Zobacz pełną wersję : Jaki slajd do fotografii modowo-portretowej?
Osobiscie jeszcze nigdy nie probowalem slajdu i wlasnie stwierdzilem, ze pasowaloby w koncu przelamac w tym zakresie, szczegolnie ze podobno sie prosciej skanuje. Co polecilibyscie do ogolnie pojetej fotografii modowo-portretowej w wydaniu mocno slonecznym (chodzi o wakacyjny wyjazd w dosc cieple rejony)? Interesuje mnie zarowno format 120 jak i 135. Na chwile obecna nie mysle o wyswietlaniu tego na scianie, jako ze nie posiadam rzutnika, choc slyszalem, ze wyglada to bajecznie. Poki co, jest ochota na zabawe w skanowanie tego typu materialu, gdyz aby uzyskac porzadne efekty z kolorowych negatywow (przy wykorzystaniu Epsona v750) przechodze straszne męki.
Z gory dzieki za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam,
Lukasz
pastwisko
30-07-2011, 01:51
e100g jest naturalny najchyba
astia jest lekko pastelowa, do portretu moze
Do pejzażu - Velvia 50.
Do portretu - rzeczona Astia (chociaż ma ona wielu przeciwników).
Uniwersalnie - Provia 100F.
Na początek spróbuj amatorskiej Sensii. To też niezły film
Cały czas mowa o Fuji. Kodak niegdyś miał znakomitą linię filmów pro (np. Ektachrome 100VC), ale nie wiem, jak to teraz wygląda.
bukkake cowboys
30-07-2011, 05:07
przechodziłem tą samą drogę jakiś miesiąc dwa temu..
oglądałem slajdy i negatywy kolorowe tu i na flickr i za każdym razem kopara mi opadała do tego stopnia że skusiłem się na kolor..
..i z mojego doświadczenia wyglądało to tak że gibałem się w suwaczkach cztery razy dłużej niż zwykle a efekt i tak był "wcale nie taki bajeczny"..
zatem jeśli jesteś leniem takim samym jak ja - to kup po raz enty negatyw czarno biały - zaoszczędzisz sobie nerwów :)
a jak lubisz sobie pobłyskać to to cztery razy dłużej zamieni się w pięć lub sześć :)
slajd i suwaczki? :-P :-P
bukkake cowboys
31-07-2011, 03:20
slajd i suwaczki? :-P :-P
dam ci velvie i trzech stów jeśli klapniesz zdjęcie z błyskiem modelce na białym tle i skanując z parametrami na 0 to tło nadal będzie białe :)
wróć
dam czterech stów
:)
ale jak ci się nie uda bior5e aparat którym robiłeś ten test ok?
łatwe 4 stówki do wyjęcia :)
ktoś się podejmuje?
Ciekawie sie robi :D Tak sobie glosno mysle - Velvie chlopaki polecaja do pejzazu, wiec i kolory zapewne ma podkrecone... ale bialy powinien zawsze byc bialym, nieprawdaz?
Po skanowaniu raczej nieosiagalne :)
Wiec i ja coś powiem w tym temacie . Do krajobrazu tylko velvia 50 , na własny ślub załadowałem provie 400 i to był odpowiedni wybór , co do skanowania jakoś nie mam problemów ze skanowaniem slajdu .
pastwisko
01-08-2011, 13:57
Ciekawie sie robi :D Tak sobie glosno mysle - Velvie chlopaki polecaja do pejzazu, wiec i kolory zapewne ma podkrecone... ale bialy powinien zawsze byc bialym, nieprawdaz?
Pomijając kwestie skanowania, to z Velvią przy portrecie jest raczej problem taki, że moze ci też podkręcić cerę, przy bladej skórze to nie bedzie problem, ale jak ktoś ma bardziej czerwoną lub opaloną, to efekt moze być nieciekawy..
Pomijając kwestie skanowania, to z Velvią przy portrecie jest raczej problem taki, że moze ci też podkręcić cerę, przy bladej skórze to nie bedzie problem, ale jak ktoś ma bardziej czerwoną lub opaloną, to efekt moze być nieciekawy..
wiem, dlatego w temacie watku zaznaczylem, jaki typ obrazowania mnie interesuje ;)
krzysztofz24
01-08-2011, 14:53
wiem, dlatego w temacie watku zaznaczylem, jaki typ obrazowania mnie interesuje ;)
Za to Velvia, znana z kultowego wrecz "blue sky". Da ci pekne niebieskie oczy i wspaniala czerwien ust:-).
Jedynie jej kontrastowosc moze niektorym przeszkadzac przy portrecie...ale co kto lubi.
Oczywiscie racje ma kolega pastwisko, ze moze podrecac np rozowa cere.
