PDA

Zobacz pełną wersję : czy matrycowy pomiar światła jest zwiazany z punktem AF?

cybermar
23-07-2011, 11:05
witam

mam pytanie jak w temacie, czy matrycowy pomiar światła (D90)zwiazany jest z aktywnym punktem AF czy jest od od niego niezlezny. wydaje mi sie ze matrycowy powinien mierzyc swiatlo w calym kadrze niezaleznie od punktu AF'a. Ale nei jestem do konca tego pewien. Czyli jesli np raz celuje af'em w garnitur Pana mlodego a nastepnie w Pania mloda to czy pomiar swiatla zadziala tak samo? (zakladam uzycie srodkowego punktuy af ustawionego recznie)

Rafał_Sz
23-07-2011, 11:14
Nie zadziała tak samo bo suknia jest jaśniejsza. Przy pomiarze matrycowym wyliczenie średniej spowoduje przyciemnienie tła. Natomiast przy pomiarze punktowym brany jest pod uwagę punkt AF. Polecam przysiąść nad blokadą ekspozycji i blokadą błysku.

cybermar
23-07-2011, 11:21
Nie zadziała tak samo bo suknia jest jaśniejsza. Przy pomiarze matrycowym wyliczenie średniej spowoduje przyciemnienie tła. Natomiast przy pomiarze punktowym brany jest pod uwagę punkt AF. Polecam przysiąść nad blokadą ekspozycji i blokadą błysku.

no ale wlasnie matrycowy powinien brac pod uwage CALY KADR a nie punkt czy tez obszar w ktorym sie ostrzylo (po to jest punktowy

Grzybu
23-07-2011, 11:29
Pomiar matrycowy to nie tylko sama średnia z kadru. Na wynik pomiaru wpływa dużo czynników. Gdzieś kiedyś ktoś robił testy ze starszymi modelami aparatów D70, D50 itp i pomiarem matrycowym. Inne wyniki pomiarów wychodziły nawet gdy aparat obróciło się do góry nogami i robiło dokładnie ten sam kadr, co przy uśrednianiu powinno dać ten sam wynik.

Rafał_Sz
23-07-2011, 11:33
no ale wlasnie matrycowy powinien brac pod uwage CALY KADR a nie punkt czy tez obszar w ktorym sie ostrzylo (po to jest punktowy
No i bierze. Ale jak on to dokładnie wylicza, to nie mam pojęcia.

karolt
23-07-2011, 20:06
Zamiast dyskutować, wystarczy wziąć do ręki aparat i sprawdzić :-)
Tak, wybór punku AF wpływa na pomiar matrycowy, choć oczywiście nie tak, jak na punktowy.
W obliczeniach pomiar matrycowy bierze pod uwagę także to, jak jasno jest w wybranym punkcie AF. Przynajmniej w tych aparatach, których ja używałem.

Jatin
24-07-2011, 20:28
Pomiar matrycowy to dość skomplikowany algorytm który bierze pod uwagę luminancję, kolor obiektów, odległość na jaką jest ustawiony AF i jeszcze kilka innych mniej ważnych rzeczy i jak najbardziej jest to pomiar z całego kadru dążący do prawidłowego naświetlenia wszystkich jego elementów.

cz4rnuch
24-07-2011, 21:55
Ponieważ dałbym sobie uciąć rękę, że jest odwrotnie niż pisze karolt przeprowadziłem mały test. No i jak było powiedziane w pewnym klasyku, teraz ręki bym nie miał :) Ustawiłem aparat na statywie w ten sposób by małe i silne źródło światła znajdowało się w centrum kadru i zmierzyłem ekspozycję przy ustawionym środkowym punkcie AF, po czym zmieniłem wybierakiem punkt AF na skrajny lewy(dla potrzeb testu również prawy). O dziwo czas naświetlania zmienił się z 1/800 do 1/125. Wszystko w trybie A i wyłączonym auto iso. To chyba świadczy o tym, że jednak jest powiązanie z punktem AF przy matrycowym.

docxxx
24-07-2011, 22:46
Pomiar swiatla nie uwzglednia punktu AF (a szkoda, bo byloby extra). Mowi o tym instrukcja.
Poza tym, juz sam fakt uzycia pomiaru matrycowego wyklucza uwzglednienie punktu AF.

Jatin
25-07-2011, 09:05
Jak już napisałem pomiar matrycowy uwzględnia między innymi odległość na jaką jest zafiksowana ostrość a tym samym w jakimś stopniu uwzględnia punk AF

Vall
25-07-2011, 09:17
Wystarczy poszukać u źródła :-)

http://www.nikonusa.com/Learn-And-Explore/Nikon-Camera-Technology/ftlzi4lw/1/3D-Color-Matrix-Metering-II.html

The 3D Color Matrix Meter II takes into account the scene's contrast and brightness, the subject's distance (via a D- or G-type NIKKOR lens), the color of the subject within the scene and RGB color values in every section of the scene.

Dla chcących więcej Ken Rockwell opisuje trochę dokładniej. Co prawda trochę już to ma czasu, ale zasada działania ta sama:

http://www.kenrockwell.com/nikon/matrix.htm

maciek.evo
25-07-2011, 09:31
o ile sam pomiar matrycowy nie uwzględnia punktu AF, to już przy uzywaniu lampy na sankach w TTLu ewidentnie dobiera moc na punkt ostrości.

karolt
25-07-2011, 20:19
Pomiar swiatla nie uwzglednia punktu AF (a szkoda, bo byloby extra). Mowi o tym instrukcja.
Poza tym, juz sam fakt uzycia pomiaru matrycowego wyklucza uwzglednienie punktu AF.

To bardzo ciekawe, tylko mija się z doświadczeniem :-) Weź i wyjaśnij, dlaczego, jak zmieniam pole AF z ciemnej części zdjęcia na jasną część zdjęcia to światłomierz wskazuje inny pomiar i zdjęcie wychodzi inne. Nie kosmiczne inne (to nie jest pomiar punktowy), ale wyraźnie inne.