Zobacz pełną wersję : Lightroom vs IrfanView - dlaczego LR tak slabo
wyzwolenia
23-07-2011, 21:17
Zaczynam zabawe RAW w LR. I powiem Wam ze zdjecie wyglada fajnie z apartu .... ale zanim LR go sobie domysnie nie obrobi.
Zawsze jak ogladam zdjecia RAW w LR to pojawia sie Loading - w tym momencie fotka wyglada fajnie a pozniej LR sobie ja domyslnie obrabia i jest tzw kiel. Dlaczego i jak to zmienic?
Co ciekawe w Irfanview podgladze tez mam super - wlasnie tak samo zanim zacznie LR sie tym bawic. LR mam w domyslnej konfiguracji. Beznadzieja :(
Prosze spojrzcie jak to pokazuje LR i jak darmowy IrfanView:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://images38.fotosik.pl/984/285e1243c389406e.jpg)
Na kazdej masa czerwieni - modelki jak po kielichu wygladaja
POMOCY :)?
Bartek - NinoVeron
23-07-2011, 21:44
no przecież LR pokazuje bardziej naturalne kolory więc nie wiem o co Ci chodzi?
... w infranview jest dominanta zielona
a jak to zmieniać ... w LR w White Balance
pytanie tylko jak masz ustawiony monitor
2pompony
23-07-2011, 22:00
Ta na Irfanie jest cała na zielono, nawet białka oczu...
Problem, o którym piszesz jest już tak opisany i nudny, że strach - przez moment widzisz jpgową prewkę zaszytą w pliku RAW i zanim program nie wywoła RAWa, pokazuje podgląd. Masz taką alternatywę: albo sam sobie będziesz wywoływać zdjęcia (wtedy np. zmienisz sobie defaultowe ustawienia na takie, jaki Ci spasują), albo pozwolisz, żeby aparat sam podkręcał ci saturację i kontrasty na maksa, żeby było kolorowo i słodko (wtedy rób w jpgach).
Półśrodkiem jest zainstalowanie profili, które w pracy z RAWami będą symulowały tryby pracy aparatu: Vivid, Landscape, Portrait, itd. Dlaczego półśrodek? Bo to dalej będzie automat, który bezmyślnie zada np. podkręcenie Vivid na wszystko, niezależnie od tego, czy potrzeba, czy nie. Więc i tak trzeba to będzie korygować.
Od razu powiem, że jedynym (jak na razie) softem, który czyta ustawienia aparatu i zadaje takie korekty, jakie zadał aparat w czasie robienia zdjęćia jest soft Nikona, do którego nie mogę się przekonać i od którego uciekam jak mogę najdalej. Ale ten soft ma też swoich zwolenników.
wyzwolenia
23-07-2011, 22:04
hmm moze wpada w zielen ale na pewno nie byla taka czerwona ;)
Mam takie pytanie po za tematem, co to za dodatkowe przyciski na pasku okna, koło zamknięcia, minimalizacji i maksymalizacji? Ja takich nie mam :)
Pewnie jakis program na laptopa do obslugi "obrazu". Swego czasu Acer od swoich lapkow dolaczal aplikacje Grid, dzieki ktorej mozna bylo dowolnie rozmieszczac okna programow.
Jak sama nazwa skazuje, RAW musi zostac najpierw wywolany, LR na poczatku wczytuje gotowy podglad ktory jest w pliku RAW, a nastepnie przetwarza negatyw. Tylko soft Nikona'a jest w stanie poprawnie odczytac profile obrazu z puszki i zastosowac je do surowego pliku RAW, kazdy program LR/PS, DXO, APERTURE robi to po swojemu, wobec czego roznia sie kolorystyka.
Generalnie w przypadku Nikon'a LR/PS radzi sobie dosc srednio, jesli chodzi o kolor i tony skory.
To może być coś podobnego do eXtra Buttons.
www.xtrabuttons.com
LordRamzes
25-07-2011, 11:34
to może ja odpowiem na b proste pytanie :)
czemu LR robi jak robi , więc tak przez chwilę zanim się załaduje widzisz profil kolorów WB jaki był zastosowany przez aparat , niestety LR nie czyta profili kolorów przez to je tracisz :) i stąd wynikają te czerwieni.....
Sprawa jest bardziej skomplikowana, nie chodzi tylko o WB ale rendering poszczegolnych skladowych barw HSV, takze mozna miec zastrzezenia odnosnie klarownosci obrazowania w przypadku ACR ktory odpowiada za przetwarzanie RAW w LR/PS.
ACR lepiej sobie radzi z plikami Canon'a, roznica jest zauwazalna in plus na C.
Dlaczego i jak to zmienic?
Dlaczego to juz koledzy odpisali, a zmiana to:
- wolanie rawa w NX
- zakup x-rate ColorChecker Passport (http://www.youtube.com/watch?v=SRVUCSzoNto&feature=related)
;)
W Lightroomie/ACR można wybrać profile Nikona.
Są one bliskie kolorystycznie tym z aparatu.
Dla niektórych aparatów jest też ACR 4.6,
mi on nawet pasuje.
Po zakupie wzornika ColorChecker Password mamy możliwość wygenerowania profili za pomocą programu Adobe lub Xrite.
Dają one wyraźnie różne rezultaty.
pietrobas
26-07-2011, 12:12
Proponuje też sprawdzić profile kolorów w systemie ustawić jeden domyślny, najlepiej taki jak w przeglądarkach i programach do obróbki. Miałem z tym niezłą zagadke, gdy w PS wszytsko było fliotowe, a w Operze dobre :)
Zanim zaczniesz stosować te mądre rady na temat profilów, najpierw zastosuj w LR preset Zeroed.
Lightroom domyślnie ustawia pewne parametry (kontrast, czernie, ...), preset ten zeruje wszelkie ustawienia Lightrooma. Możesz oczywiście go jako domyślny.
Co do profili aparatu, mam kilka stworzonych które używam zawsze bez tworzenia nowych.
Można je pobrać tu (http://rafalrozalski.blogspot.com/search/label/Profil_koloru) i zobaczyć różnice (tylko do d300 i d7000) jakie dają takie profile specjalnie do twojego aparatu, a standardowe Adobe czy preset ;)
Nie ma co ukrywać, że taki ColorChecker to kolejne koszta ( ale pomocna rzecz)
;)
Michał Jędrak
27-07-2011, 10:30
No temat rzeka.... i ciągle powraca...
Kiedyś, aby zdjęcie wyglądały dobrze, to trzeba było je wywołać w ciemni. Teraz robi się to na komputerze. Plik RAW to po prostu surowy, nieobrobiony zrzut z matrycy i każdy program podczas importu coś tam sobie dodaje. Jednym się podoba a innym nie. Ja sobie stworzyłem profil, który LR nakłada automatycznie podczas importu. Nie jest to profil kończący obróbkę, bo każde zdjęcie jest inne, ale jest to ustawienie, które daje dobry początek obróbki.
Nie jest to profil kończący obróbkę, bo każde zdjęcie jest inne, ale jest to ustawienie, które daje dobry początek obróbki.
Dokładnie, od tego powinno się zaczynać ;)