Zobacz pełną wersję : Street photo - jak zacząć?
Witam.
Jeszcze nie ta dawno temu uważałem street za dziedzinę w fotografii bardzo poważną i trudną. Ostatnio doszedłem jednak do wniosku, że skoro mi się to podoba, to czemu by nie spróbować zająć się codziennością na ulicy :)
Obecnie dysponuję D90 z 50/1.4G i SB-900. Po sierpniu spodziewam się dysponować kwotą około 6 000zł.
Obowiązkowo będę chciał zaopatrzyć się w porządny statyw. Myślałem o SLIK PRO 780 DX (560zł). Przydałby mi się też grip (530zł). Ale to (chyba) osobne kwestie.
Myślałem nad 2 podstawowymi zoomami. Mianowicie 18-105 (860zł) i 70-300 (1 500zł).
Zostałbym więc przy kwocie w okolicach 2 500zł. Myślałem więc o 35/1,8. Oraz o 24/2,8. Do tego drugiego mam pytanie - jaki kąt widzenia ma ten obiektyw na cropie?
Zaproponujecie coś innego, czy takie szkła na początek będą dobre?
Tyle ze sprzętem. Teraz o technikę pytanie. Oglądam więc tu dużo zdjęć streetowych. Może nie tak dużo jak np krajobrazów, w których jestem strasznie zauroczony (w większości), ale oglądam. Studiuję też uważnie artykuły i filmy (w tym z fotografami miesiąca) na szerokikadr.pl. Chyba nie ma jakichś ogólnych, twardych zasad, prawda? Polecacie więc coś jeszcze? Czy uczyć się samemu "na czuja" i szukać "własnego stylu"?
Z góry dziękuję za poświęcony czas :)
LordRamzes
24-07-2011, 22:13
Chłopie ty do "uliczników " chcesz używać statywu ??? weź Ty lepiej kup porządne tele 70-200 a z dalsza w sposób dyskretny i nie zwracając niczyjej uwagi mógł robić zdjęcia ewentualnie 70-300 VR
Chłopie ty do "uliczników " chcesz używać statywu ??? weź Ty lepiej kup porządne tele 70-200 a z dalsza w sposób dyskretny i nie zwracając niczyjej uwagi mógł robić zdjęcia ewentualnie 70-300 VR
Nie. Co Ty. Statyw głównie do zdjęć nocnych, ale nie street. Albo na lampę do CLSa. Jeżeli toś chce robić zdjęcia... zwierzętom (np ptaki, jelenie itp.) w ich naturalnym środowisku dajmy na to, to jeżeli ma szerokokątny obiektyw, to nie znaczy, że do tego będzie go używał, nie :) ?
to jest żenujące podglądactwo a nie street foto. Do streeta to kolego 24mm na FX i do dzieła. Dłuższego obiektywu niż standardowe 50mm bym nie zakładał.
to jest żenujące podglądactwo a nie street foto. Do streeta to kolego 24mm na FX i do dzieła. Dłuższego obiektywu niż standardowe 50mm bym nie zakładał.
A ja to będzie na DX? Bo widzisz... Przyrzekłem sobie, że nie zmienię puszki, dopóki nie zacznę nią cykać porządnych fot...
jackrabbit
24-07-2011, 22:30
A ja to będzie na DX? Bo widzisz... Przyrzekłem sobie, że nie zmienię puszki, dopóki nie zacznę nią cykać porządnych fot...
35 1.8 na poczatek?
Myślałem więc o 35/1,8. Oraz o 24/2,8. Do tego drugiego mam pytanie - jaki kąt widzenia ma ten obiektyw na cropie?
Byłby też jakiś sens tej 24?
Dobre ogniskowe. W każdej agencji detektywistycznej śledzącej niewierne żony i mężów, używają takich w czasie "ulicznych" wypadów.:wink:
A tak swoją drogą koleżka pracuje w takiej agencji z niezłą kasę trzepie za fotki rozwodowe.:D
LordRamzes
24-07-2011, 22:47
Nie. Co Ty. Statyw głównie do zdjęć nocnych, ale nie street. Albo na lampę do CLSa. Jeżeli toś chce robić zdjęcia... zwierzętom (np ptaki, jelenie itp.) w ich naturalnym środowisku dajmy na to, to jeżeli ma szerokokątny obiektyw, to nie znaczy, że do tego będzie go używał, nie :) ?
a to sorki bo myślałem ,że chcesz robić zdjęcia jak Rafał Czarny choć w sumie on ostatnio to jakąś małpką to robi i wszystkim szczęki opadają :)
cała klasyka gatunku powstała obiektywami 35mm i 50mm na FX więc nie rób siary kolego z obiektywem 70-300 :-)
a to sorki bo myślałem ,że chcesz robić zdjęcia jak Rafał Czarny choć w sumie on ostatnio to jakąś małpką to robi i wszystkim szczęki opadają :)
Spoko, spoko :D Gdybym tylko street chciał, to nie planowałbym też zakupu 18-105 i 70-300 tylko tutaj bym się o wszystko pytał :)
Więc jak jest z tą 24?
