PDA

Zobacz pełną wersję : Czy kalibrować? D80 + tamron 17-50. Potrzebna rada

marchel
27-07-2011, 16:18
Witam!

Zastanawiam się czy nie oddać swojego sprzętu do kalibracji do Foto-technika w Gdańsku. Po pstryknięciu parunastu testowych fotek wygląda na to że mam dość spory back focus moim zdaniem gdzieś na 30-35mm na szerokim kącie(17mm), na wąskim jest bf na około 10mm. Pstrykam do szufladki, ale nie jestem zadowolony z jakości fotek. Niby bardzo ostry obiektyw, a po za tym, że nie trafia af to wydaje mi się, że mydli. Czy jedno na drugie może mieć znaczący wpływ?

Poniżej link do testowej fotki, 17mm, f/3, 13s, robione ze statywu z samowyzwalaczem. Prosiłbym o ocenę czy warto to robić za 220 zł

http://imageshack.us/photo/my-images/96/dsc0107nb.jpg/

Będę bardzo wdzięczny za radę

krispike
27-07-2011, 16:57
Witam!

Zastanawiam się czy nie oddać swojego sprzętu do kalibracji do Foto-technika w Gdańsku. ....
Napisz jaka to wersja obiektywu, kiedy zakupiony, czy na gwarancji ? itp.
Na forum jest sporo o dolegliwości tych mydlanych tamponów.
Zrób kilka strzałów jakiejś modelce z różnych odległości z różną przesłoną (począwszy od 2,8) i ogniskową a wtedy tu fachowcy wyczuleni na punkcie ostrości doradzą Ci, czy to jest do przyjęcia, czy raczej trzeba się zająć kalibracją.
Ja tylko dodam od siebie, że też coś takiego przechodziłem i kalibracja w FotoTechnice nie przyniosła oczekiwanych rezultatów. Może w Twoim przypadku będzie inaczej....
Powodzenia

marchel
27-07-2011, 22:26
Napiszę z głowy bo aparat zostawiłem w pracy. Jest to Tamron 17-50 f/2.8 xr kupiłem go w 2008 roku tak więc gwary już nie ma. Kupiony był w sklepie w Poznaniu. Dystrybutor Foto-Technika. Co do fotek musiałbym coś napstrykać. Na podstawie powyższego da się coś stwierdzić?

marchel
28-07-2011, 08:21
Dokładniej jest to Tamron 17-50 f/2.8 xr LD ASPHERICAL

krispike
28-07-2011, 08:53
Przez trzy lata użytkowania było ok z obiektywem a dopiero teraz ostrość się pogorszyła?.......
FotoTechnikę masz na miejscu, więc spacer do nich nie zaszkodzi.
A temat związany z problemami tego obiektywu m. in. TU (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=112282).

marchel
28-07-2011, 09:27
Ostrość nie była nigdy satysfakcjonująca, ale jakoś z tym żyłem. Dopiero gdy zacząłem porównywać fotki robione canonen 450d z kitem, który ostrzy lepiej stwierdziłem, że naprawdę jest coś na rzeczy. Tak jak napisałem robię fotki raczej wakacyjnie. Do góry załączyłem zdjęcie tablicy testowej. Odzwierciedla to coś?

PS Foto-technika jest w Gdańsku... Ja jestem z Poz.

Lerain
28-07-2011, 22:50
To jedyny serwis, który Ci skalibruje obiektyw do body.

chrupkus
29-07-2011, 00:30
Mialem kiedys problem z AF z d200 i T17-50VC. Zawiozlem do serwisu nikona d200 - bylo troche lepiej, zawiazlem tamrona do fototechniki. Zrobili - bylo super. Niestety po jakims czasie (ok pół roku) zauwazylem ze nie jest juz tak pieknie. Zauwazylem ze w d200 oba lustra były troche przybrudzone. Zabralem sie za ich czyszczenie, przy okazji dmuchnąlem w czujniki AF-a (ostroznie z sprezonym powietrzem - uzywaj tylko w pozycji pionowej), lustra dały sie wyczyscic tylko na mokro (IPA). Po zabiegu zestaw ostrzył jak po serwisie.

krispike
29-07-2011, 07:12
PS Foto-technika jest w Gdańsku... Ja jestem z Poz.
UPS... :oops: Zgadza się, przecież kiedyś słałem do nich.....

Do góry załączyłem zdjęcie tablicy testowej. Odzwierciedla to coś?

No nie do końca. Chodź wydaje mi się że jest zauważalny lekki BF. Najlepiej zrobić ujęcia tablicy pomiarowej w dość dobrych warunkach oświetleniowych (światło zastane), w różnych odległościach, innym obiektywem też... no i porównać.

marchel
29-07-2011, 12:00
Ostatnio fociłem rocznego chrześniaka :). Ogród, słoneczko, szeroki kąt, światło 5.6, ostrzone gdzieś z 1-1,5m na twarz, ostrość poleciała na wysokość kołnierzyka polówki. (dziecko było w pozycji na "czworaka"). Obiektyw wysłałem bo muszę mieć go do 17 sierpnia w domu więc czas nagli. Zapewniali mnie, że max 10 dni roboczych. Zaznaczyłem również, że jeśli się nie wyrobią to mają go odesłać bez regulacji. Napiszę co i jak, jak sprzęt wróci.

Robiłem jeszcze zdjęcia pudełka zapałek na ogrodzie. Światło 2,8, czas 100s, ogniskowa 17mm
http://imageshack.us/photo/my-images/855/dsc0144gf.jpg/

marchel
04-08-2011, 11:00
Sprzęt wrócił błyskawicznie. Wysłany w czwartek wrócił po 7 dniach. Po wstępnych testach na linijce wygląda na to, że trafia idealnie i na krótki i na długim końcu (chociaż nie chcę krakać ;) ). Ogólnie chodź by za sprawność działania mogę polecić firmę Foto-Technika z Gdańska