Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Piotr
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/07/zNvDsDcGvmzaEIRMhX-1.jpg
źródło (http://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/pb/bg/eav5/zNvDsDcGvmzaEIRMhX.jpg)
szymonvader
21-07-2011, 23:39
nie trafia do mnie. Kadrowo leży, przekazu też brak. Oglądaj i próbuj dalej.
szymonvader
co zrobić - mi wręcz przeciwnie :-)... nawet lekką dumę odczuwam :-)
ale pamiętam, że zdjęć nie robię dla siebie i Twoją uwagę/sugestię realizuję :-)
mgrzeskowiak
21-07-2011, 23:54
Wg mnie, super!
trochę brakuje mi tu kontekstu. Przydałby się jakiś gryf od gitary w kadrze, dym z jointa, włosy blondynki (sorry - nie mogłem się powstrzymać) czy tam faktura z orange niech będzie:) :)
tak czy inaczej ciekawe światło miałeś. (jakie to było?)
jeszcze do szymonvader
przekaz, przekaz jest w tle - właśnie doszliśmy do schroniska w Chochołowskiej i wnieśliśmy na garbach prowiant na trzy dni. I napoje. i zmęczeni byliśmy. A kolega najbardziej bo najwięcej zabrał :-)
mgrzeskowiak
dzięki :-)
szymonvader
22-07-2011, 00:00
kolega wyżej ma rację, mogłeś dorzucić jakiś element, który wywoływałby jakieś uczucia. Ciężko domyślić się "co aautor miał na myśli":)
Pozdrawiam i udanych kadrów
mgrzeskowiak
22-07-2011, 00:04
Ja wyraźnie widzę zmęczenie "bohatera". Jedyne co, to zbyt ciasno skadrowane..
OberD i szymonavader
w tak zwanym międzyczasie rzuciłem trochę światła na warunki brzegowe zdjęcia :-) ... Piotr siadł naprzeciw mnie - no nic nie mogłem dorzucić co najwyżej włączyć aparat, podnieść do oka i pstryknąć, szyyybko.
hmmm ale coś mi świta, że fotka była większa a ja tylko na twarzy się skupiłem - poszukam.
a światło z zachodzącego słoneczka
moja żona zawodowa globtroterka dopiero teraz zobaczyła zdjęcia i od razu odczytała że to turysta. (Zauważyła szelkę od plecaka.. zawodowcom to wystarcza :)
Także kontekst dla docelowej grupy odbiorców jednak jest :) ;)
tak na marginesie to 10.07 br tam byłem i was nie widziałem... :) Tyż mam fotki ale nie takie wypasione.
przem426
22-07-2011, 00:08
jeszcze do szymonvader
przekaz, przekaz jest w tle - właśnie doszliśmy do schroniska w Chochołowskiej i wnieśliśmy na garbach prowiant na trzy dni. I napoje. i zmęczeni byliśmy. A kolega najbardziej bo najwięcej zabrał :-)
mgrzeskowiak
dzięki :-)
co z tego że przekaz jest w tle, skory my tła nie znamy. ani nie widzimy.
fotka powinna bronić się sama... bez podpowiedzi autora (x postów niżej).
dla mnie to też jest bardziej orgazm jak zmęczenie... ;)
o, mam ale pierwsza fotka jest samoistna, tzn nie jest kadrem z większej całości :-)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/07/wG9zJYPZ7uhorAgSbX-1.jpg
źródło (http://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/pb/bg/eav5/wG9zJYPZ7uhorAgSbX.jpg)
przem
święta racja - chcę dobrze a wychodzi jak zawsze :-)
OberD
bo my raniutko wymykaliśmy się na wycieczki :-) .... i to był sierpień 2009 - ale w tamtym roku też tam byliśmy :-)
to skadrować tak, aby u dołu kończyło się na koszulce (bez przedramienia) i aby było widać trochę plecaka i powinno być klimatycznie....
szymonvader
22-07-2011, 07:29
Teraz już trochę lepiej, ale nadal mi nie pasuje jako portret. Bardziej pod reportaż podchodzi ale moje zdanie. To co kolega pisze, że jego żona odrazu wiedziała, fotografia powinna trafiać do większej ilości odbiorców niż do "zawodowców". Ja również lubię góry a na 1 ujęciu szelki potraktowałem jako bałagan na zdjęciu i w żadnym wypadku nie przyczyniły się one do wywołania emocji ani naprowadzenia na tematykę zdjęcia.
OberD i szymonvader
spróbowałem z innym kadrem i wyniki są obiecujące ale muszę to zrobić na oryginale, żeby nie tracić na jakości - a to drugie zdjęcie i tak nie wyszło najlepiej
szymonvader
zastanawiam się nad Twoim rozróżnieniem i zapytam - bez przekory i ironii w głosie :-) - kiedy portret staje się portretem? i czy faktycznie w ujęciu reporterskim (w szczególności tym, które nie bez racji zauważyłeś) nie możemy mówić o portrecie? Wiedzy brak więc z chęcią łyknę jej przy okazji :-)
szymonvader
22-07-2011, 23:31
Jest cienka linia między portretem a reportażem, oba gatunki wzajemnie się przeplatają i to co dla jednego będzie portretem dla kogo innego może być zdjęciem reportażowym. Dla mnie Twona praca pasuje właśnie bardziej do kategorii reportażu. Szczególnie ujęcie nr 2. Jedynkę w ogóle bym sobie darował. Popracuj trochę nad kolorkami, zrób fajne BW a zdjęcie nabierze charakteru. Może masz inne lepsze ujęcie - też możesz popracować.
co z tego że przekaz jest w tle, skory my tła nie znamy. ani nie widzimy.
fotka powinna bronić się sama...
otóż to
dlatego do mnie kompletnie nie trafiła :-(
cóż powiedzieć? działać /mi/ trzeba :-)
Dwójka już o wiele lepsza niż jedynka moim skromnym zdaniem. Jak już wybierać...
remiksson
24-07-2011, 05:26
Jak napisał pierwszy komentujacy: przekazu zero, obróbka taka sobie, kadrowo leży. Zwykły pstryk na moje oko.
mOSAD
dzięki - ale najbardziej chyba za Twój post (stopka) bo znacznie poszerza moje horyzonty :-)
remiksson
przyjmuję Twoje spostrzeżenia - bo przecież nie będę dowodził, że jakiś przekaz tam jest ukryty. Było by to bez sensu skoro nie dotarł do Ciebie :-)
Nadmienię tylko, że obróbki (suwak ekspozycji) prawie nie było :-)
mOSAD
dzięki - ale najbardziej chyba za Twój post (stopka) bo znacznie poszerza moje horyzonty :-)
Miło to słyszeć, że jednak można tam coś wartościowego znaleźć. Tutaj akurat nie ma co się rozwodzić - mamy dwa proste zdjęcia i poprzednicy powiedzieli już za mnie praktycznie wszystko. Nie lubię powtarzać. Dałem tylko wyraz temu, co faworyzuję - ot taki dodatkowy głos, bo to czasem też się przydaje.