PDA

Zobacz pełną wersję : D7000 a wyświetlanie zdjęć na TV poprzez HDMI

zbyszekD7000
25-07-2011, 11:30
Witam,

czy ktoś ma doświadczenia w temacie wyświetlania zdjąć na TV po podłączeniu do niego D7000 poprzez HDMI.
Dlaczego jest tak że zdjęcia są wyświetlane z bardzo marną jakością, również tak jest po wyświetlaniu poprzez SlideShow jako funkcji aparatu, co jest już wogóle dziwne, bo ta funkcja do tego celu właśnie służy.
Właściwa jakość zdjęcia pojawia się dopiero jak naciśnie się na aparacie przynajmniej jeden stopień powiększenia zdjęcia. Różnica jest wtedy kolosalna. To samo zresztą widać wyświetlając zdjęcia tylko na ekranie aparatu.

Od razu uprzedzę odpowiedzi tylu że zdjęć się nie wyświetla poprzez aparat na TV i tym podobnych - skoro ta funkcja jest w aparacie to powinna działac poprawnie.
Jak również że winowajcą jest TV - bo tak nie jest. Wyświetlanie zdjęć w taki sam sposób za pomocą D5000 jest realizowane prawidłowo - ten sam kabel, ten sam TV, tylko aparaty różne.

Czy ktoś miał podobne doświadczenia i czy jest sposób aby to działało prawidłowo ?

qualin
25-07-2011, 12:10
Gdzies cos kiedys bylo na ten temat w mega watku o d7000 :)

zbyszekD7000
25-07-2011, 12:59
zgadza się,
i również ja o to pytałem wtedy,
jednak nikt nie umiał na ten problemik odpowiedzieć,
dlatego powracam do tematu ale już w oddzielnym wątku,
żeby nie zaśmiecać megawątku o D7000, bo tam już i tak niczego nie daje się znaleźć.

Qualin, dzięki że się odezwałeś, a tak przy okazji może by Ci się chciało sprawdzic jak jest u Ciebie ?
Może temat który poruszyłem nie jest bardzo uciążliwy ale mnie to nurtuje dlaczego to tak działa i czy coś się z tym da zrobić/poprawić.
Czasami nie ma innej możliwości jak tylko pokazać zdjęcia na TV bezpośrednio z aparatu i to wtedy wkurza.

qualin
25-07-2011, 15:45
Nie mam kabla z koncowka miniHDMI zeby sprawdzic ;/

MiG
25-07-2011, 18:01
Nie wiem czy dobrze cię zrozumiałem, ale u mnie jest podobnie gdy jest wybrany tryb wyświetlania inny niż „Informacja o pliku”. Mogę to przełączyć dżojstikiem na pilocie telewizora lub aparatu i jest Ok. Instrukcja D7000 strona 165.

fidykg
26-07-2011, 08:21
Cześć
A co to dla Was oznacza "marna jakość" ? Jak dla mnie jest OK. Marną jakość to miałem do niedawna jak wykorzystywałem Pentaxa. Być może teraz jest o tyle lepiej, że czegoś nie dostrzegam ?!
Jak dla mnie jest OK. Nawet moja "szefowa" powiedziała, że w końcu może sobie spokojnie pooglądać zdjęcia na TV ...a to juz coś :-)

TOP67
26-07-2011, 09:01
To naprawdę nie ma innych sposobów na oglądanie fotek na TV? Praktycznie każdy ma teraz gniazdo USB lub SD. Oglądanie z aparatu nie dość, że upierdliwe, to nie pozwala na obejrzenie obrobionych zdjęć.

zbyszekD7000
26-07-2011, 12:54
To naprawdę nie ma innych sposobów na oglądanie fotek na TV? Praktycznie każdy ma teraz gniazdo USB lub SD. Oglądanie z aparatu nie dość, że upierdliwe, to nie pozwala na obejrzenie obrobionych zdjęć.

są lepsze sposoby, oczywiście,
ale proponuję koledze przeczytać dokładnie co jest napisane wyżej, zamiast pisać tego typu komentarze, czyba że kolega ma silną potrzebę komentowania wszystkiego.
Powyżej jest wyraźnie napisane dlaczego zadano takie pytanie.

