PDA

Zobacz pełną wersję : nowy zakup - pomocy!!!

magmala
20-07-2011, 15:19
Po pierwsze: jestem amatorką - artystką, po drugie - zaczynałam od Zenita 12 xp i 50 mm....
Sprawa jest taka: przeczytałam wszystko co możliwe o: N 35 1.8; N 85 1.8; nissin 622 II mark. Mam trochę ponad 1000 zł do wydania. I kita 18-105. I wstępnie zdecydowałam się na:
A) kupno 35
B) sprzedanie kita ( nie pasuje mi od pewnego czasu jak już poznałam się dobrze z moją D90...)
C) kupno nissina
a to wszystko w kilkudniowych odstępach ( moje ciężko zdobyte pieniądze w większej części zostają w kieszeni).

A problem mam, bo dzień przed pójściem do sklepu po 35 pomyślałam sobie, że może by tak:
A) kupić 35 lub: patrz C
B) sprzedać kita
C) kupić 85 lub: patrz A
i w kieszeni zostaje duuużo mniej........ale nie mam lampy (bez której na kicie i tak sobie radziłam przez rok...)

Lubię Was chłopaki czytać, dlatego piszę, bo Wy, w przeciwieństwie do kobiet ( z całym szacunkiem, jeśli mnie któraś czyta!!!) jesteście konkretni (a kobiet też u Was mało jakoś).
Robię głównie zdjęcia rodzinne (dziecko moje i inne), konie, ludzi, czyli mimo wszystko większość to portrety, a marzę o macro, ale to za ho-ho... Krajobraz - jak się trafia cud natury.
Baaaaardzo proszę o radę bo za 1,5 tyg. jadę na wakacje, gdzie pewnie zakres zooma by się przydał, ale już mnie wkurza, bo wykorzystałam wszystkie jego możiwości. A! Jadę odpoczywać (czyt. kisić) raczej statycznie, nie dynamicznie, ale z dzieciami ( hmm...Czyli może raczej dynamicznie...;)

Z góry dzięki!!!!

spriterank1
20-07-2011, 15:30
Jak czytałaś dużo postów to zapewne natrafiłaś również na mój gdzie po długim czasie i namysłach podjołem decyzję iż kupię 18 105 bo zoom to zoom nie wiadomo co gdzie się pojawi a fotka może być dobra, na wakacje się przyda itp no i zdecydowałem do tego kupić 35 1.8 do portretów i reportaży. Napisałem Ci swoje zdanie na tematy bez dna, koledzy którzy są bardziej doświadczeni może się wypowiedzą i nakierują cię w którymś kierunku.

Psycholog
20-07-2011, 15:31
Skoro mówisz, ze fotografujesz miedzy innymi rodzinkę to kita osobiście bym zostawił i dokupił jedną ze stałek, które wymieniłas. Jeśli dziecko już w miare duże i potrafi pozować to bym wziął 85. Jeśli jednak dziecko jest jeszcze małe i nie bardzo słucha fotografa to bym wziął 35. Ja mam 50 f/1.8 i w mieszkaniu mam problem z nadążeniem za moim 1.5 rocznym maluszkiem.

Oczywiście to tylko moje zdanie i uważam, że cokolwiek byś wybrała to i tak będziesz zadowolona.

bognik
20-07-2011, 15:33
Na same wakacje przyda się 18-105 VR ;) 35/1.8 jest niezłe, ale 85/1.8 jest po prostu świetne! Gdybym to ja miała wybierać (kobieta zajmująca się portretami ;)), to bym wybrała 85/1.8. Marzę o tym szkiełku.
Za to 35/1.8 jest bardziej uniwersalne.

Rafał_Sz
20-07-2011, 15:36
Nie sprzedawaj 18-105 ( na wakacje jak znalazł) i kup 35/1.8 (dla światła i plastyki). 35 jest na tyle jasny, że portrety doświetlisz nawet wbudowaną lampą. Ew. 50/1.8 z pierścieniem odwrotnego mocowania (wykorzystasz też do makro).

