Zobacz pełną wersję : Jaka druga lampa??
Witam,
Poszukuje drugiej lampy, mam sb 900 i ND80... co byście polecili do tego zestawy tylko za rozsądną cenę???:)
Damiankck
23-07-2011, 12:45
zależy do czego potrzebujesz i co to znaczy rozsądna cena..
według mnie YN 460 II to jest super lampka do zdalnego błyskania, ale czy tego potrzebujesz to nie wiem.. jakieś konkrety poprosimy
No właśnie nad tą lampą się zastanawiam... tylko w opisie jest czas błysku od 1/800 s do 1/20000 s czyli np nie mogę zrobić z czasem 1/200??? robię foty powiedzmy sportowe np wakebording i potrzebuje oświetlić z dwóch ston osobę na jakiejś przeszkodzie(slider,box)... właśnie ta lampa ma iteresującą cenę, acha i jeszcze używam wyzwalacza rf 602...
poziom rozsądności ceny za lampę u wielu z nas leży w innym miejscu więc określenie choćby przedziału cenowego jest jak najbardziej zasadne. Powiem co dla mnie byłoby rozsądną ceną gdybym miał parcie na 2-gą lampę bo tak jak ty mam sb900: brałbym albo używaną sb800 albo nową sb700. W obydwu przypadkach tworzę sobie wygodną bazę pod używanie cls-a. Mankamentem może być trochę nieco mniej ergonomiczne niż w sb900 manipulowanie jej ustawieniami. Używaną sb600 odpuścił bym sobie. Jej ergonomia użytkowania mz to porażka. Muszę tutaj zaznaczyć, że nie rozpatruję zakupów produktów producentów innych niż nikon - ot po prostu nie mam ochoty kombinować. Myślę, że propozycje jakiś alternatyw szybko podeślą ci pozostali koledzy.
adolfik9501
23-07-2011, 13:31
Nie myl czasu trwania błysku z czasem synchronizacji migawki z fleszem. Aby zejść z czasem poniżej 1/200 lampa musi mieć tryb AutoFP (HSS). Jeśli ta lampa ma być lampą zdalną to musi obsługiwać ten tryb zdalnie, a to już nie jest oczywiste w przypadku niektórych lamp (np. Di866, Sigmy 5x0 Super). Lampy w pełni obsługujące AutoFP to SB600/700/800/900 oraz M48/50/58. Nie zapomnij również o tym, że w tym trybie moc lampy jest sporo mniejsza, gdyż lampa musi dokonać kilku błysków by poprawnie naświetlić klatkę, przez szczelinę w migawce.
Skoro używasz wyzwalaczy radiowych (RF602) to YN460 II spokojnie się nada. Czas synchro min. 1/200 (lub 1/160 - wyjdzie w praniu).
Damiankck
23-07-2011, 13:37
mówisz o sportach wodnych... czyli lampka będzie narażona na działanie wody, wilgoci... postawisz ją na jakimś boxie, nie daj Boże wpadnie do wody i bedzie po lampce... dlatego nie ryzykował bym tutaj z lampami po 1000 zł tylko kupił tanią, a dobra lamp YN 460 II. Z rf 602 będzie działała wspaniale.. polecam.
Pewnie będzie stała na jakimś statywie ale faktycznie bedzie narażona na wilgoć... muszę się jeszcze zastanowić :) dzięki
Damiankck
23-07-2011, 13:44
no wiesz, ale nie możesz wykluczyć, że komuś sie trick nie uda i nie wpadnie tak do wody,tak że fala pójdzie na lampę.. a z odległości 20m doświetlać to bez sensu
Masz rację nie można tego wykluczyć:)