PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Sunrise nad Bałtykiem

YarekM
29-07-2011, 18:38
Może komuś przypadnie do gustu ten wakacyjny pstryk :oops:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img705.imageshack.us/i/wschdflatten.jpg/)

Pozdrawiam

Martix
29-07-2011, 19:19
Jak na wakacyjny pstryk jest dobrze ;) Ładny spokojny obrazek.

Marrab
29-07-2011, 20:18
Trochę przesycone kolory, ale kadr i klimat bardzo przyjemny :)

Pozdrawiam.

Spascmar
29-07-2011, 20:30
Czepiam sie :-)
Czy to moze jakis odcinek mierzeji helskiej od strony zatoki Gdańskiej? Wydaje mi sie ze nie da sie zrobic fizycznie takiego zdjęcia z zachodem i plaża z prawej strony foto. Jak coś to już z lewej strony. Chyba ze foto jest odbite w poziomie lub jest to ów mierzeja helska od strony zatoki.
Takie spostrzezenie.
Foto przyjemne, może sie podobać.

RobertSoul
29-07-2011, 20:33
kolorki chyba nie były podkręcane ;) często takie widuje nawet nie będąc nad morzem ;) zdjęcie... ładne ;)

Nikonozaur
29-07-2011, 20:55
Czepiam sie :-)
Czy to moze jakis odcinek mierzeji helskiej od strony zatoki Gdańskiej? Wydaje mi sie ze nie da sie zrobic fizycznie takiego zdjęcia z zachodem i plaża z prawej strony foto. Jak coś to już z lewej strony. Chyba ze foto jest odbite w poziomie lub jest to ów mierzeja helska od strony zatoki.
Takie spostrzezenie.
Foto przyjemne, może sie podobać.
A gdzie Ty widzisz tu zachód? Gdzie jest to napisane?

Spascmar
29-07-2011, 21:05
He he, no własnie, sam sie złapałem :-)

Nikonozaur
29-07-2011, 21:16
He he, no własnie, sam sie złapałem :-)
Mnie też ruska uczyli w szkole... ;)
A fota za ciemna, od horyzontu w dół to już szczególnie, fioletowy piasek też nie pomaga. Nie jest za dobrze...

YarekM
29-07-2011, 21:17
to jest plaża w Dziwnowie, którą męczyłem o wschodach i zachodach podczas urlopu ;) Kolory właściwie nie tknięte - wyrównałem trochę histogram poszczególnych kanałów.

YarekM
29-07-2011, 21:19
A fota za ciemna, od horyzontu w dół to już szczególnie, fioletowy piasek też nie pomaga. Nie jest za dobrze...

Andrzej, to była 4:50, piasek był nawet ciemniejszy ...

Nikonozaur
29-07-2011, 21:29
Andrzej, to była 4:50, piasek był nawet ciemniejszy ...
Lepiej nie mówić "jak tam było" tylko obrobić strawnie dla oka. ;)

Martix
29-07-2011, 21:35

Jakby o wschodzie kolor pisaku był piaskowy to dopiero byłaby manipulacja ;)

YarekM
29-07-2011, 21:36
Lepiej nie mówić "jak tam było" tylko obrobić strawnie dla oka. ;)

... no właśnie... Tylko czyjemu oku dogodzić? :) :)

na usprawiedliwienie mam tylko oklepaną formułkę - "dopiero się uczę " :)

lemur126
29-07-2011, 21:55
Fajne kolorki :)))

Nikonozaur
29-07-2011, 23:21
... no właśnie... Tylko czyjemu oku dogodzić? :) :) [...]
Tak na moje oko to jakoś tak (http://www.iv.pl/images/44257135108638093122.jpg). A nad morzem o wschodzie i zachodzie byłem setki razy... ;)

borregaard
30-07-2011, 09:00
Dobrze ,że jeszcze niektórzy mają zdolność właściwego postrzegania rzeczywistości.Jak patrzę na niektóre pojechane projekcje "tak tam było" ,to ....wyć się chce...;)

YarekM
30-07-2011, 09:19
Dobrze ,że jeszcze niektórzy mają zdolność właściwego postrzegania rzeczywistości.Jak patrzę na niektóre pojechane projekcje "tak tam było" ,to ....wyć się chce...;)

Wersja Andrzeja jest oczywiście ładna, ale wg mnie nierealna. Słońce jeszcze nie wyszło nad horyzont, ciężkie ciemne chmury - wg mnie światło odbijając się od nich nie da takiego koloru.

124miko
30-07-2011, 09:33
Na zdjęciach znam się słabo, ale zaintrygowal mnie tytuł.
Wydaje mi się, ze autor pozuje na kogoś ( o być może międzynarodowym obyciu ), lub chce przkazac bliżej nieokreślone przesłanie używając obcojezycznych zwrotów.
Jeden, oderwany od reszty anglojezyczny zwrot sugeruje raczej fragmentaryczna znajomość języka, lub wręcz korzystanie ze słownika ( mało konsekwentne ).
Wydaje mi się, ze zastosowanie zwrotu w języku polskim byłoby zabiegiem mniej pretensjonalnym ( z korzyścią dla odbioru ).

fafniak
30-07-2011, 09:37
Ciemna/za ciemna - kwestia dyskusyjna
natomiast fiolet na piasku jest naturalny i raczej sprowadzenie go do kolorów piaskowych nie pomogłoby focie

Obejrzałem twoją wersję - dla nie jest już zbyt "piaskowo" :)

edit - muszę zobaczyć na normalnym ekranie - nie na laptopie -

YarekM
30-07-2011, 10:11
Na zdjęciach znam się słabo, ale zaintrygowal mnie tytuł.
Wydaje mi się, ze autor pozuje na kogoś ( o być może międzynarodowym obyciu ), lub chce przkazac bliżej nieokreślone przesłanie używając obcojezycznych zwrotów.
Jeden, oderwany od reszty anglojezyczny zwrot sugeruje raczej fragmentaryczna znajomość języka, lub wręcz korzystanie ze słownika ( mało konsekwentne ).
Wydaje mi się, ze zastosowanie zwrotu w języku polskim byłoby zabiegiem mniej pretensjonalnym ( z korzyścią dla odbioru ).

Nie wiem co bierzesz, ale na pewno przesadzasz z ilością :) :)
tu jest jeszcze jeden tytuł Panie Pozujący Na Kogoś O Międzynarodowym Odbiciu Chcący Przekazać Bliżej Nieokreślone Przesłanie Z Fragmentaryczną Znajomością Języka - http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=186712