Damiankck
20-07-2011, 15:43
do Twoich zastosowań według mnie niezbędny jest Nikkor 85 1.8D, lampka też się przyda, a kita oczywiście zostaw, super stosunek cena jakość, nie widzę sensu sprzedawać.

magmala
20-07-2011, 16:04
Jesteście ekspresowo niezawodni!!!
Czyli, że lepiej się kita nie pozbywać...? Wkurza mnie, że jest taki ciemny. I tak naprawdę rzadko jestem zadowolona z efektu, nawet w plenerze (jestem z tych, co lubią ostrrrość)... A taki zestaw 35 + 85 + pierścień do makro w przyszłości (bez 18-105)... Albo inaczej: z kitem, ale 85 mm i bez lampy... Choć 35 to nawet wnętrze ogarnę a zoomem w środku bez lampy to już trudniej... No i (prawie) zawsze mogę podejść do obiektu, żeby pstryknąć portret::razz:

magmala
20-07-2011, 16:16
Aha!
A w wyborze stałek, to może argument:
-uniwersalność
-brak "mydła" w ujęciu biegu konia lub mojego 2-latka...we wnętrzu.
Czyli...35? + ew. lampa za czas jakiś jak zdobędę pieniążki (za coś muszę sobie "waciki" kupić, a praca w dobrym razie od września...)?

d90
20-07-2011, 20:09
cos tu nie halo...

Ten 18-105 na iso 800 lub wiecej, na d90 to luzik, smiga tez w pomieszczeniach. Wiec o ssooo chodzi kiedy mowisz ze go poznalas i juz nie chcesz. Moze teraz instrukcje do puszki poczytaj. Jak dodasz lampke do niego to bedzie miodzio.
Do tego zostaw te chwalone 35mm i wez 50mm z byle jakimi pierscionkami. W komplecie z lampa bedzie super dp makro.
Ps.
Tez mam 18-105 i zanim kupilem 17-55 robilem im w pomieszczeniach i nie bylo nigdy zle. Do krajobrazow do f9-11 tez wymiata.
Zanim wydasz kase na zmiany, dowiedz sie co masz. I jak to wykorzystac.
Ps.
No i moja stala rada w takich sytuacjach...
...moze po prostu kup sony...

PBmarkII
20-07-2011, 20:33
Jesli chodzi o sama lampe to jak kupujesz to kup sabinkę nie bierz taniej bo niestety w tym przypadku nie znaczy lepiej. warto dołożyć i miec sabinkę. zostaw sobie zooma bo z lampa duzo ci to mozliwosci da.
jesli ci zostanie kasy to ja odłóż i powoli zbieraj dalej na stałki. Lampa jest przydatna a stałki nie są tak uniwersalne a tez czasem przydaje się lampa.
Co do fotografowania dzieci ruchliwych w pomieszczeniach 85 bym odpuscił ;) to szkiełko jest dobre do pozowania portretow itd ;)
35 napewno sie lepiej nada ale nie znam samego szkła bo nie mialem go w rekach.
PS moja rada zostaw kita bo to naprawde dobry zoom i dokup sabinke :)

Po pierwsze ustal swój styl fotografowania, czy jest bardziej reporterski, czy też bardziej statyczny. Jeżeli reporterski to Twój zoom bardzo przydatny lub np. Tamron 17-50 f2.8 i do tego ekonomiczne stałki f1.8 35mm, 50mm, 85mm. Jeżeli statyczny to wystarczą stałki w wersji ekonomicznej f1.8 35mm, 50mm, 85mm + Twój zoom lub np. Tamron 17-50. Lampa zawsze przydatna. A tak wogóle to D90+35mm to tandem prawie tak dobry jak Zenith 12XP + Helios 58mm

blackangelek
21-07-2011, 00:42
Kita sobie zostaw -jeśli zostanie tylko stałka to bardzo Cię to ograniczy.
A wybór pomiędzy 35 a 85 jest dość trudny w twoim przypadku.Musisz ustalić jaka ogniskowa Ci pasuje.
85 da Ci piękne rozmycie tła-idealny do portretu ale ta ogniskowa szczególnie na croppie jest dość długa,więc trochę trzeba się odsunąć od obiektu-choć w portrecie to dużego znaczenia nie ma w plenerze.
35 jest szersza-co za tym idzie bardziej uniwersalna,ale nie da już tak ładnego bokehu niestety i w portrecie mogą się zniekształcenia pojawić.
A na twoim miejscu to zastanowiłbym się nad kitem+lampą+ 85/1.4 samyangiem używanym-jeśli ostrzenie ręcznie Ci nie straszne :).