Skoro mówisz, że krajobraz kręci Cię najbardziej, może lepiej pójść w stronę szerszych kątów, które ewenutalnie przydałyby się również w streecie?
Po co Ci grip? Czy nie lepiej tych pieniędzy włożyć w coś innego? np. w wycieczkę w góry, żeby zrobić kilka fajnych zdjęć już niebawem? :D
Jesteś pewien, że chcesz dwoma zoomami zapchać sobie zakres 18-300mm tylko po to, żeby mieć zapełniony? Jeśli interesujesz się streetem/krajobrazem, to może lepiej pójść w pokrycie zakresu 10-150mm? "Zum" będzie podobny, ale dla Ciebie dużo bardziej przydatny :)
Krajobraz - jak dla mnie najdłuższa ogniskowa w tym przypadku to 16mm (24 po cropie). Jeśli chcielibyśmy tylko i wyłącznie do landszaftów, wtedy szkła w stylu Tokiny 11-16/2.8, 12-24/4, czy Sigmy 10-20 (może 8-14) byłyby najfajniejsze, ale biorąd pod uwagę streeta, to im mniejszy sprzęt, tym lepiej...
mając 6k na akcesoria myślę, że mógłbyś kupić za 1k akcesoria (statyw, filtry) a za 5k pozostałe komponenty - np. Samyang 14/2.8 (budżetowo) + Nikkor 35/1.8 + masz 50/1.4 + hm... 70-300VR to dobry pomysł do krajobrazów. Chyba zostanie Ci jakieś 1500zł, chyba w tej cenie możesz kupić sigmę 20/1.8 używaną lub Nikkora 24/2.8D :)
No chyba, że chciałbyś skupić się na krajobrazach, wtedy cokolwiek z zakresu 8(12)-14(24) + zestaw filtrów i po pół roku zastanowić się, co dalej z tym zrobić.
No ja chyba zrobiłbym na początek taki plan, aczkolwiek nie kupiłbym tego wszystkiego od razu, bo całkiem możliwe, że te wszystkie szkła nie będą Ci potrzebne :)
CrommCruaich
24-07-2011, 23:09
Do street to chyba naśladując gości z National Geographic jakaś Leica M6 i do tego beret/kaszkiet na głowę ? ;)
Marcin Borkowski
24-07-2011, 23:10
do streetu jak dla mnie najlepiej sprawdzają się na DX 35 i 50, ale tele tez lubie uzywac, ale nie do zdjec z daleka (typu podglądanie), a do fotografowania większych zbliżeń/detali,
zacząłbym od 35 bo to na DX najlepszy standard i sprawdza się w 80% przypadków
ps. co do używania tele w streecie popatrzcie na takiego Jay'a Maisel'a on sobie z tym radzi doskonale
Skoro mówisz, że krajobraz kręci Cię najbardziej, może lepiej pójść w stronę szerszych kątów, które ewenutalnie przydałyby się również w streecie?
Po co Ci grip? Czy nie lepiej tych pieniędzy włożyć w coś innego? np. w wycieczkę w góry, żeby zrobić kilka fajnych zdjęć już niebawem? :D
Jesteś pewien, że chcesz dwoma zoomami zapchać sobie zakres 18-300mm tylko po to, żeby mieć zapełniony? Jeśli interesujesz się streetem/krajobrazem, to może lepiej pójść w pokrycie zakresu 10-150mm? "Zum" będzie podobny, ale dla Ciebie dużo bardziej przydatny :)
Krajobraz - jak dla mnie najdłuższa ogniskowa w tym przypadku to 16mm (24 po cropie). Jeśli chcielibyśmy tylko i wyłącznie do landszaftów, wtedy szkła w stylu Tokiny 11-16/2.8, 12-24/4, czy Sigmy 10-20 (może 8-14) byłyby najfajniejsze, ale biorąd pod uwagę streeta, to im mniejszy sprzęt, tym lepiej...
mając 6k na akcesoria myślę, że mógłbyś kupić za 1k akcesoria (statyw, filtry) a za 5k pozostałe komponenty - np. Samyang 14/2.8 (budżetowo) + Nikkor 35/1.8 + masz 50/1.4 + hm... 70-300VR to dobry pomysł do krajobrazów. Chyba zostanie Ci jakieś 1500zł, chyba w tej cenie możesz kupić sigmę 20/1.8 używaną lub Nikkora 24/2.8D :)
No chyba, że chciałbyś skupić się na krajobrazach, wtedy cokolwiek z zakresu 8(12)-14(24) + zestaw filtrów i po pół roku zastanowić się, co dalej z tym zrobić.