Co do marnej jakości, to może bliższe określenie będzie że na podglądzie podstawowym jakość jest zdecydowanie gorsza niż po jednostopniowym powiększeniu (też jest dokładnie opisane), i dotyczy to obrazu wyświetlanego na TV (jest to kopia tego co jest wyświetlane na ekranie aparatu).

zbyszekD7000
26-07-2011, 12:58
Nie wiem czy dobrze cię zrozumiałem, ale u mnie jest podobnie gdy jest wybrany tryb wyświetlania inny niż „Informacja o pliku”. Mogę to przełączyć dżojstikiem na pilocie telewizora lub aparatu i jest Ok. Instrukcja D7000 strona 165.

sprawdzę i dam znać

zbyszekD7000
27-07-2011, 08:45
coś mi nie pasuje w odpowiedzi MIG'a,
jak możesz zmieniać to co jest wyświetlane na aparacie za pomocą pilota TV ? bo tak wynika z tego co napisałeś.

A sprawdziłem, strona 165 instrukcji mówi tylko o sposobach przełączania się pomiędzy różnymi ekranami aparatu, jednak nie ma to nic wspólnego z wyświetlaniem obrazu na TV, więc chyba nie o to tu chodzi. Owszem zmieniając ekrany na aparacie będą się też zmieniać na TV jesli aparat jest podłączony, jednak nie wpływa to na jakość.

Jacol
27-07-2011, 09:32
Problem jest w samym telewizorze i tym w jaki sposob skaluje obraz - jezeli jest uzywany jakis bardzo prosty algorytm do pomniejszenia zdjęcia 4928 x 3264 do rozdzielczesci FULL HD to wtedy na ekranie mamy bardzo brzydki obrazek.

t0m3k
27-07-2011, 11:07
Problem jest w samym telewizorze i tym w jaki sposob skaluje obraz - jezeli jest uzywany jakis bardzo prosty algorytm do pomniejszenia zdjęcia 4928 x 3264 do rozdzielczesci FULL HD to wtedy na ekranie mamy bardzo brzydki obrazek.
czyli, że co, aparat wysyła sygnał o rozdzielczości 4928 x 3264 lub większej do tv? No chyba nie ;)
Aparat powinien wysyłać obraz z rozdzielczością 1080i, chyba, że masz włączony tryb Live View, wtedy chyba 720p, można zmienić to w menu na niższe rozdzielczości i tam bym szukał rozwiązania problemu.

zbyszekD7000
27-07-2011, 11:15
raczej problem nie jest po stronie TV bo jak zaznaczałem na początku wątku inny aparat, w tym przypadku D5000 wyświetla zdjęcia na ekranie w sposób prawidłowy i cały czas z tą samą jakością bez względu czy wyświetla się fotkę w normalnym widoku czy w powiększeniu - jakość się nie zmienia

Natomiast D7000 w normalnym wyświetlaniu pokazuje fotki tak jakby był to marnej jakości podgląd a dopiero jak da się przynajmniej jeden stopień powiększenia (za pomocą klawisza lupki) to wtedy dopiero jakość wyświetlanego zdjęcia jest rewelacyjna. Tak samo jest wyświetlane poprzez pokaz slajdów - funkcja aparatu - o czym też pisałem

Podobne pytanie zadałem serwisowi NIKON'a ale dostałem odpowiedź że poprawią to w następnym sofcie - co raczej należy uznać za odpowiedź w rodzaju spadaj kliencie i nie zawracaj nam głowy

Wiem też że można wyświetlać zdjęcia w inny sposób jak to opisywali koledzy, ale nie wszystkie TV mają slot kart pamięci, a poza tym jak jest taka funkcja w aparacie to powinna działać chyba prawidłowo, prawda ? :)

