Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Motyl? i przyjaciele
Patryk Olczyk
20-07-2011, 22:59
Prosze o opinie :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/96/dsc2515.jpg/)
Patryk Olczyk
22-07-2011, 20:53
tak złe ?
evilseed
22-07-2011, 22:31
Nie jest złe, po prostu z kapci nie wyrywa :)
Wrażenie braku ostrości (ostrość na ciemnym motylu) chyba jest czynnikiem, który powoduje brak komentarzy. Sam kadr jest fajny :)
hm.. jak dla mnie to troszkę za duży bałagan w tle choć kolor jest ok. Nie poradziłeś sobie
natomiast z kolorem motyla. Zerknij na historgram - brak szczegółów, a to jest główny plan.
Generalnie focenie białych lub czarnych owadów do łatwych nie należy.
pozdr.
Patryk Olczyk
24-07-2011, 00:12
Dzięki :)
Samo kadrowanie dobre?
mam z tym problemy ...
evilseed
24-07-2011, 10:07
Kadr jest dobry, bałaganu w tle nie widzę, chyba kolega tomgol nieco przesadził.
Fakt, że czarny motyl wyszedł czarny też mnie nie dziwi, choć minimalnie może brakuje szczegółów - ale to wina światła jakie miałeś :)
Stąd też wrażenie braku ostrości o którym wcześniej wspomniałem. Możesz spróbować rozjaśnić cienie w PP
no może nieco :). miałem na myśli te małe robaczki, trochę rozpraszają. pozdr.
Całkiem sympatyczne, fajnie się kwiatki w tle poukładały.
Karbulot
25-07-2011, 21:38
Przy takim prostopadłym kadrze i na takiej odległości cały motyl powinien być ostry.
No i to tło z lewej bym ciachnął, motyla dał nawet w kwadrat. Przy takim ujęciu kadr centralny nie przeszkadza.
Zmienić tytuł, tam prawie nie widać przyjaciół.
Patryk Olczyk
30-07-2011, 23:22
Przy takim prostopadłym kadrze i na takiej odległości cały motyl powinien być ostry.
No i to tło z lewej bym ciachnął, motyla dał nawet w kwadrat. Przy takim ujęciu kadr centralny nie przeszkadza.
Skąd wiesz z jakiej odległosci było robione ?
Zmienić tytuł, tam prawie nie widać przyjaciół.
Za przyjaciół robią czerwone robaki :)
Mi się podoba. Inne niż większość makro, które widziałem.
Rusałka Kratkowiec to rzadki gatunek w moich okolicach (nie spotkałem..), ale już bliżej gór było lepiej :D
Pokręciłbym sie z puszką i zmienił otoczenie, motylkowi brakuje wyostrzenia...