PDA

Zobacz pełną wersję : Phottix Aster, czas i ostrość

Michaelg
23-07-2011, 22:57
Jak to właściwie jest? Czy używając zestawu Aster + Metz 50 mogę w sumie używać do czasu 1/100 bo poniżej obraz staje się rozmazany. Jak to jest, że błysk zamraża ruch? Wiem, że ogniskowa jest kluczowa ale nadal zasada się nie zmienia że obiektywem 85 przy czasie 1/60 obraz nie będzie ostry?

Art Erie
23-07-2011, 23:28
Troszkę zamieszałeś :)
Światło błyskowe zamraża ruch ( mówimy tutaj o lampach reporterskich), gdyż czas trwania błysku jest bardzo krótki ( 1/kilkutyśięczna sekundy).
Ogniskowa jest ważna, ale raczej gdy chodzi o fotografowanie w świetle zastanym ( obiektów statycznych ).
Reasumując: masz zbyt dużo światła zastanego w kadrze; aby zamrozić ruch musisz wydłużyć czas ekspozycji ( zmniejszyć ISO i/lub otwór przesłony).
W efekcie dostaniesz zamrożony ruch ( światłem błyskowym ) i oświetlony drugi plan (światłem zastanym).
Chyba o to chodziło ;)

Michaelg
24-07-2011, 17:34
:) nie do końca o to mi chodziło, ale żeby mieć widoczne/doświetlone tło operuję przysłona i czasem z pozycji aparatu, lampa na M dopalam plan pierwszy.

Ogólnie lampa dopala TYLKO plan 1 więc przykładowo: Ciemny las. Mam modela. Chcę żeby był doświetlony i widoczny na tle zarysów drzew/krzaków. Ustawiam lampę z softboxem daję full moc lampy, czas synchro najkrótszy czyli 1/100 i przysłonę f/2 (szkło np 50mm 1.8 ). Wiem , że ma wpływ odległość softa od obiektu itp + ilość światła zastanego. Ale załóżmy że jest godzina 22 las. Wiem to tylko teoria, ale ... zdjęcie bedzie poprawne?

Art Erie
24-07-2011, 19:26
[...]. Ustawiam lampę z softboxem daję full moc lampy, czas synchro najkrótszy czyli 1/100 [...]

Dlaczego 1/100 to najkrótszy czas? Przecież możesz dać równie dobrze 1/20, albo 1/15 tak aby zarejestrować tło w wietle zastanym, a ruch zamrozić światłem błyskowym.
Tutaj chodzi o to by w jak największym stopniu wyeliminować wpływ światła zastanego na obiekt.

Michaelg
24-07-2011, 21:40
Pomyłka najkrótszy synchro to 1/250. Jak dam 1/15 to nawet jak będę fotografował słup obiektywem 35 mm to będzie rozmaz... ?

Art Erie
24-07-2011, 21:59
Pomyłka najkrótszy synchro to 1/250.
Powoli zbliżamy się do punktu w ktorym zrozumiesz zagadnienie :)
Najkrótszy czas synchronizacji błysku z migawką w tym wypadku nie ma tu najmniejszego znaczenia, gdyz nasz czas będzie wielokrotnie dłuższy od 1/250s.

Jak dam 1/15 to nawet jak będę fotografował słup obiektywem 35 mm to będzie rozmaz... ?

Owszem, rozmażesz ale tło; które będzie rejestrowane w świetle zastanym z czasem ekspozycji powiedzmy 1/15s. Natomiast obiekt fotografowany, który chcemy "zamrozić" będzie oświetlony światłem błyskowym o czasie trawnia błysku 1/5000s ( czas błysku zależy od typu i mocy błysku lampy).

Oczywiście jeśli obiekt fotografowany będzie przebywał przez cały czas w kadrze, to jego kontury mogą być lekko rozmyte ( światło zastane ). Jeśli zaś będzie się w kadrze przemieszczał ( przeleci / przejedzie ), to jego obraz zarejestruje się praktycznie tylko w świetle błyskowym.
Teraz rozumiesz jak to działa?
Koledzy zajmujący się "ślubniakami" korzystają czasem z tego sposobu do zdjęć na sali weselnej (podczas tańca); ustawiając błysk na druga kurtynę.

Michaelg
24-07-2011, 22:29
Oh mein Gott! Arti no to teraz jestem Ci winien milion podziękowań. Super! Rozumiem, rozumiem. Idealnie to wyjaśniłeś.

P.S Mając lampę Metz 50 AF-1 czas trwania błysku będzie zależny właśnie od lampy a sam wyzwalacz P. Aster na niego wpływu nie ma?

Art Erie
24-07-2011, 22:48
[...]P.S Mając lampę Metz 50 AF-1 czas trwania błysku będzie zależny właśnie od lampy a sam wyzwalacz P. Aster na niego wpływu nie ma?

Z lampami systemowymi nie ma problemu, wszystkie maja one bardzo krótkie czasy błysku. Przy czym jest on zależny od jego mocy ( im silniejszy błysk, tym dłużej trwa; jak napisałem wcześniej nie ma to większego znaczenia, jest bardzo krótki i już ;) ).
Tutaj masz przykład o którym pisałem wcześniej http://www.google.pl/imgres?q=b%C5%82ysk+na+drug%C4%85+kurtyn%C4%99&hl=pl&sa=X&tbm=isch&prmd=ivnsfd&tbnid=UMNkx-qreDanmM:&imgrefurl=http://www.swiatobrazu.pl/forumfoto/viewtopic.php%253Ff%253D11%2526t%253D9798&docid=auyEbaXoToME6M&w=670&h=478&ei=5oIsTrX-E8jAswbv8c2hDA&zoom=1&iact=hc&vpx=183&vpy=106&dur=225&hovh=143&hovw=176&tx=138&ty=117&page=1&tbnh=143&tbnw=176&start=0&ndsp=30&ved=1t:429,r:0,s:0&biw=1368&bih=936
Co do wyzwalaczy radiowych...
Lampa z body komunikuje się za pomoca styków ( i kabelków wewnątrz body i lampy ;) ). Co stanie się jeśli lampę z body połaczymy przewodem synchro? A no nic :) impuls elektryczny biegnie w kabelku bardzo szybko i nie ma to wpływu na współpracę lampy i body.
Co jeśli zabierzemy kabelek i i zastąpimy go falą radiową?
Oczywiście też nic, fala radiowa zasuwa z prędkością światła więc nie ma tu mowy o opóżnieniach bez względu na odległość.
Inaczej jest z lampami studyjnymi, mają one znacznie dłuższy czas błysku, trochę krótszy jest w tych markowych ( drogich) jednak nie można go porównywać do lamp reporteskich; to tak "nawiasem mówiąc".

Michaelg
24-07-2011, 23:05
Art dziękuję ponownie. Fajnie wyjaśniłeś, tak jak tego potrzebowałem.

Brawo!

Art Erie
24-07-2011, 23:07
Między innymi do tego służy forum :)