Poza tym Velvia jest dosyc "chlodna", co przy np pochmurnej aurze i braku slonca powoduje ze cera moze wyjsc dosc blado u osob o jasnej karnacji.
Ale wracajac do tematu, to takie podbicie kolorystyki jakiegos wymyslnego makijazu, mozna odczytac jako zalete.
P.S To wszystko wyzej pisze z punktu widzenia osoby ktora oglada slajdy tylko i wylacznie:-) przez rzutnik, a ich wogole nie skanuje.
I to co biale, to zawsze mam biale:-)
Ale wracajac do tematu, to takie podbicie kolorystyki jakiegos wymyslnego makijazu, mozna odczytac jako zalete.
Zgadza sie - nawet na stronie fuji (http://www.fujifilm.pl/page,470.html) chwala sie mozliwym zastosowaniem w fashion'ie ;)
radekone
01-08-2011, 15:03
Velvia do portretu nieee. Cheba ze przy ladnym rozproszonym swietle (jasne chmury) to moze faktycznie.
Provia jak najbardziej, byle niezbyt stara bo moze magenta pojechac i twarz wyjdzie dziwnie.
Sensia da rade ale tylko w ladnym sloncu, inaczej wychodzi megakupa.
Fajne sa tez slajdy kodaka, cieplejsze w odbiorze.
Slajdy skanuje sporadycznie, pojedyncze klatki tylko. O ile z uzyskaniem w ten sposob odpowiednich kolorow tla bedzie latwo to z twarza moze byc trudniej.
A btw. najlepszy cross jaki mi kiedykolwiek wyszedl to velvia 50 w ostrym, poludniowym sloncu.
tomwidlak
01-08-2011, 15:11
Ze tak z glupia-frant zapytam - co jest zlego w ruszaniu suwaczkami ? :-)
Ze tak z glupia-frant zapytam - co jest zlego w ruszaniu suwaczkami ? :-)
Najczęściej rzutnik nie jest w nie wyposażony ;)
tomwidlak
01-08-2011, 15:16
Najczęściej rzutnik nie jest w nie wyposażony ;)
Tru, ale cos mi mowi ze nie o to chodzi w tym wonteczku i niecheci do suwaczkow :D
Tru, ale cos mi mowi ze nie o to chodzi w tym wonteczku i niecheci do suwaczkow :D
Ani chybi, masz rację ;)
Tak całkiem poważnie - slajdy lubię właśnie za to, że najczęściej nic przy nich nie trzeba robić. Jeśli nie oglądanie "na ścianie", to wystarczy skan na oprofilowanym skanerze i gotowe.
Z drugiej strony można bawić się suwakami i wtedy wystarczy najzwyklejszy negatyw kolorowy - wychodzi dużo taniej i za materiał, i za wywołanie, a siedząc przy kompie można dodłubać się do takiego efektu, że zdjęcie będzie wyglądać jak slajd.
Co kto lubi / woli / potrzebuje :)
Tak całkiem poważnie - slajdy lubię właśnie za to, że najczęściej nic przy nich nie trzeba robić. Jeśli nie oglądanie "na ścianie", to wystarczy skan na oprofilowanym skanerze i gotowe.
To ja zapytam z innej beczki, bo wlasnie zmierzam do tego, aby uwolnic sie od nachalnego machania suwakami i moc cieszyc oko surowym skanem - jak oprofilowac skaner? Czy majac Epsona V750 wystarczy do tego EZ Color i target kolorystyczny dostarczony ze skanerem? Ew. co jest potrzebne lub jakich informacji szukac na google, w celu uzyskania jak najwiekszej wiernosci skanowanego materialu? Bylbym bardzo wdzieczny za wszelkie wskazowki :)
tomwidlak
01-08-2011, 15:38
To ja zapytam z innej beczki, bo wlasnie zmierzam do tego, aby uwolnic sie od nachalnego machania suwakami i moc cieszyc oko surowym skanem - jak oprofilowac skaner? Czy majac Epsona V750 wystarczy do tego EZ Color i target kolorystyczny dostarczony ze skanerem? Ew. co jest potrzebne lub jakich informacji szukac na google, w celu uzyskania jak najwiekszej wiernosci skanowanego materialu? Bylbym bardzo wdzieczny za wszelkie wskazowki :)
Odpowiedz jest prostrza niz myslisz, choc zapewne Ci sie nie spodoba - Nikon 9000 :D
A co do machania suwaczkami, czemu nie lubisz ? :-)
Odpowiedz jest prostrza niz myslisz, choc zapewne Ci sie nie spodoba - Nikon 9000 :D
Miales racje - nie podoba mi sie ta odpowiedz :razz: Zreszta jest nie na temat :razz: A za cene 9000ED wolalbym Phaseone'a do C645 zakupic i balans bieli ustawiac z poziomu aparatu :razz:
A co do machania suwaczkami, czemu nie lubisz ? :-)
Pobaw sie skanowaniem negatywow na v750, to bedziesz wiedzial o co chodzi :razz: Sprowadzenie trzech 16 zdjeciowych negatywowych rolek do jednego tonu kolorystycznego (juz pomijam kwestie, aby byly w kolorystyce charakterystycznej do posiadanego materialu) to jakas totalna masakra dla mnie... dlatego czas spedzany na machaniu suwakami, wole spedzac na zdecydowanie przyjemniejszych czynnosciach ;)
Ten target z V750 powinien wystarczyć, jak chcesz coś więcej - polecam http://www.targets.coloraid.de/. Mam zestaw dla każdego ze slajdów i spisuje się rewelacyjnie.
