Zobacz pełną wersję : Nikon F80 + nowe obiektywy 50mm i 35mm sample
Witam,
Przeglądając dziś alledrogo odkryłem że nikona F80 można mieć za mniej niż 300 PLN. Jak by nie było - bardzo fajne body FX :) Jestem prawie zdecydowany je kupić.. podpinał bym do niego moje 50mm i 35mm.
Czy ktoś ma zdjęcia wykonane takim zestawem? Jeśli tak to proszę umieścić je w tym wątku.. szczególnie interesują mnie portrety.
pastwisko
28-07-2011, 00:42
Przy foceniu na filmie body nie ma wpływu na obraz - tylko szkło i film, w bw dodatkowo wołanie, no i ew. skaner. Wklep sobie we flikrze swoje szkła, jest tam tego na tony
Foty bedą takie same jakie byś body nie wział, byle miało sprawną migawkę, czy to Nikon czy inne ustrojstwo które je Nikkory.
miron19j
28-07-2011, 01:04
dodam jeszcze, że aparat ma tylko wpływ na stronę techniczną fotografowania. Będzie manual albo z AF, ręczny przesuw filmu lub silniczek, automatyka A,P,S lub tylko M, pomiar światła albo nie.
A strona "artystyczna" zależy tylko od użytego filmu. Nie mówiąc o u umiejętnościach fotografa :-)
pastwisko
28-07-2011, 01:05
A strona "artystyczna" zależy tylko od użytego filmu
No od szkła tez..
miron19j
28-07-2011, 01:13
No od szkła tez..
no fakt, może być bardziej lub mniej rozmyte. W tle lub już główny motyw :-D
Przy foceniu na filmie body nie ma wpływu na obraz - tylko szkło i film, w bw dodatkowo wołanie, no i ew. skaner. Wklep sobie we flikrze swoje szkła, jest tam tego na tony
Tz że z F80 głębia ostrości będzie się rozkładać tj na każdym body FX ???
Próbowałem szukać w internecie sampli, ale dla F80 jest tego mało.. Google zapytany o F80 wypluwa masę zdjęć z D80 :(
Bedzie dokladnie tak samo na kazdym body FX/FF :)
ranbir kapoor
28-07-2011, 08:48
Próbowałem szukać w internecie sampli, ale dla F80 jest tego mało..
czy 12tys zdjec cie zadowoli?
http://www.flickr.com/groups/nikonf80/pool/
czy 12tys zdjec cie zadowoli?
http://www.flickr.com/groups/nikonf80/pool/
Tyle to na pewno mnie zadowoli, ale oglądać będę mógł dopiero wieczorem, bo takie strony mi tu (w miejscu pracy) blokują.
przemo_k
28-07-2011, 09:17
Tyle to na pewno mnie zadowoli, ale oglądać będę mógł dopiero wieczorem, bo takie strony mi tu (w miejscu pracy) blokują.
zmień pracę
pastwisko
28-07-2011, 09:27
Próbowałem szukać w internecie sampli, ale dla F80 jest tego mało.. Google zapytany o F80 wypluwa masę zdjęć z D80 :(
Tak to jest jak się nazywa aparat na film terminami zarezerwowanymi dla cyfry.. Jak pisałem wcześniej - body w klasycznym aparacie 35mm nie ma kompletnie bezposredniego wpływu na obraz. To tylko pudełko które trzyma obiektyw i film razem do kupy i macha migawką. Owszem nowsze konstrukcje są bardziej zaawansowane, ale nadal nie zawierają niczego co miało by jakiś bezpośredni wpływ na obraz. Wyjątkiem może będzie Contax AX*, który ma system AF w body.. Zresztą są aparaty gdzie nawet migawka jest w obiektywie.
Tak więc nie szukaj sampli z F80, tylko ze swoich szkieł. I nie na pełnoklatkowej cyfrze, tylko na filmie. Chyba ze chodzi ci tylko o tą głębię ostrosci, to owszem wystarczą sample z jakiegoś d700 czy innego D3.
pastwisko
28-07-2011, 09:44
No to szukaj sampli dla swoich szkieł na filmie. Tylko pamiętaj że każdy film ma inne własciwosci, a dodatkowo mozna się z nim bawić przy wołaniu, co wpływa na kontrast, ziarno, tonalość.. Dla kolorow jest łatwiej bo sa tylko dwa rodzaje obróbki, ale bw to juz kopalnia możliwości ;)
sztefanek
28-07-2011, 09:46
Podpiąłem niedawno z ciekawości DX35/1.8 do F5 :) i pstryknąłem dwie rolki slajdu. Sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie Jak odbiorę to coś wrzucę.
pastwisko
28-07-2011, 12:33
winieta wyjdzie, ot co :P
Dajcie się napalić na analoga ;)
Dziś, dla niektórych to prawie taka egzotyczna nowość jak 10 lat temu cyfrowy aparat :)
pastwisko
28-07-2011, 13:07
Proponuję zanim kupisz zorientować się w cenach i dostępności:
- filmow
- wołania
- skanowania
Widzę ze nie mieszkasz w duzym miescie, więc warto się zorientować czy będziesz miał gdzie oddawać film do wołania i skanowania, no i jaka bedzie jakość tej usługi. Bo to że zrobią to jeszcze nie znaczy ze będzie dobrze. Kolorowe filmy w teorii woła się tak samo, ale.. to tylko teoria ;)
sztefanek
28-07-2011, 13:17
winieta wyjdzie, ot co :P
Nie kracz bo na prawdę jeszcze wyjdzie ;)
Swoją drogą F80 wraz z pięćdziesiątką np1.8D musi być bardzo poręcznym aparacikiem.
Proponuję zanim kupisz zorientować się w cenach i dostępności:
- filmow
- wołania
- skanowania
Skanować chcę sam, nie wiem jakie efekty będą ze skanera za 300 PLN które oglądałem w sklepach, ale droższego nie kupie. Co do wołania negatywów to nie mam pojęcia ile to będzie kosztowało, ale nie zamierzam w całości przerzucić się na F80, D300 sobie zostawię, więc może uda się nie zbankrutować :)
Przeglądam wątki w tym dziale i szukam informacji..
Skanować chcę sam, nie wiem jakie efekty będą ze skanera za 300 PLN które oglądałem w sklepach, ale droższego nie kupie. Co do wołania negatywów to nie mam pojęcia ile to będzie kosztowało, ale nie zamierzam w całości przerzucić się na F80, D300 sobie zostawię, więc może uda się nie zbankrutować :)
Przeglądam wątki w tym dziale i szukam informacji..
Jakie skanery bierzesz pod uwagę?
Te zupełnie najtańsze mogą skutecznie zniechęcić efektami jakie uzyskasz...
Napewno omijaj z daleka te 'dedykowane' co w specyfikacji 'skanują' w 1-3s. To są zwyczajne aparaty z matrycą z telefonu komórkowego wsadzone w słitaśną obudowę, więc ich wcale nie bierz pod uwagę.
Z tanich płaskich do małego obrazka zostaje coś z epsona v300/330 lub starsze modele.
Skanowaniu poświęcono na kliku forach całe elaboraty... więc aby efekty dobre osiągnąć to wcale nie takie hop-siup...
(chociaż przyznam że np. soft epsona z moimi pierwszymi skanami niezły rezultat wykręcił od przysłowiowego 'kliku' - ale to też zależy w dużej mierze od jakości wywołania filmu. Są laby które potrafią spartolić nawet maszynowy proces c41.)
Jakie skanery bierzesz pod uwagę?
Myślałem o tym:
http://allegro.pl/skaner-do-slajdow-negatywow-plustek-smartphoto-f50-i1732972311.html
ale zaznaczam że jeszcze się nie interesowałem parametrami i nie wiem czy jest dobry :)
Myślałem o tym:
http://allegro.pl/skaner-do-slajdow-negatywow-plustek-smartphoto-f50-i1732972311.html
ale zaznaczam że jeszcze się nie interesowałem parametrami i nie wiem czy jest dobry :)
W skanowaniu ważniejszym parametrem niż rozdzielczość (często zresztą naciąganym) jest tzw. gęstość optyczna.
Przyzwoicie/znośnie idzie tak od 3.0 w górę. Ten co podałeś linka ma 2.0 deklarowaną, faktycznie będzie miał pewnie z 1.8 a to.. no nie wiem jaki rezultat uzyskasz i czy będziesz z niego zadowolony.
