaną grafiką i nieco wydajniejsze, no i przede wszystkim mniej prądożerne ;)
http://www.purepc.pl/sprzet_pc/procesory/wyciekly_testy_ivy_bridge_kontra_core_i3_530_i_cor e_i3_2100
Z czasem dokupiłbym WD 500 GB 7200 SATA III (jak ceny spadną)Nie ma sensu skoro masz dyski USB na których magazynujesz. ... i jeszcze na dodatek taki mały wypierdek 500GB jako magazyn.
Prędzej jak ceny to spadnie ruski sputnik przy tym co się teraz dzieje
helopawelo
17-01-2012, 15:00
Właściwie to zaczynam się zastanawiać czy nie warto by dołożyć do i3 2125 z grafiką HD 3000, skoro karty graficznej i tak kupować nie mam zamiaru. Cena wyższa o niecałe 100 zł od i3 2120 z HD 2000.
Warto to by było pewnie, jak masz tylko na tej grafice działać.
Żeby i3 na ivy wychodziły za miesiąc to tam być miał jeszcze mocniejsze grafy, ale to niestety dopiero maj..
helopawelo
17-01-2012, 17:06
..Żeby i3 na ivy wychodziły za miesiąc to tam być miał jeszcze mocniejsze grafy, ale to niestety dopiero maj..
Myślałem o tym, ale chyba już nie mam cierpliwości do mojego lapka. Ekran wyglada jak po przejechaniu papierem sciernym a LR zawiesza się po 5 rawach i trzeba ponownie go uruchomić :/ .
Wcale się nie dziwię, tym bardziej, że wydaje mi się, że u nas znając realia zanim to wszystko wejdzie i dadzą dobrą cenę to pewnie maj się skończy ;)
Panowie, a mógłby ktoś mi podpowiedzieć na które benchmarki patrzeć jeśli chcę porównać procesory pod względem ilości operacji na sekundę?
W ogóle to namnożyło się tych benchmarków i nic z tego nie wiadomo :/
Głównie chodzi mi o AMD
SiSoft Sandra Procesor Aritmetic
Cinebench
SYSMark 2012