PDA

Zobacz pełną wersję : pleśń (grzyb) na matrycy

kuczin
26-07-2011, 16:00
cześć,
mam pewien problem z moim Nikonem D200. Od pewnego czasu pojawiła mi się pleśń (grzyb) na matrycy w postaci "kropeczek" (ciemna kropeczka z jasna obwódką) jak na załączonym zdjęciu.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img691.imageshack.us/img691/7339/plesn.jpg)
Cała matryca była nimi pokryta. Udało mi się ja wyczyścić przy pomocy patyczków kosmetycznych oraz płynu Hama.
Co jakiś czas jednak sytuacja się powtarzała. Próbowałem płyn Optical Wonder i część kropeczek udało się usunąć, ale nadal pozostała duża ich ilość.
Obecnie mam wrażenie, że pleśń znajduje się pomiędzy matrycą, a filtrem IR, gdyż nie mogę jej usunąć.

W serwisie Nikona powiedziano mi, że jeżeli pleśń jest pomiędzy filtrem, a matrycą to nie są w stanie tego wyczyścić.

Proszę o poradę co w takiej sytuacji zrobić? Jak się tego pozbyć? Czytałem, gdzieś, że można usuwać pleśń laserem. Czy ktoś słyszał, czy coś takiego można zrobić w Polsce, a jeżeli tak to gdzie?

dziękuję i pozdrawiam
Piotrek

Marcin Borkowski
26-07-2011, 16:29
na moje to jest po prostu cholernie brudna matryca,
w sumie nei wiem jak można doprowadzić aparat do takiego stanu..

Spascmar
26-07-2011, 16:31
Pleśń rozwija sie tam gdzie jest wilgoć. Wysusz aparat, zostaw w ciepłym i suchym pomieszczeniu. Unikaj wilgoci.
Sam nic nie rób na matrycy, tym bardziej z laserami :-)

kuczin
26-07-2011, 17:31
aparat był w zimie przenoszony w walizce peli - niestety bez pochłaniacza wilgoci, i jak wiadomo jest to szczelne i tak się zrobiła pleśń

freefly
26-07-2011, 17:39
aparat był w zimie przenoszony w walizce peli - niestety bez pochłaniacza wilgoci, i jak wiadomo jest to szczelne i tak się zrobiła pleśń

Jeszcze wyjaśnij, czym ta pleśń na tej matrycy się odżywia?;)

krolewicz
26-07-2011, 18:01
zjada piksele, pewnie już zostało z 6mpx :)

pikpok
26-07-2011, 18:07
zjada piksele, pewnie już zostało z 6mpx :)
prawie z fotela spadłem <haha>

kuczin
26-07-2011, 23:17
nie wiem co w tym zabawnego, ten problem nie przytrafił się tylko mi. Takie przypadki można znaleźć w sieci

jak ktoś nie chce pomóc to niech sobie daruje mało zabawne teksty

Nie patrzac na przestrogi kolegów, skorzystałem z instrukcji jak usunąć filtr IR:)
http://kevincollinsphoto.smugmug.com/Exotic-Spectra/Near-Infrared/D200-DIY-IR-Conversion/7467474_o3wCB/1

i pozbyłem się IR na dobre:) aparat już skręcony teraz tylko przeczyszczę matrycę alkoholem izopropylenowym i ma być czyściutko:)
jutro testy:)
teraz już widać że balans bieli szaleje:)

Marcin Borkowski
27-07-2011, 00:06
ale żyje?
wciąż nie rozumiem jak można doprowadzić do pleśni na matrycy

kuczin
27-07-2011, 00:33
tak jak już pisałem aparat był przenoszony w hermetycznie zamkniętej skrzyni podczas zimy. Było wtedy dość mroźnie. Został w niej zostawiony na ok miesiąc i tak się podziało.

Teraz żyje i ma sie dobrze:)

Cysiu
27-07-2011, 09:22
Ale matryca jest przecież szczelnie zamknięta... Prawda?

kuczin
27-07-2011, 09:56
Też tak myślałem. W D200 okazało się, że tak nie jest.
Matryca jest przymocowana do płytki. Na matrycy jest położona szybka (filtr IR), która jest dociskana do matrycy za pomocą sprężynującej blaszki (ramki). Ramka jest przymocowana 4 śrubkami.
O szczelności więc nie ma mowy.

Rafał_Sz
27-07-2011, 13:40
To coś nie tak jest z twoją matrycą. Filtr AA opiera się na czym w rodzaju uszczelki która znajduje się między podstawką matrycy a samym filtrem.

Mavierk
27-07-2011, 14:19
no dajcie spokój, skoro tak sie stało, to znaczy, że tak się stało.

Ale może po prostu gąbka, co od amortyzacji lustra się popsuła (kruszeje) i teraz przy każdym podniesieniu po prostu pyli?

kuczin
27-07-2011, 15:19
niestety to nie pył, na początku tak myślałem. Są to jakieś grzyby, pleśń coś takiego. Bo potrafiło to pokryć całą matrycę. Kropeczki ciemne z jaśniejszą otoczką.
Może to i uszczelka ale jak widać nie uszczelnia właściwie.

Kundzior
29-07-2011, 14:45
Ciekawe jak by tak na dłużej zostawić, co by wyrosło, taki mech jak na zielonym chlebie??? Zrób eksperyment.

freefly
29-07-2011, 14:52
Ciekawe jak by tak na dłużej zostawić, co by wyrosło, taki mech jak na zielonym chlebie??? Zrób eksperyment.

Pierwszy aparat fotograficzny z matrycą wytwarzającą penicylinę. Największe wynalazek XXI w.;)