Zobacz pełną wersję : Czym skleić obiektyw 18-105 VR?
Czym skleić obiektyw 18-105 VR?
Odkleiło mi się przednie zabezpieczenie, nakładka.. w obiektywie i tak sobie myślę, że precyzyjne nałożenie super glue wystarczy? Komuś się zdarzyło coś takiego, że sklejał odklejony plastikowy bagnet?
Miałem to samo, i od roku mam w tym miejscu taśmę izolacyjną czarną :) Rozwiązanie tanie i obiektyw wygląda profesjonalniej ;)
Z superglue i innymi cyjanoakrylami uważaj, bo zostawiają w miarę parowania biały nalot w swoich okolicach - a na szkle może to być nieprzyjemne.
hmmm.. o taśmie izolacyjnej nie pomyślałam.. faktycznie może taśma pomoże, zamiast jakiegoś kleju.. dzięki za rady, spróbuję chyba z tą taśmą.
Skleiłam taśmą izolacyjną, najlepsze proste szybkie wyjście, jest super i nie ma się co martwić, że się znowu rozleci.
spongo, dziękuję Ci w szczególności za radę, też mam teraz kolor czarny.. :)
Problem co prawda rozwiązany, ale nurtuje mnie pytanie, co to jest przednie zabezpieczenie? Zwłaszcza, że jednym tchem wspominasz o bagnecie.
Czy chodzi o dekielek (jedyne zabezpieczenie, jakie ma ten obiektyw)? Czy o foliowy pierścień zakrywający śruby przedniej soczewki? Jak to można zakleić taśmą izolacyjną?
Problem co prawda rozwiązany, ale nurtuje mnie pytanie, co to jest przednie zabezpieczenie? Zwłaszcza, że jednym tchem wspominasz o bagnecie.
Czy chodzi o dekielek (jedyne zabezpieczenie, jakie ma ten obiektyw)? Czy o foliowy pierścień zakrywający śruby przedniej soczewki? Jak to można zakleić taśmą izolacyjną?
Uff, a już myślałem że tylko ja nie rozumiem :grin:
W obiektywie N18-105VR za gumą pierścienia zoomu patrząc w kierunku mocowania filtrów jest plastikowy pierścień który uszczelnia i trzyma gumę od zoomu. Chodzi o to właśnie.