Sprowadzenie trzech 16 zdjeciowych negatywowych rolek do jednego tonu kolorystycznego (juz pomijam kwestie, aby byly w kolorystyce charakterystycznej do posiadanego materialu) to jakas totalna masakra dla mnie... dlatego czas spedzany na machaniu suwakami, wole spedzac na zdecydowanie przyjemniejszych czynnosciach ;)
Pogrubiłem Twój problem ;) Negatywy to takie psie krwie, które nie zawsze, delikatnie mówiąc, dają powtarzalne rezultaty. Przy nich pozostaje najczęściej machanie suwakami, nawet odwracanie różnymi dziwnymi softami (ColorPerfect) niewiele tu zmienia.
Rozwiązanie jest banalne- kupujesz Ektara i cieszysz się od czapy kolorami :D A tak serio to na V500 SilverFast dawał dobre rezultaty.
Jak jednak chcesz slajdy to Provia będzie miód malina.
pastwisko
01-08-2011, 16:27
Rozwiązanie jest banalne- kupujesz Ektara i cieszysz się od czapy kolorami :D A tak serio to na V500 SilverFast dawał dobre rezultaty.
skanowalem ektara i jakoś nie spisywał się nie wiadomo jak, wpadał w magentę lub żółcie jak dzika świnia w borówki..
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/08/253-1.jpg
źródło (https://lh5.googleusercontent.com/-JKl8ShWnXFg/Sjas34EfwuI/AAAAAAAADgE/9cvyRrpiZE4/253.jpg)
Mnie się Provię 100 skanowało bardzo dobrze. Jedyne co robiłem, to wybierałem krzywą wysoki kontrast z ustawień Epsona. Bez zapodania tej krzywej też bym przeżył, ale ja lubię kontrastowo. Poza tym nic nie regulowałem. Korzystałem z automatu Epsona. Sam byłem zdziwiony, że bez presetów poszło jak po maśle, bo wcześniej się naczytałem, że slajdy, to nie takie hop siup ze skanowaniem.
Co do kolorów, to dostałem od kolegi trzy rolki po terminie jakieś dwa lata, ale cały czas w lodówce i nie było żadnych problemów z kolorem. Robiłem też portrety, przy pochmurnym niebie i nie było wątpliwości co do odcienia skóry, zarówno na ścianie jak i na skanie.
http://tomzych.com/pictures/forum/analog/RDPIII_110326_010.jpg
źródło (http://tomzych.com/pictures/forum/analog/RDPIII_110326_010.jpg)
Provia 100 F
toż przecież piszę, że odjazd jest i trzeba z tego korzystać. SF skanowałem taniego Kodaka i wychodził elegancko.
pastwisko
01-08-2011, 16:35
Jedno jest pewne reguły nie ma, raz Portra idzie elegancko, a raz jak zielona krew z nosa, ostatnio skanowalem np E100G i poszło super, wczesniej z kolei miałem malinową Velvie..
tomwidlak
01-08-2011, 16:54
Miales racje - nie podoba mi sie ta odpowiedz :razz: Zreszta jest nie na temat :razz: A za cene 9000ED wolalbym Phaseone'a do C645 zakupic i balans bieli ustawiac z poziomu aparatu :razz:
Pobaw sie skanowaniem negatywow na v750, to bedziesz wiedzial o co chodzi :razz: Sprowadzenie trzech 16 zdjeciowych negatywowych rolek do jednego tonu kolorystycznego (juz pomijam kwestie, aby byly w kolorystyce charakterystycznej do posiadanego materialu) to jakas totalna masakra dla mnie... dlatego czas spedzany na machaniu suwakami, wole spedzac na zdecydowanie przyjemniejszych czynnosciach ;)
Mozesz podpiac C80/2 do nikona, bedziesz mial to samo bez wydatku :D
A w temacie - ja skanuje na V750, nie mam juz 9000 :D Szczerze mysle ze zawsze bedziesz mial machanie suwaczkami, jakiego oprofilowania/oprogramowania/rozwiazania bys nie uzywal, z tej prostej przyczyny ze film zmienia kolorystyke w zaleznosci od rozbieznosci ekspozycji, tego co focisz, zmian swiatla, ilosci danego koloru w kadrze, zmian ilosci swiatla w kadrze. Innymi slowy polub sie z suwaczkami :D
Ja mam to szczescie ze cholduje zasadzia "if you want reality, look through the fuckin' window" i odwzorowanie realiow sceny nie ma dla mnie wielkiego znaczenia, tym bardziej focac na poterminowkach jedynie - ale czesto bardzo bylo tak ze czysty skan z nikona byl idealny, na V750 sie nie zdarza to :D
Ten target z V750 powinien wystarczyć, jak chcesz coś więcej - polecam http://www.targets.coloraid.de/. Mam zestaw dla każdego ze slajdów i spisuje się rewelacyjnie.