Płaskie tanie Epsony mają 3.2, droższe płaskie 3.4 - 3.6 zdaje się. Dedykowane 3.8 - 4.8 ale te kosztują tysiaka i więcej... a nawet dużo więcej :neutral:
Tutaj na forum temat skanerów też był wałkowany, warto poczytać, będziesz miał jakieś pojęcie co czym uzyskasz.
przykladowe zdjecie z F80 + N50/1.4 na f/1.4, naswietlane na Kodaku TRIXie 400 forsowanym na 3200 i wykapanym w Diafine, wiec dosc duzy hardcore... ciemnica byla straszna, ale dalo rade... choc dla ziarnofobów to totalna masakra techniczna ;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.lukaszsowa.com/photography/20110505-elf/elf-pe.jpg)
EDIT:
tu jeszcze F80 + N85/1.8 @ f/1.8, HP5+ (nominalnie, czyli 400ASA) w ID-11 1+1, wiec duzo lepiej w kwesti malego ziarna ;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/01/img118s_web-1.jpg
źródło (http://www.lukaszsowa.com/photography/20110112-the-eve/img118s_web.jpg)
Kartofelinder
01-08-2011, 14:19
Myślałem o tym:
Jestem aż ciekawy co z tego wychodzi. Na necie niczego na temat tego wynalazku nie znalazłem.
tu jeszcze F80 + N85/1.8 @ f/1.8, HP5+ (nominalnie, czyli 400ASA) w ID-11 1+1, wiec duzo lepiej w kwesti malego ziarna ;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/01/img118s_web-1.jpg
źródło (http://www.lukaszsowa.com/photography/20110112-the-eve/img118s_web.jpg)
To zdjęcie widziałem już i bardzo mi się podoba..
samson09
05-08-2011, 06:42
Myślałem o tym:
Daj znać jak coś kupisz i napisz jak się sprawuje. Sam się zastanawiam nad jakimś.
sejmajnejm
05-08-2011, 13:32
patrzac na parametry i cene to strata kasy, szczegolnie do slajdow.
pzdr.
A.
samson09
05-08-2011, 15:15
A epson v330?
A.n.d.r.e.V
05-08-2011, 15:20
To już lepiej używkę epsona 4490
samson09
05-08-2011, 15:44
Z używkami raczej ciężko niestety.
sejmajnejm
05-08-2011, 15:48
ciezko, ale lepiej kupic raz dobrze niz dwa razy zle ;-)
polowac np. na cos takiego http://allegro.pl/nikon-coolscan-v-ls-50-ed-i1686173314.html
pzdr.
A.
co wy macie z tym skanowaniem?
po to kupujecie analoga, żeby skanować?
pastwisko
05-08-2011, 17:16
nie każdego kręcą odbitki i slajdy na scianie.
Kupuja analoga aby marnowac czas siedzac nad skanem (kazda klatka jakies 10min) + 3h w PSie na steplowaniu wszystkich syfow z wolania, suszenia i skanowania. :smile:
Nie mam obecnie gdzie zainstalowac ciemni, ale skanowany B&W, np. HP5+ wolany w D76 (1+1) i wrzucony do zwyklego Espona 3200 moze powalic przejsciami w szarosciach niejednego speca od PSucia cyfrowych obrazkow.
Ha, a skan kazdego 6x6 z Yashici Mat (np. przywolanego HP5+ tym razem w D76 (1+3)) moze wywolac bol zebow z zazdrosci o detale u kazdego kto wydal na D3 i podobne zabawki oraz szkla za tysiace zlotych.
Nie mowie juz o "zabawach dla twardzieli" typu Tmax3200@6400 pchany w Rodinalu 1+100 ... szumo/ziarnofoby dostaja gesiej skorki na sama mysl. A do tego potem powiekszenia 30x40 ..... poezja.
Analog to slajd a slajd to nie skaner za 1000zl, bo Velvia jest za gesta dla kazdego plaskiego skanera.
Moznaby dlugo i namietnie rozprawiac na ten temat. BTW, oddam F80 w dobre rece.
dariusz_119
05-08-2011, 18:19
Witam!
To i ja włączę się dyskusję ... kux zadał mądre pytanie , czy kupujemy analoga by skanować zdjęcia , zeskanowanie slajdu bo tu o niego mi chodzi to po prostu draństwo . Przecież sama przyjemność ( przynajmniej dla mnie ) to rzut na ścianę . Skan takiego slajdu pojmuje wtedy jeśli ktoś z nas chce się pochwalić tym co widział i gdzie był. Więc wrzuta na kompa . Ale prawdziwa moc w slajdach to jednak rzutnik,paluszki , chłodne piwko rozprawka o postępie technologicznym w fotografii :-)
Jestem dzieckiem kliszy , ale lubię pofocić cyfrą i pobawić się suwaczkami . Jednak mimo wszystko lubię ten dreszczyk na plecach myśląc że mam tylko 36 klatek i bardziej się staram :-)
Cyfra jest wspaniała bo szybko korygujemy nasze błędy i uczymy się błyskawicznie nie tracąc pieniążków i czasu . Ale robiąc slajdy nigdy nie myślałem i nie będę myślał by tak wspaniałą celuloidkę jaka jest FUJI VELVIA 50 skanować do pikselozy .
Pozdrawia zatwardziały slajdowiec :-)
pastwisko
05-08-2011, 18:32
to ja zapraszam jutro całego flikra na pokaz nowego zdjecia, mam nadzieję ze wszyscy przyjdą - wybaczę ew. ludziom z japonii i ameryki jeśli nie zdążą dolecieć, ale ci z europy sory nie ma wymówek - jutro punkt 16 u mie w duzym pokoju - zapraszam!!!
ps. wszyscy z nikonforum tez niech przyjdą :)
równie dobrze mozna by nie drukować zdjeć z cyfry, przeciez to nie ma porównania z RGB na dobrym monitorze!
pastwisko
05-08-2011, 18:36
ps. jak ktoś mi znajdzie cyfrę dającą taki obraz jak moje aparaty i tak banalną prostotę obsługi to chętnie czemu nie.
Ech, takie dyskusje pojawiają się co jakiś czas.
Jestem świeżo po urlopie, z którego przywiozłem 7 i pół rolki 135 zdjęć cz-b, dokładnie było 276 zdjęć. Wywołanie tego zajęło mi pół dnia i następne 3/4 dnia skanowanie. Potem jakaś godzina na selekcję i druga na zmniejszenie stemplowanie i zamieszczenie na stronie.
Z ostatniego urlopu z cyfrą przywiozłem 322 zdjęcia i coś koło tygodnia trwało zanim to "wywołałem" w LR, reszta zajęła podobnie. Przy dłuższych wyjazdach jakoś analog jest u mnie ekonomiczniejszy czasowo. Przy krótkich, jak ktoś ma chęć, to może popołudniu prezentować fotosy z porannego pleneru.
A, że skany zamiast ściany czy odbitek, takie czasy, że medium do prezentacji talentu wszelakiego stał się Internet i chcąc nie chcąc talent musi mieć postać cyfrową. Poza tym z cyfry też da się zrobić odbitkę, zatem argument o tylko skanowaniu analogowych materiałów jest dosyć miałki.
samson09
07-08-2011, 10:43
Czy nikkor 50 1.4G będzie współpracował z f80?
Boryszuk
07-08-2011, 10:57
Tak
http://www.kenrockwell.com/nikon/compatibility-lens.htm
samson09
07-08-2011, 12:02
Ech, takie dyskusje pojawiają się co jakiś czas.
Jestem świeżo po urlopie, z którego przywiozłem 7 i pół rolki 135 zdjęć cz-b, dokładnie było 276 zdjęć. Wywołanie tego zajęło mi pół dnia i następne 3/4 dnia skanowanie. Potem jakaś godzina na selekcję i druga na zmniejszenie stemplowanie i zamieszczenie na stronie.
Z ostatniego urlopu z cyfrą przywiozłem 322 zdjęcia i coś koło tygodnia trwało zanim to "wywołałem" w LR, reszta zajęła podobnie. Przy dłuższych wyjazdach jakoś analog jest u mnie ekonomiczniejszy czasowo. Przy krótkich, jak ktoś ma chęć, to może popołudniu prezentować fotosy z porannego pleneru.
A, że skany zamiast ściany czy odbitek, takie czasy, że medium do prezentacji talentu wszelakiego stał się Internet i chcąc nie chcąc talent musi mieć postać cyfrową. Poza tym z cyfry też da się zrobić odbitkę, zatem argument o tylko skanowaniu analogowych materiałów jest dosyć miałki.
A czym skanujesz?
A czym skanujesz?
Epsonem V300
samson09
07-08-2011, 12:11
I jak daje radę? Oczywiście pytam do użytku głownie domowego, wiem, że nie jest to sprzęt profesjonalny itd. I do jakiego formatu można śmiało drukować takie zeskanowane zdjęcie z f80 np.?
Z jakiej puszki, to nie ma znaczenia akurat, to nie cyfra.
Kupiłem go za nieduże pieniądze, jako skaner do prezentacji na www. Robiłem skany pod wydruki 30 x 45 cm i wyszło OK.
samson09
07-08-2011, 12:25
Pow. a4 nie będę wychodził. Dzięki za info.
spiritwood
07-08-2011, 12:26
Odpowiem za Tomka, bo akurat kliknęło mi się w ten wątek ;)
Skanując w rozdzielczości 2400dpi spokojnie robię wydruki 50 cm x 50 cm oraz 50 cm x 70 cm. Mógłbym skanować w rozdzielczości 12800, bo SilverFast na taką pozwala (pewnie zajęłoby to parę godzin ;)), ale uważam, że nie ma sensu. Skanery Epsona są bardzo dobre. Jedynym minusem jest fatalna obsługa klienta w Polsce oraz brak możliwości dokupienia akcesoriów (ramek), gdy zajdzie taka potrzeba. Mimo wszystko polecam.
EDIT
Tomek nie śpi i sam odpowiedział ;)
Boryszuk
07-08-2011, 12:29
A jeśli masz Linuxa zamiast Winzgrozy to najpierw sobie poczytaj o kompatybilności. Ja się na Epku 3490 przejechałem, a że cienki ze mnie bolek w te klocki to jeszcze nie udało mi się zeskanować ani jednej klatki (proste skanowanie dokumentów działa ale nie po to kupiłem skaner).
