Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] góry z kratami ;-)
cyrusvirus
06-02-2007, 02:12
Dopiero zauważyłem, że tytul jest zły. Ma być "góry za kratami" :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img64.imageshack.us/img64/3429/dsc5203uq4.jpg)
Zdjęcie dobre technicznie i ciekawe, ale... :)
Rozumiem że te "kraty", albo cokolwiek to jest, mają pełnić rolę takiego "zakotwiczenia" (ang. "anchor"), pierwszego planu wprowadzającego perspektywę do zdjęcia. Jeżeli tak to:
1. Jest to za duże, czyli zajmuje to za dużo miejsca na zdjęciu
2. Jest to nieostre. Pierwszy plan, czyli ten "anchor", powinien być ostry, czyli powinieneś zastosować duże DoF.
3. Poza tym nie wiadomo co to jest. Narty? Drzewo na opał? To musi być oczywiste co to jest.
Góry ładne, gdyby tylko ten "anchor" był bardziej identyfikowalny i lepiej wkomponowany, to byłoby fajne zdjęcie.
Ale to tylko moja opinia, czyli to co ja byłem uczony i co byłbym sam zrobił. Ale nie musisz się zgadzać :)
takie inne ;)
bardzo mi się podoba...
cyrusvirus
06-02-2007, 02:39
Zdjęcie dobre technicznie i ciekawe, ale... :)
Rozumiem że te "kraty", albo cokolwiek to jest, mają pełnić rolę takiego "zakotwiczenia" (ang. "anchor"), pierwszego planu wprowadzającego perspektywę do zdjęcia. Jeżeli tak to:
1. Jest to za duże, czyli zajmuje to za dużo miejsca na zdjęciu
2. Jest to nieostre. Pierwszy plan, czyli ten "anchor", powinien być ostry, czyli powinieneś zastosować duże DoF.
3. Poza tym nie wiadomo co to jest. Narty? Drzewo na opał? To musi być oczywiste co to jest.
Góry ładne, gdyby tylko ten "anchor" był bardziej identyfikowalny i lepiej wkomponowany, to byłoby fajne zdjęcie.
Ale to tylko moja opinia, czyli to co ja byłem uczony i co byłbym sam zrobił. Ale nie musisz się zgadzać :)
dokladnie, to cos czyli płot ma pelnic role "anchora". Co do ostrosci to chcialem pokazac tak jak jest, bo to maja byc gory ZA kratami i one sa glownym planem.
Natomiast co do zalecen w spawie "anchora" to dzieki wielkie za cenne wskazowki ;-)
teh_14m3
06-02-2007, 02:41
swiatlo, mówił ci ktoś że sie czepiasz?!
zdjęcie zrobione na gubałówce??
swiatlo, mówił ci ktoś że sie czepiasz?!
Sorry! Wycofuję się... :)
Chociaż ja tam osobiście lubię jak ludzie mówią mi konkrety na temat moich prac. Pod warunkiem że to są konkrety...
CyrusVirus, co do ostrości tych punktów zaczepienia, to ja mówię tylko że to taka teoria którą wyczytałem. Ale to nie znaczy że już od razu jestem mądralą do dziesiątej potęgi. Sam musisz zaplanować kompozycję swoich zdjęć aby to Tobie się to podobało.
cyrusvirus
06-02-2007, 02:57
tak :-P
swiatlo jest dokladnie tak jak mowisz, a co do teorii to... w koncu jest ona od tego zeby ja łamać :)
tak :-P
swiatlo jest dokladnie tak jak mowisz, a co do teorii to... w koncu jest ona od tego zeby ja łamać :)
Ło to chodzi, ło to chodzi...
Btw: czy u was nie jest już druga nad ranem?
cyrusvirus
06-02-2007, 03:12
System Eliminacji Studentów Juz Aktywny wiec mozna odpoczac :mrgreen: No ale trza sie zebrac do spania bo tu z Ameryki juz upominaja :wink:
GrzegorzPPP
06-02-2007, 12:32
bardzo ładne zdjęcie, można wiedzieć z jakim filtrem było zrobione??
cyrusvirus
06-02-2007, 16:02
można wiedzieć z jakim filtrem było zrobione??
z filtrem uv ;-) a do efektu koncowego przylozyl sie lekko nasz dobry znajomy pan P. Szhop :)
Darek Jankowiak
06-02-2007, 21:29
Ach, szkoda gadać...
cyrusvirus - pięknie !!! Piękna i dumna Świnica, Kościelec, Granaty, Krzyżne...
Kiedy znów, kiedy...???
a jak nie jest oczywiste to często jest ciekawsze, to tak jak randkami :-)
PS
mi bardziej przeszkadza, że ten jeden słupek w PD taki za duży
ale i tak piknie jest panocki, piknie