PDA

Zobacz pełną wersję : LV do ostrzenia - dźwięki po naciśnięciu spustu migawki

ESOX
23-07-2011, 11:54
Wypróbowałem dziś tryb Lv do ostrzenia manualnego - falcon 85. Faktycznie w wielu przypadkach ostrzenie tym sposobem będzie zdecydowanie precyzyjniejsze i szybsze (matówki nie zmieniałem).

Zastanawia mnie tylko hałas (jakby seria zdjęć, przynajmniej dwa) po naciśnięciu spustu migawki. To podnoszenie opuszanie lustra?

1. wciskam lv - podnisze lustro
2. manulane ostrzenie
3. naciskam spust migawki (i tu słyszę jakby (chyba dwa) klapnięcia)
4. naciskam lv - kończe podgląd na żywo

Oczywiście wszystko w trybie statywu, w trybie bez statywu - nie rejestruje nic ale hałas - klapnięcie jest jedno.
Pytam bo nie wiem czy to jest prawidłowe działanie. Myślałem, że ruch lustra tylko przyciskiem Lv. A może powinienem to inaczej poustawiać? Ostrzy ktoś z Was Lv. Tak jest prawidłowo?
W sumie jak nie ta metoda - zostaje jeszcze matówka albo adapter;-)

pmsphotography
23-07-2011, 11:56
Myślę, że wszystko ok, w d300 też są tak jakby dwa klapnięcia.

miron19j
23-07-2011, 12:09
z tego co wyczytalem, nawet przy ostrzeniu LV, aparat i tak klapie lustrem. Opuszcza je, by zrobic pomiary ekspozycji, normalnie robi zdjecie, a potem ponownie podnosi do LV.

ESOX
23-07-2011, 12:19
aha czyli nic w ustawieniach nie spaprałem ;-) W sumie przez LV i czasem Lv+powiększenie ostrzy się dobrze

a porównywał ktoś z Was tę metodę z ostrzeniem z inną matówką? lub z adapterem?. Trudno się ostrzy manulanie ale fotki z falcona są przpiękne..

miron19j
23-07-2011, 12:27
a porównywał ktoś z Was tę metodę z ostrzeniem z inną matówką? lub z adapterem?. Trudno się ostrzy manulanie ale fotki z falcona są przpiękne..

kup sobie manualnego Nikona, ostrzy sie nim nieporownywalnie lepiej. :-D
Wizjer w cyfrowce to jak patrzenie przez dziurke od klucza.

dzejms
23-07-2011, 12:28

W D700 też?

miron19j
23-07-2011, 12:32
W D700 też?

OK, w nim moze nie. :-)
i w D3 tez nie.

ESOX
24-07-2011, 21:47

którego masz na mysli?

Guciol
26-07-2011, 15:13
którego masz na mysli?

Analoga pewnie ;)