Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] brokul o zachodzie
mirekvampirek
27-07-2011, 00:53
dwa kadry (ten sam, ale na 2 sposoby ciety) z ostatnio odkrytej miejscowki, niedaleko zreszta od domu :)
pamietacie brokula, te zostalo zrobione jakies 2 godzinki pozniej :D
stalem z otwarta buzia a komary wlatywaly i wylatywaly ;) jak to mowia wyspy sa dla cierpliwych fotografujacych, ale jak juz sie trafi to sie trafi ;)
nie wiem tylko czy dobrze to uchwycilem
zapraszam
1 pelny kadr
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img855.imageshack.us/i/samotnea40626ff.jpg/)
2 ciety w pseudopanorame
źródło (http://img6.imageshack.us/i/samotnea40626panoff.jpg/)
dziekuje i pozdrawiam
ps przygotowany jestem na lanie za kolor, ale z gory mowie ze tak bylo
Ale bomba, mnie sie podoba!
Sebastianito
27-07-2011, 00:59
Bardzo dobre...
mirekvampirek
27-07-2011, 01:00
ufff
tym bardziej, ze wiem ze masz monitor skalibrowany gregu i widzisz to co ja :D
naprawde polknelem ze 4 komary tam stojac tak mi kopara opadla, a za plecami byl pomaranczowo czerwony pozar na niebie, ale bez kadru zupelnie
sebastianito jak zyjesz w szkocji? troche cie brak tu ostatnio ;)
pozdrawiam
ufff
tym bardziej, ze wiem ze masz monitor skalibrowany gregu i widzisz to co ja :D
Widzisz siedze w pracy na rozjechanym zlomie, ale zdjecie pyszne!
mirekvampirek
27-07-2011, 01:29
Widzisz siedze w pracy na rozjechanym zlomie, ale zdjecie pyszne!
aha to poczekam jednak z radoscia jak wrocisz do domu i jak inni sie wypowiedza ;)
ps dobra masz robote, bo ostatnio ciagle siedzisz w pracy... na forum ;)
nie mow ze ci placa za komentowanie na nikoniarzach :D ;)
ja tez tak chce
Niesamowite te kolory. Jedynka lepsza, z oddechem.
KOlory miazga, nie umiem wybrać tego lepszego, bo oba kadry mają swój urok.
aha to poczekam jednak z radoscia jak wrocisz do domu i jak inni sie wypowiedza ;)
ps dobra masz robote, bo ostatnio ciagle siedzisz w pracy... na forum ;)
nie mow ze ci placa za komentowanie na nikoniarzach :D ;)
ja tez tak chce
Lee mi placi za reklame:D:D:D Zart panowie, zart!
Dobrze, ze dostep do neta mam bo bym oszal z nudow:D
jacekz40
27-07-2011, 01:54
Bardzo na tak szczególnie na 1 bez cięcia :)
Jedyneczka mocno wypasiona :).
P.S. No widzę, że jakoś doprowadziłeś to niebo do porządku ;):mrgreen:.
Nikonozaur
27-07-2011, 08:09
Pięknie Ci się trafiło, temat i warunki zagrały. Biorę zdecydowanie jedynkę.
Pięknie Ci się trafiło, temat i warunki zagrały. Biorę zdecydowanie jedynkę.
Pełna zgoda :-)
mirekvampirek
27-07-2011, 08:54
P.S. No widzę, że jakoś doprowadziłeś to niebo do porządku ;):mrgreen:.
:-D
dzieki
Bartekkw
27-07-2011, 09:40
No kolorek nieba taki "odważny" ;), niemniej schrupałbym tak podanego brokuła ;)
Świetne szczególnie 1.Pozdrawiam
krokus66
27-07-2011, 13:20
Zdjęcie jest niesamowicie piękne.
Wybieram 1.
ogladam w domu, jest dobrze, ale teraz widze to odszumianie ktore nie dodaje uroku, mocno zaszumilo na niebie prawda?
mirekvampirek
27-07-2011, 14:24
Gregu no co ty zadnego odszumiania nie stosowalem i czy zaszumilo? Nie do konca chyba, wogole to ta chmura byla dziwna niby ostrzone na 8 a jajas taka nieostra wyszla jakby wlasnie odszumiana
RobertSoul
27-07-2011, 15:58
coś nie dobrego dzieje się z tą chmurką tuż nad drzewem albo mnie oko myli ;) ogólnie pozytywnie odbieram te dwie prace ! :)
trudne do obrobki sa takie chmurzyska.....tez sie kiedys nameczylem http://greg77.net/Polski/Krajobraz%20Morski/slides/DSC_6191.html ;)
Jedno pytanie Mirku: robisz zdjęcia w adobe RGB czy sRGB?
