Zobacz pełną wersję : Uzupełnienie wyszczerbienia w płycie ceramicznej (kuchennej)
Wczoraj upadła mi filiżanka na krawędź płyty ceramicznej. Powstało wyszczerbienie o ostrych krawędziach (głębokie na ok. 4 mm).
Chciałbym to jakoś wypełnić aby uzyskać równą powierzchnię i krawędź. Płyta w tym miejscu nie nagrzewa się.
Możecie coś polecić ?
Pierwsze, co mi do głowy przychodzi:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Szk%C5%82o_wodne
Jak się dobrze preparatu użyje, to nawet śladu nie powinno być.
Na poważnie, czy taki żart. :smile: Jak to rsz przeczyta (jako osoba mająca kontakt z ceramiką i z pewnością szkłem wodnym na co dzień), to zawału dostanie.
Art Erie
22-07-2011, 19:21
Szkło wodne to ciecz,można jej użyć jako składnika do zrobienia kitu. osobiście zastosowałbym żywicę epoksydową ( na przykład Epidian 6011 ). W tym przypadku również można użyć wypełniacza w kolorze blatu (sam 6011 jest praktycznie bezbarwny, w większej ilości ma słomkowo-żółty odcień).
Rafał_Sz
22-07-2011, 19:36
Na poważnie, czy taki żart. :smile: Jak to rsz przeczyta (jako osoba mająca kontakt z ceramiką i z pewnością szkłem wodnym na co dzień), to zawału dostanie.
Sporo o mnie wiesz. :D Zawału nie było. ;)
Wczoraj upadła mi filiżanka na krawędź płyty ceramicznej. Powstało wyszczerbienie o ostrych krawędziach (głębokie na ok. 4 mm).
Chciałbym to jakoś wypełnić aby uzyskać równą powierzchnię i krawędź. Płyta w tym miejscu nie nagrzewa się.
Możecie coś polecić ?
Idź do salonu gdzie robią tipsy i poproś o bezbarwny akryl. Ideałem byłby akryl utwardzany UV. Pani na miejscu wytłumaczy jak tego użyć. Takie coś bardzo dobrze wypełnia ubytki w szkle.
Lepszym sposobem będzie jednak to (musisz tylko namierzyć gdzie to sprzedają w małych ilościach):
http://chemistik.pl/threebond/s3000.php
A ideałem będzie jak zdemontujesz płytę i podjedziesz do gości od naprawy szyb samochodowych. Zrobią, że śladu nie będzie. Jednak to dość droga opcja.
Idź do salonu gdzie robią tipsy i poproś o bezbarwny akryl. Ideałem byłby akryl utwardzany UV. Pani na miejscu wytłumaczy jak tego użyć. Takie coś bardzo dobrze wypełnia ubytki w szkle.
Lepszym sposobem będzie jednak to (musisz tylko namierzyć gdzie to sprzedają w małych ilościach):
http://chemistik.pl/threebond/s3000.php
A ideałem będzie jak zdemontujesz płytę i podjedziesz do gości od naprawy szyb samochodowych. Zrobią, że śladu nie będzie. Jednak to dość droga opcja.
Żywice ze szkłem i materialami ceramicznymi łączą się adhezyjnie. Dlatego przed położeniem żywicy trzeba wytrawić powierzchnię szkła kwasem fluorowodorowym, w celu poprawy "zwilżalności" powierzchni i właściwości retencyjnych.
W innym przypadku po jakimś czasie żywica dość szybko odpadnie od płyty.
Rafał_Sz
22-07-2011, 19:55
Założyłem, że ukruszone miejsce nie jest gładkie. Ale masz rację. Dlatego najlepszym sposobem są ludziki od naprawy szyb. Ich problem, ich sposoby, a zadowolenie klienta. :)
Dlatego najlepszym sposobem są ludziki od naprawy szyb. Ich problem, ich sposoby, a zadowolenie klienta. :)
Dobry pomysł, nigdy bym nie wpadł na pomysł, żeby z płytą ceramiczną uderzać do osób naprawiających szyby :)
Założyłem, że ukruszone miejsce nie jest gładkie. Ale masz rację. Dlatego najlepszym sposobem są ludziki od naprawy szyb. Ich problem, ich sposoby, a zadowolenie klienta. :)
Ewentualnie zaprzyjaźniony technik dentystyczny lub stomatolog.:lol: ;) Używają materiałów kompozytowych utwardzanych UV.
Rafał_Sz
22-07-2011, 20:41
Ewentualnie zaprzyjaźniony technik dentystyczny lub stomatolog.:lol: ;) Używają materiałów kompozytowych utwardzanych UV.
No i ci mogą swietnie naprawić emalię, nawet odcień idealnie dobiorą. Tylko siedzenie w poczekalni z wanną może nieco zwracać uwagę innych. ;):)
Ja tam widziałem jak chłopaki od modeli redukcyjnych robili piękne dioramy np. morskie właśnie wodą szklaną. Ja tylko podałem trop. Wiadomo, że nie sama czysta szklana woda, tylko handlowy preparat na jej bazie. Nie jestem pewien, ale ci od szyb właśnie czegoś takiego chyba używają...
Witam tylko na tym forum znalazłam odpowiedz na pytanie które obecnie nie daje mi spac! Mam peknieta plyte ceramicznej i nie mozna tutaj raczej mowic o wyszczerbieniu... mam dwa tygodnie aby to zalatwic, a wiec do autora postu- jak pozbyles sie swojego ubytku? poprzez wymiane u panow od szyb samochodowych czy wizyta u kosmetyczki?? prosze o pomoccc
arturkrz
10-02-2014, 15:28
Wyszczerbienie da się naprawić ale pęknięcia już nie...
Miałem małe pęknięcie... ryska 10cm ale po włączeniu sąsiadującego pola... "strzeliło" przez całą szerokość płyty.
Zakup nowego "szkła" - cena niewiele niższa niż nowa płyta.
Ostatecznie kupiłem niższy model płyty... bez zbędnych funkcji.