sipox07
21-07-2011, 05:09
magmala.
Moja znajoma ma d90 +35mm i ma świra na punkcie koni, ma nawet swojego.
Odkąd kupiła 85mm 1.8, 35 leży w szafie i czasami sobie pożyczam:) .
Podpinała moją sigmę 17-70 2.8-4.5 i pasował jej tylko zoom reszta twierdzi za ciemna do koników i piesków.

magmala
21-07-2011, 08:07
Czyli jednak...Właśnie się chyba skłonię do tego, by zostawić zoom, ale chyba jednak kupię najpierw 35, bo to mi najzwyczajniej jest w tej chwili potrzebne, na zoomie narazie będę robić bez lampy, a do tego co mi zostanie dołożę parę zł. za jakiś czas i kupię używaną sb-800 (wczoraj jedna taka poszła za 710 zł: rolleyes: to chyba taka ok cena, prawda? ) i na jakiś czas powinno mi wystarczyć. A wtedy zastanowię się co do dalszej drogi.

Suma sumarum: D90, N 18-105, N 35 1.8, sb-800...

pppppp
21-07-2011, 08:25
SB 800 swoje latka już ma a ten Nissin 622 wcale nie jest złą lampą podobnie jak i Metze, zostaw 18-105 kup 35 i nissina (widziałem w FJ za 444zł ) czyli za nowe szkło i lampę wyjdzie koło 1100zł

magmala
21-07-2011, 13:23
Dzięki!
Jakiś czas pracowałam w zakładzie foto i tam mieli sb-600 i sb-900. Okazuje się, że przy dużej ilości pstrykania sb-600 poprostu przepalała plastik. Wiem, że ja raczej nigdy nie będę tyle fotografować, ale myślałam nad kupnem sb-800 (używanej oczywiście), bo słyszałam o niej same dobre opinie. Ale trochę z lęku postawiłam na nissina, bo to nowe i daje radę, a też nie jest jakoś wielce przez Was, szanowni forowicze, szkalowany :???:.
Co do mojego zooma, to może faktycznie nie będę zgrywać bohaterki i może go w pełni polubię, kiedy pokaże co potrafi z lampą...I tu nie chodzi o to, że go nie umiem wykorzystać, bo i tak jest obiektywnie ok. Ale ja jestem człowiek strasznie samo- i -krytyczny i potrzebuję obiektywu, z którym będę mogła szaleć bez lampy. Lubię ten klimat, kiedy muszę się starać żeby wyszło. Zostało mi to po zenicie, bo miałam tylko lampę podłączaną do gniazdka i musiałam latać co chwilę, żeby ją do tego jednego foto załadować. Ale to było daaaawno temu :mrgreen: Choć ciągle mam sprzęt i nawet powiększalnik...Tylko ciągły brak czasu zmusza mnie, żeby odkładać te marzenia na później:sad: .
A 35 kupuję :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

siwyozzman
21-07-2011, 13:38
Po pierwsze - odpuść sobie Nissina - miałem i zdecydowanie polecam Sabinkę....może byc nawet SB-600 - to musiały byc jakieś fotoziutki bo przy rozsądnym fotografowaniu nie da się tej lampy zajechać :) ja używam SB-800 i jest super. Jeżeli chodzi o szkła to zestaw 35 i 85 jest boski ...sam używam...tego kita co masz zamieniłem na 18-70 bo jest szybszy a udało mi się kupić za grosze:) Możesz go zostawić bo ma swoje zalety (VR i ostrość) Ja miałem duży problem z N35/1.8G bo na dwóch egzemplarzach D90 była masakra na większe odległości- ten obiektyw na D70s po prostu miażdżył ostrością już od pełnej dziury a z tym korpusem była porażka.... Kupiłem N35/2.0 i trafia :) może jest miększy ale za to nadaje sie w przyszłości na pełną klatę...N85/1.8 to super obiektyw za te pieniądze ( powiedzmy 1100 zł za używkę). Od razu fotograf wznosi się na poziom wyżej używając go :). Naprawdę bez żartów.!