Skanując w rozdzielczości 2400dpi spokojnie robię wydruki 50 cm x 50 cm oraz 50 cm x 70 cm.
Z mikrofilmu czy średniego, a może obu?
Tomek nie śpi i sam odpowiedział ;)
Tomek jest zawsze czujny. ;)
spiritwood
07-08-2011, 12:35
Z mikrofilmu czy średniego, a może obu?
Z obu. Jeden i drugi skanuję tak samo (wrodzone lenistwo :)). Jakoś jeszcze nie miałem potrzeby przesunięcia suwaka rozdzielczości bardziej w prawo.
Z obu. Jeden i drugi skanuję tak samo (wrodzone lenistwo :)). Jakoś jeszcze nie miałem potrzeby przesunięcia suwaka rozdzielczości bardziej w prawo.
Dzięki, tak zapytałem, bo ja też skanuję w takiej rozdzielczości, tyle, że pod softem Epsona. Jednak do powiększeń zeskanowałem w pełnej rozdzielczości optycznej, na jaką skaner pozwala, ale widać nadgorliwie.
...też skanuję w takiej rozdzielczości, tyle, że pod softem Epsona...
Po wielu próbach na Epsonie ostałem się także na sofcie Epsona z rozdzielczością 2400. I jakoś mi starcza. Jeżeli upieram się przy wyższej rozdzielczości, to ponieważ mam dostęp do 8000 ED skanuję na 4000.
Po wielu próbach na Epsonie ostałem się także na sofcie Epsona z rozdzielczością 2400. I jakoś mi starcza. Jeżeli upieram się przy wyższej rozdzielczości, to ponieważ mam dostęp do 8000 ED skanuję na 4000.
Ja od początku posiadania skanera chcę spróbować silverfasta, ale jak na razie na chęciach się kończy. To co uzyskuje teraz w pełni mnie zadowala wobec czego motywacji nie mam. Nie mniej jednak kiedyś ściągnę triala i się pobawię, żeby nie było, że nie spróbowałem, a gadam.
samson09
07-08-2011, 13:50
Jaki film polecacie do f80?
Oj nie w taki sposób.
Zastanów się nad tym jakiego rodzaju fotografia Cię interesuje i użyj odpowiedni film.
Ja od początku posiadania skanera chcę spróbować silverfasta, ale jak na razie na chęciach się kończy. To co uzyskuje teraz w pełni mnie zadowala wobec czego motywacji nie mam. Nie mniej jednak kiedyś ściągnę triala i się pobawię, żeby nie było, że nie spróbowałem, a gadam.
Dokładnie tak. Ja już te próby mam za sobą i za dużo na nie przeznaczyłem czasu :)
samson09
07-08-2011, 14:01
Oj nie w taki sposób.
Zastanów się nad tym jakiego rodzaju fotografia Cię interesuje i użyj odpowiedni film.
Dokładnie tak. Ja już te próby mam za sobą i za dużo na nie przeznaczyłem czasu :)
Fotografia portretowa przede wszystkim :)
Fotografia portretowa przede wszystkim :)
Sporo możliwości. Z lektury wątku ortodoksyjnego mógłbyś dużo 'wyłowić'.
Można by spróbować uśrednić, że slajd masz z głowy.
Z koloru kodakowskie Portry.
Z czerni i bieli wspomniane Portry konwertowane w kompie (nie do końca ortodoksyjne, ale tu parę osób stosuje ten zabieg). No i cała masa filmów czarno-białych. Osobiste preferencje niech w ich wyborze grają rolę.
Boryszuk
07-08-2011, 14:11
ja bym zaczął od 35mm ;)
pastwisko
07-08-2011, 14:43
Zacznij od czegoś co ci wywołają w każdym labie i co da fajne efekty zebyś się na poczatek nie zraził, czyli Portra 160 NC ;)
samson09
07-08-2011, 14:46
A co myślicie o FUJI VELVIA 100F
Boryszuk
07-08-2011, 14:54
Velvia to slajd czyli pozytyw nie negatyw. Sprawdz, czy Twoj lokalny lab obsluguje proces e-
A odpowiadajac troche bardziej na pytanie- strasznie mi sie podobaja kolory z Velvii choc przestrzelilem dopiero dwie rolki.
samson09
07-08-2011, 14:59
Ok dzięki za pomoc.
pastwisko
07-08-2011, 15:14
A co myślicie o FUJI VELVIA 100F
Poki co się na nią nie porywaj ;)
Owszem jest bardzo fajna, ale to slajd - ma mniejszy zakres tonalny, jest duzo droższa, trudniej i drożej z wołaniem, trudniej się skanuje. Proponuję pierw się pobawić negatywami, a slajdy odłożyć na później :)
enthropia
08-08-2011, 00:59
Skanery Epsona są bardzo dobre. Jedynym minusem jest fatalna obsługa klienta w Polsce oraz brak możliwości dokupienia akcesoriów (ramek), gdy zajdzie taka potrzeba. Mimo wszystko polecam.
W lutym 2010 nie było żadnego problemu z dokupieniem ramek do 4990 u oficjalnego serwisanta DEA sp. z o.o.
Obsługa całkiem miła - kontakt mailowy z szczegółową informacją.
sztefanek
08-08-2011, 02:58
Zastanawiam się nad przerobieniem rzutnika 135 na 120.
Zna ktoś fajne patenty?
Zastanawiam się nad przerobieniem rzutnika 135 na 120.
Zna ktoś fajne patenty?
Taaak - jak znajdziesz takie "patenty" - koniecznie daj znać ;)
samson09
08-08-2011, 08:49
http://www.youtube.com/watch?v=AgOTk4ApEYs&feature=youtu.be próbował ktoś :)
samson09
08-08-2011, 09:24
Sorry, że tak wątek pod wątkiem, ale gdzie najtaniej na necie kupię filmy np. wspomnianego wyżej kodak portra 160 nc czy inne?
pastwisko
08-08-2011, 13:04
na allegro ?
Jaki film? A co chcesz robic?
Landszafty, portrety, makro a moze akty?
Film zalezy od tego co chce sie fotografowac. Velvii nie polece na poczatek, bo warto troche pocwiczyc naswietlanie. To nie RAW i nie wybacza przeswietlenia o pol dzialki. Ze slajdow na poczatek bedzie dobra Provia czy nawet Sensia 100 (Sensii powyzej ISO200 nie polece), z cz-b cos klasycznego (zimny proces) typu HP5+ (typowy wol roboczy do wszystkiego) lub FP4+ (przy miekkim swietle i miekko rysujacym szkle swietnie sie do portetow). Jak ma byc cz-b do C41, warto sprobowac Kodaka ProFoto 400 BW, calkiem przyjemny material (o ile jeszcze go produkuja).
Jak mozesz gdzies kupic Agfe APX25 (to juz bialy kruk) to nadaje sie swietnie do landszaftow ale do tego jeszcze ciemnoczerwony filterek by sie przydal.
http://www.youtube.com/watch?v=AgOTk4ApEYs&feature=youtu.be próbował ktoś :)
Najbardziej podba mi sie jak paluchami po emulsji. Potem taki film nadaje sie tylko dla kryminologow aby odczytali linie papilarne. Pot i tluszcz na palcach swietnie odbija sie na emulsji fotograficznej, potem taki film tylko do plukania w wodzie z octem ale tez nie ma gwarancji, ze zmyje sie caly "syf".
sejmajnejm
08-08-2011, 14:06
Sorry, że tak wątek pod wątkiem, ale gdzie najtaniej na necie kupię filmy np. wspomnianego wyżej kodak portra 160 nc czy inne?
najpierw kup ze 2-3 filmy i zobacz czy bedzie Cie to interesowalo, bo moze zbyt wiele oczekujesz. Cena wtedy nie gra roli i nie zostaniesz z 10 filmami w lodowce.
sklepow masz sporo do wyboru. Google przewodnikiem.
Moge polecic fotograf-sklep.pl, fotonegatyw.com.pl
w pierwszym jest taniej, ale w drugim masz wiekszy wybor.
Poza tym zapomnij raczej o skanowaniu slajdow skoro celujesz w skanery z okolic 300 zl.
pzdr.
A.
sztefanek
22-08-2011, 11:29
mezaliansowe sample:
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/707/jk5g.jpg/)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/10/jk4j.jpg/)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/718/jk1e.jpg/)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/806/jk3zr.jpg/)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/69/jk2p.jpg/)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/600/jk10.jpg/)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/7/jk8i.jpg/)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/850/jk7z.jpg/)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/818/jk6z.jpg/)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/9/jk9to.jpg/)
Nikon F5, Nikkor 35/1.8DX, Fuji Sensja100 (dziękuję rossmanku, że nie uciąłeś mi ostatniej klatki) prawie 100% kadru z ramki. Należałoby dodać po milimetrze z trzech stron.
Winietę (pastwisko niestety wykrakał) niech każdy oceni wg uznania.
sztefanek
22-08-2011, 13:53
Niema sprawy.
