PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Popołudniowo

bartek87
22-07-2011, 19:50
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/846/nd70329.jpg/)
Pierwsze moje zdjęcie wrzucone tutaj do oceny tak więc prosiłbym o uwagi i komentarze, przede wszystkim krytyczne :)

copyman
22-07-2011, 21:15
No to masz krytyczny :) Fotka jakby z przypadku - taki strzał w komunikacji miejskiej jak domniemywam . Kadr nie pasuje, rąsia z nikąd wyrasta a koleżanka modelka nie jest zainteresowana kontaktem wzrokowym z nami - widzami. Nie jest to nawet upozorowane zapatrzenie, zamyślenie czy rozmarzenie , w którym to przypadku takie spojrzenie by pasowało. Weź może koleżankę-modelkę w plener i dajcie czadu ! Ma dziewczę urodę i można to wykorzystać.

bartek87
22-07-2011, 21:25
Dzięki, właśnie o takie uwagi (np. o kadrowaniu i ręce - ciężko samemu to wymyślić) mi chodzi! Miało to być właśnie takie "zapatrzenie", ;) ale masz rację że strzał przypadkowy. Jechałem tramwajem z dziewczyną (nie jest żadną modelką i stąd może problemy z zachowaniem przed obiektywem) i po paru pochmurnych dniach wyszło słońce i bardzo spodobało mi się światło, więc szybko wyciągnąłem aparat i zrobiłem.

morzon
22-07-2011, 22:03
35 na Fx z odległości 0.5m i w dodatku headshot... to nie mogło się dobrze skończyć :( Bardzo przerysowane.
Ręka wystaje z kadru jak kogoś innego, dodatkowo troszkę połamanie wygląda.

copyman
22-07-2011, 22:48
35 na Fx z odległości 0.5m i w dodatku headshot... to nie mogło się dobrze skończyć :( Bardzo przerysowane.

Tak btw... ostatnio na spotkaniu z pewnym zawodowym fotografem dowiedziałem się że przerysowanie to nie jest żaden błąd lecz jeden ze środków artystycznego wyrazu ...

Jacenty Z.
22-07-2011, 22:55
Jeśli konwencja tego obrazka miała być lekka a przerysowania dawać efekt żartobliwy, to moim zdaniem wyszło:)

Natomiast czepiałbym się strony technicznej. Kadrowo zbyt wąsko (jakby ze zbyt bliska), zwłaszcza brakuje odrobiny dołu. Twarz (i cała fotka) jest chyba trochę za bardzo rozjaśniona - nie podkreśla to ani barwy błyszczyka, ani dobrze zrobionego makijażu, ani koloru cery, do tego stwarza wrażenie nieostrości. Za to przyciąga mnie silnie lewy brzeg - brudna, ładnie wyostrzona szyba, nie dająca po oczach i z ciekawymi kolorkami.

Czyli ogólnie dobrze (minus ucięty dół), ale obrabiałbym trochę inaczej (jako raczej nie-portrecista).

morzon
22-07-2011, 23:37
Tak btw... ostatnio na spotkaniu z pewnym zawodowym fotografem dowiedziałem się że przerysowanie to nie jest żaden błąd lecz jeden ze środków artystycznego wyrazu ...

:lol:
A Ty łyknąłeś wszystko jako prawdę objawioną bo to "zawodowy fotograf" ? Nie żartuj z nas ;)

Nie jest błędem - jeśli tylko świadomie się go używa i ma to jakiś cel. Tu wątpie żeby tak było...

samson09
23-07-2011, 07:14
A na co ona tak patrzy? Chyba na tą brudna szybę, która mnie razi. :) Ręka bardzo nie naturalnie.

TheKilla
23-07-2011, 09:03
Tak btw... ostatnio na spotkaniu z pewnym zawodowym fotografem dowiedziałem się że przerysowanie to nie jest żaden błąd lecz jeden ze środków artystycznego wyrazu ...wszystkie błędy można tłumaczyć sztuką. A niektórzy (jak widać) robią to zawodowo ;)

copyman
23-07-2011, 12:25
:lol:
A Ty łyknąłeś wszystko jako prawdę objawioną bo to "zawodowy fotograf" ? Nie żartuj z nas ;)

Nie jest błędem - jeśli tylko świadomie się go używa i ma to jakiś cel. Tu wątpie żeby tak było...

No właśnie nie trafiło to do mnie wcale ... Nawet gdybym łaski objawienia doznał i usłyszał to samo też by mnie to nie przekonało :D

bartek87
23-07-2011, 13:06
Dzieki za uwagi:)