Rafał_Sz
27-07-2011, 11:27
(...) a poza tym jak jest taka funkcja w aparacie to powinna działać chyba prawidłowo, prawda ? :)
Autofokusem się nie przejmowali, a jakimś tam wyświetlaniem by mieli? :D

Jacol
27-07-2011, 11:27
czyli, że co, aparat wysyła sygnał o rozdzielczości 4928 x 3264 lub większej do tv? No chyba nie ;)
Aparat powinien wysyłać obraz z rozdzielczością 1080i, chyba, że masz włączony tryb Live View, wtedy chyba 720p, można zmienić to w menu na niższe rozdzielczości i tam bym szukał rozwiązania problemu.

Nie wiem czy rzeczywiśćie wysyła czy nie, zależy od urządzenia i oprogramowania. Jak podłącze pendrive'a pod swojego Samsunga to nad obrazkami w wysokiej rozdzielczości musi trochę pomyśleć zanim je wyświetli a te zgrane z komputera i pomniejszone do rozmiaru mailowego wyświetla szybciutko.

t0m3k
27-07-2011, 11:33
Nie wiem czy rzeczywiśćie wysyła czy nie, zależy od urządzenia i oprogramowania. Jak podłącze pendrive'a pod swojego Samsunga to nad obrazkami w wysokiej rozdzielczości musi trochę pomyśleć zanim je wyświetli a te zgrane z komputera i pomniejszone do rozmiaru mailowego wyświetla szybciutko.
no tak, z tym, że wtedy to samsung generuje obraz i go wyświetla, po podłączeniu urządzenia przez HDMI to urządzenie generuje obraz a telewizor wyświetla ;)
zbyszekD7000 - sprawdziłeś ustawienia?

zbyszekD7000
27-07-2011, 11:49
chodzi Ci o ustawienie HDMI w aparacie ? jeżeli tak, to jest ustawione,
a poza tym gdyby było źle ustawione to w każdym przypadku by wyświetlało źle na TV, a tak nie jest (opis wyżej)

MiG
28-07-2011, 15:08
coś mi nie pasuje w odpowiedzi MIG'a,
jak możesz zmieniać to co jest wyświetlane na aparacie za pomocą pilota TV ? bo tak wynika z tego co napisałeś.

A sprawdziłem, strona 165 instrukcji mówi tylko o sposobach przełączania się pomiędzy różnymi ekranami aparatu, jednak nie ma to nic wspólnego z wyświetlaniem obrazu na TV, więc chyba nie o to tu chodzi. Owszem zmieniając ekrany na aparacie będą się też zmieniać na TV jesli aparat jest podłączony, jednak nie wpływa to na jakość.

Ja mam telewizor który obsługuje HDMI-CEC (instrukcja obsługi D7000 str. 194 wersja pdf) dlatego też mogę obsługiwać wyświetlanie zdjęć pilotem telewizora. W Menu ustawień/HDMI mam wybraną rozdzielczość 1080i i włączone sterowanie urządzeniem. W takiej konfiguracji w aparacie nie działają mi lupki +/- działa tylko dżojstik. Wygląda to na problem w skalowaniu zdjęć, D5000 ma inną rozdzielczość. Spróbuj zrobić zdjęcia w mniejszej rozdzielczości i zobacz czy jest poprawa.
Mój telewizor przez gniazdo SD w tv NEFów z karty bezpośrednio nie odtwarza.

fidykg
29-07-2011, 13:22
Dziś po raz kolejny podłączyłem D7k do telewizora (Plazma Pioneer). Aparat ustawiony na 1080. TV prawidłowo rozpoznał sygnał, przeskalował obraz i wyświetlił. Proszę zwrócić uwagę, że ta plazma Pioneer'a nie jest FullHD i ma już swoje lata. Wyświetlony obraz był świetny niezależnie od powiększenia. Nie mam zastrzeżeń.