Zobacz pełną wersję : PSE 9 a wykorzystanie pamięci RAM
Mam zainstalowane 3GB pamięci ram (XP prof). PSE w menu edycja / preferencje / wydajność pokazuje mi, że dostępna pamięć ram to 1666MB (czyli ok. 1,7GB). Można coś zrobić,, żeby zwiększyć ten parametr ?
widocznie reszta jest zajeta przez system i inne programy.
Musisz dopisać na końcu w pliku boot.ini /3GB
Przez system zajęte jest niecałe 400MB (bez uruchomionych żadnych aplikacji). Dostępnej fizycznej pamięci w systemie jest więc ok. 2,6GB. Mam nadzieję, że podpowiedź kolegi freefly pomoże. jak tylko będę w domu to spróbuje i dam znać. Jakby jeszcze Szanowny Kolega w wolnej chwili podpowiedział mi, w jakiej lokalizacji mam szukać tego pliku to byłbym wdzięczny (wiem trochę upierdliwy jestem, ale w domu będę dopiero gdzieś ok. godz. 20.00). Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Przez system zajęte jest niecałe 400MB (bez uruchomionych żadnych aplikacji). Dostępnej fizycznej pamięci w systemie jest więc ok. 2,6GB. Mam nadzieję, że podpowiedź kolegi freefly pomoże. jak tylko będę w domu to spróbuje i dam znać. Jakby jeszcze Szanowny Kolega w wolnej chwili podpowiedział mi, w jakiej lokalizacji mam szukać tego pliku to byłbym wdzięczny (wiem trochę upierdliwy jestem, ale w domu będę dopiero gdzieś ok. godz. 20.00). Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Kliknij prawym przyciskiem myszy folder Mój komputer, a następnie kliknij polecenie Właściwości. -lub-
Kliknij przycisk Start, kliknij polecenie Uruchom, wpisz polecenie sysdm.cpl, a następnie kliknij przycisk OK.
Na karcie Zaawansowane kliknij przycisk Ustawienia w obszarze Uruchamianie i odzyskiwanie.
W obszarze Uruchamianie systemu kliknij przycisk Edytuj.
Otworzy się plik boot.ini i dopisz na końcu /3gb.
Kliknij prawym przyciskiem myszy folder Mój komputer, a następnie kliknij polecenie Właściwości. -lub-
Kliknij przycisk Start, kliknij polecenie Uruchom, wpisz polecenie sysdm.cpl, a następnie kliknij przycisk OK.
Na karcie Zaawansowane kliknij przycisk Ustawienia w obszarze Uruchamianie i odzyskiwanie.
W obszarze Uruchamianie systemu kliknij przycisk Edytuj.
Otworzy się plik boot.ini i dopisz na końcu /3gb.
Wielki dzięki freefly. Zadziałało, mam teraz 2603MB dostępnej pamięci w PSE. Co ciekawe jeśli zamiast 3gb wpiszę 4gb to pamięci dostępnej jest tyle co wcześniej (czyli 1666MB). A z tym plikiem boot.ini to mnie chyba jakoś przyćmiło, bo pomyślałem sobie, że chodzi o plik z instalki PSE i stąd moja prośba o podanie lokalizacji. Jeszcze raz wielkie dzięki freefly za pomoc. Pozdrawiam.
tomek tychy
08-08-2011, 06:01
A jak to zrobić w win7?