Zobacz pełną wersję : Kadrowanie w PS'ie
mati7302
23-07-2011, 00:39
Podczas kadrowania w photoshopi'e, jesli ustawie mu 300dpi zdjecie zmienia swoje rozmiary na mniejsze (tak, ze wtedy ma w centymetrach dokladnie tyle ile chcialem i nie da sie np. z odbitki 9x13 zrobic 15x21). Zalezy mi na tym, zeby kadrowac tak by obcinac tylko zbedne fragmenty z zachowaniem proporcji i bez zmniejszania zdjecia. Jesli nic nie wpisze w polu resolution to wtedy zdjecia maja po 2000 dpi. Probowalem juz odznaczania "metody ponownego probkowania", ale to nic nie daje. W corelu jest taka opcja "okresl rozmiar wydruku" i wystarczy ja odznaczyc, zeby gralo.
microbot
23-07-2011, 01:09
To przytnij najpierw bez określania rozmiaru Crop Tool (C) a potem rozmiar zmień w Ctrl+Alt+I
mati7302
23-07-2011, 01:28
OK, to dziala. Najpierw kadruje z pustym polem rozdzielczosci a pozniej w wielkosci obrazka daje mu 300.
Nie ma jakiegos szybszego sposobu, moze da sie cos odznaczyc, zeby nie zmienial wielkosci?
microbot
23-07-2011, 10:30
OK, to dziala. Najpierw kadruje z pustym polem rozdzielczosci a pozniej w wielkosci obrazka daje mu 300.
Nie ma jakiegos szybszego sposobu, moze da sie cos odznaczyc, zeby nie zmienial wielkosci?
Nie bardzo rozumiem co chcesz osiągnąć i co sobie ułatwić. Opcji jest multum.
Możesz podczas kropowania (C) zadać tylko DPI, wtedy piksele się nie zmienią a zmieni się rozmiar w cm. Możesz zmienić rozmiar w PX nie zmieniając DPI (resampling) a możesz tak jak napisałem skadrować bez miany powyższych parametrów i rozmiar zmieniać w Image size. I tam także obrazek możesz resamplować albo i nie.
mati7302
23-07-2011, 11:35
Chcialbym po prostu skrocic sobie czas. Tzn., ze kadruje (obcinam zbedne) i juz mam gotowe zdjecie bez zmiany dpi i pomniejszenia w px, ale tak za jednym razem sie chyba nie uda...
microbot
23-07-2011, 12:13
Chcialbym po prostu skrocic sobie czas. Tzn., ze kadruje (obcinam zbedne) i juz mam gotowe zdjecie bez zmiany dpi i pomniejszenia w px, ale tak za jednym razem sie chyba nie uda...
Uda się - wpisujesz wszystkie wartości podczas Cropowania. Jednostki PX zmień na centymetry, wpisz odpowiedni rozmiar, ustaw DPI i skadruj. Jeżeli będziesz chciał zrobić kilka rozmiarów odbitek to ustawiasz rozmiar największej z nich i masz spokój.
mati7302
23-07-2011, 12:25
Dokladnie tak robie wpisuje np. 15 i 21 cm, 300 dpi i zdjecie (po skadrowaniu) zostaje zmniejszone. Jezeli nic nie wpisze w dpi jest tak jak ma byc, tylko zdjecie ma np. 683 dpi i musze wejsc do wielkosci obrazka i dac 300 (wtedy wszystko gra). Mam do obrobienia 180 zdjec ze slubu, ktore nagrywamy pozniej na plyte (duze i male). Jesli para mloda bedzie chciala wywolac z malego zdjecia 9x13 np. odbitke 20x30 to jej nie wyjdzie, bo zdjecie jest za male.
microbot
23-07-2011, 12:32
Ech... jeżeli masz 180 zdjęć to można się pobawić w Batch processing w PS albo użyć zewnętrznego kombajnu. Ja korzystam z XnView (nie mylić z ViewNX). Dwa kliki i gotowe. Oryginały zachowaj oczywiście i będziesz mógł zawsze wrócić i zrobić inny rozmiar.