No ja chyba zrobiłbym na początek taki plan, aczkolwiek nie kupiłbym tego wszystkiego od razu, bo całkiem możliwe, że te wszystkie szkła nie będą Ci potrzebne :)
Wszystko fajnie i wgl, tylko... Nawet nie myślałem o cykaniu krajobrazów. Uważam, że do tego jeszcze nie "dorosłem". Aczkolwiek plan dobry. Może za rok...
Grip dla ergonomii. D90 jest dla mnie troszkę przymały. Mały palec już mi się nie mieści na puszcze :lol:
Nadal mnie ciekawi kąt widzenia na tej 24 na cropie :P
EDIT:
61*, opłaca się?
CrommCruaich
24-07-2011, 23:26
A nie masz kitowego zooma do D90? Ustaw go sobie na 23 i będziesz wiedział.
A nie masz kitowego zooma do D90? Ustaw go sobie na 23 i będziesz wiedział.
Nie, nie mam. Dlatego planuję zaopatrzyć się w niego, ne :P ?
Poza tym na DX jest inny kąt widzenia niż na FX na tej samej ogniskowej. Z tego co wiem...
CrommCruaich
24-07-2011, 23:36
Nie, nie mam. Dlatego planuję zaopatrzyć się w niego, ne :P ?
Poza tym na DX jest inny kąt widzenia niż na FX na tej samej ogniskowej. Z tego co wiem...
http://imaging.nikon.com/lineup/lens/simulator/
http://imaging.nikon.com/lineup/lens/simulator/
Ale jeżeli nie zauważyłeś, to ja już sprawdziłem... :lol:
Marcin Borkowski
25-07-2011, 00:02
najlepszym rozwiazaniem bedzie kupic 35 i wlaczyć myślenie :)
wystarczy
wystarczy
Oki :)
wystarczy
+1
a ja bym wyszedl na ulice zamiast przy komputerze siedziec;P
a ja bym wyszedl na ulice zamiast przy komputerze siedziec;P
Pracowałem 6.30 - 17.30. Teraz pracuję 6.30-19.30 :) Pracuję na budowie, mieszkam też tu. Wieczorem jestem tak zmęczony, że wolę posiedzieć przed monitorem, posiedzieć w Sieci niż gdziekolwiek wychodzić. Poza tym trudno byłoby tu znaleźć jakiś wątek na street. Kiedy wrócę do Polski, do swojego miasta, to takich wątków będzie mnóstwo :)
Marcin Borkowski
25-07-2011, 23:58
a potem będzie Ci brakowało obcych kultur i zachowań pod wzgledem fotograficznym :P
Robson_87
26-07-2011, 00:03
Dla mnie 35mm na fx to swietna ogniskowa do streeta wiec na cropa dobra by byla taka 20mm
Marcin Borkowski
26-07-2011, 00:06
wiadomo, każdy woli co innego, bo każdy inaczej mysli robiąc zdjęcie także teoretycznie takie pytania nie mają sensu,
na miejscu autora wątku podpialbym 50 i polatal po ulicach i zorientował sie czego mu potrzeba, ale jak wspomniał nie bardzo ma czas, choć uważam ze waroby było postarać się o chwilke :)
na miejscu autora wątku podpialbym 50 i polatal po ulicach i zorientował sie czego mu potrzeba
Np :)
jak wspomniał nie bardzo ma czas, choć uważam ze waroby było postarać się o chwilke :)
\/ \/ \/
Poza tym trudno byłoby tu znaleźć jakiś wątek na street. Kiedy wrócę do Polski, do swojego miasta, to takich wątków będzie mnóstwo :)
Marcin Borkowski
26-07-2011, 11:09
ja fotografując street, jade w jakies wybrane miejsce i chodzę w kółko aż zobaczę coś co mnie zainteresuje i robię zdjęcie, nic nie planuję b odla mnie to bez sensu
ja fotografując street, jade w jakies wybrane miejsce i chodzę w kółko aż zobaczę coś co mnie zainteresuje i robię zdjęcie, nic nie planuję b odla mnie to bez sensu
A jest w ogóle co planować? Dajmy na to, że fotografujemy w centrum miasta. To przecież nie ustawimy każdego człowieka, tak jakbyśmy chcieli. Poza tym... To nienaturalne by było :)
Marcin Borkowski
26-07-2011, 13:34
ale to Ty mówisz ze nie masz tematów
ale to Ty mówisz ze nie masz tematów
Nie że nie mam, tylko że nic ciekawego tu nie znajdziesz. Skoro chodzisz w kółko i szukasz i coś znajdziesz to jest to chyba tematem, prawda :)? Możemy też to nazwać np... Fredek, jeżeli zechcesz :D
A tak na poważnie, to tylko ta pierwsza część...