Chciałbym nadmienić iż pisząc "mezalians" miałem na myśli F5 i 35DX a nie młodą parę. ;)
Wracając do obiektywu to pomimo rozmytych i zaciemnionych brzegów jest on moim ulubionym szkłem na chałturach.
mezaliansowe sample
Mam wrażenie, że brakuje ostrości. Nie wiem czy to wina skanowania, czy jakiś błędów w obróbce, czy może sprzętu, ale na większości zdjęć mam problem ze wskazaniem na co było ostrzone.
sztefanek
22-08-2011, 14:38
Właśnie wrzuciłem slajdy na rzutnik i powiem że tragedii niema. Brak ostrości nieraz jest wynikiem poruszenia lub też maksymalnie otwartej przysłony, ale w tym przypadku niestety mój duplikator plus przejściówka z soczewką dają ciała na całej linii.
sztefanek
24-08-2011, 10:20
mezaliansowych sampli cd
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/221/66449902.jpg/)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/42/sy1t.jpg/)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/155/s14lq.jpg/)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/155/s12fw.jpg/)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/9/s15f.jpg/)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/703/35006752.jpg/)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/692/71906632.jpg/)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/24/13642096.jpg/)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/21/s16c.jpg/)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/5/s99c.jpg/)
Nikon F5 i Nikkor 35/1.8DX, Acros, Rodinal 1:50 (13m),minimalny crop
dziwne, exif pokazuje D700 :D
dziwne, exif pokazuje D700 :D
Pewnie 'skanowane' metodą przestrzeleniową na szybie ;)
sztefanek
26-08-2011, 11:37
Opisałem już gdzieś wcześniej moją nową metodę skanowania przy użyciu D700 i duplikatora do slajdów. Do największych minusów tej metody muszę zaliczyć łatwość porysowania negatywu (dyskwalifikacja) oraz brak ostrości spowodowany między innymi soczewką w przejściówce M42-Nikon. Zdjęcia które pokazałem są tylko poglądowe i zdaje sobie sprawę, że trudno z nich wyciągnąć sensowne wnioski ;).
Myślę, że zrobienie czegoś podobnego przy udziale obiektywu makro dałoby o wiele lepszy rezultat.
Jeszcze dwa:
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/148/fryzjer.jpg/)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/200/teleav.jpg/)
Opisałem już gdzieś wcześniej moją nową metodę skanowania przy użyciu D700 i duplikatora do slajdów.
A nie wygodniej zrobić ramkę z tektury, przykleić do szyby w oknie, postawić statyw z aparatem, manualnie wyostrzyć i przestrzelić? Robiłem tak na początku zanim skanera nie kupiłem... jedynie trzeba zapanować nad bocznym światłem aby było go jak najmniej.
sztefanek
26-08-2011, 11:54
Myślę że wszystkie metody są dobre, które doprowadzą do wyznaczonego celu. Osobiście nie posiadam nic do makro Nikona więc ta metoda odpada. Jak do tej pory skanowałem labem i nawet było spoko.
Ale nie o tym ten wątek :). Spróbuję potem z ciekawości 50/1.8G. Nowe obiektywy wydają mi się bardziej kontrastowe od starszych analogowych braci.
Chyba najlepiej kupić Micro Nikkora 55 mm i z tego zmontować duplikator. Cholernie ostre szkło, a AFa i tak się chyba nie używa w takim przypadku.
samson09
07-10-2011, 12:50
Gdzie mogę zanabyć muszlę oczną do nikona f80? Już nieważne na allegro znalazłem dk20 od nikona d3000 d5000 f80 za 18 zł.
Podzielę się pewną może przydatną informacją.. mój nowo nabyty N80 nie chciał współpracować z SB600. Po wciśnięciu spustu do połowy coś tam sabina reagowała, ale przy zdjęciach błysku było brak. Wertowałem instrukcję (aparatu i lampy) i nic, napisane że oba powinny ze sobą gadać. W internecie też nic.
Pomógł reset lampy :D Wszystko teraz działa jak trza.
Sample z 35 1.8 i 50 1.4 niedługo sam jakieś wrzucę :)
Pawlus86
22-11-2011, 21:12
Mam pytanie, posiadam F90, (tak, wiem... wątek jest o F80) Ale... czy obiektyw 35 1.8 będzie kompatybilny z F90 ? Chodzi mi dokładnie o temat przysłony. Podłaczając obiektyw do aparatu, jedyna przyszłona jaką moge ustawić to F22 ? Może pytalnie jest banalne i łatwo rozwiązać "problem" ale prosiłbym Was o pomoc.
Boryszuk
22-11-2011, 21:13
Obiektywy serii G (bez pierscienia przylon) nie sa w pelni kompatybilne z f90(x). Nie dziala tryb A i M. Sprobuj trybu P lub S.
pastwisko
22-11-2011, 21:28
http://www.kenrockwell.com/nikon/compatibility-lens.htm
Pawlus86
22-11-2011, 21:52
Dziękuje.
sztefanek
23-11-2011, 00:11
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/26/26060275.jpg/)
35DX, f4
Boryszuk
23-11-2011, 06:25
35DX, f4
Utwierdziles mnie w przekonaniu, ze warto.
sztefanek
23-11-2011, 08:52
Utwierdziles mnie w przekonaniu, ze warto.
Naprawdę? Szczerze to mi ta deiksowa winieta już się przejadła, na dodatek jest beczka i trzeba dobrze selekcjonować kadry, żeby te błędy nie raziły.
Tu mam jeszcze jeden przykład 35:
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/534/reddc.jpg/)
"terminatorowe oko"
Boryszuk
23-11-2011, 08:56
Naprawdę? Szczerze to mi ta deiksowa winieta już się przejadła, na dodatek jest beczka i trzeba dobrze selekcjonować kadry, żeby te błędy nie raziły.
Jak mi się znudzi to będę jej używał tylko z DX :)
sztefanek
23-11-2011, 08:59
Jak mi się znudzi to będę jej używał tylko z DX :)
O ile to nie slajd to zawsze można używać z myślą o lekkim wykadrowaniu.
Ja nie mam DX :)
pastwisko
23-11-2011, 15:25
serio was nie drazni ta winietka?
sztefanek
23-11-2011, 17:27
serio was nie drazni ta winietka?
Szczerze mówiąc niegdyś wcale a teraz pomału zaczyna.
Oczywistością jest, że wolałbym mieć równo naświetlone narożniki na slajdzie. Na czarno-białym portrecie jest mi to bez znaczenia. Plusem zaś "trzydziestki piątki' DX jest 1.8. Myślę że w końcu przekonam się do 35/2, ale do tego czasu jeszcze trochę wody w Wiśle musi upłynąć.
pastwisko
23-11-2011, 18:15
no ja rozumiem 1.4 vs 2.0, ale 1.8 a 2.0 to przecież zadna róznica :)
sztefanek
23-11-2011, 18:31
no ja rozumiem 1.4 vs 2.0, ale 1.8 a 2.0 to przecież zadna róznica :)
Tak?
35/1.8- 725zł
35/2.0-1250zł
;)
pastwisko
23-11-2011, 18:46
ja pisałem o tym ;)
Plusem zaś "trzydziestki piątki' DX jest 1.8
zobacz po ile jest 35/1.4 AF ;)
No a co z 35/1.4 Ai? To juz takie kosztowne pewnie nie jest. W zasadzie to pewnie cos w okolicach 35/2 AF :)
No a co z 35/1.4 Ai? To juz takie kosztowne pewnie nie jest. W zasadzie to pewnie cos w okolicach 35/2 AF :)
Ostatnio leżał jakiś na Allegro w stanie prawie nówka, za 2600 złotówek OIDP.
Nadal jest
http://allegro.pl/nikkor-35mm-f1-4-35-1-4-i1944230137.html
Nadal jest
To nie ten, tamten wyglądał jak nowy.
jezeli wolno , podlacze sie pod ten watek , foce amatorsko od ponad roku , poki co uzywam cyfrowej lustrzanki "innej" firmy , wpadlem na "genialny" pomysl zakupu F80 , aparatu jeszcze nie zakupilem poki co szukam "ladnej" sztuki , jezeli chodzi o obiektyw, myslalem o Nikonie 50mm 1,4 G , juz pisze dlaczego , ten analog z 50 mialby byc przejsciowy , na czas az sprzedam moje zabawki z innego systemu , docelowo chce kupic uzywane D700 i 24-80 2.8 Nikona , oraz mialbym ten wczesniejszy 50mm 1,4 G , zestaw D700 mialem juz w rece przez 3 dni , wiec wiem w co sie "pakuje" , majac juz D700, analogowy F80 ma sluzyc do street foto , bardzo mozliwe ze dokupie tez 35/2 D , czy ta 50 1,4 G bedzie prawidlowo i w pelni dzialala z F80 , znalazlem strone z kompatybilnoscia obiektywow Nikona http://www.kenrockwell.com/nikon/compatibility-lens.htm i wynika ze tak , ale kilka postow wczesniej ktos napisal ze nie , i mowiac szczerze jestem wyglupiony , nie wspomne juz ze niektorzy polecaja jako 50mm 1,4 ten z literka D zamiast G , mowiac ze D ma lepszy AF , ponoc jest szybszy i pewniejszy , a teoretycznie powinno byc odwrotnie
MariuszJ
29-11-2011, 15:42
Będzie współpracował.
Do "street foto" nigdy bym go jednak nie polecił.
