PDA

Zobacz pełną wersję : Akumulator/D90

igorrro
24-07-2011, 02:04
Witam

Zakupilem nowy aparat D90 - jak mam postapic z akumulatrokiem?
wsadzac i uzywac do 0% i pozniej naladowac
czy najpierw doladowac nowe baterie do 100% a dopiero pozniej uzywac?

zdaje sobie sparwe ze temat poruszany byl 1000 razy
ale jestem swiezakiem
pzdr

jacool
24-07-2011, 03:49
Mam dwa aku do D90. z oboma postępuję tak samo. Nowe włożyłem od razu do aparatu i rozładowałem do zera. Teraz ładuję je kiedy zachodzi taka potrzeba. I żadne teorie na ten temat mnie nie interesują. Wolę osłabić żywotność aku niż stracić możliwość zrobienia fajnego zdjęcia.

Kargulo
24-07-2011, 07:23
i ja tak robie jak jacool, ale najlepiej jest mieć jakiś zapas akumulatorkowy coby jeden wyczerpać do końca a drugi czeka na zmianę

Greg77
24-07-2011, 08:45
Akumulatorow Li-ion nie powinno sie formatowac, nie jest to zalecane. Taki akumulator mozna podladowac w kazdej chwili i nie zaleca sie go rozladowywac do zera a z pewnoscia formatowanie nie poprawi jego zywotnosci i pojemnosci....
Formatowalo sie akumulatory Nikolowo Kadmowe Ni-CD i aku Niklowo Metalowo Wodorowe Ni-MH zadziej spotykane.

Zrodlo ponizszego tekstu Wikipedia (http://pl.wikipedia.org/wiki/Akumulator_litowo-jonowy)

Wskazówki przedłużające życie akumulatorów Li-ion

1. Akumulatory Li-ion, w przeciwieństwie do akumulatorów NiCd czy NiMH, powinny być ładowane często i jak najszybciej po rozładowaniu. Jeśli jednak nie będą używane przez dłuższy okres, powinny zostać rozładowane do około 40%. W takim stanie akumulator ma znacznie wyższą żywotność. Jeżeli akumulator będzie przechowywany w stanie całkowitego rozładowania, może ulec uszkodzeniu.
2. Akumulatorów tego typu nie trzeba formować, w przeciwieństwie do starszych typów.
3. Ograniczyć lub nie używać wcale funkcji, które powodują pełne rozładowanie się baterii (spotykane w laptopach i telefonach komórkowych pracujących z bateriami niklowymi).
4. Akumulator powinien być przechowywany w chłodnym miejscu. Nie powinien być jednak poddawany działaniu mrozu. Przechowywanie w wysokich temperaturach (np. nagrzane samochody) przyśpiesza proces starzenia.

Kargulo
24-07-2011, 09:00
i wszystko jasne, dzieki Greg77

Seeker
24-07-2011, 09:24
Przed pierwszym użyciem dobrze jest naładować do pełna.

igorrro
24-07-2011, 11:25
Greg 77 dzieki za fachowa odp i chec doszukania sie zrodla informacji. Wczoraj sciagnalem polska wersje instrukcji, wskazowki co do uytkowania baterii sa takie same jak Twoje

Greg77
24-07-2011, 11:30
drobiazg;)

LordRamzes
24-07-2011, 11:39
drobiazg;)

to ja robie wszystko na odwrotnie jak Ty napisałeś zawsze formatuje przez ładowarkę i jak mi padnie dopiero to ładuje (nie doładowywuje chyba ,że w awaryjnych sytuacjach ) , jedyne co to nigdy nie zostawiłem rozładowanych tylko od razu ładuje jak wrócę i jak mi się nie spieszy to jeszcze małym prądem nie ważne czy AA/AAA czy do aparatu (choć tu nie mam możliwości wyboru ) jakie efekty ???

AAA/AA mam już 5 lat i praktycznie są jak nowe 1 komplet z 8 tylko padł ale używam często
bateria d80 taka sama jak w d90 jak trzymała tak trzyma :)

Greg77
24-07-2011, 12:09
AAA/AA mam już 5 lat i praktycznie są jak nowe 1 komplet z 8 tylko padł ale używam często
bateria d80 taka sama jak w d90 jak trzymała tak trzyma :)

Moja tez trzyma jak trzyma w puszkach Nikona.....
Ale czy AA i AAA sa Li-Ion?? Watpie...!

LordRamzes
24-07-2011, 12:16
wydawało mi się ,że eneloopy są ale jak nie to sorry

Greg77
24-07-2011, 12:32
wydawało mi się ,że eneloopy są ale jak nie to sorry

eneloopy sa Ni-MH 9chyba, ze cos pokrecilem, moje sa), co nie zmienia faktu, ze sa super;) Ale napewno eneloopek nie masz 5 lat..;)

LordRamzes
24-07-2011, 13:04
eneloopy sa Ni-MH 9chyba, ze cos pokrecilem, moje sa), co nie zmienia faktu, ze sa super;) Ale napewno eneloopek nie masz 5 lat..;)

a to sorki zaraz nabyłem jak się pojawiły to 4 jakoś tak ale używane intensywnie :)