Marcin Borkowski
26-07-2011, 21:10
zakłądając z góry ze nic niekawego nie znajdziesz mie ma co się brać za street :P
zakłądając z góry ze nic niekawego nie znajdziesz mie ma co się brać za street :P
Nic tu. W weekend się wybiorę może, to Ci pokażę, że nic takiego nie ma. Umowa :D?
A jest w ogóle co planować? Dajmy na to, że fotografujemy w centrum miasta. To przecież nie ustawimy każdego człowieka, tak jakbyśmy chcieli. Poza tym... To nienaturalne by było :)
Myślę, że można obczaić jakąś akcję i wyjść specjalnie na tę akcję. Trochę jak reportaż, ale czemu nie. Np. we Wrocku była kiedyś taka akcja z przytulaniem na Rynku.
Myślę, że można obczaić jakąś akcję i wyjść specjalnie na tę akcję. Trochę jak reportaż, ale czemu nie. Np. we Wrocku była kiedyś taka akcja z przytulaniem na Rynku.
Ale to codziennością nie jest :P Ale fakt, takie rzeczy można byłoby. Najprościej chyba po cichu spowodować wypadek (stłuczkę) i już tłum gapiów mamy załatwiony. Do tego asystują nam funkcjonariusze z Policji, ratownicy medyczni i często też strażacy, wszyscy z niebieską dyskoteką, która uatrakcyjnia całe zdarzenie :P
Marcin Borkowski
26-07-2011, 22:56
ale street to mz szerokie pojecie, mozesz robić portretu których ostatnio zasmakowałem i powiem Ci że to naprawdę bardzo Ciekawe, ludzie mają wiele do powiedzenia, a i umieją pokazać to twarzą podczas rozmowy, mozesz robić bardzej statyczne rzeczy z przekazem, mozesz szukać ciekawych zachowań itp
zawsze i wszdzie coś się znajdzie :)
Polecam eboki :)
http://www.85mm.ch/Content/Workshop.pdf
http://www.85mm.ch/Content/StreetPhotography.pdf
miłej lektury :)
dla mnie street to takie zdjęcia :
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=163777
bez spektakularnych wydarzeń po prostu życie ulicy - "STREET"
szacunek dla Kamila - serio - kawał dobrej roboty w tym nudna jak ... mieście.
Zobaczymy co pokażę za kilka miesięcy :)
Znalazłem w sieci:
The 10 Best Street Photography Blogs on the Web (http://erickimphotography.com/blog/2011/07/the-10-best-street-photography-blogs-on-the-web/)
A tu, jak to się robi ;) ::Clik:: (http://www.youtube.com/watch?v=-VmAbMO5NBI&feature=player_embedded)
Może się przyda ;)
Edytować już nie mogę, ale te zdjęcia troszkę mnie zszokowały :/
Nie wiem, czy było!
