PDA

Zobacz pełną wersję : D5100 hdr

genosajd
23-07-2011, 11:28
Witam,
Gdy wchodzę w menu i chce wybrać HDR to jest niepodswietlone i pokazuje informacje:

"Ta opcja jest niedostępna przy bieżących ustawieniach lub w bieżącym stanie aparatu"

Może źle to robie ale jak w tym aparacie zrobić HDR-a?

Seeker
23-07-2011, 11:40
Nie sądzisz chyba, jako użytkownik D5100, że to inni otrzymali jego instrukcję obsługi...? ;)
To dość nowa puszka, mało jeszcze rozpowszechniona.
Poczytaj w instrukcji w jakim trybie ta funkcja działa i się do tego zastosuj.
...i sprawdź, czy masz kartę pamięci w slocie ;)

genosajd
23-07-2011, 11:44
kartę mam:)

w instrukcji nic nie moge znalesc o HDR masakra..

Seeker
23-07-2011, 11:51
Jeżeli jest taka funkcja, to i opis być powinien. Może zbyt pospiesznie szukasz...? ;)

Grabasimo
23-07-2011, 12:12
pierwszy link od wujka google http://www.learningdslrvideo.com/nikon-d5100-in-camera-hdr-tutorial/

eBarciu
23-07-2011, 13:54
Witam,
Gdy wchodzę w menu i chce wybrać HDR to jest niepodswietlone i pokazuje informacje:

"Ta opcja jest niedostępna przy bieżących ustawieniach lub w bieżącym stanie aparatu"

na jakim programie próbujesz robić HDR?
masz włączony RAW+JPG czy tylko JPG?

genosajd
23-07-2011, 14:20
pojechalem do sprzedawcy ha!
miałem raw ustawione :)

jo44
23-07-2011, 20:58
Czyli instrukcji nie czytałeś!

Greg77
23-07-2011, 21:32

oj to dobrze, bo RAW to zlo...!:mrgreen:

FotoKuba
24-09-2011, 16:12
Pomocy, mam ten sam problem ale . nie wiem juz co robie zle, próbowałem z RAW , JPG i RAW+JPG ale to nic nie dało. Bardzo prosze o pomoc .

wer
24-09-2011, 17:33
Prawa Murphego: Jeżeli wszystko zawiedzie przeczytaj instrukcję obsługi.

eBarciu
24-09-2011, 19:24
Witam,

polecam dwie metody uruchomienia HDR: motodę Fatmana jaką zastosował w D7000 oraz przeczytanie instrukcji obsługi.
kiedy obie metody zawiodą przestaw aparat na jpg. ;)

FotoKuba
15-10-2011, 10:25
1. Sposób pierwszy to równoległe wciśnięcie dwóch przycisków oznaczonych zieloną kropką i przytrzymanie ich około 5sek.
Jeden przycisk oznaczony zieloną kropką to przycisk funkcji MENU, drugi przycisk z zieloną kropką to przycisk I (edycja inforamcji) umieszczony po prawej stronie wizjera

2. Sposób drugi to wejście do menu aparatu i w zakładce z "kredką" proszę odnaleźć funkcję "RESET. USTAWIEŃ OSOBISTYCH" następnie proszę wykonać resetowanie

3 Trzeci sposób to również wejście do menu aparatu i w zakładce z "aparatem" prosze odnaleźć funkcję "RESET. MENU FOTOGRAFOWANIA"

Jeżeli wyżej wymienione metody nie przyniosą rezultatów to w innym aparacie Nikon D5100 czy funkcja HDR działa. (Można podejść do sklepu i poprosić w celu sprawdzenia wyżej wymieniony model)

Proszę pamiętać, że funkcja HDR musi być ponownie włączana po zrobieniu zdjęcia. Po prostu nie działa to w ten sposób, że włącza się funkcję HDR w aparacie i wszystkie zdjęcia które się robi po włączeniu są robione w HDR.

CommandorKoenig
02-03-2012, 17:03
Musisz mieć wyłączoną funkcję autobraketingu, żeby mieć dostęp do HDR, jak masz włączoną funkcję autobraketingu robisz zdjęcia w formacie RAW itp