magmala
22-07-2011, 08:23
DZIĘKI WIELCY BRACIA :D
A nieee! Pełna klatka przy braku zarobków z tytułu robienia zdjęć to nie u mnie - może jakbym nie była mężatką :-P .
Tak więc nie myślę na razie pod kątem przydatności obiektywu do pełnej klatki. A jak mi się w życiu powiedzie, to pewnikiem i na nowe szkiełka pieniążki znajdą się ;) . Ale o 85 z pewnością będę myśleć - tymczasem 35 jednak będzie bardziej chyba użyteczna. To chyba jednak faktycznie będę zbierać na sabinkę. W sumie nie po to kupiłam NIKONA, żeby się zamiennikami zajmować... Ale:
narazie dziękuję za rady!A kiedy już będę tak mądra jak Wy to też będę pomagać potrzebującym. Jak narazie to nie wiem, czy z racji płci, czy mojego antytalentu do "ścisłości" ale ogarnięcie tych wszystkich cyfr, symboli itp. to dla mnie niewykonalne. Ja robię zdjęcie i... tak się uczę. Nie to, że nie rozumiem nic, ale jak czasem Was czytam, to oczy mam jak talerze... :shock: Właśnie tak :)

Psycholog
22-07-2011, 14:15
35, IMO, to bardzo dobry wybór. Na pewno nie będziesz zawiedziona.

Czekamy na pierwsze zdjęcia ;)

Pozdro...

karolt
23-07-2011, 20:20
35/1.8 jest super. 18-105 to niby badziew, ale skoro już go i tak masz, to bym nie sprzedawał, bo wiele na nim nie zyskasz, a zawsze się może przydać (jakby się dało, to bym zamienił na 18-70, szybszy AF i w ogóle, o ile potrzebujesz).
Lampa: zdecydowanie SB-700. Lub SB-600, jeśli nie potrzebujesz lampy, która może sterować błyskiem innych. SB-900 to wielka ciężka krowa, ze źle zaprojektowanym zabezpieczeniem antyprzepałowym (chyba że ktoś musi mieć zapas mocy, to tak).

85/1.8 to też oczywiście świetne szkło, o ile naprawdę musisz mieć właśnie takie proporcje, które daje to szkło przy portrecie. Jeśli nie, to 35/1.8 spokojnie da radę. W formacie DX 35mm i 50mm to bardzo dobre szkła portretowe, 85 nie jest już takie niezbędne. Za to 35/1.8 będzie bardziej uniwersalne, bo nie tak wąskie. Henri Cartier-Bresson się kłania (ten sam kąt widzenia itd.).

spriterank1
23-07-2011, 20:36
karolt

Dlaczego uwarzasz że kit 18 105 to badziew ? Czytałem wiele opinii iż jest to dobry obiektyw który dobrze ostrzy itp pytam bo właśnie mam zamiar kupić d90 wraz z 18 105 moim zdaniem takie szkło jest potrzebne bo jest ono uniwersalnym zoomem spacerniakiem.

magmala
25-07-2011, 14:53
Mam 35 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Przez łikend s niom romansiłam i chyba się zakochałam :) Mąż narazie poszedł w odstawkę :twisted:... Ech to światełko :) Gupia byłam, żem se jej na początek nie kupiła... Jak ja mogłam bez niej żyć?! Najlepsze było wtedy, kiedy zrobiłam Najwspanialszemu Z Mężów (a nóż przeczyta...) zdjęcie w czasie zaczernienia przez burzę niebieskości nieba i przy ISO 400 bez błysku flesza z oświeceniem żarówkowo - kuchennym wyszedł portret ostry jak...chciałam powiedzieć kant moich spodni, ale przecież takowych nie noszę, więc jak (tępa, ale.....) żyleta. l w ogóle ta 35 taka ładna jest i drobna, co, z racji mojej niekończącej się wertykalnie postury, bardzo mnie do niej zbliżyło... Zoom zostaje. Tylko torbę chyba będę musiała zmienić, bo na lampę nie starczy już miejsca, a ostatnio wymyśliłam, że kupię może taką XXL, co by się nie bujać z dwiema, tylko butelki z piciem, serki na wynos oraz inne spacerowe niezbędności mojego syna nosić bezpiecznie i wygodnie razem z moimi małymi czarnymi przyjaciółmi. A co sądzicie n.t. dyfuzorów na lampy wbudowane? Bo zastanawiam się nad patentem na coś z folii alu (blenda z kartonu i alu wielkości ponad 2x A2 zdała egzamin :)) i czegoś w stylu frotki, czy tam jakiegoś rzepa, w celu kierowania mikrobłysku np. na sufit. Wiem, że w sprzedaży są gotowe, ale to niby tylko rozpraszacze... I czy w ogóe jest sens? Czy lepiej od razu zacząć zbierać do skarbonki złotóweczki na sabinkę...?

