PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] eVe

Sapphiron
21-07-2011, 18:19
1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img838.imageshack.us/img838/9734/dscf9421full.jpg)

Rzeczowa krytyka mile widziana...

krolewicz
21-07-2011, 20:12
usta wyglądają jak wklejone z innego zdjęcia, twarz straciła kształt, jest płaska i jednowymiarowa

copyman
21-07-2011, 20:14
Kurcze, szam nie wiem co powiedzieć... z jednej strony fajne kolory , światło i kadr a z drugiej twarz i ogólnie całość strasznie plastykowo i nienaturalnie gładko wyszło ...

jackrabbit
21-07-2011, 20:17
ksiezyc w pelni

NBA
21-07-2011, 20:22
Rzeczowa krytyka mile widziana...

Sądząc po tle i podpisie walczysz ze studiem... Wykorzystaj potencjał sztucznego oświetlenia, po tutaj raczej zaszkodziłeś... Nie tylko modelce...

rob7320
21-07-2011, 20:23
m&m's

Sapphiron
21-07-2011, 20:26
m&m's

Ech... wiedziałem że mogę tutaj liczyć na jakże piekne i rzeczowe komentarze jak ten zacytowany...

A reszcie normalnych osób dzięki wielkie, uczę się wszystkiego i cóż, czasem wychodzi jak wychodzi...

TheKilla
21-07-2011, 20:28
ksiezyc w pelnidokładnie to samo pomyślałam.
Może tylko tło zbyt mało granatowe ;)

Boa
21-07-2011, 20:28
To już kolejna Twoja praca, na której widzę, że świecisz strasznie "płasko", czy to w studio, czy w plenerze.

rob7320
21-07-2011, 20:30
Ech... wiedziałem że mogę tutaj liczyć na jakże piekne i rzeczowe komentarze jak ten zacytowany...

A reszcie normalnych osób dzięki wielkie, uczę się wszystkiego i cóż, czasem wychodzi jak wychodzi...

Dla mnie kojarzy się m&ms z czymś słodkim , pozytywnym , a na niuansach technicznych się nie znam

Sapphiron
21-07-2011, 20:33
To już kolejna Twoja praca, na której widzę, że świecisz strasznie "płasko", czy to w studio, czy w plenerze.

No cóż... możliwe że przez brak wiedzy jak nie świecić płasko...

Tutaj próbowałem świecenia w "technice" clamshell... miało nie być płasko, miało być fajnie i w ogóle a jest jak widać...

uomatko
21-07-2011, 20:48
Trochę zbyt gładko tzn. plastikowo. Kolory na plus.

samson09
21-07-2011, 20:55
Kolorki mi się podobają, ale twarz jakaś sztuczna. Generalnie widać, że próbujesz ćwiczyć błyskanie. Próbuj dalej :)

DarekK D5000
21-07-2011, 22:19
Masz inne zdjęcie, bo te wygląda jak idealny fotomontaż (nos, usta). A broda prawie zlana z szyją.

Sapphiron
21-07-2011, 22:24
Masz inne zdjęcie, bo te wygląda jak idealny fotomontaż (nos, usta). A broda prawie zlana z szyją.

Potraktuję to jako komplement...

Nie nie jest to fotomontaż, owszem były usta bajerowane technika D&B ale nic więcej...

Boa
21-07-2011, 22:28
Technika, taka, technika, siaka (clamshell, D&B)... może za dużo czytasz i za dużo wszystkiego w życie chcesz wprowadzać :?:

Sapphiron
21-07-2011, 23:19
możliwe. Ale lepsze to niż trwanie w niewiedzy i nijakości...

copyman
21-07-2011, 23:24
możliwe. Ale lepsze to niż trwanie w niewiedzy i nijakości...

Czasem nie do końca ... Mam koleżankę która o fotografii wie tyle co kot napłakał ale czuje to i robi fenomenalne zdjęcia. Zawsze jej jakimś cudem wychodzą ! Nie używa blendy, SB600 dopiero co zakupiła, nie używa trybów M, A, P , ma zwykłego NIKON-a D40 i szkło kitowe i chyba 18-105 jak dobrze pamiętam. Czasem nadmiar wiedzy i chęć jej wprowadzenia w czyn bywa szkodliwa. Wiem to także sam po sobie... Trzeba by czasem zrobić "back to the roots" ;)

Sapphiron
21-07-2011, 23:49
no tak... czekałem tylko na te przykłady cudownych dzieci które kitowymi aparatami lub nawet otworkiem tworzą genialne ałtystyczne kreacje...

Sorry to nie dla mnie...

krzyzne
22-07-2011, 00:16
Mi się ogólnie podoba. Nie jestem ekspertem ale mój wzrok trochę drażni bałagan pojedynczych włosów widocznych na dolnej części szyi...kiepsko to wygląda

OberD
22-07-2011, 00:48
no tak... czekałem tylko na te przykłady cudownych dzieci które kitowymi aparatami lub nawet otworkiem tworzą genialne ałtystyczne kreacje...

Sorry to nie dla mnie...

cudownie dzieci w fotografii były, są i będą pogódź się z tym. (Szkoda tylko że nie napotkałem jeszcze w realnym świecie takowego)
Odnośnie Twojej fotografii masz piękną grę kolorów. Osiągnąłeś jakiś zamierzony efekt. Mnie osobiście ciekawi jak wyglądałaby cała postać tej modelki w pozie bez kadrowania...

copyman
22-07-2011, 01:04

Sorry to nie dla mnie...

