Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : problem z PS i LR po kalibracji monitora...

Pienia
27-07-2011, 20:02
witam!więc od początku...laptop DELL Inspirion, poddany kalibracji Spyder3Elite 3.1.5 i niby wszystko oki, ale teraz przy otwarciu zdjęcia w PS i LR zdjęcie otwiera się w innym kolorze niż jest w rzeczywistości, tzn. mocno przesadzone, przesaturowane, bardzo ciepłe kolory... wcześniej było wszystko jak trzeba...

jeszcze jedno, mam wrażenie, że kolory po kalibracji są nie do końca prawdziwe(ale to może mój daltonizm...)jakby mdłe, szarawe, "zażółcone"

może miał ktoś takie przypadłości?

Greg77
28-07-2011, 09:47
A moze zle go oprofilowales, sciagnij najnowszy soft do Spydera i zrob profil jeszcze raz, kolejna sprawa to kolory ktore miales wczesniej mogly byc tak rozjechane, ze teraz trudno tobie sie przyzwyczaic;)

tomek67
28-07-2011, 09:57
Miałem Spydera 2 i dawał baardzo czerwony obraz po kalibracji.
Potem kupiłem Eye One dawał zupełnie inne kolory.
Skończyło się tym, że sprzedałem oba i kupiłem Eizo.
Te wszystkie tanie kolorymetry trzeba traktować z dużą nieufnością.
Na porządną kalibrację lub porządny sprzęt do niej po prostu mi żal kasy.

Tom01
28-07-2011, 11:41
przy otwarciu zdjęcia w PS i LR zdjęcie otwiera się w innym kolorze niż jest w rzeczywistości, tzn. mocno przesadzone, przesaturowane, bardzo ciepłe kolory...

Różnica wynika z przyzwyczajenia. Często po kalibracji jest tak duża, że wydaje się "nie tak". Aby móc w miarę obiektywnie to ocenić, dobrze mieć jakiś punkt odniesienia i dobrej jakości wydruk z niego. Tylko nie "odbitkę wzorcową" z minilabu. ;)

Baza obrazów wzorcowych: http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=6

Pienia
30-07-2011, 01:06
nie tak do końca...tylko LR i PS robią takie cuda, inne programy otwierają zdjęcia w kolorach takich jakie są w rzeczywistości...a co do kolorów po kalibracji, to chyba coś nie tak z tym kalibratorem, mam inne monitory skalibrowane i tylko ten laptop tak ma...walczę dalej...

a... odbitki tez robiłem i potwierdziły to co pisze...

mcl
30-07-2011, 15:07
co to są "inne programy"?

Pienia
30-07-2011, 17:37
co to są "inne programy"?

NX...Corel..wymieniać dalej?

mcl
31-07-2011, 00:34
a w PS nie masz czegoś namieszanego w ustawieniach zarządzania kolorem?

2pompony
31-07-2011, 01:24
He he, no właśnie ma, tylko nie wie co konkretnie...

Zacząłbym od tego, żeby odpiąc podpięty profil monitora (bo Adobe pewnie go czyta) i zobaczyć, co się stało. Jeśli się poprawiło - to będzie to, a jeśli nie, i tak trzeba będzie grzebnąć głębiej.

Pienia
01-08-2011, 14:22
skończyło się na tym, że "wywaliłem" kalibrację i powróciłem do w miarę normalnych kolorów...

pietrobas
02-08-2011, 12:44
Pienia, musisz ten sam profil co w windowsie używać w photoshopie.