PDA

Zobacz pełną wersję : Kilka pytan odnosnie obiektywów

krecik333
20-07-2011, 10:55
Witam ,
jestem początkującym amatorem i dojrzewam do zakupu nowego sprzętu. Jak zawsze przy tej okazji zaczynają sie mnozyc pytania , dylematy. Mam spore braki wiedzy praktycznej , gdyż "bakcyla połknąłem " stosunkowo nie dawno . Wiec o to kilka pytan :
[ D5000 +N18-55kit +2xSB28 -- głównie portrety - studio i plener ]

Pyt 1 :
W niedalekiej przyszłosci planuje zmiane body z d5k na D90 głownie ze wzgledu na silnik w body i duzo swietnych opini. Gdy zainteresowałem sie cenami jasnych szkieł (rozmycie w portecie mnie urzekło )dostałem palpitacji . Jedna z opcji na obnizenie cen jest zakup szkieł w wersji AF zamiast AF-s . Czy jest za tym jaki kolwiek sens kupowania szkieł do D90 z AFs ? Czy ten silnik ultradzwiekowy działa szybciej w obiektywie niż ten w body ?? głównie mysle tu o jasnej Nikon AF 50mm f/1.4D 220 funtów na Ebayu i NIKON 50MM AF-S G F/1.4 310 funtów ... różnica spora wiec czy warto ? sa to dwa różne szkła czy któreś ma zncząca przewagę ? I małe subPytanie czy mając body z wyższej półki ( D90 ) mam mozliwość wyboru którego silnika użyć AF czy AF-s ? Który jest lepszy waszym zdaniem jesli nie mam podpiętego nikona a na przykład tamrona 17-55 2.8 do którego dojrzewam ... finansowo ... równierz :)

Pyt2
Czy wazne jest zeby koniecznie w zoomie było VR ? czy jest ono niezbedne w obiektywach o "kitowym" swietle ? Chodzi mi o zdjęcia robione bez statywu we wnętrzach i przy pochmurnym niebie na dłuższej ogniskowej
głównie chodzi mi o to które wart wybrac na spacerówkę Nikon AF-S Nikkor 18-135mm f/3.5-5.6G ED-IF
i Nikon AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR - niechce póżniej kląc ze połasiłem sie na wiekszy zakres i mam poruszone zdjęcia bo nie mam VR.

Pyt3
Wiele czytam opinii i zachwytów odnosnie "stałek" . chodzi mi głównie o N50 1.4 lub 1.8 . Czytam że np. pięknie rysuje , super plastyka itd.. Zdjecia "studyjne " robie w wynajętej sali z wielkim oknem (dlatego ze mam za grosze i i jest sie jak rozstawic ze statywami - jest wielka ) wiec i tak pracuje na przesłonie 5.6 lub wiekszej żeby wyciąć światło dzienne ( zdjecia robie z pomoca 2 sabinek28 ). Czy jest za tem sens używać tak jasnego szkła na tak dużej przesłonie ?? Czy da to jakies lepsze efekty niż mój kit 18-55 na 50 mm na przesłonie 5.6 ?? Planuje zakup tej stałki do portretu w plenerze i na wakacje - ludzie nie lubią jak im sie w klubach flashem w oczy naparza ... i tam wiem ze sens jest ... ale jak to jest w studio ?

Z góry dziękuje za pomoc i rozwiazanie dylematów . Od waszych odpowiedzi zalezy jakie szkło nabędę i w jakiej kolejnośći :) Dziekuje za cierpliwość to mój pierwszy post . ( niechciałem zasmiecac forum 3 wątkami - prosze o odpowiedzi na 3 pytania .)

wilk325
20-07-2011, 12:02
1. "Jedna z opcji na obnizenie cen jest zakup szkieł w wersji AF zamiast AF-s . Czy jest za tym jaki kolwiek sens kupowania szkieł do D90 z AFs ? Czy ten silnik ultradzwiekowy działa szybciej w obiektywie niż ten w body ??"

szkła AF są bardzo dobre i w iększości przypadków ( 50/1.4 ) są równie szybkie w ostrzeniu; jedyna przewaga szkieł AF-S to możliwość przeostrzenia na krótkim dystansie ( nawet ok. 1cm ).

2. "Czy wazne jest zeby koniecznie w zoomie było VR ? czy jest ono niezbedne w obiektywach o "kitowym" swietle ? Chodzi mi o zdjęcia robione bez statywu we wnętrzach i przy pochmurnym niebie na dłuższej ogniskowej "

w przypadku statywu i tak wyłączasz VR. Generalnie VR pomaga w pewnych sytuacjach, w pewnych "ratuje" możliwość zrobienia zdjęcia-gdy robimy z ręki; ale nie jest on "koniecznie obowiązkowy".