W takim razie powalcze z tym standardowym, a jesli bedzie malo wystarczajacy skorzystam z coloraid.de (http://www.coloraid.de/) :) Dziekuje za linka :)
Pogrubiłem Twój problem ;) Negatywy to takie psie krwie, które nie zawsze, delikatnie mówiąc, dają powtarzalne rezultaty. Przy nich pozostaje najczęściej machanie suwakami, nawet odwracanie różnymi dziwnymi softami (ColorPerfect) niewiele tu zmienia.
Do takich samych wnioskow juz doszedlem metoda prob, bledow i pomocy Ortodoksow ;) Dlatego wlasnie postanowilem sprobowac slajdow, ktore pomimo, ze drogie w zakupie i wolaniu, sa i tak tansze niz 9000ED ;)
A tak serio to na V500 SilverFast dawał dobre rezultaty.
Walcze na wszelkie sposoby... Epson Scan, Vue Scan, jak i SilverFast (w dodatku w wersji AI) tez jest w uzyciu. Aby bylo ciekawiej probuje jeszcze mieszac ColorPerfect'em lub NegaFix'em, a i tak konczy sie na Lightroomie/Photoshopie i zabawie suwakami...
Mozesz podpiac C80/2 do nikona, bedziesz mial to samo bez wydatku :D
Tomek, i kogo Ty probujesz przekonac, rzucajac takie argumenty... jakby wielkosc nie miala zadnego znaczenia... ;)
Oczywiscie chodzi o wielkosc klatki :D
A w temacie - ja skanuje na V750, nie mam juz 9000 :D Szczerze mysle ze zawsze bedziesz mial machanie suwaczkami, jakiego oprofilowania/oprogramowania/rozwiazania bys nie uzywal, z tej prostej przyczyny ze film zmienia kolorystyke w zaleznosci od rozbieznosci ekspozycji, tego co focisz, zmian swiatla, ilosci danego koloru w kadrze, zmian ilosci swiatla w kadrze. Innymi slowy polub sie z suwaczkami :D
Jesli chodzi o slajdy, Axer twierdzi inaczej i tego bede sie trzymac :D No i Czornyj podobne slowo glosi ;) Moze wiec nie bede musial krecic suwakami :D
Ale tak na prawde nie chodzi tutaj o "niekrecenie suwakami"... z racji zamilowania do pewnego rodzaju fotografii, krecic bede musial (chociaz powiniem napisac "zapewne bede czesto chcial")... ale jesli chodzi o kolorystyke, zrodlowy material (czyli ten od ktorego zaczynam nimi krecic) chce miec rowny... a nie posiadac kazda klatke z innym zafarbem w zaleznosci od widzimisie softu skanera...