The shot that nearly killed me: War photographers – a special report (http://www.guardian.co.uk/media/2011/jun/18/war-photographers-special-report)
marszull
27-07-2011, 10:57
dzieki za linka do blogow
bardzo fajna sprawa
do streeta to ja bym wziol olympus mju II, albo jakiegos kompakta np olympusa xz-1 fajne sa tez w miare male manualne lustrzanki ustawiasz sobie manual, przyslone 5,6 ostrosc na 3m i duzo chodzis zpo ulicy, do dxa 50 nawet 1,8 jest super no i cos szerszego typu 20 1,8 sigmy np 24 od biedy tez bedzie, ja robilem sporo duetem 28 2,8 i 50 1,8 - fajne male lekkie i nie strasza ludzi ale 28 na dx za wasko troche,
Jak pisał Thomas Leuthard w swojej książce "Going Candid... (http://book.85mm.ch/GoingCandid.pdf)"
" Lumix z 20mm nie straszy, jeśli ktoś się zgodzi na portret to wyciąga d7000 z 50mm"
Zmien body na d700 i dokup 35 1.8. Masz już 50 1.4 także będziesz miał klasyczny zestaw do strita
Zmien body na d700 i dokup 35 1.8. Masz już 50 1.4 także będziesz miał klasyczny zestaw do strita
D700 (D800?) za rok jak już :)
Dziękuję wszystkim za wypowiedzi. Wszystko było pomocne :)
Kiedyś tacy fotografowie mogli pomarzyć o możliwościach d700 (nawet o d100), a teraz od tego zaczynać trzeba!!
To jeśli już tedy droga, to Leica w tej dziedzinie The best (mały, full frame, no i ma jasne szkła) ;)
Kiedyś tacy fotografowie mogli pomarzyć o możliwościach d700 (nawet o d100), a teraz od tego zaczynać trzeba!!
To jeśli już tedy droga, to Leica w tej dziedzinie The best (mały, full frame, no i ma jasne szkła) ;)
jeżeli pokryjesz 90% kosztów, to skuszę się na czerwone kółeczko :D
Wracając do D700... Ja nigdy w życiu nie cyknąłem porządnego zdjęcia. Dlatego FX jest dla mnie zakazane. Przeze mnie. Dopóki nie będę robił porządnych zdjęć D90, dopóty nie zmienię puszki. Mimo tego, że bardzo bym chciał mieć D700 lub nawet coś wyższego, skończmy proszę ten temat :) Zobaczy się z tym, jak zacznie podobać się Wam mój street :)
Kup tą 35mm lub 24mm i śmigaj spokojnie z D90. Pokaż efekty.
Marcin Borkowski
29-07-2011, 10:15
mi się marzy do streeta d700 + 24 + 50, ale jeszcze nie czas :)
Cysiu byles juz cos pofocic?
sejmajnejm
29-07-2011, 11:47
mi się marzy do streeta d700 + 24 + 50, ale jeszcze nie czas :)
heh, ciezko by bylo byc niezauwazonym ;-) D700 jednak jest dosc duzy. Szczegolnie jak trzeba chodzic z tym przez kilka godzin trzymajac go w reku. Przynajmniej dla mnie byl za ciezki. Poza tym dla mnie za duzo bajerow w nim bylo, ktore odciagaly mnie od robienia zdjec. IMHO do streeta srednio. Ale i tak 90% streeta siedzi w czlowieku.
A.
Poza tym dla mnie za duzo bajerow w nim bylo, ktore odciagaly mnie od robienia zdjec. IMHO do streeta srednio.
A cóż to za bajery Cie tak odciągały? Wgrałeś jakiegoś tetrisa, angry birds? :mrgreen:
W sumie to można się bawić w symulator lotu z poziomicą na LV...
sejmajnejm
29-07-2011, 12:31
chyba nie dalem rady przesiasc sie z manuala na AF, pomimo bardzo fajnego guzika AF-ON. Nie potrafilem sie po FE2/F3 odnalezc. I potem sleczenie przed kompem, zeby RAWy wygladaly. To nie bylo dla mnie. Ale to juz temat na inna dyskusje. Tak na marginesie to fantastyczny aparat, choc do streeta dla mnie za duzy i za ciezki :-)
A.
sejmajnejm
29-07-2011, 21:14
Co za argumenty ;)
robiles kiedys streeta? ;)
Marcin Borkowski
29-07-2011, 21:42
mi w streecie wielkość d200 nie przeszkadza, a af tylko pomaga, więc co kto lubi :)
sejmajnejm
29-07-2011, 21:50
więc co kto lubi :)
o to wlasnie chodzi
Cysiu byles juz cos pofocic?
Nie. Jutro idę :) Trzymaj kciuki :D Biorę tylko 50mm.
Każdy coś musi w sobie odnaleźć ;)
Ostatnio tak się w tym wątku zaczytałem (street photography), że również ruszyłem w ulicę ;)
Pogodziłem się z d40 :p i przykręciłem mu 35mm ;)
Dużo czytam i szukam na mieście ;)
Każdy coś musi w sobie odnaleźć ;)
Ostatnio tak się w tym wątku zaczytałem (street photography), że również ruszyłem w ulicę ;)
Pogodziłem się z d40 :p i przykręciłem mu 35mm ;)
Dużo czytam i szukam na mieście ;)
Ja się strasznie boję tego, że nic nie wyjdzie... Że będę próbował nie wzorować się na innych zdjęciach i będzie kiszka, albo wyjdzie jak wzorowane na innym zdjęciu, co i tak będzie kiszka... :(
Pierwszy raz, pójdziemy, zobaczymy.
