PDA

Zobacz pełną wersję : Koszulki acetatowe na negatywy

pastwisko
23-07-2011, 18:05
Kupilem takowe bo myslalem ze to sa te plastkowe co dają w labie, ale to nie sa te co dają w labie. Mam z nimi problem i nie wiem czy one tak mają czy mam je może odesłac czy coś z nimi sie da zrobić.. Otóż sprawiają wrażenie jakby wilgotnych w środku, negatyw za cholerę nie chce się tam dac wsunąć bo nie są śliskie. Poza tym widac w srodku miejscami jakby plamy które się zmieniają pod wplywem nacisku takie tęczowe, coś jak benzyna w kałuży.

Miał ktoś z nimi do czynienia na tyle by stwierdzic czy to normalne i jak to zwalczyć lub czy to jakiś error?

microbot
23-07-2011, 21:04
Rok temu zakupiłem 10 pierwszych i ostatnich sztuk takich koszulek. Skojarzenia z benzyną miałem podobne - nawet chciałem odsączać w dobie kryzysu i galopujących cen paliwa ;) ale za małe stężenie :)

pastwisko
23-07-2011, 22:16
Ale użyleś ich w ogóle czy wywaliłeś? Bo ja się chyba nie bedę z nimi cackał i je wywalę - no chyba, że jest jakiś magiczny i prosty zarazem sposób na ich uzdatnienie..

motyl
23-07-2011, 22:31
Folia tych koszulek jest tak gładka, że film "przykleja" się do niej. Podobny problem miałem przy archiwizacji przezroczy. Po dłuższym czasie przechowywania slajdów w takich koszulkach ma powierzchni filmu pojawiły się jakieś plamy. Szukaj raczej koszulek matowych.

pastwisko
23-07-2011, 23:15
bleh, kupie pergaminowe...

doktor
24-07-2011, 11:28
bleh, kupie pergaminowe...
Ja używam tylko pergaminowych. Te przezroczyste są z takim pomysłem, żeby niby skanować bez wyciągania z koszulek. A to pomysł OKD jest

wpkx
24-07-2011, 14:32
Potwierdzam wrażenia. Kupiłem... spróbowałem... i nigdy więcej. To naciąganie naiwnych.

klisza36
24-07-2011, 20:05
jak wyżej:) mam 10 w jednej negatyw od 2 lat testuję na grzyba:D,negatyw nie oddycha,pozostałe puste.
Można użyć do stykówek ,ale szkoda papieru na duże przerwy.między paskami-lipa!

(co prawda to fajnie się przegląda)