Boryszuk
29-11-2011, 15:43
Obiektywy serii G (bez pierscienia przylon) nie sa w pelni kompatybilne z f90(x). Nie dziala tryb A i M. Sprobuj trybu P lub S.
Mam pytanie, posiadam F90, (tak, wiem... wątek jest o F80) Ale... czy obiektyw 35 1.8 będzie kompatybilny z F90 ? Chodzi mi dokładnie o temat przysłony. Podłaczając obiektyw do aparatu, jedyna przyszłona jaką moge ustawić to F22 ? Może pytalnie jest banalne i łatwo rozwiązać "problem" ale prosiłbym Was o pomoc.
jezeli wolno , podlacze sie pod ten watek , foce amatorsko od ponad roku , poki co uzywam cyfrowej lustrzanki "innej" firmy , wpadlem na "genialny" pomysl zakupu F80 , aparatu jeszcze nie zakupilem poki co szukam "ladnej" sztuki , jezeli chodzi o obiektyw, myslalem o Nikonie 50mm 1,4 G , juz pisze dlaczego , ten analog z 50 mialby byc przejsciowy , na czas az sprzedam moje zabawki z innego systemu , docelowo chce kupic uzywane D700 i 24-80 2.8 Nikona , oraz mialbym ten wczesniejszy 50mm 1,4 G , zestaw D700 mialem juz w rece przez 3 dni , wiec wiem w co sie "pakuje" , majac juz D700, analogowy F80 ma sluzyc do street foto , bardzo mozliwe ze dokupie tez 35/2 D , czy ta 50 1,4 G bedzie prawidlowo i w pelni dzialala z F80 , znalazlem strone z kompatybilnoscia obiektywow Nikona http://www.kenrockwell.com/nikon/compatibility-lens.htm i wynika ze tak , ale kilka postow wczesniej ktos napisal ze nie , i mowiac szczerze jestem wyglupiony , nie wspomne juz ze niektorzy polecaja jako 50mm 1,4 ten z literka D zamiast G , mowiac ze D ma lepszy AF , ponoc jest szybszy i pewniejszy , a teoretycznie powinno byc odwrotnie
O ile dobrze widzę wspomniany był brak kompatybilności z f90(x), tak jak Ci zresztą napisałem na PW.
O ile dobrze widzę wspomniany był brak kompatybilności z f90(x), tak jak Ci zresztą napisałem na PW.
moja pomylka , dziekuje za wyprostowanie , ale przynajmniej upewnilem sie ze bedzie ok
Będzie współpracował.
Do "street foto" nigdy bym go jednak nie polecił.
Z uwagi , ze bedzie zbyt ciasno w kadrze ? Pewnie z czasem , pomysle o czyms innym , chodzi mi po glowie 35/2 D , moze jakas 20mm . Jednak na poczatek miala by to byc 50mm i sluzyc najpierw z F80 a pozniej z D700 , jezeli uda sie zrealizowac plany . Poprostu jestem ciekawy malej GO i co mozna dzieki temu zbudowac .
MariuszJ
29-11-2011, 16:05
Z uwagi , ze bedzie zbyt ciasno w kadrze ? Pewnie z czasem , pomysle o czyms innym , chodzi mi po glowie 35/2 D , moze jakas 20mm . Jednak na poczatek miala by to byc 50mm i sluzyc poczatkowo z F80 a pozniej z D700 , jezeli uda sie zrealizowac plany .
Trzy razy dałem mu szansę z D700 w ogólnie rozumianym reportażu. Po obejrzeniu zdjęć z trzeciego razu chciałem go spuścić w kiblu. Z F80 będzie pewnie jeszcze gorzej.
Jeżeli ma to być coś, co potem wykorzystasz z D700 proponuję 35/2. Alternatywnie kup po prostu 50/1.8D, odsprzedasz najwyżej z małą stratą.
Mój zestaw "streetowy" do analoga to 20/2.8 i 35-70/2.8. Ciekawy moim zdaniem zestaw to również 20-35 i 50 lub 85 albo po prostu - 20+35.
E tam, całą Pragę obleciałem nie ściągając z F801 AF35/2. We Wrocku się zdarzało ten słoik podpinać do F100. Jak dla mnie do streeta bardzo dobra ogniskowa. Do tego światło f/2 powoduje, że w razie potrzeby można odcinać główny motyw GO. Zoom mi bardzo nie leży w tego typu fotografii. Zamiast skupić się na kadrze, to kręcę pierścieniem i kadr ucieka. Fajne też jest 28/2.8 i przez rok takie manulane szkło wykorzystywałem w tandemie z FM2. 20 mm też mam, ale do typowego streeta jest dla mnie za szerokie.
MariuszJ
29-11-2011, 16:27
E tam
Przecież proponuję mu to samo co Ty :)
Zoom mi bardzo nie leży w tego typu fotografii. Zamiast skupić się na kadrze, to kręcę pierścieniem i kadr ucieka.
Mi ucieka jak w torbie grzebę ;)
Trzy razy dałem mu szansę z D700 w ogólnie rozumianym reportażu. Po obejrzeniu zdjęć z trzeciego razu chciałem go spuścić w kiblu. Z F80 będzie pewnie jeszcze gorzej.
Jeżeli ma to być coś, co potem wykorzystasz z D700 proponuję 35/2. Alternatywnie kup po prostu 50/1.8D, odsprzedasz najwyżej z małą stratą.
Mój zestaw "streetowy" do analoga to 20/2.8 i 35-70/2.8. Ciekawy moim zdaniem zestaw to również 20-35 i 50 lub 85 albo po prostu - 20+35.
Czy mozesz doprecyzowac w czym byl problem z ta 50 ? Miedzy wierszami czytam ze AF , skoro z F80 ma byc slabiej.
Nad 35/2 powaznie mysle jako jakis kolejny zakup , ponoc rewelacyjny z analogiem i dosc dobry z cyfra , chociaz nie do konca rozumiem skad roznica . O 20/2.8 tez czytalem wiele dobrego . Ja jestem amatorem , wiec az tak wielkich oczekiwan nie mam . Poki co priorytet to mala GO . Poprostu nie zaznalem tego jeszcze i chcialbym poznac . Pewnie po jakims czasie mi to minie . Wszystkie sprzety i tak bede kupowal jako uzywki , wiec wielkich strat finansowych nie powinienem zaliczyc .
Przecież proponuję mu to samo co Ty :)
Odradzałeś F80 i w sumie nie napisałeś dlaczego?
Jeżeli już coś bym odradzał, to raczej, takie krowy jak F4, nawet bez gripa czy F5. Oczywiście też można, ale jak dla mnie to przerost formy nad treścią.
Na co dzień używam F3+50E, małe i poręczne. Dłuższe ogniskowe, to jak dla mnie nie street tylko podglądactwo.
MariuszJ
29-11-2011, 16:39
Czy mozesz doprecyzowac w czym byl problem z ta 50 ? Miedzy wierszami czytam ze AF , skoro z F80 ma byc slabiej.
Tak. Jak trafił to było bardzo ładnie. Tylko że rzadko trafiał.
Nad 35/2 powaznie mysle jako jakis kolejny zakup , ponoc rewelacyjny z analogiem i dosc dobry z cyfra , chociaz nie do konca rozumiem skad roznica.
Głównie przez ostrość na pełnej dziurze - klisz się raczej nie analizuje na poziomie pojedynczego ziarna :)
Ja zrezygnowałem z 35/2 bo 35-70/2.8 dawał mi na 35mm podobne efekty + wiadomy bonus. Do D700 dokupiłem z kolei 35/1.8DX - ostrzejszy i bardziej kontrastowy, tyle że jedynie do specjalnych zadań ze względu na brak krycia.
Ja jestem amatorem , wiec az tak wielkich oczekiwan nie mam . Poki co priorytet to mala GO . Poprostu nie zaznalem tego jeszcze i chcialbym poznac.
85/1.8 proponuję.
MariuszJ
29-11-2011, 16:40
Odradzałeś F80 i w sumie nie napisałeś dlaczego?
Jeżeli już coś bym odradzał, to raczej, takie krowy jak F4, nawet bez gripa czy F5. Oczywiście też można, ale jak dla mnie to przerost formy nad treścią.
Na co dzień używam F3+50E, małe i poręczne. Dłuższe ogniskowe, to jak dla mnie nie street tylko podglądactwo.
Odradzałem 50/1.4g!
85/1.8 proponuję.
Do streeta? Dżizas, może od razu 80-200/2.8?
Jak ktoś chce "zaznać" małej GO, to najtańszym sposobem jest 50/1.8D.
Odradzałem 50/1.4g!
A fakt, przepraszam.
Tak. Jak trafił to było bardzo ładnie. Tylko że rzadko trafiał.
Głównie przez ostrość na pełnej dziurze - klisz się raczej nie analizuje na poziomie pojedynczego ziarna :)
Ja zrezygnowałem z 35/2 bo 35-70/2.8 dawał mi na 35mm podobne efekty + wiadomy bonus. Do D700 dokupiłem z kolei 35/1.8DX - ostrzejszy i bardziej kontrastowy, tyle że jedynie do specjalnych zadań ze względu na brak krycia.
85/1.8 proponuję.