Rascal
25-07-2011, 15:44
Sabinka to must have kazdego nikoniarza :) to co robi ze swiatlem jest fenomenalne. W miedzyczasie polecam zapoznac sie z pozycja Joe McNally, Z Pamiętnika Lampy Błyskowej - Wielka Siła Małych Fleszy.

Teraz tylko pytanie, na ktory model sie zdecydujesz. SB-700 wydaje sie ciekawa pozycja, w przystepnej cenie.

karolt
25-07-2011, 20:15
karolt

Dlaczego uwarzasz że kit 18 105 to badziew ? Czytałem wiele opinii iż jest to dobry obiektyw który dobrze ostrzy itp pytam bo właśnie mam zamiar kupić d90 wraz z 18 105 moim zdaniem takie szkło jest potrzebne bo jest ono uniwersalnym zoomem spacerniakiem.

Porób nieco zdjęć 18-105, potem weź 18-70 i porób nieco zdjęć i będziesz wiedzieć :-) (albo nie zauważysz różnicy...)
18-70 jest o półeczkę wyżej od wszystkich kitów (kiedyś był kitem do D70 i był bardzo miłym zaskoczeniem). Jego "następcy" 18-105 czy 16-85 (nie wspominając już o 18-135) to już nie jest to. Porównaj chociażby pracę AF i jakość wykonania. W tej klasie liczą się dwa szkła: 18-70 (którego świetnym uzupełnieniem jest 70-300 VR) i 18-200, wybór jest pomiędzy nimi, resztę można olać.
Przy okazji - 18-70 jest najjasniejszy z nich wszystkich. Niby te 3.5-4.5 to nie jest wielkie halo w porównaniu z 3.5-5.6, ale jednak.

Długi
25-07-2011, 21:24
W tej klasie liczą się dwa szkła: 18-70 (którego świetnym uzupełnieniem jest 70-300 VR) i 18-200, wybór jest pomiędzy nimi, resztę można olać.
Przy okazji - 18-70 jest najjasniejszy z nich wszystkich. Niby te 3.5-4.5 to nie jest wielkie halo w porównaniu z 3.5-5.6, ale jednak.

Jednak między 18-200, a 18-105 to bym się sprzeczał. Wszyscy się czepiają jakości wykończenia 18-105, a moim zdaniem to jest gadanie na wyrost, bo plastykowy bagnet i tyle. Tak naprawdę nic mu nie można zarzucić.

spriterank1
26-07-2011, 21:27
Nie chcę zakładać nowego tematu a kupuję jutro d90 z 18 105 i zastanawiam się czy brać do tego zwykły filtr UV czy jakiś filtr polaryzacyjny ?

cz4rnuch
27-07-2011, 00:01
Nie chcę zakładać nowego tematu a kupuję jutro d90 z 18 105 i zastanawiam się czy brać do tego zwykły filtr UV czy jakiś filtr polaryzacyjny ?

Pytanie z gatunku bardzo łatwych. Jeśli potrzebujesz polarka to go kup. Nikt Ci wyboru nie ułatwi, bo sam wiesz najlepiej czy Ci będzie potrzebny.

P.s Uv do takiego szkła to bym sobie darował, choć dla świętego spokoju można nabyć.

adrian1115
27-07-2011, 00:22
Z UV bym jednak zrezygnował bo tylko niepotrzebne bliki i zamglenia zrobi no chyba że mówimy o filtrach z górnej półki ale do takiego szkła raczej nie dlatego jeśli już to tylko polar bo szkoda kasy na UV.