Zobacz pełną wersję : d90 i Nikkor 85 f/1.8D?
Witam,
Dawno nie pisałem, ale codziennie przeglądam to forum i dalej się uczę. Ale przejdę może do rzeczy. Otóż, moje pytanie: czy Nikkor 85 f/1.8D do Nikona D90 będzie dobrym wyborem jako portretówki? (może to głupie pytanie, ale chciałbym poznać Wasze opinie).
Pozdrawiam :)
snakemaycry
21-07-2011, 16:52
Będzie :)
hostman22
21-07-2011, 17:30
jak najbardziej :), ale głównie na zewnątrz.
snakemaycry
21-07-2011, 20:05
jak najbardziej :), ale głównie na zewnątrz.
Wszystko zależy od odległości ;) Tym niemniej, ja używałem często we wnętrzach z dobrym rezultatem.
jeśli nie masz na 85/1.4 to ten będzie dobrym do d90 (wiadomo, lepsze wrogiem dobrego). Widziałem na tym forum także nieliczne utyskiwania na 85/1.8 ale były to opinie od kolegów, którzy posiadają optykę z innej, wyższej półki cenowej. Bierz tego, rób fotki i zbieraj na następny (jaśniejszy) :)
Mnie także od jakiegoś czasu kusi zakup tej 85-tki i jedyne co mnie jeszcze powstrzymuje, to nadzieja, że pojawi się wkrótce następca...
Nie chcę kupować dwa razy, a widzę różnicę w obrazowaniu pomiędzy stałkami serii D i G.
używam tego szkiełka z d90,polecam
Niestety na 85/1.4 mnie nie stać ;) Ale dzięki za Wasze opinie. Teraz jestem już pewny zakupu :)
Sprawdź tylko jak współpraca pod kątem bf/ff z twoim body
Bierz - nie będziesz żałował. Sam bardzo mocno się zdziwiłem jak ostre jest to szkło na 1.8 (od 2.0 już żyleta). Wg mnie na pełnej dziurze dużo ostrzejsze od AF 50 1.8
Otóż, moje pytanie: czy Nikkor 85 f/1.8D do Nikona D90 będzie dobrym wyborem jako portretówki?
Będzie, tak samo jak 35/1.8, 35/2, 50/1.8, 50/1.4, 85/1.4, 135/2, 70-200/2.8... i parę innych. Szczegóły zależą od osobistych preferencji i potrzeb portretowych. 85 pozwala na większy dystans (czy to wada czy zaleta, to też zależy) i bardziej "poprawne" odwzorowanie proporcji twarzy (co też może być wadą lub zaletę, zależy jaki planujesz efekt na zdjęciu). Ja używam 85 na DX właśnie wtedy, kiedy potrzebuję większego dystansu i "poprawnych" proporcji.
krzychun
23-07-2011, 23:30
Używam tego szkła z D90 od miesiąca. Ostrość mogłaby być lepsza, ale ogólnie bardzo fajnie się pracuje. Tutaj jedna fotka studyjna zrobiona tym zestawem:
http://krzychun.flog.pl/wpis/3102516/karolina-raz-jeszcze
Oczywiście szkło "moc" pokaże dopiero w portrecie plenerowym, ale jeszcze niczego poważnego poza studiem nie pstrykałem;)
85/1.8D na f/1.8 nieco mydli (choć da się używać, nie tak jak 50/1.8D), na f/2 już jest dobrze, a od 2.8 jest już super.
Nie chciałem zaczynać nowego wątku, też mam d 90 i też myślałem nad n85 1.8, nie specjalizuje się w portrecie interesuje mnie bardziej fotografia uliczna (choć to nieprecyzyjne sformułowanie) mam pytanie do użytkowników tego szkła, używa go ktoś do celów "nieportretowych". Z tego co widzę, to szkiełko pozwala ładnie wydobyć temat a 85 na DX to takie malutkie tele się robi. Może się mylę, to poprawcie. Dzięki.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=186477
bardzo podobny temat
Photoartbox
27-07-2011, 09:39
85/1.8D na f/1.8 nieco mydli (choć da się używać, nie tak jak 50/1.8D), na f/2 już jest dobrze, a od 2.8 jest już super.
Karol, mysle, ze nie mozna uogolniac. Mam na codzien stycznosc z 50/1.8D, ktory nie mydli, jest ostry od pelnej dziury. Mialem tez dwa 85/1.8 i ich najwiekszym problemem nie bylo mydlenie jako takie, tylko slaba powtarzalnosc, szczegolnie z wiekszej odleglosci.
