PDA

Zobacz pełną wersję : Kabura do D80 z gripem

mhulboj
25-07-2011, 08:57
Witam,
poszukuję kabury do aparatu więc postanowiłem zapytać szanownych Grupowiczów o opinię i porady.
Sprawa jest taka:
Potrzebuję kabury do aparatu D80 z gripem z obiektywem 18-105. raczej nie przewiduję nosić długich zoomów więc głębokość kabury nie jest bardzo istotna. W jednym z wątków http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=174005&page=4 jeden z użytkowników napisał że do kabury Benro Z30 wchodzi D5000 z gripem (wymiary dość podobne do D80) ale na końcu wątku zostało to poddane wątpliwościom.

Ogólnie do sprzętu posiadam plecak Lowepro Filpside 300 i w zupełnośco mi to wystarcza ale na wycieczki w góry ciężko będzie nosić 2 plecaki. A mój syn jeszcze trochę za mały na targanie tylu rzeczy :)

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie konstruktywne porady i uwagi.
pozdrawiam,
Marek

Jasand
25-07-2011, 09:27
Jako ,że D90 i D80 posiadają identyczne wymiary podepne sie pod temat. Też mam D90 z gripem i 18-105. Chcę kupić kaburę z przyczyn jakie podaje kolega @mhulboj.

Pedros
25-07-2011, 10:44
Przymierzałem D90 z gripem +18-105VR właśnie do BENRO z30(lub z20) i aparat wchodził dość ciasno, była gimnastyka z wyciągnięciem sprzętu na zewnątrz. Zestaw doskonale przypasował dopiero do kabury LOWEPRO TOPLOADER PRO 65 AW,cena dość wysoka(ok.200zł) ale D90 z gripem i założoną osłoną przeciwsłoneczną na obiektyw wchodzi idealnie i łatwo wyciąga się sprzęt z tej kabury. TOPLOADER PRO posiada mocowania boczne do pojemników na dodatkowe obiektywy oraz mocowania do szelek, aby kaburę nosić z przodu. Posiada również praktyczny zatrzask oprócz zamka, co ułatwia szybki dostęp do aparatu(nie ma potrzeby zasuwania za każdym razem pokrywy kabury , wystarczy tylko zatrzasnąć).

Jasand
26-07-2011, 13:04
Dzięki @Pedros. Zamówiłem Lowepro TL65AW ale w wersji PRO. Z tych Benro pasowała by Z40 (prawie o połowę tańsza ) ale ja nigdy nie kupie super zoomu wiec taka wysoka mi nie potrzebna. Aktualnie mam w spadku po A300 kaburę RACAM r20 ale z gripem D90 ledwo , ledwo wchodzi. Po prostu aparat jest za wysoki (15,5 cm) Bez gripa ma 10,3 cm.