Nie podchodz tak do tego - nawet najlepsi wychodzą w miasto i czasami nie przynoszą totalnie nic wartego pokazania. W streetfoto oprócz dobrego oka potrzeba też szczęścia żeby coś interesującego złapać. Idź i pstrykaj - jak przez pół roku nie zrobisz ani jednej sensownej klatki to można zacząć sie martwić dopiero wtedy ;)
Nie podchodz tak do tego - nawet najlepsi wychodzą w miasto i czasami nie przynoszą totalnie nic wartego pokazania. W streetfoto oprócz dobrego oka potrzeba też szczęścia żeby coś interesującego złapać. Idź i pstrykaj - jak przez pół roku nie zrobisz ani jednej sensownej klatki to można zacząć sie martwić dopiero wtedy ;)
Dzięki za słowa otuchy :)
W swoim mieście (w Polsce) mam wyczajone już miejsca na dobry materiał. Ano i w Polsce da się więcej dramatu pokazać. Przy okazji słówko z bezdomnym o życiu zamienić, pokręcić się wokół szarych blokowisk czy powiedzieć na dziedzińcu kamienicy i popatrzeć, jak się rozlatuje... Tutaj to mogę pójść najwyżej w centrum i focić ludzi z zakupami n ulicy... Za 3 tygodnie będę już u siebie, to będzie na pewno ciekawiej niż jutro :)
Strit to nie tylko dramat i "przykre" scenki. Spokojnie w "ładnym" mieście też możesz coś złapać ciekawego.
Polecam galerie Alkosa:
http://onephoto.net/?p0=2&p1=1&user=17765&gal=1&sort_p=0
biegly dawał też link do niejakiego Erica bodajże. Też miał zdjęcia z promenady. Tylko wtedy trudniej coś ciekawego złapać. Cóż, skaczę na głęboką wodę. Jak uda mi się wypłynąć to dobrze. Jak nie... To się będzie kombinować :P
Że będę próbował nie wzorować się na innych zdjęciach i będzie kiszka, albo wyjdzie jak wzorowane na innym zdjęciu, co i tak będzie kiszka...
Kolego z takim podejściem to daleko nie zajdziemy ;) (tak źle, tak nie dobrze)
Powiem że po pierwszym razie, to troszkę brak pewności :/
Edit :D
http://erickimphotography.com/blog/
Polecam filmiki ;)
....ten filmik z promenady ?
http://youtu.be/-VmAbMO5NBI
Kolego z takim podejściem to daleko nie zajdziemy ;) (tak źle, tak nie dobrze)
Powiem że po pierwszym razie, to troszkę brak pewności :/
Edit :D
http://erickimphotography.com/blog/
Polecam filmiki ;)
....ten filmik z promenady ?
http://youtu.be/-VmAbMO5NBI
Bardzo mi zależy po prostu, żeby w końcu coś zaczęło mi wychodzić...
Mówię: pójdę, zobaczymy :D
Tak, o ten filmik :)
Eee... o co chodzi w tym filmiku? Gość łazi i pstryka zdjęcia wszystkiemu co popadnie, bez jakiegoś większego sensu. Liczy, że coś się trafi?
Poza tym... no zapomnij że u nas też tak będziesz mógł foty robić każdemu. Od razu będzie wyzywanie/wyganianie/"masz pozwolenie żeby tu zdjęcia robić?" itd...