Dzieki za odpowiedzi , coraz wiecej wiem, ja 50mm 1,4 G mialem z D700 przez kilka dni , w slabych warunkach (katedra poznanska) zaliczylem troszke pudel , ale na zewnatrz bylo ok . Byc moze moje ok moze sie miec nijak do Twojego , ja foce amatorsko . Z ta roznica pomiedzy analogiem i cyfra dla 20/2.8 i 35/2 tez zaczynam lapac . Dla mnie poki co priorytet to F80 z jasna stalka , pewnie bedzie to 50 a moze 35/2 , powoli mam metlik w glowie (w sumie kwoty zblizone). Napewno docelowo D700 z 24-70 i koniecznie 14-24 . Ja w swoim systemie mialem okazje blisko poznac super szeroki kat w bardzo drogim obiektywie . Wrazenia niesamowite . Ja ciagle sie ucze fotografowania . Mozna powiedziec ze dopiero zaczynam . Wciaga mnie fotografowanie wnetrz . Chociazby koscioly . Wiele sie nauczylem o perspektywie przy tej okazji . No i budynki maja jedna wielka zalete , jak zdjecie mi nie wyjdzie , nie maja pretensji . Wiem ze 85/1.8 byla by swietna , jednak portretow poki co nie robie z powodow opisanych w zdaniu powyzej . Co do street photo , to tutaj juz pokonalem pewne opory wewnetrzne .
MariuszJ
29-11-2011, 17:02
Do streeta? Dżizas, może od razu 80-200/2.8?
Jak ktoś pisze że chce zaznać małej GO, raczej nie identyfikuję tego ze streetem. Co prawda nie wiadomo jak "to" definiować, więc mogą być różne zdania w tym temacie.
Dzieki za odpowiedzi , coraz wiecej wiem, ja 50mm 1,4 G mialem z D700 przez kilka dni , w slabych warunkach (katedra poznanska) zaliczylem troszke pudel , ale na zewnatrz bylo ok . Byc moze moje ok moze sie miec nijak do Twojego , ja foce amatorsko . Z ta roznica pomiedzy analogiem i cyfra dla 20/2.8 i 35/2 tez zaczynam lapac . Dla mnie poki co priorytet to F80 z jasna stalka , pewnie bedzie to 50 a moze 35/2 , powoli mam metlik w glowie (w sumie kwoty zblizone). Napewno docelowo D700 z 24-70 i koniecznie 14-24 . Ja w swoim systemie mialem okazje blisko poznac super szeroki kat w bardzo drogim obiektywie . Wrazenia niesamowite . Ja ciagle sie ucze fotografowania . Mozna powiedziec ze dopiero zaczynam . Wciaga mnie fotografowanie wnetrz . Chociazby koscioly . Wiele sie nauczylem o perspektywie przy tej okazji . No i budynki maja jedna wielka zalete , jak zdjecie mi nie wyjdzie , nie maja pretensji . Wiem ze 85/1.8 byla by swietna , jednak portretow poki co nie robie z powodow opisanych w zdaniu powyzej . Co do street photo , to tutaj juz pokonalem pewne opory wewnetrzne .
Na ogniskowych szerszych niż standardowe 35/50mm trudno mówić o płytkiej GO, chyba że przy kwiatkach z bliska lub przy wpychaniu obiektywu w twarz modela. Plany się oczywiście jakoś tam separują, ale to chyba nie to o co Ci chodzi. W typowych sytuacjach fotograficznych wyraźną izolację obiektu dostaniesz na raczej dłuższych niż standardowe ogniskowych. Dlatego tak przydaje się jasny zoom standardowy - obie sprawy możesz załatwić bez przepinki.
Ja dosyc mocno skacze po gatunkach fotograficznych.Pewnie dlatego ze jestem poczatkujacy, chce poznac jak najwiecej . Napewno nie probowalem portretow i pewnie jeszcze jakis czas nie zaczne (nie ten poziom wiedzy). Blizej mi do streetow . Wciaga mnie tez focenie wnetrz i ogolnie budynkow (maja ta zalete ze nie uciekaja i sa cierpliwe). Z ta mala GO to moze tak niefortunnie wyszlo w kontekscie street photo . Akurat tego mi brakuje w tym sprzecie ktory posiadam . Stad pomysl na F80 i docelowo D700 . Wlasnie GO bedzie dla mnie najwieksza zmiana ktora odczuje niejako na dzien dobry . Oczywiscie nie jest ona najwazniejsza .Jest to jeden z wielu srodkow wyrazu w fotografii. Jednak dotychczas operowanie GO mialem bardzo utrudnione , byc moze stad taki ped (ciagnie nas do tego czego nie mamy). Zdazylem sie juz nauczyc co ma wplyw na GO . Ze jest wieksza na szerokim kacie , mniejsza na tele . Ze wazna jest odleglosc od obiektu i obiektu od tla .No i ze rozmiar sensora tez ma jakies znaczenie , o wartosci przyslony nie pisze bo to wiadome . Ta 50 do F80 wydaje mi sie w miare uniwersalna . Zloty srodek pomiedzy 35 a 85 . Napewno w okresie przejsciowym kiedy bede zdany tylko na F80 pozwoli mi poznac nieznane. Wiem ze jak cos jest do wszystkiego to jest czasami do niczego. Jednak od czegos musze zaczac . Pewnie z czasem bedzie to wszystko ewoluowalo i w kwestii samego sprzetu i moich umiejetnosci oraz jakiejs specjalizacji w ktoryms z gatunkow. Docelowo ma byc D700 z 24-70 i koniecznie 14-24 to sa moje priorytety . Natomiast pewnie nie raz bede szukal odpowiedzi co jest dobre dla F80 i streetow . Przepraszam za tak dlugie wypowiedzi , ale moze bedzie latwiej rozmawiac znajac szerszy kontekst tematu.
pastwisko
29-11-2011, 19:42
Jasno i szeroko masz w sigmie - 24/1.8 i 28/1.8 - robilem jedną rolkę 24/1.8 i było calkiem fajnie. Tyle że jak juz zwspomniane było wczesniej, zeby wyciągnąć z tego ciekawsza głębię trzeba byc blisko fotografowanego obiektu. Jasne szkło w streecie to raczej krotkie czasy, a nie głębia.
No i niby jest tez samjang 35/1.4, ale nie mialem go nawet w ręku wiec nie wiem jak on się spisuje.
No i niby jest tez samjang 35/1.4, ale nie mialem go nawet w ręku wiec nie wiem jak on się spisuje.
Wielkie toto i wolno się ostrzy troszkę (pierścień "powolny"). Ja do streeta bym tego nie bral...
Jasno i szeroko masz w sigmie - 24/1.8 i 28/1.8 - robilem jedną rolkę 24/1.8 i było calkiem fajnie. Tyle że jak juz zwspomniane było wczesniej, zeby wyciągnąć z tego ciekawsza głębię trzeba byc blisko fotografowanego obiektu. Jasne szkło w streecie to raczej krotkie czasy, a nie głębia.
jakos nie umiem sie przekonac do sigmy , ale skoro jeszcze rozmawiamy o szklach do F80 to mialbym jeszcze jedno pytanie , jak pisalem powyzej planuje docelowo D700 z 24-70 (kwestia powiedzmy 2 mies) bede chcial miec tez 14-24 nikonowski , ale na ten 14-24 bede musial dluzej poczekac ... wiadomo kasa, czy jest cos co moglbym uzyc z F80 , cos bardzo szerokiego i taniego nawet bez AF , nie musi byc super jasne , F4 tez bedzie dobrze , byle mialo kat widzenia powyzej 100 stopni a najlepiej okolice 114 , byle dawalo prosty rysunek bez znieksztalcen (o wlasciwym poziomowaniu aparatu wiem) , jak napisze zeby kosztowalo grosze to mnie zabijecie smiechem ... wiem ;-)
MariuszJ
29-11-2011, 20:24
Samyang 14.
Ma skomplikowaną dystorsję, ale często albo jej nie widać i albo da się poprawić w postprocesie.
tak jeszcze w kwesti jakiegos tymczasowego zamiennika za 14-24
znalazlem cos takiego na stronie Nikona : 15mm f/3.5 Nikkor , http://www.nikon.pl/pl_PL/product/discontinued/nikkor-lenses/2006/15mm-f-3-5-nikkor
czy ktos sie orientuje jakie sa ceny na rynku wtornym ? chociaz pewnie groszy to on kosztowac nie bedzie .
MariuszJ
29-11-2011, 22:46
http://www.kenrockwell.com/nikon/1535.htm
Co Ty masz zamiar fotografować, że Ci ta dystorsja tak głowę opanowała?
50/1.4g, o którym poprzednio mówiłeś ma ohydną jak na 50-tkę bekę i nikt się tym nie przejmuje.
http://www.kenrockwell.com/nikon/1535.htm
Co Ty masz zamiar fotografować, że Ci ta dystorsja tak głowę opanowała?