Ja mam to szczescie ze cholduje zasadzia "if you want reality, look through the fuckin' window" i odwzorowanie sceny nie ma dla mnie zadnego znaczenia, tym bardziejh focac na poterminowkach jedynie - ale czesto bardzo bylo tak ze czysty skan z nikona byl idealny, na V750 sie nie zdarza to :D
Zasade masz bardzo zdrowa, ale w jakims celu kazdy producent wypuszcza rozne modele materialow swiatloczulych... chcialbym moc z tego skorzystac :)
Ja skanuję właśnie t-maxa na v500 i zupełnie nie mam problemów z kolorem :)
Ja skanuję właśnie t-maxa na v500 i zupełnie nie mam problemów z kolorem :)
A to masz kolorowe t-maxy? :D
W superii rowniez brak problemow (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2475829&postcount=12635)? :D
tomwidlak
01-08-2011, 17:40
Tomek, i kogo Ty probujesz przekonac, rzucajac takie argumenty... jakby wielkosc nie miala zadnego znaczenia... ;)
Oczywiscie chodzi o wielkosc klatki :D
Ma ma, oczywiscie, ino za cene Nikona ta wielkosc klatki bedzie bardzo zblizona do D700 wlasnie (chiba ze zmieniles na kropa) :D
Jesli chodzi o slajdy, Axer twierdzi inaczej i tego bede sie trzymac :D No i Czornyj podobne slowo glosi ;) Moze wiec nie bede musial krecic suwakami :D
No to ja gud lak zycze, w pogoni za idealem :-)
Ma ma, oczywiscie, ino za cene Nikona ta wielkosc klatki bedzie bardzo zblizona do D700 wlasnie (chiba ze zmieniles na kropa) :D
Jak juz mnie bedzie stac na takiego 9000ED, uzywane cyfrowe dupki wielkoscia zblizone do 6x4,5cm beda juz zapewne w podobnych pieniadzach jak Nikon ;)
W superii po olaniu profilu do superii 200 problemy (prawie) się skończyły.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/07/Przedswit15-1.jpg
źródło (http://1.bp.blogspot.com/-BhUase9medA/TjQ2_24XlkI/AAAAAAAAAZ4/_-ODIGmfb-M/s1600/Przedswit-15.jpg)
Poza tym superia to problem sam w sobie. Dlatego kupiłem trochę przeterminowanego 160s od toma :)
W superii po olaniu profilu do superii 200 problemy (prawie) się skończyły.
I wlasnie w pogrubionym slowie jest cala istota skanowania... Dla jednej osoby "prawie", to faktycznie brak problemow, dla innej to dopiero poczatek zabawy z kolorem ;) Wycisnij z kazdego skanu negatywu na swoim skanerze taka jakosc kolorystyczna, jak w zdjeciu zrobionym cyfra z idealnie ustawionym balansem bieli, to bede chylic poklony przed Twoja osoba :)
tomwidlak
01-08-2011, 18:08
Poza tym superia to problem sam w sobie. Dlatego kupiłem trochę przeterminowanego 160s od toma :)
Ktore juz dzis wyslalem :D
Na co ja sie staram zwrocic uwage to to ze nie ma czegos takiego jak film oddajacy "prawdziwosc" sceny :D Kazdy film dodaje swe trzy grosze do tego jak wyglada zdjecie, jeden mniej inny wiecej jako ze kazdy ma swoj jakis tam wyglad charakterystyczny, do tego to co fotografujemy ma duze znaczenie bo w zaleznosci od tego jakie kolory focimy, w jakim swietle, pod jakim kontem odbicia, ile jakiego koloru jest w kadrze itd. nastepuja zmiany barw w samym filmie i zdjecie od zdjecia na tej samej kliszy bedzie sie roznic, czasem nawet dosc znacznie, w zaleznosci od zmian w kadrze. Do tego jeszcze dochodzi to ze w zaleznosci od ekspozycji jest nastepny color shift, skaner dolozy swoje, soft swoje i mamy walkie z wiatrakami :-) Pomijajac juz to ze w godzine po zrobieniu fot nie pamietamy jak to wszystko naprawde wygladalo, i czy jak skora modelki wyglada ok, to czy trawa ma taki sam odcien jak miala naprawde, nie wspominajac o fioletowej sukience modelki, i jej czerwonych butach :D Najlepszy kompromis, i zabawa suwaczkami to niestety realia nie sceny, a zycia, jesli komus zalezy na W MIARE wiernym oddaniu realiow tego co sie wydarzylo.
Chyba zeby focic modelke w kontrolowanym swietle, z neutralnym tlem i w neutralnym ubiorze, wtedy jak by idealnie naswietlic scene, zniwelowac charakterystyke filmu i zeskanowac to minimum na Nikonie 9000 to faktycznie nie trzeba by bylo nic poprawiac, choc mysle ze i wtedy ciut by sie przydalo :-)
Osiwiec mozna, starajac sie doscignac ten ideal :D Albo przejsc na syfre lepiej :-)
Wycisnij z kazdego skanu negatywu na swoim skanerze taka jakosc kolorystyczna, jak w zdjeciu zrobionym cyfra z idealnie ustawionym balansem bieli..
Nie jest to ani trochę moim celem. Chcę cyfrowo - robię cyfrą. Film wybieram pod efekt który chcę uzyskać (albo to co akurat mam w lodówce). Przeterminowana o 6 lat superia (czyli najtańszy negatyw) to mój ulubiony film z czasów studenckich. Zupełnie nie myślę o "prawdziwości" wkładając ją do aparatu.
Tom, naświetlasz te negatywy normalnie czy robisz korektę?
