PDA

Zobacz pełną wersję : Sb-900 + Canon 5d

Żwirek
28-07-2011, 16:46
Witam,

na wstępie pisze że przejrzałem forum w zakresie podpięcia sabiny pod canony ale tamte tematy nie do końca odpowiedziały na moje pytanie.

Domyślam się ze o automatyce mogę zapomnieć w takim układzie, ale czy sabina z tym konkretnym modelem 5d (mrk1) bedzie w jakikolwiek sposob chciala współpracowac?

Konkretniej czy jeśli podepne sb900 do 5d to:

1. Lampa będzie wspomagała swoją czerwoną diodą AF aparatu?
2. Nic mi się nie spali?

Pozdrawiam
Paweł

Trick
28-07-2011, 17:21
Hehe, widzę, że nie tylko ja mam takie szalone pomysły :)
Miałem ostatnio okazję podotykać Canonowską starą piątkę. Lampę wsuwasz w sanki, ustawiasz na automatykę lampy lub manual, ustawiasz parametry (ISO, ogniskowa, przesłona), zapominasz o wspomaganiu AF i... błyskasz :]

Żwirek
28-07-2011, 17:48
Aha czyli lampa swoją czerwoną diodą nie wspomoże mi AF?

Anion
28-07-2011, 18:23
co ci szkodzi spróbować. Spalić jej nie spalisz. Ja próbowałem kiedyś w drugą stronę tzn. na d80 założyłem pierwszą wersję Speedlite 580 EX i jechałem na manualu. Fakt, wolniej cykasz, ale dać się da.

Żwirek
28-07-2011, 19:42
No wlasnie szkodzi, bo w takim wypadku nie wiem czy sprzedawać puszke nikona i kupować 5d, a z racji tego że na fotografii zarabiam a jednoczesnie nie dorobilem sie jeszcze zapasowego bodu musze to wszystko załatwić maksymalnie w tydzien.

Lukdz
28-07-2011, 20:50
Wspomaganie AF nie będzie działać chociażby z powodu innego układu pinów na stopce.

A tak z ciekawości, a nie fanbojstwa w stosunku do Nikona, co Ciebie przekonało do zmiany systemu i zakupu Canona 5d, a nie Nikona np. D700?

Żwirek
29-07-2011, 10:26
Tego się obawiałem.
Niestety kluczowe znaczenie miała cena. Bo mówię o 5d mrk1

Lukdz
29-07-2011, 19:26
Niestety kluczowe znaczenie miała cena. Bo mówię o 5d mrk1

Cena samej puszki jest faktycznie niższa tylko pamiętaj przy kalkulacji bierz pod uwagę obiektywy, osprzęt (np. piloty, wyzwalacze radiowe) itp. Poza tym zastanów się, czy cały system Canona będzie dla Ciebie lepszy od Nikona - znalezienie ich wad i zalet oraz różnic między nimi jest sporym problemem, ja po 2 latach mocnego grzebania w temacie znalazłem jedno zdanie na ten temat i to pomimo, że mój kuzyn jest użytkownikiem Canona.
Co do samego D700 to chodzą słuchy, że w tym roku zobaczymy jego następce, więc może warto zaczekać i kupić po premierze starszy model? Decyzję musisz jednak podjąć sam, jak to mówią "twoja kasa, twój problem".

PS. Możesz zdradzić jakiego sprzętu obecnie używasz?

tomek67
08-08-2011, 12:58
Założyłem SB-900 do Panasonika LX-3.
Automatyka wstępnie działa całkiem ok (zrobiłem tylko kilka fotek)

volvo
09-08-2011, 09:18
fajnie działa SB900 z 5D Mk II przez sterownik radiowy Yangnuo,
na stopkę raczej bym odradzał przykręcać lampę żeby nie zrobić zwarcia na stykach