50/1.4g, o którym poprzednio mówiłeś ma ohydną jak na 50-tkę bekę i nikt się tym nie przejmuje.
dzieki za linka , widze ze uzywki to nadal setki dolarow , wiec jako tymczasowiec i tak drogo , odnosnie tej dystorsji to nie zebym mial obsesje , poprostu strasza tym Samyangiem ze ciezko to wyprostowac ,a wole sie dopytac o wszystko zanim zaczne wydawac kase , a co chcialbym focic , np wnetrza kosciolow i ogolnie architekture , chociaz zadazylo mi sie zrobic ponoc udany portret obiektywem 14-28 (podaje juz po przeliczniku dla FF) link ponizej
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=196697
MariuszJ
29-11-2011, 23:23
dzieki za linka , widze ze uzywki to nadal setki dolarow , wiec jako tymczasowiec i tak drogo , odnosnie tej dystorsji to nie zebym mial obsesje , poprostu strasza tym Samyangiem ze ciezko to wyprostowac ,a wole sie dopytac o wszystko zanim zaczne wydawac kase , a co chcialbym focic , np wnetrza kosciolow i ogolnie architekture , chociaz zadazylo mi sie zrobic ponoc udany portret obiektywem 14-28 (podaje juz po przeliczniku dla FF) link ponizej
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=196697
Ściągnij sample samyanga z Optycznych http://www.optyczne.pl/189.11-Test_obiektywu-Samyang_14_mm_f_2.8_ED_AS_IF_UMC_Podsumowanie.html i Photozone http://www.photozone.de/canon_eos_ff/532-samyang14f28eosff?start=2 na komputer, pooglądaj, zreskaluj, podostrz - tak jakby były Twoje. I powiedz szczerze co Ci tu może przeszkadzać? Jeżeli potrzebujesz, bierz, strata finansowa będzie niewielka. Lepsze to niż kupić 14-24 i przekonać się, że 1) fantastyczne szkło! 2) do niczego mi nie potrzebne :D
pastwisko
29-11-2011, 23:29
http://pliki.optyczne.pl/sam14II/sam14_fot17.JPG
hahahaha no nie no litosci wtf is this sh^t :D
jak ja miałbym sie bawic kazdą zeskanowaną fotą zeby prostować takiego wielbłada to bym chyba osiwiał :D
MariuszJ
29-11-2011, 23:34
jak ja miałbym sie bawic kazdą zeskanowaną fotą zeby prostować takiego wielbłada to bym chyba osiwiał :D
Czasem wystarczy o tym wiedzieć przed ujęciem. Chyba że właśnie chodzi nam o ujęcie eksponujące wady. Przy okazji, ten akurat budynek byłby znacznie ciekawszy gdyby ten kadr okazał się mieć skorygowaną dystorsję ;)
pastwisko
29-11-2011, 23:37
ja rozumiem pewne wyrzeczenia względem obiektywu - cofnąć się, dać dłuższy czas etc.
no ale robic inne kadry bo mi powygina to juz lekka przesada ;)
MariuszJ
29-11-2011, 23:39
ja rozumiem pewne wyrzeczenia względem obiektywu - cofnąć się, dać dłuższy czas etc.
Dokładnie. Cofnąć się, podnieść lufę bardziej w niebo... dasz radę.
pastwisko
29-11-2011, 23:49
dać radę dam, ale jest jeszcze małe ale zwane kompozycją ;)
MariuszJ
29-11-2011, 23:57
dać radę dam, ale jest jeszcze małe ale zwane kompozycją ;)
No ta z Optycznych nie jest jakaś wybitna :P Ale może się nie znam.
Lepsze to niż kupić 14-24 i przekonać się, że 1) fantastyczne szkło! 2) do niczego mi nie potrzebne :D
no to akurat mi nie grozi , tak jak pisalem , mialem w moim systemie romans z 14-28 (kat 114 stopni) i wiem do czego to sluzy ;-) , ponoc nikonowski 14-24 jest jeszcze lepszy ;-) , pomysl z samyangiem nie jest zly , ale zawsze jakas strata bedzie na odsprzedazy a pewnie i tak skoncze z nikonowskim 14-24 , kusi mnie zeby gdzies w przyszlosci zlapac jakies chalturki zwiazane z foceniem wnetrz , nie zeby tym na chleb zarabiac , ale na kolejne foto szpeje ;-)
zerknalem na ta fotke , nie wyglada to za ciekawie , kwestia filozofi jezeli chodzi o focenie , zmienam system zeby sobie poprawic przyjemnosc z focenia , miec ladna GO , fajny DR , nie martwic sie co bedzie kiedy uzyje ISO 1600 czy 3200 , jakos Samyang nie pasuje mi do tej filozofii ulatwiania sobie zycia .
blablaginger
30-11-2011, 01:19
falowiec
Szkło do portretowania Wilhelma II.
samson09
02-12-2011, 16:15
Może po prostu taka konstrukcja budynku :)
musze sie pochwalic ze moj pierwszy Nikon jest juz w drodze (powinienem go dostac w rece w ciagu godzin), zakupilem F80 z obiektywem 28-80 G , chcialem bez obiektywu ale z battery packiem , no ale coz , mam teraz pytanie , to szklo jakie bede mial z aparatem raczej nie bedzie docelowe (chcialbym cos lepszego za rozsadne pieniadze), zalezy mi na czyms do fotografii miejskiej, bardzo szeroko rozumianej , do wydania bedzie w okolicach 700 pln , zalezy mi na jasnym szkle , rozwazam kilka wariantow , prosilbym o podpowiedz jakie szklo bedzie mialo najlepszy stosunek mozliwosc/jakosc do ceny , moje typy to Nikon 35/2 D, Tokina 28-70 2,6-2.8 , Sigma 28-75 2.8 albo Sigma 24-60 2.8 (tutaj kusza mnie ogniskowe bo bylby najszerszy kat ), obiektyw bedzie uzywany tylko do analoga , poki co tylko z F80 , czy wymienione zoom'y od Tokiny i Sigmy beda wyraznie lepsze od tego Nikkora 28-80 ? a moze zostawic go i dokupic tylko 35/2 D ? biorac pod uwage szkla innych producentow bardzo istotna jest praca ukladu AF z F80 .
sorevell
08-12-2011, 15:32
musze sie pochwalic ze moj pierwszy Nikon jest juz w drodze (powinienem go dostac w rece w ciagu godzin), zakupilem F80 z obiektywem 28-80 G , chcialem bez obiektywu ale z battery packiem , no ale coz , mam teraz pytanie , to szklo jakie bede mial z aparatem raczej nie bedzie docelowe (chcialbym cos lepszego za rozsadne pieniadze), zalezy mi na czyms do fotografii miejskiej, bardzo szeroko rozumianej , do wydania bedzie w okolicach 700 pln , zalezy mi na jasnym szkle , rozwazam kilka wariantow , prosilbym o podpowiedz jakie szklo bedzie mialo najlepszy stosunek mozliwosc/jakosc do ceny , moje typy to Nikon 35/2 D, Tokina 28-70 2,6-2.8 , Sigma 28-75 2.8 albo Sigma 24-60 2.8 (tutaj kusza mnie ogniskowe bo bylby najszerszy kat ), obiektyw bedzie uzywany tylko do analoga , poki co tylko z F80 , czy wymienione zoom'y od Tokiny i Sigmy beda wyraznie lepsze od tego Nikkora 28-80 ? a moze zostawic go i dokupic tylko 35/2 D ? biorac pod uwage szkla innych producentow bardzo istotna jest praca ukladu AF z F80 .
Mam Tokinę 28-70 2.6-2.8 i powiem, że do cyfry z cropem nadaje się świetnie, natomiast jakoś nie podchodzą mi zdjęcia robione tym szkłem na kliszy (mimo, że nie potrafię powiedzieć z jakiego dokładnie powodu). Do analogów używam raczej stałek: N50 1.8, N28 2.8 i takie właśnie rozwiązanie bym na początek polecił.
BTW, to 2.6 jest chyba tylko i wyłącznie chwytem marketingowym ;)
pastwisko
08-12-2011, 15:47
Ja polecam 35/2 - male, jasne i bardzo fajne szkło na filmie. Ogniskowa jest dość uniwersalna, a szerokiego kąta i tak zawsze jest za mało.
czyli zostawic sobie tego taniego zoom'a 28-80 G i tylko dokupic 35/2 ? czy pozbyc sie calkowicie 28-80 G , roznie o nim pisza w necie , jedni chwala z uwagi na stosunek cena mozliwosci inni radza zeby dac sobie spokoj
PS
okazalo sie ze mam wylamany gorny zatrzask od tylnej klapki , dolny jest caly , powstaje jednak mala szczelina , moze pol milimetra moze mniej , czy zawraca sobie tym glowe i dorabiac jakis zatrzask czy zignorowac ? obawiam sie czy nie bedzie sie dostawalo jakies swiatlo przez ta szczeline
okazalo sie ze mam wylamany gorny zatrzask od tylnej klapki , dolny jest caly , powstaje jednak mala szczelina , moze pol milimetra moze mniej , czy zawraca sobie tym glowe i dorabiac jakis zatrzask czy zignorowac ? obawiam sie czy nie bedzie sie dostawalo jakies swiatlo przez ta szczeline
Zatrzask jest przy kasetce, zatem mało prawdopodobne żeby się tam coś zaświetliło. Nie wiem jak jest wykonane uszczelnienie tylnej ścianki, ale podejrzewam, ze podobnie jak w F100 jako labirynt jedynie. W F100 z wyłamanym jednym zatrzaskiem nic nie ciekło.
Napisz mejla do serwisu Nikon Polska czy mają i po ile tylną ściankę do F80. W mejlu podaj od razu nr telefonu do siebie, oddzwonią i się dowiesz.
