PDA

Zobacz pełną wersję : pytanie dla audiospeców.

shaddixx
22-07-2011, 18:47
Słuchajcie, mam problem. Nabyłem sobie wzmacniacz Onkyo A-9155 i głośniki Bose podstawkowe.

Ja podepnę głośniki to z pary gra tylko jeden. Jak zamienię miejscami kable od głośników to działa drugi głośnik który wcześniej nie działał.

Jak zamienię chinche miejscami na wejściu źródła dźwięku to ciągle działa ten sam głośnik. Dokładniej: lewy i prawy kanał wpięty - działa prawy, jak zamienię chincze, dalej działa prawy.

Głośniki są sprawne bo któryś zawsze działał ale nigdy nie chcą razem.

Poszperałem w googlu, resetowałem wzmacniacz sprzętowo, przepinałem głośniki miedzy grupa A i B, sprawdziłem kable, (w windowsie nie mam przesuniętego balansu dźwięku;P ).

Ktoś coś wie?

sibelio
22-07-2011, 20:02
a masz napięcie na wyjściu tego kanału który nie działa?

maki
22-07-2011, 23:10
a masz napięcie na wyjściu tego kanału który nie działa?
A jakiego napiecia się spodziewasz?

Brzmi to jak padniety kanal we wzmaku.
No chyba ze masz gałę balansu skręconą...
Ze słuchawkami to samo?
Nie ma żadnych złączek/zworek z tyłu? Nic nie wypadło?

Tapatalk

shaddixx
22-07-2011, 23:22
Nie ma gałek, tylko bass i wysokie. Jedyna opcja jaka działa to w grupie b i w grupie a działa jeden kanał. Ale jak podepne dwa lewe kanały to działa, jak podepne dwa prawe to działa. Jak pedepne dwa głośniki w stereo to zawsze jeden nie działa.

PawelR
23-07-2011, 09:07
Nie ma gałek, tylko bass i wysokie. Jedyna opcja jaka działa to w grupie b i w grupie a działa jeden kanał. Ale jak podepne dwa lewe kanały to działa, jak podepne dwa prawe to działa. Jak pedepne dwa głośniki w stereo to zawsze jeden nie działa.

Niespecjalnie jest nad czym dywagować - prawdopodobnie poszła końcówka mocy.
Przy podłączaniu głośników łatwo jest zrobić zwarcie, a nie wszystkie konstrukcja posiadają stosowne zabezpieczenia.

Jeśli to nowy sprzęt i nie działał od początku - zasuwaj do sklepu i skorzystaj z rękojmi.
W pozostałych przypadkach > serwis.

kisio
23-07-2011, 09:14
Nie ma czegoś takiego jak rękojmia w obrocie konsumenckim.

grudzinsky
23-07-2011, 10:00
ale jest gwarancja ;)
ja zanim zaplaca za cos to kaze to sobie sprawdzic czy dziala ;) polecam bo mozna zaoszczedzic na podrozach do sklepu ;)

Seeker
23-07-2011, 13:35
"Ale jak podepne dwa lewe kanały to działa, jak podepne dwa prawe to działa."

To zdaje się nieco komplikować sytuację. Może zaciski we wzmaku uwalone, albo przełącznik.

PawelR
23-07-2011, 18:40
Nie ma czegoś takiego jak rękojmia w obrocie konsumenckim.

Czepiasz się, istnieje ustawa o sprzedaży konsumenckiej, a w niej paragraf dotyczący niezgodności towaru z umową. (przyjęło się nazywać to rękojmią sprzedawcy za wady fizyczne towaru).

Wg. wyżej wymienionej ustawy - uprawnienia kupującego w przypadku niezgodności towaru konsumpcyjnego z umową:
nieodpłatna naprawa;
wymiana na nowy;
obniżenie ceny;
odstąpienie od umowy.

Jeśli towar w momencie zakupu był już uszkodzony (istnieje takie domniemanie) to nie ma potrzeby aby korzystać z gwarancji producenta.

kisio
23-07-2011, 19:54
Nie wiem gdzie 'się przyjęło' ale ustawodawstwo wyraźnie mówi, że przepisy ustawy o szczególnych warunkach... zastępują wcześniejszą ustawę o rękojmi i od momentu wejścia jej w życie rękojmia w obrocie konsumenckim nie ma miejsca, pozostaje w użyciu jedynie w obrocie między przedsiębiorstwami i (chyba) w niektórych wypadkach nieruchomości.

Procedura o której piszesz niewiele ma z rękojmią wspólnego, bo nie polega na wymianie 'od ręki' na towar wolny od wady. To, że konsument wyrazi roszczenie pt. 'ma być wymienione na nowe' wcale nie oznacza, że tak musi zrobić sprzedawca, bo może również produkt naprawić.

Oczywistym jest, że jeśli towar jest zepsuty 'na dzień dobry' nie ma sensu korzystać z gwarancji, oraz, że większość szanujących się sklepów i bez obowiązku ustawowego wymienia taki towar na sprawny.

shaddixx
24-07-2011, 15:25
Produkt będzie wymieniony na nowy. Jedyne możliwe podłączenie jakie działało to dwa prawe kanały.

maki
24-07-2011, 15:37
ole!