PDA

Zobacz pełną wersję : profile z x-rite passport do CNX2

mancini
21-07-2011, 22:08
Czy jest możliwość wczytania profili wygenerowanych przez ColorChecker Passport ( z pliku DNG ) do CNX2.
Profile działają pod PS5, jednak zawsze do wołania nefów używam CNX2 i dalej chce używać ten program :)

W necie są informacje o współpracy z LR czy PS, ale o CNX nic nie piszą.

biegly
22-07-2011, 18:02
Z tego co wiem, to nie da się importować profili do NX.
Pytanie po cóż Ci one przy NX, a WB to ustawisz przy pomocy tablicy!

mancini
22-07-2011, 22:35
Profile nikonowskie nie oddają jednak kolorów poprawnie :)

Skoro jest passport to czemu nie ułatwić sobie pracy i nie korzystać z profili wygenerowanych za jego pomocą :)

aro272
22-05-2012, 11:05
Może ma ktoś patenty na tę dolegliwość, może własne sposoby. Jak nie ma białego w kadrze to wiele razy miałem problem z prawidłowym WB. Najgorsze są zafarby które powstają z odbić w pomieszczeniach o paskudnych kolorach.
Przydały by się takie profile - zawsze to łatwiej.

fonu
26-05-2014, 08:29
dokładnie - też mam problem z Colorchecker Passport w NX2 - może ktos ma radę jak to razem połączyć aby sprawnie to wykorzystywać

GonzoG
26-05-2014, 09:06
Nie ma możliwości zrobić profili do CXN na bazie CCPassport'a.
Nie wiem czy w ogóle można robić profile kolorystyczne do CNX.

fonu
26-05-2014, 10:34
a czy jest techniczna możliwość tego obejścia - zakładając że robię zdjęcia co pewien czas w tym samym pomieszczeniu o praktycznie takim samym oświetleniu - mogę CCP wykorzystać aby ustawić D300S do tego pomieszczenia ? Zapisać to w aparacie ?

GonzoG
26-05-2014, 15:32
a czy jest techniczna możliwość tego obejścia - zakładając że robię zdjęcia co pewien czas w tym samym pomieszczeniu o praktycznie takim samym oświetleniu - mogę CCP wykorzystać aby ustawić D300S do tego pomieszczenia ? Zapisać to w aparacie ?

Nie. Masz profile Nikona i koniec.

mmluty
26-05-2014, 21:01
W CNX istnieje zakładka Batch, więc jeżeli mamy zdjęcia w podobnych warunkach oświetleniowych, to wystarczy obrobić (skorygować ) jedno, a następnie zapamiętać wszystkie ustawienia: Batch / Sawe Adjustmens i mamy w pliku zapamiętany cały proces obróbki. Jeżęli chcemy w identyczny sposób skorygować grupę zdjęć to je zaznaczamy a następnie wybieramy: Batch/ Run Batch Process/..itd patrz. instrukcja str 217. Możemy w ten sposób automatycznie obrobić dowolną ilość zdjęć jedną komendą według wcześniej przygotowanego wzoru, wprowadzając wszystkie poprawki lub wybraną ich część. Możemy zresztą nie tylko wprowadzić korekty do zdjęć, ale zapisać wyniki obróbki w formacie: NEF, TIFF, lub JPG z wybraną kompresją lub bez kompresji oraz głębią bitową. Takich wzorów korekcji możemy mieć praktycznie dowolną ilość - dostosowanych do typowych sytuacji w których fotografujemy. Osobiście najczęściej robię korektę jednego zdjęcia z serii w danych warunkach, a później przepuszczam pozostałe przez "maszynkę" pn. Batch i na końcu robię drobne korekty do poszczególnych zdjęć jeżeli zachodzi taka potrzeba. Ażeby przyspieszyć korektę pierwszego zdjęcia dobrze jest na początku serii sfotografować tablicę z wzorcem: białym szarym i czarnym, na które na początku klikamy pipetami CNX-sa : białą, szarą i czarną.
Sposób pracy w CNX i programach Adobe jest jednak trochę inny, ale wszystko jest kwestią przyzwyczajenia.

mmluty
26-05-2014, 21:45
Nie. Masz profile Nikona i koniec.
Nie zupełnie mogę się z tym zgodzić. Poprzez VNX2 oraz CNX2 można tworzyć własne profile i umieszczać je w aparacie, np. instrukcja D7100 str 112.

GonzoG
26-05-2014, 22:13
Nie zupełnie mogę się z tym zgodzić. Poprzez VNX2 oraz CNX2 można tworzyć własne profile i umieszczać je w aparacie, np. instrukcja D7100 str 112.

Najpierw sprawdź co można zrobić, a nie cytuj instrukcję.

NIE MOŻNA tworzyć własnych profili. Można jedynie modyfikować 6 standardowych.