Czemu zaraz nerwy ? Po co stres ? Bo komuś wychodzi ? Bo ma fuksa ? Tak jest było i będzie. Możesz o fotografii czytać tysiące publikacji, PS-a mieć w małym palcu , możesz mieć 10 x D3x i 20 x SB900 , wypasione studio a do tego najlepszą szklarnię na świecie a jednak są sytuacje że zobaczysz zdjęcie zrobione D40-tką i Ci się kolana ugną ... Ja miałem okazję wielokrotnie tego doświadczyć i jakoś się z tym pogodziłem. Takie fajne porównanie kiedyś czytałem, chyba nawet na tym forum , że z fotografią jest jak z sexem - jeżeli masz technikę a uczucia nie ma to i tak nic z tego nie będzie. Zaiste prorocze to słowa ...

nimnull
22-07-2011, 07:52
Słowo w słowo zgadzam się z copyman.
Zdjęcie kojarzy mi się z sesjami ślubnymi w studio z lat 90-tych, brakuje mi tu jeszcze ładnego tła imitującego zamek, park etc.
Sprzęt masz, umiejętności jakieś z pewnością też - jak dla mnie ostatnio za dużo kombinowania - ze zdjęcia na zdjęcie jest wg mnie gorzej.*

Pozdrawiam Mirek

*nie znam się, wiec niekoniecznie wiem o czym piszę :)

Sapphiron
22-07-2011, 07:54
cudownie dzieci w fotografii były, są i będą pogódź się z tym. (Szkoda tylko że nie napotkałem jeszcze w realnym świecie takowego)
Odnośnie Twojej fotografii masz piękną grę kolorów. Osiągnąłeś jakiś zamierzony efekt. Mnie osobiście ciekawi jak wyglądałaby cała postać tej modelki w pozie bez kadrowania...

Możliwe że coś jeszcze wstawię z reszty sesji, ale jeszcze pomyślę nad tym...

Czemu zaraz nerwy ? Po co stres ? Bo komuś wychodzi ? Bo ma fuksa ? Tak jest było i będzie. Możesz o fotografii czytać tysiące publikacji, PS-a mieć w małym palcu , możesz mieć 10 x D3x i 20 x SB900 , wypasione studio a do tego najlepszą szklarnię na świecie a jednak są sytuacje że zobaczysz zdjęcie zrobione D40-tką i Ci się kolana ugną ... Ja miałem okazję wielokrotnie tego doświadczyć i jakoś się z tym pogodziłem. Takie fajne porównanie kiedyś czytałem, chyba nawet na tym forum , że z fotografią jest jak z sexem - jeżeli masz technikę a uczucia nie ma to i tak nic z tego nie będzie. Zaiste prorocze to słowa ...

Ale ja się wcale drogi kolego nie denerwuję. Po prostu twierdzę że to nie jest dla mnie. Może nie jestem artystą, może nie mam fuksa, ale kocham to co robię i chce to robić na wysokim poziomie do którego dążę. Dlatego stwierdziłem że nie obchodzi mnie fuks i inne głupawe szczęścia tylko solidna praca nad sobą do zamierzonego efektu.

stock
22-07-2011, 07:58

Sorry to nie dla mnie...

oj tworza i powiem Ci że sa tu na forum sa Panie co własnie D40 i chyba 50/1.8 fotografowały dzieci. Bez blend, bel lamp, bez wyzwalaczy - a przy oknach. I bez urazy - ale zjadają Ciebie na śniadanie :)
ja też wychodze z założenia że nie sprzet a głowa robi zdjęcia. I można to zrobić otworkiem, zenitem czy chocby D40 z 50mm i manualnym ustawianiem ostrości.
--------
i pilnuj tez tego by dażenie do perfekcji nie zrobiło z Ciebie drugiego rzemieslnika a`la hanibal - foty dopracowane, poświecone, zacudowane - ale bez emocji.

Sapphiron
22-07-2011, 08:01
oj tworza i powiem Ci że sa tu na forum sa Panie co własnie D40 i chyba 50/1.8 fotografowały dzieci. Bez blend, bel lamp, bez wyzwalaczy - a przy oknach. I bez urazy - ale zjadają Ciebie na śniadanie :)
ja też wychodze z założenia że nie sprzet a głowa robi zdjęcia. I można to zrobić otworkiem, zenitem czy chocby D40 z 50mm i manualnym ustawianiem ostrości.

No i spoko niech tworzą jak chcą, ja tworzę tak a nie inaczej i nie mam zamiaru iść czyjąś droga bo "tak rzecze święty Sanhedryn". Tworzę wg tego co ja czuję i wg tego co ja myślę.

Także wróćmy do tematu i proszę o przestanie nawracania na siłę tylko o rzeczowe komentarze na temat zdjęcia...

copyman
22-07-2011, 10:04
No i o to chodzi żeby iść własną drogą a jak jeszcze wypracujesz swój indywidualny styl to już 100% sukcesu ! Nikt Ci nie każe chodzić cudzymi drogami , jedynie co najwyżej to można podpatrywać innych i się uczyć i ćwiczyć żeby podnieść poziom swoich prac. Rób dalej swoje i będzie dobrze ! Powodzenia ! :)

coroner
22-07-2011, 10:10
Niestety Grześku ale bywało lepiej, wiele lepiej, teraz niestety z setu na set co raz słabiej.

Pienia
22-07-2011, 10:59
tak, czy inaczej zdjecie nie podoba sie...technicznie tak, nawet za bardzo(tzn. sztuczne do granic mozliwości...), ale nic poza tym...

Amadeusz
22-07-2011, 13:19
Rozumiem, że do czegoś tam dążysz i sądujesz sobie... Mnie się nawet podoba. Rozczochrane i skołtunione włosy na minus.

Sapphiron
22-07-2011, 22:26
dzięki za szczere słowa :)