PDA

Zobacz pełną wersję : Ładowanie akumulatora d3100

Kvittra
27-07-2011, 21:35
Witam, wczoraj kupiłam nikona d3100. Ledwo go włączyłam i pokazuje się informacja "spust migawki jest zablokowany. Naładuj akumulator". Wszystko ok, ale z tego co widzę, jest jeszcze 1/3 baterii, mimo że miga to wydaje mi się, że powinien korzystać z tej baterii aż do końca, lub do momentu jak się zrobi np czerwona, a nie w momencie gdy tej baterii jest sporo. I tu się pojawia problem. Chciałabym akumulator sformować, więc muszę go rozładować ale jak ? Mogę przemieszczać się po menu, ale zdjęć już nie mogę zrobić, bo jest spust migawki zablokowany. Muszę czekać aż akumulator sam się rozładuje bezczynnie będąc w aparacie ? Aha i jeszcze jedno pytanie. Czy mogę go sformatować już wtedy, gdy jeszcze się włącza, ale jest 1/3 baterii która miga i nie można już robić zdjęć ? Czy muszę całkiem go rozładować ? (Przepraszam za zbyt może chaotyczny opis problemu)

abraham2ooo
28-07-2011, 00:00
Jeśli jest zablokowany spust migawki to aparat sam Ci przecież mówi "...Naładuj akumulator", więc nie ma na co czekać, poza tym jest to akumulator litowy, nie musisz go formować, możesz doładować kiedy chcesz. Co do wskaźnika naładowania to 1/3 baterii tak właściwie oznacza, że już można ładować, jeśli włączysz tryb Live View to zobaczysz czerwony wskaźnik, najdłużej utrzymuje się stan "trzech kresek".

trojwizja
03-08-2011, 08:50
Tu kolega się zapewne myli, formowanie to nie oczywiście trzymanie 10 godzin w ładowarce ale całkowite rozładowanie i naładowanie do pełna co najmniej 3 razy. Później można doładowywać jak się ma pół baterii. Dla przykładu przed formowaniem mogłem zrobić 150-200 zdjęć a teraz około 500. Więc różnica jest. Też słyszałem opinie że nie zdrowo dla aparatu całkowite rozładowywanie gdzie aparat sam się wyłącza, coś może w tym być.

Lukdz
03-08-2011, 16:55
Tu kolega się zapewne myli, formowanie to nie oczywiście trzymanie 10 godzin w ładowarce ale całkowite rozładowanie i naładowanie do pełna co najmniej 3 razy. Później można doładowywać jak się ma pół baterii. Dla przykładu przed formowaniem mogłem zrobić 150-200 zdjęć a teraz około 500. Więc różnica jest. Też słyszałem opinie że nie zdrowo dla aparatu całkowite rozładowywanie gdzie aparat sam się wyłącza, coś może w tym być.

W nowszych akumulatorach formatowanie staje się coraz mniej potrzebne, przy nowych lustrzankach powinien wystarczyć 1 raz, ale jeśli ktoś chce kilka to nie ma problemu. Nawet więcej takich cykli jest zdrowych dla aku, ale zysk jest niewielki.
Co do całkowitego rozładowywania to nie powinno się schodzić poniżej 5% co można umownie uznać za czas kiedy aparat krzyczy, żeby naładować.