tu możesz zobaczyć jak się powinieneś zachowywac na ulicy ;-) ;-) http://www.youtube.com/watch?v=uuXcm35m50Y&feature=player_embedded#
I raczej nie tak jak tu:
http://www.youtube.com/watch?v=IRBARi09je8&feature=channel_video_title
Tu macie innego fotografa Thomas Leuthard, technika podobna + Flash :D
http://youtu.be/FFCUntuLTts
Heheh S4INT byłeś pierwszy ;)
Szczerze? Ja to pierw do człowieka wolę powiedzieć "Dzień dobry", spytać się o dzień, o to co ewentualnie robi, czy mogę pstryknąć sobie kilka zdjęć, bo foto to moje hobby i chcę je rozwijać, zamienić jeszcze kilka zdań o czymkolwiek. Na koniec "Miłego dnia więc życzę, do widzenia" i iść dalej :)
Marcin Borkowski
29-07-2011, 23:36
tak, to też moze dać bardzo dobre kadry, ale najczęściej ludzie wygladaja już wtedy inaczej niż gdy wiedzą ze są fotografowani, a niektórych zachowań nie da się sfotografowac po rozmowie :)
mam nadzieje ze wiesz o co mi chodzi
I raczej nie tak jak tu:
"szurniętych" wszyscy się boją :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
tak, to też moze dać bardzo dobre kadry, ale najczęściej ludzie wygladaja już wtedy inaczej niż gdy wiedzą ze są fotografowani, a niektórych zachowań nie da się sfotografowac po rozmowie :)
mam nadzieje ze wiesz o co mi chodzi
Tak, świetnie rozumiem :)
W głowie też miałem, że jak będzie coś fajnego, to cykam, podchodzę, "Dzień dobry" i się pytam. Ale takie zachowania jak na podanych przez Was teraz filmikach są trochę... dziwne. A ten to wgl: http://www.youtube.com/watch?v=IRBARi09je8 Powstrzymam się od komentarza...
Patrząc na te dwa filmiki, pierwsze wrażenie przechodniów to zaskoczenie!
Dopiero po 2-3sek. dochodzi do nich co ktoś zrobił :D
"szurniętych" wszyscy się boją :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
No nie wiem czy wszyscy - dziadków i babuszki to można tak atakować. Niech podbije tak do dwumetrowego nig... afroamerykanina z tatuażami na łapach i stojącego niekoniecznie na głównej ulicy :mrgreen:
Marcin Borkowski
29-07-2011, 23:45
zachowania mogą być różne :D
No nie wiem czy wszyscy - dziadków i babuszki to można tak atakować. Niech podbije tak do dwumetrowego nig... afroamerykanina z tatuażami na łapach i stojącego niekoniecznie na głównej ulicy :mrgreen:
A później są na zdjęciach miny typu "Łyy?" ...
Zobaczyłem i się uśmiałem z reakcji tych ludzi :D
http://youtu.be/eU8VU4Cdm0g
http://youtu.be/XcAk07X2yiU
Zobaczyłem i się uśmiałem z reakcji tych ludzi :D
http://youtu.be/eU8VU4Cdm0g
http://youtu.be/XcAk07X2yiU
O tym Marcin mówił :)
Dokładnie!
Nawet jak robił zdjęcia z flashem, to każdy myśli ja czy ktoś inny :D
Proszę Spy Camera ;)
http://rafalrozalski.blogspot.com/2011/07/soczkowy-aparcik.html
Kto pomyśli, że pudełkiem po soczku robiłeś zdjęcia ;)
Gotowiec w sklepie czy sam robiłeś?
Gotowiec (http://photojojo.com/store/awesomeness/juice-box-camera/) :D
Proszę, proszę... Jak się temat rozwinął. A ile rzeczy się dowiedziałem przy tym :) Jeszcze raz dziękuję wszystkim za udział w dyskusji. Jestem Wam wielce wdzięczny. Moje pierwsze kroczki już jut... już dziś. Mam nadzieję :)
Przed snem jeszcze zerknij tu (http://1x.com/photos/street/popular-ever) i tu (http://500px.com/popular?only=Street) ;)
Przed snem jeszcze zerknij tu (http://1x.com/photos/street/popular-ever) ;)
Orzesz Ty... Miałem właśnie iść spać, ale po "rzuceniu okiem" przyjrzę się jednak każdemu uważnie... Na razie pierwsze wrażanie... No, nie trzeba chyba mówić :)
Dzięki za linka :D
na ulicy jest dużo ciekawych sytuacji, ale trzaskanie ludziom z zaskoczenia hmm prosto w twarz hmm jakos te zdjecia do mnie nie przemawiają
Marcin Borkowski
30-07-2011, 10:41
a do kogo przemawiają? ;d
He he, jak wiadomo są gusta itd...
I całe szczęście, wówczas mamy wszystko zróżnicowane ;)
A to, do was przemawia?
Niby takie zdjęcie, wojna itd...