Moje obie 50/1.8 (z "D" i bez "D") mydliły mocno, co zresztą potwierdzają testy, które można znaleźć w necie. Na przysłonach 4-5.6 to szkło bije nawet najdroższe stalki i zoomy, ale na 1.8 po prostu niemiłosiernie mydli. Jednym to przeszkadza, innym nie... Mi też swego czasu nie przeszkadzało :-) 85/1.8D nieco lepiej, choć na 1.8 też żyletki nie będzie, na f/2 też raczej jeszcze nie, choć OK. No, takie w każdym razie ja mam doświadczenia z tymi dwoma szkłami :-) 85/1.8D została i nadal używam, 50/1.8 zamieniłem na 50/1.8D, a potem na 50/1.4G i ta ostatnia, powiedzmy, daje radę.
Oczywiście zachowajmy proporcje - każdym z tych szkieł da się robić zdjęcia na pełnej dziurze, nie żeby nie... Po prostu 50/1.8D jest raczej po tej słabszej stronie szkieł na pełnej dziurze.
Powodem mydla z 85 czesto nie jest sam obiektyw tylko fotograf ;)
Trzeba sie przyzwyczaic, ze 85mm to nie 35 i trzeba czasy dobierac odpowiednio dluzsze,
wiem to po sobie...
Mariusz888
30-07-2011, 16:52
I naciskać spust po złapaniu ostrości, a nie bujać się pół godziny bo też nie przeostrzy i będzie mydło ;)
używam 80/1.8 i jak dla mnie super portretówka no i ten boken- rewelka jak dla mnie.
Bierz i używaj!
Fortaigne
31-07-2011, 13:28
Powodem mydla z 85 czesto nie jest sam obiektyw tylko fotograf ;)
Trzeba sie przyzwyczaic, ze 85mm to nie 35 i trzeba czasy dobierac odpowiednio dluzsze,
wiem to po sobie...
a nie krótsze ? :)
1/20 to przy krótszym bracie jeszcze niezły czas, przy dłuższym bracie nie każdy utrzyma...
Chciałbym raz jeszcze zapytać, czy jest sens pakować się w to szkło, jeśli nie mam zamiaru używać go do portretu. Chciałbym zwyczajnie wyjść na miasto i czasem jakąś ciekawą sytuację ustrzelić. Nie chciałbym biegać po mieście z czymś wielkości nikkora 70 - 300 vr ( próbowałem ale strasznie rzucałem się w oczy). Czy N 85 sprawdzi się w roli takiego dyskretnego, jasnego tele
pioter m
06-08-2011, 22:16
Moze, jesli pasuje ci ta ogniskowa. Trudno powiedziec wiecej.
Ludzie uzywaja do koncertow i innych ciemnych miejsc i calkiem niezle im wychodzi.
Rossi_PL
06-08-2011, 23:04
Generalnie rzecz biorąc cały twój plan psują dwa przeciwstawne słowa:)
Dyskretnie i jasno - to są te 2 słowa, których chyba nie pogodzisz.
Popatrz na S50-150, bardzo fajny zakres pod DX, do tego HSM, cena JUŻ ~2300zl, ale z osłoną to też kawałek szkiełka jest.
N70-200, podobnie jak i N70-300VR będą się oczywiście rzucać w oczy.
Dobrze kombinujesz, N85 mógłby trochę Ci pomóc ale w takim streecie, chyba trzeba mieć oko ze stałką ?
Pewnie pobiegałbyś parę dni z takim zestawem i już byś wiedział czy to przejdzie czy nie.
Może przejżyj jeszcze swoje dotychczasowe zdjęcia i zobacz jakich ogniskowych do tej pory używałeś, musisz sam zdecydować czy zrobiłbyś te zdjęcia inaczej, z bliższej/dalszej odleglości tylko i wyłącznie jedną ogniskową. Myślę, że dla obrazka jaki daje N85 warto jest się "pomęczyć";)
a nie krótsze ? :)
1/20 to przy krótszym bracie jeszcze niezły czas, przy dłuższym bracie nie każdy utrzyma...
tia... ale blysnalem ;)
oczywiscie, ze chodzi o krotsze czasy :]
Cześć, mam do Was pytanie do użytkowników 85mm F/1.8D. Czy d90 współpracuje z manualnie nastawianą przysłoną? Słyszałem, że wyskakują jakieś błędy.
krzychun
18-02-2013, 17:52
Musisz mieć cały czas ustawiony pierścień na f16. Tez miałem kiedyś to szkło do D90, przesunąłem przez przypadek pierścień i prawie się popłakałem bo jakies błędy wyskoczyły;) Internet pomógł.
Pytanie jest trochę nieprecyzyjne. Możesz ustawiać przysłonę manualnie rzecz jasna ale odbywa się to przez pokrętło pod spustem migawki a nie pierścień na obiektywie