W poprzedniej wypowiedzi powinienem dopisac, ze "prawie" to rowniez pojecie wzgledne ;) A to co piszesz Tomku to oczywiscie prawda, jednakze poki co, nie jestem zadowolony z tego co moj nietani skaner wypluwa i szukam rozwiazania za wszelka cene... no moze prawie za wszelka cene ;)
tomwidlak
01-08-2011, 18:17
Nie jest to ani trochę moim celem. Chcę cyfrowo - robię cyfrą. Film wybieram pod efekt który chcę uzyskać (albo to co akurat mam w lodówce). Przeterminowana o 6 lat superia (czyli najtańszy negatyw) to był mój ulubiony film z czasów studenckich.
Tom, naświetlasz te negatywy normalnie czy robisz korektę?
Mozesz normalnie, choc ja juz mam w nawyku przeswietlanie nieco wszystkiego co po terminie :D Zdjecia na aukcji sa naswietlane nominalnie :-)
A to co piszesz Tomku to oczywiscie prawda, jednakze poki co, nie jestem zadowolony z tego co moj nietani skaner wypluwa i szukam rozwiazania za wszelka cene... no moze prawie za wszelka cene ;)
Niezadowolenie jest latwiejsze do zrozumienia niz szukanie nieistniejacego idealu :D Serio zycze Ci zebys doszedl do zadowolenia, bo sie zameczyc tak mozna samemu :D
Jeżeli odbitki z tego wyjdą OK, chętnie zamówię u Ciebie trochę większą partię.
moj nietani skaner wypluwa i szukam rozwiazania za wszelka cene... no moze prawie za wszelka cene ;)
Skanowanie slajdów jest bez sensu - do skanowania slajdu minimum socjalne to coolka+ramka z szybką (niezbędna!!!)+targety, który to zestaw kosztuje pieniądze zbliżone do używanego P25. Do tego dochodzi koszt zakupu i wołania dia, do tego najlepiej mieć swój procesor, bo obecnie wołanie dia to rosyjska ruletka. A jeśli ktoś nie uzyska lepszych efektów z 645+P25 niż ze slajdu skanowanego coolką (przez litość nie wspomnę o płaszczce), to znaczy że albo jest dziwny, albo wyjątkowo oporny.
A mówiąc, że twój skaner jest "nietani", bluźnisz, potwornie bluźnisz... Sprawdź ile kiedyś kosztował nowy skaner na PMT, czy nawet gówniany skaner do filmu na CCD... (za swojego Duoscana T2500 dałem kiedyś 25 patoli)
no i przyszedl taki i moją koncepcję w cholere rozwalil...
ale nie poddam sie... bede walczyc do konca... z moim (jak sie okazuje) smieciowym skanerem :D
Możemy się wymienić, mój jest ok :)
Twoj jest zdecydowanie lepszy, bo robi prawie dobre skany... natomiast moj smieciuch to wogole jakies kiepskie robi... wiec chyba nie bedzie Ci sie oplacac ;)
mi by szkoda było slajdu na modelki, za dużo odpadów. :razz:
to zalezy ile masz tych odpadow :razz:
Ja po prostu zbieram rupiecie. Mam nawet mamiyę ;)
sejmajnejm
02-08-2011, 09:44
kazdego[/U] skanu negatywu na swoim skanerze taka jakosc kolorystyczna, jak w zdjeciu zrobionym cyfra z idealnie ustawionym balansem bieli, to bede chylic poklony przed Twoja osoba :)
ostatnia rzecz jaka chcialbym robic w zyciu ... Bogu dzieki, ze ludzie maja rozne potrzeby ;-)
Jezeli masz SilverFasta AI to mam nadzieje, ze wiesz, ze mozesz zrobic wlasny profil dla negatywu i uzywac go zawsze bez automatycznego dopasowania, ktore jest wlaczone z automatu?? to pomaga.
pzdr.
A.
nie wiedzialem... sprobuje, czy to cos pomoze w moim "upierdliwym" przypadku ;) dzieki :)
Boryszuk
02-08-2011, 11:18
Co polecilibyscie do ogolnie pojetej fotografii modowo-portretowej w wydaniu mocno slonecznym (chodzi o wakacyjny wyjazd w dosc cieple rejony)?