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/07/cherisma1-2.jpg
źródło (http://erickimphotography.com/blog/wp-content/uploads/2011/04/cherisma1.jpg)
Prawda:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/07/cherisma2-2.jpg
źródło (http://erickimphotography.com/blog/wp-content/uploads/2011/04/cherisma2.jpg)
Chyba przy drugim odczucia pierwszej fotografii już są inne :/
to jest smutne że fotoreporterzy narażają swoje życie dla sensacji i kasy i żerują na czyimś nieszczęściu, dla mnie oba są straszne, i nie czuję potrzeby oglądania takich jak to 1, za to w zestawieniu warto je pokazać, polecam film pt. "Enjoy Powerty"
Byłem. Cyknąłem 3 foty. Nic ciekawego, nieostre, prześwietlone, kolory w kit... W ciągu tygodnia coś może jeszcze strzelę (po pracy).
Oj Cysiu, co tak cienko !
Tylko trzy??
Krótki spacer musiał być ;)
Oj Cysiu, co tak cienko !
Tylko trzy??
Krótki spacer musiał być ;)
2 godziny.
Marcin Borkowski
31-07-2011, 16:14
wybredny :D
kronos28
31-07-2011, 17:06
I raczej nie tak jak tu:
zachowania mogą być różne :D
a czemu nie tak? Właśnie TAK! Aby tak robić streeta trzeba mieć cojones jak kule armatnie i to z tytanu ;). Jest jeszcze pare filmów na YT gdzie filmują go z ukrycia - NIKT na niego nie zwraca uwagi, gość spaceruje sobie po slumsach z leicą i flaszem w ręce i nikt nawet nie zaczepia, nie pyta (kucze nie mogę znaleźć - były to urywki filmu dokumentalnego o Magnum i jej fotografach). Fotografuje potatułowanych mieśniaczków stojących za przeproszeniem "w klatce" na zasadzie - podchodzi, trach i odchodzi... i żaden nawet nie reaguje - wykorzystuje element zaskoczenia i "szok pourazowy" ;)
Gilden ma bardzo "charakterystyczną" foto uliczną - głównie wali do ludzi z zaskoczenia i do tego fleszem po oczach :D
Nie robi tylko dziadków, bo to gość co łazi dosłownie wszędzie (ale fakt faktem większość prac to NY ale były też i inne miejsca). Jest "hardkorrem" ale efekty jego pracy doceniło chociażby NG lata temu (sam wycinek tego filmu jest z filmu produkcji NG o jego najlepszych/topowych fotografach) no i członek panteonu zwanego Magnum photos ;). Polecam bo ma czasami wyczesane kadry - przerysowuje, podchodzi najbliżej jak się da, pogłebiając efekt przerysowania ostrym światłem flesza. Osobiście b. lubię jego prace bo są... oryginalne i mają to coś (wykluczając naśladowców)
Motorniczy
31-07-2011, 19:46
Do tego typu fotografii jest potrzebny tylko i wyłącznie czas...a sprzęt się znajdzie . Pozdro i życzę cierpliwości :)
Do tego typu fotografii jest potrzebny tylko i wyłącznie czas...a sprzęt się znajdzie . Pozdro i życzę cierpliwości :)
zgadzam się. potrzebny jest czas,wygodne buty, czas i trochę szczęścia, sprzęt schodzi na drugi plan.
co do pana Gilden'a to ja uwielbiam jego prace z młodości, takie jak np. Coney Island (http://www.magnumphotos.com/c.aspx?VP=XSpecific_MAG.BookDetail_VPage&pid=2K7O3R18SHWX).
Z tym na razie u mnie krucho. Jeszcze przez 2 tygodnie. Jutro się wybiorę, ale po 20, więc niczego się nie spodziewam.
Marcin Borkowski
31-07-2011, 22:33
Cysiu troche optymizmu i będzie ok :)
Cysiu troche optymizmu i będzie ok :)
Ależ ja jestem optymistycznie nastawiony :) To znaczy poniekąd... Może trochę bardziej realistycznie.
Mówię, to jest piszę: za 2 tygodnie będę już u siebie, z 2 tygodniami "wakacji", więc oddam się streetowi i na pewno coś będzie :) Może nie super, ale będzie :)
Marcin Borkowski
01-08-2011, 00:07
:)
kronos28
01-08-2011, 17:48
zgadzam się. potrzebny jest czas,wygodne buty, czas i trochę szczęścia, sprzęt schodzi na drugi plan.
co do pana Gilden'a to ja uwielbiam jego prace z młodości, takie jak np. Coney Island (http://www.magnumphotos.com/c.aspx?VP=XSpecific_MAG.BookDetail_VPage&pid=2K7O3R18SHWX).
pierwsze zdjęcie z CY to moje ulubione tego autora - coś z serii "kiedy wariat trafi na wariata" ;) czad patrząc na to jaki spątan uprawia Bruce Gilden