Jakby nie mieli poszukaj tu (http://stores.ebay.pl/Pro-Photo-Camera-Shop?_rdc=1).
pastwisko
08-12-2011, 16:43
czyli zostawic sobie tego taniego zoom'a 28-80 G i tylko dokupic 35/2 ? czy pozbyc sie calkowicie 28-80 G , roznie o nim pisza w necie , jedni chwala z uwagi na stosunek cena mozliwosci inni radza zeby dac sobie spokoj
No jak juz masz jedno szkło, to zobacz co ono oferuje i czy ci to odpowiada. Zrob nim rolkę czy dwie. Nie ma co kupować obiektywu na zapas jak się nie ma na niego zapotrzebowania. Nie ma tez sensu pozbywać się innego nie sprawdziwszy go. Kupowac tylko po to zeby kupić lub dlatego, że się wydaje ze moze by należało jest bez sensu.
tak jest labirynt , ksztalt U po stronie body i I po stronie tylnej klapki , wymieniac raczej nie bede , ale jestem w trakcie naprawy , mam juz dorobiony element ktory sie ulamal za chwile bede kleil , bedzie tez potrzebna mala korekta jednej strony zamka ale powinno sie udac , jezeli cala operacja zakonczy sie sukcesem moge gdzies pozniej wrzucic info co i jak , bo widze ze tamat powraca co jakis czas i to nie tylko w tym modelu
operacja naprawy sie udala , tylna klapka trzyma sie na obu zatrzaskach , nie bede sie z nia silowal zeby nie urwac, ale przezyla kilkanascie cykli otwarcie zamkniecie i nic sie nie dzieje , jezeli ktos jest zainteresowany moge podeslac zdjecia jak to wyglada po naprawie , na podstawie zdjec latwo zrozumiec na czym polega prostota rozwiazania
to prosze ...
źródło (http://img836.imageshack.us/img836/9403/jz080269.jpg)
źródło (http://img24.imageshack.us/img24/7241/jz080273.jpg)
cale sedno tej operacji polega na tym zeby dopasowac nowy zatrzask do ksztaltu zamka w ktory on wchodzi , nalezy tez wypilowac nowe miejsce na to co chcemy wkleic , nowy zatrzask bedzie odrobine nizej niz oryginalny , daje nam to korzysc ze zwieksza sie powierzchnia klejenia , w zwiazku z obnizeniem nowego zatrzasku nalezy dokonac delikatnej korekty w samym zamku i to chyba wszystko
Dobrze wyszło ...
sam tez jestem zadowolony , martwilem sie o sam plastik z ktorego zrobiona jest ta tylna scianka , zeby klej dobrze trzymal , ale zrobilem probe i bylo ok , pozniej kwestia zeby znalesc kawalek plastiku z ktorego zrobilem nowy zaczep , tez tak eksperymentowalem zeby trafic na cos co sie dobrze klei , nie napisalem tego wczesniej i nie widac tego na zdjeciach , ale od tylu , jest troszke miejsca na styku nowy zaczep a tylna klapka , tam rozpuscilem delitatnie plastiki zeby sie ladnie zlaly w calosc , rozgrzalem je lutownica , tak jak pisalem wczesniej , nie testowalem tego silowo , ale na dziesiatki prob zamykania i otwierania nic sie nie dzieje , ja tu nowy jestem na forum , wiec sie jeszcze do konca nie orientuje co i jak , moze warto by to przeniesc to do jakiegos watku naprawczego , szukalem dzisiaj w internecie i zauwazylem ze wiele osob ma ten sam problem , a zakup nowej tylnej scianki to juz wiekszy wydatek , szczegolnie przy tak tanim aparacie jak F80
demicelis
25-10-2020, 20:26
Cześć,
9 lat minęło od ostatniego posta, więc mała archeologia ;)
Kupiłem F80 i zastanawiam się nad dokupieniem Nikkor'a AF 50mm f/1.8 D
Dobrze rozumiem, że dostanę ekwiwalent 75mm i zdjęcie wyjdzie z czarną winietą? Jeżeli zeskanują mi w labie negatyw w rozdzielczości np 3089x2048, będę musiał każdą klatkę przyciąć do niższej rozdzielczości, by pozbyć się winiety, tak?
Myślę też o uniwersalniejszym 35mm, by mieć 52mm
Mógłby ktoś zamieścić przykładową fotkę, jak to wygląda bez wykadrowania? :)
jurkarol
25-10-2020, 20:41
Cześć,
9 lat minęło od ostatniego posta, więc mała archeologia ;)
Kupiłem F80 i zastanawiam się nad dokupieniem Nikkor'a AF 50mm f/1.8 D
Dobrze rozumiem, że dostanę ekwiwalent 75mm i zdjęcie wyjdzie z czarną winietą? Jeżeli zeskanują mi w labie negatyw w rozdzielczości np 3089x2048, będę musiał każdą klatkę przyciąć do niższej rozdzielczości, by pozbyć się winiety, tak?
Myślę też o uniwersalniejszym 35mm, by mieć 52mm
Mógłby ktoś zamieścić przykładową fotkę, jak to wygląda bez wykadrowania? :)
Nic nie przytnie. Ten obiektyw jest na klatkę 35mm, nie dx
A F80 to nie jest dx tylko fx kliszowy. I nie będzie 75mm tylko 50
Kojocisko
25-10-2020, 20:41
F80 to oczywiście FF, podobnie ja Nikkor AF 50/1.8 D. Żadnej winiety nie będzie (poza tą naturalną).
demicelis
25-10-2020, 21:08
Aha, czyli to są pełne klatki...
OK, więc wszystkie Nikkory bez DX w nazwie są Full Frame, tak?
Który lepiej wybrać, z oznaczeniem D, czy G?
Np Nikkor AF-S 50mm f/1.8G też byłby OK?
Według strony https://www.kenrockwell.com/nikon/compatibility-lens.htm powinny być kompatybilne, ale jak w praktyce te oznaczenia wpływają na jakość zdjęć? Zastosowanie głównie do fotografii ulicznej + portrety, więc 50mm wydaje się być na początek najlepszym złotym środkiem.
Oba będą działać. Wersja G jest nowsza i pewnie trochę lepsza optycznie, ale czy to będzie widać na filmie - tego nie wiem. Dodatkowo wersja G ma AF-S, więc powinna być cichsza i może trochę szybsza z autofocusem. Ale tu gdybam, bo w ręku nie miałem.
demicelis
26-10-2020, 00:00
Widzę, że obiektywy AF-D przy informacji o pomiarze światła matrycowym mają adnotację: "With maximum effective aperture of f/5.6 or faster"
Jak to rozumieć?
jurkarol
26-10-2020, 02:22
O maks. przysłonie "szybszej" niż f/5,6 tzn. z większą dziurą.
"Szybki" obiektyw zaś to taki z dość dużym otworem przysłony, bo wiadomo - można ustawić szybki czas.
demicelis
26-10-2020, 14:39
Tak, wiem, tylko po co ta informacja jest podana o f/5.6? Pomiar światła w trybie matrycowym działa chyba przy każdej wartości przysłony, tak?
A ty jesteś pewny, że o pomiar światła chodzi? Bo jak dla mnie, to piszesz o tabelce ze strony 35 angielskiej instrukcji F80 i o przypisie *7 pod tą tabelką. A ten przypis odnosi się do działania albo autofokusa (na szkłach z takowym) albo potwierdzenia ostrości na manualach.
Jeśli szkło (+ ewentualny teleconwerter) jest za ciemne, to autofocus przestaje działać.
demicelis
27-10-2020, 20:22
Chodzi mi o tabelkę z tej strony: https://www.mir.com.my/rb/photography/companies/nikon/htmls/models/specroomy2k/f80/index1.htm
W "Metering system" i "Matrix" jest przypis z 1.
jurkarol
27-10-2020, 20:46
Afs i af-d - uwaga 1 odnosi się do pomiaru matrycowego, czyli będzie on działał do przyslony 5.6.
demicelis
27-10-2020, 21:36
No właśnie :( Więc może lepiej poszukać jakiejś używki AF bez D - według tej tabelki światło mierzy w całym zakresie przysłon. W przypadku głównie tzw fotografii ulicznej ograniczenie do 5.6 może być czasami sporym ograniczeniem...
EDIT
Ale moment.... w manualu nie ma nic na temat tego ograniczenia. Korzysta ktoś z tego obiektywu z F80 i mógłby potwierdzić?
44622
jurkarol
27-10-2020, 21:59
Chodzi o matrycowy pomiar światła, zwykły będzie działał.
Używałem af-d z F601 który jeszcze nie ma matrycowego.
Nie ma się czym przejmować. Możesz używać i starszych szkieł.
Dżizas. Ludkowie drodzy, to ograniczenie odnosi się do maksymalnej przysłony. Ile masz szkieł ciemniejszych niż f/5.6? Klika zoomów na długim końcu, jakieś lustrzane tele.
To nie znaczy, że jak przymkniesz 50/1.8 D do np. f/8 to nagle zniknie pomiar matrycowy czy AF przestanie działać.
jurkarol
28-10-2020, 12:51
No o to to, zakręcilem się ;)
demicelis
28-10-2020, 21:03
Więc wszystko jasne, dzięki :)