Zobacz pełną wersję : obiektyw dfo makro do 2 tys
Witam! Poszukuje obiektywu lub zestawu do makro. Obiektyw musi mieć silnik. Dobrze by było gdyby miał skale odwzorowania większą niż 1:1. Moim faworytem jest Tamron SP90 f=-2,8 czy znajdę coś lepszego? Liczę o pomoc. Z góry dziękuje.
wasilewk
22-07-2011, 20:53
A ten:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/07/dx8535-1.jpg
źródło (http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/dx8535.jpg)
Sigma 105/2,8 ma bardzo dobre opinie, znam kilku gości, którzy takową Sigmę posiadają i ją chwalą ;) Ja mam 105/2,8 VR i wolałbym dołożyć te 300zł i mieć uszczelniony, szybki, stabilizowany obiektyw, który ostością powala i Tamrona i Sigmę :D
Witam,
Miałem osobiście Tamrona 90 micro 2,8 1:1 i Nikkor 60 micro 2,8- oba bez VR. Obecnie pozostał mi tylko nikon.
Tamron przy słabym świetle potrafił gubić się z ostrzeniem i tryb automatycznego ostrzenia był w konsekwencji nie używany- dlatego zostawiłem nikona 60 i przesiadłem się na ostrzenie manualne. Używam wyłącznie (99%) trybu ręcznego ostrzenia (ustawiam skalę odwzorowania na 1:1 i ręczne ostrzenie ruchy płynne do przodu i do tyłu :)). Chociaż z chęcią kupiłbym manuala makro coś koło 100mm.
Wszystko zależy co chcesz focić, bo może lepiej zamiast obiektywu z VR (większy koszt) dokupić lampę makro? Sam kupiłem używkę sigmy i jestem zadowolony.
Hamarama
22-07-2011, 22:06
Warta uwagi jest Tokina 100mm. Miałem i żałuję, że sprzedałem.
żaden nie ma większej niż 1:1 - musisz dołożyć sobie pierścienie aby to uzyskać . Coś lepszego niż Tamron 90 do macro z silnikiem to Sigma 150 - do płochliwych owadów najlepsza
Warta uwagi jest Tokina 100mm. Miałem i żałuję, że sprzedałem.
Dobre szklo, ale kolega szuka czegos z silnikiem.
Do makro kupiłem sobie Nikkora 85 mm f3,5 VR - bardzo jestem zadowolony ze zdjęć nim wykonanych - polecam.
dziekuje za rady. Kupiłem już Tamrona SP 90 f=2,8 di makro
temat do zamknięcia