Zobacz pełną wersję : Filmowanie nikon d300s
drummer84
22-07-2011, 14:08
Witam
Mam dość nietypowe pytanie odnośnie aparatu nikon d300s. Otóż zajmuje się tylko fotografią, ale chciałbym trochę pokamerować. Mam pytanie jak ustawić ciągłą ostrość w aparacie. Narazie robie to za pomocą przycisku AF, ale przy zmianie położenia aparatu muszę znów ustawiać ostrość. Wiem że aparat sam może ustawić ostrość na podstawie kontrastu. Proszę o pomoc w tej sprawie.
darkmajin
22-07-2011, 14:58
nie ma śledzenia ciągłego, poza tym lepiej się to robi manualnie w d7k jest i zamulone jak nie wiem szybciej to MF zrobisz (imo) :)
to nie kamera..
Do filmowania najlepsza jest kamera, żadna lustrzanka nie zastąpi prawdziwej kamery. Sceny dynamiczne lustrzanka nie zarejestruje tak dobrze jak kamera, przy ujęciach statycznych lustrzanka jeszcze się sprawdzi. Lustrzanki są nie poręczne przy filmowaniu.
Witam
Mam dość nietypowe pytanie odnośnie aparatu nikon d300s. Otóż zajmuje się tylko fotografią, ale chciałbym trochę pokamerować. Mam pytanie jak ustawić ciągłą ostrość w aparacie. Narazie robie to za pomocą przycisku AF, ale przy zmianie położenia aparatu muszę znów ustawiać ostrość. Wiem że aparat sam może ustawić ostrość na podstawie kontrastu. Proszę o pomoc w tej sprawie.
drummer84, a co to znaczy "pokamerować"? ;-)
drummer84
19-08-2011, 09:48
Chodzi mi o "wakacyjne" filmy na pamiątkę ;)
cz4rnuch
19-08-2011, 13:24
Do filmowania najlepsza jest kamera, żadna lustrzanka nie zastąpi prawdziwej kamery....
Powiedz to niejakiemu Drakeowi Doremusowi, który nakręcił ostatnio w całości canonem 7d świetny dramat "Like Crazy". No i jury festiwalu Sundance, które przyznało temu filmowi nagrodę główną. Wspomnij też o tym działowi finansowemu wytwórni Paramount, bo kupili ten film za 4 mln $. Już bez złośliwości dodam, że jest tak jak napisałeś w drugiej części swojej wypowiedzi, aparat nie zawsze się sprawdzi jako kamera, ale do nakręcenia fajnych ujęć wakacyjnych(w szczególności z jasnym szkłem) moim zdaniem to lepszy wybór niż kamera z sensorem wielkości połowy paznokcia. Z tego wszystkiego najważniejszy argument to taki, że nie trzeba kupować kamery, a "prawdziwa" jak to ująłeś kosztuje krocie.