PDA

Zobacz pełną wersję : Efekt pułapki ostrości ze szkłami MF?

pierzot
21-07-2011, 20:25
Pytanie, który zadał mi ojciec, który fotografuje analogowym nikonem, zbiło mnie z tropu:) niestety nie potrafię na nie odpowiedzieć, więc pytam na forum.

Do meritum:
Ojciec używa starego obiektywu sirius 500mm, (to taki lustrzany odpowiednik dzisiejszego np. samyanga) ma w tylnej ściance funkcje pułapki ostrości i robi zdjęcia w ten sposób, że ustawia pułapkę i kręci pierścieniem ostrości trzymając wciśnięty spust migawki do momentu aż aparat zrobi zdjęcie. Pytanie jest proste, czy da się tak zrobić we współczesnych nikonach, jeśli tak to jak i w jakich?

Z moich poszukiwań:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=70225
W powyższym wątku kolega opisał jak użyć pułapki we współczesnym sprzęcie, niestety po wyłączeniu AF lub podpięciu MF szkła, spust nie blokuje się jeśli nie ma potwierdzenia ostrości.

macie jakieś pomysły?

docxxx
22-07-2011, 08:21
Tak, da sie. W opcjach nalezy ustawic priorytet ostrosci.

pierzot
22-07-2011, 08:51
jeśli można by ciut szerzej:) Nie mogę znaleźć w moim d90 opcji priorytet ostrości, czyli że da się tak tylko w dxxx? Poza tym czy jesteś pewien, że to będzie działało, z moich prób wynika, że podłączenie szkła MF wyłącza wszystkie opcje związane z ustawieniem ostrości, niestety. Czy ktoś próbował? Ważne też konkretnie jakie body umożliwią coś takiego?

evilseed
22-07-2011, 09:49
W D7000 po podpięciu manualnego obiektywu nie ma blokowania spustu migawki. Nie słyszałem żeby jakiekolwiek cyfrowe body miało taką opcję :)

mazilis
22-07-2011, 14:05
Do body musi być podpięty chip obiektywu, wystarczy z jakiegoś starego obiektyu wymontować z bagnetem i taśmą i wymysleć sobie sposób podpięcia go wspólnie z obiektywem MF. Pomysły są dwa, ktoś w na forum wyprowadzał gniazdo połączone ze stykami na zewnątrz i podłączał chipa, ewentualnie z dwóch bagnetów złożyć jeden z czipem i do tego obiektywu MF wszystko zamontować. Bez tego się nie da raczej

Boryszuk
22-07-2011, 14:08
Do body musi być podpięty chip obiektywu, wystarczy z jakiegoś starego obiektyu wymontować z bagnetem i taśmą i wymysleć sobie sposób podpięcia go wspólnie z obiektywem MF. Pomysły są dwa, ktoś w na forum wyprowadzał gniazdo połączone ze stykami na zewnątrz i podłączał chipa, ewentualnie z dwóch bagnetów złożyć jeden z czipem i do tego obiektywu MF wszystko zamontować. Bez tego się nie da raczej

Czyli to nie kwestia elektroniki obiektywu tylko oszukania elektroniki w body?

miron19j
22-07-2011, 19:38
Czyli to nie kwestia elektroniki obiektywu tylko oszukania elektroniki w body?
bo żadnemu programiście w Japonii nawet przez myśl nie przeszło, że ktoś mógłby do D300 podłączać manualne obiektywy. I jeszcze robić jakąś pułapkę ostrości :-D

pierzot
22-07-2011, 20:29
Dzięki za odpowiedzi, będę musiał ojca rozczarować.

mazilis
23-07-2011, 00:31
tu rozwinięty wątek na temat
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=136898