Takie efekty w Greckim słońcu daje Velvia 100 (skanowana w labie, wg EXIFU na Noritsu Koki QSS-32_33)
widoczek
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img546.imageshack.us/img546/9853/43200023.jpg)
w pełnym słońcu
źródło (http://img812.imageshack.us/img812/4337/43200024.jpg)
pod zadaszeniem taverny
źródło (http://img804.imageshack.us/img804/9364/43210023.jpg)
chwilę po zachodzie słońca
źródło (http://img62.imageshack.us/img62/5223/43200033.jpg)
Chociaż jak tak sobie właśnie spojrzałem na film w koszulce to widzę, że kolory są jeszcze lepsze. Szybko muszę kupić ramki do rzutnika :D
miron19j
02-08-2011, 13:40
a niech mi ktoś wytłumaczy, tak na chłopski rozum. Po kiego robić na slajdach, kiedy ma się zamiar i tak to zeskanować? Kupić drożej, wołać trudniej, skanować ciężko. Skoro i tak mamy bawić się suwaczkami, to nie lepiej kupić jakiś tani, sprawdzony negatyw?
wlasnie skanowanie ma byc zdecydowanie latwiejsze ;) i tylko dlatego :)
pastwisko
02-08-2011, 14:04
a niech mi ktoś wytłumaczy, tak na chłopski rozum. Po kiego robić na slajdach, kiedy ma się zamiar i tak to zeskanować? Kupić drożej, wołać trudniej, skanować ciężko. Skoro i tak mamy bawić się suwaczkami, to nie lepiej kupić jakiś tani, sprawdzony negatyw?
negatyw, a pozytyw to dwie rózne bajki. nawet po skanowaniu - jakosciowo, kolorystycznie..
pokaż mi negatyw który da takie kolory jak velvia.
miron19j
02-08-2011, 14:12
negatyw, a pozytyw to dwie rózne bajki. nawet po skanowaniu - jakosciowo, kolorystycznie..
pokaż mi negatyw który da takie kolory jak velvia.
nawet jeżeli zakłada, że i tak będzie kręcił suwaczkami?
Dla mnie akurat dyskusja trochę bez sensu. Osobiście uznaję slajdy tylko na ścianie.
No, chyba, że ktoś był na jakichś wypasionych wakacjach i po powrocie chce, żeby znajomym gula skoczyła. Wtedy skan kilku klatek, wysłanie na NK/FB/stronę/blog czy kto tam jeszcze wie gdzie. :-D
właśnie skanowanie ma być zdecydowanie łatwiejsze
czytając wątek, mam inne wrażenie :-D
pastwisko
02-08-2011, 14:23
nawet jeżeli zakłada, że i tak będzie kręcił suwaczkami?
przy c41 tez musze doprowadzić kolory do porządku po skanowaniu, wiec to dla mnie żaden argument - przy slajdzie przynajmniej mogę zerknąć na orgyginał i je porównać. chyba ze mowiąc suwaczki macie na mysli jakieś postprodukcyjne czary mary, to w takim razie się nie wypowadam, bo się w takie suwaczki nie bawię.
Dla mnie akurat dyskusja trochę bez sensu. Osobiście uznaję slajdy tylko na ścianie.
Ale sa na tym swiecie osoby, ktore maja inne potrzeby.
czytając wątek, mam inne wrażenie :-D
Bo tak na prawde skan na profesjonalnym poziomie potrafi wykonac bardzo niewiele osob. I nie jest to wiedza ot tak dostepna, jako ze zwykle jest w posiadaniu osob zarabiajacych takimi uslugami na chleb. Natomiast to forum w zdecydowanej wiekszosci goszcza amatorzy-pasjonaci, ktorym az taka jakosc nie jest potrzebna, wiec potrafia sie zadowolic nizszymi wymaganiami. Patrz na wymagania Czornyja - nie wyobraza sobie skanu slajdu ze skanera tanszego niz 15kPLN (chociaz w tak niskiej cenie, na ebayu pojawiaja sie bardzo rzadko). Ja mam zdecydowanie slabszy sprzet i szybko nie wymienie go na Nikona 9000ED, wiec szukam innych rozwiazan - adekwatnych do moich mozliwosci. I chcialbym dojsc do momentu, kiedy skanowanie materialu bedzie trwalo najkrocej jak to mozliwe, gdzie zeskanowany material bedzie zawsze rowny kolorystycznie i w miare wierny charakterowi uzytego materialu swiatloczulego. Byc moze nigdy tego nie osiagne, ale przynajmniej probuje znalesc rozwiazanie. Jesli mi sie uda, zaoszczedzony na machanie suwakami czas bede mogl spedzic przy zdecydowanie przyjemniejszych czynnosciach. Jesli ktos tego nie rozumie, trudno - ja mam takie, a nie inne potrzeby i probuje znalesc na nie rozwiazanie. Piane bic jest latwo (szczegolnie przez osoby, ktore maja inne wymagania), duzo trudniej jest dac wskazowki, ktore rozwiaza konkretny problem.
Sapphiron
02-08-2011, 15:06
A ja dalej nie jarzę po kiego slajd skoro tak dobre są cyfry?
plyta CD teoretycznie daje lepsza jakosc niz klasyczny winyl, natomiast istnieje spora grupa pasjonatow tego drugiego...
pastwisko
02-08-2011, 15:14
za w miarę dobrą cyfrę trzeba dać najmniej tyle co za 9000ED, wiec ten kierunek dyskusji nie ma sensu :)
a to i tak bedzie malenstwo 24x36 :)
miron19j
02-08-2011, 15:16
Ale sa na tym swiecie osoby, ktore maja inne potrzeby.
