PDA

Zobacz pełną wersję : Sport nocą w ruchu, technika robienia zdjęć?

Mekano
24-07-2011, 01:46
Jak robić zdjęcia sportu?
Zdjęcia nocne w ruchu obiektów szybko poruszających się.
Chciałam się zapytać, czy ktoś fotografuje taki sport i mógłby mi udzielić paru wskazówek?
Np. Free Style Motocross, na dodatek w nocy, toż to chyba najtrudniejsza dziedzina fotografii?
Pierwszy raz miałam przyjemność fotografować taki pokaz, właśnie wróciłam..
ale te sceny przerosły moje oczekiwania..
Szybkość, ciemność.. dużo powychodziło duchów.. i w ogóle.. koszmar..
Ktoś poradzi jak to fotografować? Gdybym miała jakąś praktykę w tym, to uważam że dało by się ładnie uchwycić, a tak..
Help..
Chciałabym żeby wyszło mi zdjęcie nieporuszone idealnie ostre np. takie coś:
(zdjęcie z Google, pierwsze lepsze)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img48.imageshack.us/img48/7144/sinttulo17uh.jpg)

Myślę, że w dzień nie było by aż takiego problemu, ale w nocy? :)

bright_orange
24-07-2011, 03:39
wszystko zależy czy skoczek będzie dobrze oświetlony jakimiś halogenami.

najlepszą radą jest wrzucić wysokie iso, zdjęcie nie będzie ostro jak to (co do tego zdjęcia... ktoś poleciał w kosmos z PSem, nieudanie rzecz jasna) do tego lampa. Wszystko zależy od oświetlenia.. jak będzie słabe bardzo to nie ma co oczekiwać cudów. Zaś palenie lampa na wprost też średnio jest zalecane.. wyjdzie płasko strasznie

Pozdrawiam

wosik
24-07-2011, 11:46
Zależy. Ogólnie to wszystko rozbija się o miejsce z którego będziesz te zdjęcia robiła. Np. Jeżeli z daleka na teleobiektywie to fakt jeśli nie będzie dobrych punktowych świateł w miejscu robienia triku to bieda z nędzą ale ogólnie to ja bym to ugryzł po swojemu. Jeśli tele to lampa 1/1 ZOOM 105mm lub inny maxymalny. W zależności od ciemności to pewnie ISO i tak jakieś 1200, najpełniejsza dziura jaką daje fabryka i czasy rzędu 1/60 i PANNING pośledzisz pobłyskasz jak masz precyzję w panoramowaniu to powinno coś z tego być, później tylko wyciąganie RAW-ów. Ewentualnie jak nie będą latali jakoś kosmicznie wysoko bo to wiele zależy od tego jakie zawody, no i jakie masz pole popisu do poruszania się tam to ja bym to zrobił jakoś tak: teleobiektyw, iso 800, 1/160, błysk na drugą kurtynę, lampa błyskowa na statywie najlepiej studyjnym pod motocyklistą w tym miejscu co leci, radio na aparat i do lampy i jazda. Ogólnie staram się używać lampy w różnych innych miejscach nie na osi obiektywu bo zdjecia wychodzą płaskie. To tak w skrócie jakieś konkrety na PW bo nie zaglądam tu często ;)

Mekano
24-07-2011, 18:46
wyjdzie płasko strasznie

Tzn. Jak?
Możecie mi pokazać jak takie zdjęcie płaskie wygląda?
Takich zdjęć w nocy w ruchu nie robi się prosto.. jedynie podwyższone ISO pomaga.. i właśnie lampa..
A panoramowanie dużym tele to nie wiem czy wyjdzie?

miron19j
24-07-2011, 19:51
Tzn. Jak?
Możecie mi pokazać jak takie zdjęcie płaskie wygląda?
możesz to sama sprawdzić. Poproś kogoś, żęby stanął w ciemnym pokoju, stań 2 metry od niego i palnij mu na wprost lampą. Zobaczysz ciemne/czarne tło i białą, przepaloną, płaską twarz

rajna666
02-08-2011, 14:26
Mam wrażenie,że na tym zdjęciu tło jest rozmywane na programie graficznym,bo chyba kiedy ten motocyklista wyskakuje w powietrze to tło powinno wyglądać jakby poruszone a nie tylko rozmyte.Ja mam zdjęcie w ruchu ale nie wiem jak tu wstawic zdjęcie.

look
02-08-2011, 14:31
oczywiście, że tan tym zdjęciu tło jest "zblurowane" wystarczy spojrzeć między szprychy kół

virooz
03-08-2011, 13:40
Odnośnie zdjęcia J/W w warunkach nocnych, to wszystko zależy na ile będziesz w stanie 'zintegrować' się z stadionem (hopą itp). Można postawić dwie lampki na wyzwalaczach i błysnąć jedną z tyłu a drugą od dołu, wyjdzie ciekawy efekt, lecz nie idealnie doświetlony motocyklista. Oczywiście śledzenie ostrości (lub po prostu AF-C).

Odnośnie zdjęcia które podano do przykładu, to przykład kiepskiej obróbki i użycie nie tego blur'a ;-) Niestarannie zrobionego na dodatek (patrz vide buty motocyklisty).

pozdrawiam, Paweł

-bob-
03-08-2011, 13:49
obawiam się że odpalanie jakichkolwiek lamp pod samym motocyklistą odpada, biorąc pod uwagę niebezpieczeństwo oślepienia kaskadera, wątpię byś taką zgodę otrzymał.................. podbijaj iso jak się da i strzał za strzałem, niestety Ci pozostaje