PDA

Zobacz pełną wersję : czy to normalne zachowanie mojego 70-200?

oceanavenue
23-07-2011, 13:18
Witam serdecznie
Na wstępie chciałabym się przywitać.
Pierwszego posta piszę zaraz z zapytaniem o mój obiektyw 70-200 vr
Podczas robienia zdjęć widzę dziwny objaw. Zdjęcia wychodzą mi "pobielone" najprościej mówiąc... Normalne warunki, normalna ekspozycja, bez korekt wszystko na 0. Przetwarzanie obrazu jest standardowe a obiektyw jest bez filtrów... Podłączając przykladowo 24-70 kolorki mam super, bez tych "prześwietleń" jak w 70-200... Nie ukrywam, że denerwuje mnie ten efekt.
Korpus to D3. wczesniej na 80-200 nie było czegos takiego. Nie mam sposobności dodania na chwile obecna fotografii pokazujacych o co mi chodzi. Czy może w body jest coś nie tak namieszane? Body mam już jakies 4 miesiące a szkiełko kupiłam dwa tygodnie temu.
Czy mozecie mi odpowiedziec na moje pytania?

Przemek Paśnik
23-07-2011, 13:30
Witaj, jak się objawia to pobielenie zdjęcia? chodzi Ci o to, że zdjęcie jest wyraźnie jaśniejsze, prześwietlone? Odepnij obiektyw od korpusu, przeczyść styki w szkle, sprawdź, czy dźwignia domykania przysłony działa prawidłowo, może się przyblokowała i aparat nie domyka przysłony do zadanej wartości - wtedy zdjęcia będą jaśniejsze

Inny temat pobielenia - spadek kontrastu. Sprawdź, czy tylna soczewka jest czysta, może paluch się odbił :)

oceanavenue
23-07-2011, 13:36
Witaj, jak się objawia to pobielenie zdjęcia? chodzi Ci o to, że zdjęcie jest wyraźnie jaśniejsze, prześwietlone? Odepnij obiektyw od korpusu, przeczyść styki w szkle, sprawdź, czy dźwignia domykania przysłony działa prawidłowo, może się przyblokowała i aparat nie domyka przysłony do zadanej wartości - wtedy zdjęcia będą jaśniejsze

Inny temat pobielenia - spadek kontrastu. Sprawdź, czy tylna soczewka jest czysta, może paluch się odbił :)

Dokładnie jak piszesz, zdjęcie jest jak by jaśniejsze. Dźwignia zmiany przesłony działa poprawnie a przynajmniej tak mi się wydaje. Jak będę w domu to sprawdzę wszystko i postaram się załączyć zdjęcia.

oceanavenue
23-07-2011, 16:45
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img6.imageshack.us/img6/9893/dsc0821z.jpg)

oto przepałek na zdjęciu. Pomiar matrycowy, program "P" i bez jakiejkolwiek korekty. Jak wyeliminować przebieloną poświatę na zdjęciu?

Modron
23-07-2011, 17:52
Metering Mode: Center Weight
Exposure: Manual
Exposure Mode: Manual

chyba pomyliles zdjecia i zle wrzuciles

FHR
23-07-2011, 18:01
chyba pomyliles zdjecia i zle wrzuciles

Autor wątku jest kobietą ;)

Body mam już jakies 4 miesiące a szkiełko kupiłam dwa tygodnie temu.

ekonet
23-07-2011, 18:14
oto przepałek na zdjęciu. Pomiar matrycowy, program "P" i bez jakiejkolwiek korekty. Jak wyeliminować przebieloną poświatę na zdjęciu?
To jest trudna scena, o dużej rozpiętości tonalnej. Główny obiekt jest odwzorowany ostro i poprawnie.
Można wprowadzić korektę - przymknąć przysłonę, skrócić czas.
A masz filtr UV założony?

oceanavenue
23-07-2011, 18:23
Fakt, zdjęcie dodałam złe ale efekt widoczny. Może i scena zła ale efekt dobitnie widoczny. Co do filtra to robione bez filtra a co do pomylonych fotek to tak, pomyłka. Pierwszy raz wciskam coś na forum i zamieszałam się

d90
23-07-2011, 21:02
krzaczek widac dobrze
jak dla mnie jest oki
jesli focilas wlasnie ten zielony krzak...
...a co do reszty....
Kup po prostu jakas ksiazke, zdjecia nikt za ciebie nie zrobi przeciez...
Pozdr.
Ps.

Taki oftopik maly...
Majac d700 i takie szkielko wstyd pytac o takie glupoty i takie fotki wklejac...

karolt
23-07-2011, 21:13
Nie przesadzajmy z tym wstydem :-) Właścicielka D700 i 70-200 to już musi wszystko umieć i wiedzieć?
A sama fotka wygląda normalnie. 70-200 VR poza tym tak sobie pracuje pod światło i to też może mieć znaczenie.
Oceanavenue, dorwij kogoś z tym samym szkłem i porównaj na żywo efekty, ale moim zdaniem jes w normie. Mój 24-70 na 70mm też daje bardziej kontrastowy obraz, niż 70-200 na 70mm, zwłaszcza pod światło itp., te szkła po prostu tak działają (za to 70-200 jest na 70mm ostrzejszy od 24-70).

oceanavenue
23-07-2011, 22:02
Taki oftopik maly...
Majac d700 i takie szkielko wstyd pytac o takie glupoty i takie fotki wklejac...

Wstyd to myślę, że nie jest ale pytałam o tę konkretną sprawę a nie o całokształt mojej twórczości. Masz szczęście, że za Ciebie zdjęć nie robiono i Ty wszystkiego nauczyłeś się ciężką pracą!

Dziękuję za wszystkie inne odpowiedzi wyjaśniające moje zapytanie:)