...I chcialbym dojsc do momentu, kiedy skanowanie materialu bedzie trwalo najkrocej jak to mozliwe, gdzie zeskanowany material bedzie zawsze rowny kolorystycznie i w miare wierny charakterowi uzytego materialu swiatloczulego.
ależ daleki jestem od tego, by Cię odwodzić od robienia na slajdach. I pytanie nie dotyczyło personalnie Ciebie.
Chodzi mi o coś innego: skoro i tak trzeba opracować sobie jakiś sposób skanowania (presety, targety i co tam jeszcze), po skanowaniu jeszcze robić korekty w programie, to po co wchodzić w slajdy? Można to samo zrobić na negatywach. Też można opracować sposób skanowania i obróbkę w PSie.
My akurat nie mamy problemu z wołaniem slajdów, kilka labów Wawie się znajdzie. Ale dla ludzi z mniejszych miejscowości może to być problemem.
A ja dalej nie jarzę po kiego slajd skoro tak dobre są cyfry?
a widziałeś cyfrę 4x5? Bo ja nie
miron19j
02-08-2011, 15:18
.
Sapphiron
02-08-2011, 15:20
no owszem nie widze syfry 5x6 czy 6x6 ale widzę co wypluwa mój fufu i jak się postarać to jest mniodzio. Nawet ma specjalny tryb a'la Velvia...
I nie trzeba dawać walizki pieniędzy...
miron19j
02-08-2011, 15:23
no owszem nie widze syfry 5x6 czy 6x6 ale widzę co wypluwa mój fufu i jak się postarać to jest mniodzio. Nawet ma specjalny tryb a'la Velvia...
maluch też ma silnik z tyłu i jest praktycznie dwuosobowy, a do Porsche mu jednak daleko :-D
w telefonach komorkowych tez juz widzialem tryb a'la Velvia... i ich uzytkownicy rowniez byli z niego zadowoleni ;)
sejmajnejm
02-08-2011, 15:24
:-)
pastwisko
02-08-2011, 15:28
Fajnie że fajnie, ale to chyba nie temat o tym że cyfra jest fajna, zwłaszcza ze i tak fajna nie jest.
Sapphiron
02-08-2011, 15:29
w telefonach komorkowych tez juz widzialem tryb a'la Velvia... i ich uzytkownicy rowniez byli z niego zadowoleni ;)
porównywać Fuji z telefonem komórkowym to jest gruba przesada...
Boryszuk
02-08-2011, 15:30
porównywać Fuji z telefonem komórkowym to jest gruba przesada...
Porownywac slajd z Fuji to jest gruba przesada
Sapphiron
02-08-2011, 15:33
ech dobra widze że trafili mi się Talibowie do rozmowy i se nie pogadam. Prosze bardzo bawcie się dalej skanując, wywołując i babrając się we wszystkim co się da.
Pozdrawiam i miłego dnia życzę...
Boryszuk
02-08-2011, 15:34
Pa ;)
pastwisko
02-08-2011, 15:36
ech dobra widze że trafili mi się Talibowie do rozmowy i se nie pogadam. Prosze bardzo bawcie się dalej skanując, wywołując i babrając się we wszystkim co się da.
Pozdrawiam i miłego dnia życzę...
Foch you too!
sejmajnejm
02-08-2011, 15:43
biorac pod uwage, ze przestali robic astie 135 (ciekawe czy planuja zaprzestac 120) zostaje (lub zostanie) Ci chyba tylko provia i E100G
pzdr.
A
Właśnie skanuję Provię 400X z wyjazdu urlopowego. Gdzie nie było słońca, lekko leci w magentę, na słońcu nic nie trzeba machać suwakami.
pastwisko
02-08-2011, 15:55
A jade pofocić na Velvii 4x5, tak wiem miał bym to samo z cyfry, ale ja sie lubię pomęczyć.
z tego co polecaliscie kupilem kilka rolek do zabawy... fuji velvia 50, fuji provia 100 i kodak e100g... zastanawiam sie czym od zakupionych filmow rozni sie fuji sensia 100 i kodak elite chrome ec 100, jako ze sa tansze az o polowe... wogole to da sie zauwazyc, ze juz tylko fuji kroluje na rynku slajdow - na gieldzie w stodole kodakow jak na lekarstwo... poza tym astii tez juz nikt nie mial
Provia a szczególnie Velvia mają wyższą rozdzielczość, mniejszą ziarnistość i lepszy kontrast niż Sensia.