Piękna ta jedynka, chociaż, aż prosi się kadrowanie z trochę niższej pozycji... :-)
mateosite
27-07-2011, 19:57
dla mnie bomba
Aż się pośliniłem ;)
Super trafiłeś ze światłem :D
mirekvampirek
27-07-2011, 20:09
Jedno pytanie Mirku: robisz zdjęcia w adobe RGB czy sRGB?
w adobe robie i ps'a tez mam w adobe ustawionego
JaroPienza
27-07-2011, 21:17
Ale bomba, mnie sie podoba!
Bardzo dobre...
No to już wszystko powiedziane
w adobe robie i ps'a tez mam w adobe ustawionego
Ano właśnie ;). I tutaj rodzi się drugie pytanie.
Czy miewasz także takie dziwne uczucie ściśnięcie tylnej części ciała przy zamianie profilu do sRGB?
Bo ja bardzo często ;):mrgreen:. Szczególnie właśnie przy tak wysyconym niebie i jak jeszcze matka natura obdarzy dosyć dużą ilością szczegółów i faktur, to mój wyświetlacz naprawdę ma co robić. A niestety zmiana profilu potrafi skutecznie "sponiewierać" zarówno bogatą kolorystykę jak i szczegółowość :(:twisted:. Dobrze chociaż, że na wydrukach jest na czym oko zawiesić ;).
Pozdrówka :).
mirekvampirek
28-07-2011, 10:05
No wlasnie dla wydrukow robie w argb, bo to co na forach i w necie widzimy to jest lipa, choc czesto zapiera dech w piersiach, ale dopiero na takim super a3 (to jest max na moim epsie) jest moc i tylna czesc ciala sie rozluznia, ze tak powiem :-D drukuje tylko z tiffa wbrew temu co mowia jest roznica chocby w szczegolach i kolorach wlasnie
Sebastianito
28-07-2011, 12:15
sebastianito jak zyjesz w szkocji? troche cie brak tu ostatnio ;)
A dziekuje jakos sie wiedzie... narazie jeszcze sie tak naprawdę nie wdrążyłem w ten klimat tego miasta ale nie od razu Rzym zbudowano. Pomalu pomalu...
Kaśka M.
28-07-2011, 14:31
Wow, niezle! Dla mnie jedynka zdecydowanie.
Jedynka świetna, niesamowity kolor nieba.
mirekvampirek
28-07-2011, 16:56
strasznie mi przyjemnie ;) ze mi tak slodzicie, ale jak to mowia zawsze jest co poprawic :D
i dlatego obrobilem to foto jeszcze raz od poczatku, zrobilem to wg przepisu pablook, czyli wywolalem rawa trzy razy - na niebo, zborze i na samo drzewko
mysle ze wyglada to duzo lepiej
pozdrawiam
źródło (http://img217.imageshack.us/i/samotnea40617assmartobj.jpg/)
sam kolor tez jeszcze raz przeanalizowalem, bo troszke za rozowy ala barbie byl ;)
zapraszam
Nikonozaur
28-07-2011, 17:29
W/g mnie drzewko masz teraz trochę za ciemne, za to zboże i niebo nabrało wyrazistości. Ogólnie nie wiem czy jest lepiej, na pewno jest inaczej. ;)
w wersji poprawionej drzewko może rzeczywiście kapkę za ciemne, ale i tak kolorystycznie wersja poprawiona najbardziej mnie się podoba. Ogolnie miałeś super warunki i mz wykorzystałeś je, zdjęcie się bardzo podoba:)
mirekvampirek
28-07-2011, 17:37
nikonozaur, na pewno wezme to pod uwage przy nastepnym podejsciu do tego zdjecia ;)
ale moje rozumowanie bylo takie, ze niebo jest ciemniejsze, to i drzewko winno byc ciut ciemniejsze, nadal widac szczegoly, wogole to ten samotnik to ciemny byl strasznie
Żaden to mój przepis, ale gotowe danie dużo lepiej przyprawione zostało mz :).
Dół nabrał głębi i prawidłowych kontrastów, niebo faktur i przestrzeni.
A i kolorystyka o wiele bardziej do mnie przemawia.
Co do drzewa i jego jasności-ciemności, to zawsze ciężka sprawa z tym jest, aby z trzech ekspozycji wszystko zgrabnie spasować.
Ja w takich sytuacjach wołam sobie jednego "ciemnego" i rozjaśniając go pozostawiam jako wzorzec do określania różnic w światłach i cieniach.
Osobiście lekko drzewko bym rozjaśnił, ale to taki drobny szczególik, który mz nie ma większego wpływu na tą skądinąd bardzo dobrą pracę :).
Ta ostatnia wersja wymiata po prostu.