3. "Wiele czytam opinii i zachwytów odnosnie "stałek" . chodzi mi głównie o N50 1.4 lub 1.8 . Czytam że np. pięknie rysuje , super plastyka itd.. Zdjecia "studyjne " robie w wynajętej sali z wielkim oknem (dlatego ze mam za grosze i i jest sie jak rozstawic ze statywami - jest wielka ) wiec i tak pracuje na przesłonie 5.6 lub wiekszej żeby wyciąć światło dzienne ( zdjecia robie z pomoca 2 sabinek28 ). Czy jest za tem sens używać tak jasnego szkła na tak dużej przesłonie ?? Czy da to jakies lepsze efekty niż mój kit 18-55 na 50 mm na przesłonie 5.6 ?? Planuje zakup tej stałki do portretu w plenerze i na wakacje - ludzie nie lubią jak im sie w klubach flashem w oczy naparza ... i tam wiem ze sens jest ... ale jak to jest w studio ?"

tu musisz sobie poczytać o "głębi ostrości" i zależności przesłony. Jeżeli robisz wnętrza lub krajobrazy na przesłonach 5.6 i większych to sobie jasnymi obiektywami głowy nie musisz zawracać ( choć nie do końca - obiektywy najlepiej pracują przymknięte - w zależności od szkła o 2,3 lub 4 przesłony );
natomiast do portretu jeżeli chcesz rozmyć tło - niestety mała przesłona jest konieczna _ optyka i prawa fizyki.

krzysiozboj
20-07-2011, 12:17
Nieco chyba bez sensu teraz kupować D5000 by w przyszłości zmieniać na D90, D90 za jakiś zcas zniknie, to sprzęt wycofywany już, jego następcą jest D7000. Nie lepiej raz zapłacić za D90 i mieć już problem zmiany z głowy? to chyba wyjdzie taniej.

krecik333
21-07-2011, 09:06
D5000 juz posiadam w chwili obecnej -i kupowałem go by sie uczyc podstaw bo w tym momęcie nie wiedziałem nic oprócz tego ze da sie wymieniac obiektywy.
D90 to byłby juz znacznie bardziej świadomy wybór. D7000 ma za wiele wad /usterek - nie chce ryzykowac .

Ale miało byc o obiektywach a nie o body.
Czy ktoś jeszcze sie wypowie / poszerzy moją wiedze ? Im wiecej opinie tym lepiej , prawda ?

Ps.: Dzieki wilk325

KubaM
21-07-2011, 19:00
D90 to bardzo fajny aparat wart swej ceny. Co do af vs af-s to trzeba zwazyc jeszcze na inne wlasnosci optyczne . Najlepiej poprzegladac testy,fotki robione danym obiektywem (niekiedy mozna znalesc pod dane body) i ocenic. Ale np 50mm 1.8D jest slabsze niz odpowiednik 1.8G co nie zawsze musi byc norma. Ponizej testy interesujacych Cie szkiel.
http://www.optyczne.pl/159.1-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF-S_50_mm_f_1.4G-Wstęp.html
http://www.optyczne.pl/102.1-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF_50_mm_f_1.4D-Wstęp.html

przemo_k
28-07-2011, 09:14
Pyt2 - Odp: VR jest przydatny, zrobisz mniej poruszone zdjecie z ręki na dłuższych czasach, inne pytanie brzmi, czy warto kupować tanie kitowe zoom'y
Pyt3 - Odp: stałki fajna rzecz, miałem kilka, ale.... zoom jest wygodniejszy :)

Anion
28-07-2011, 22:40
Pyt2 - Odp: VR jest przydatny, zrobisz mniej poruszone zdjecie z ręki na dłuższych czasach, .....

doprecyzuję - gdy fotografowane obiekty się poruszają to na dłuższych czasach nie ma bola żeby się nie rozmyły (oczywiscie im szybciej się poruszją tym większe ich rozmycie). Gdy fotografowana scena jest statyczna wtedy rzeczywiście możemy ją zamrozić przy dłuższych ekspozycjach.

krecik333
02-08-2011, 10:10
dziekuje za odpowiedzi .
kupłem w koncu to cudo 50mm 1.4 AF-S - niestety czekam na słonce żeby wyjśc gdzieś w plener .
wiec prośba o jeszcze jedno wyjasnienie :
czytam o "plastyce i że ładnie rysuje " ?
czy to znaczy ze jak przymkne do przełsony 5.6 ta stałkę (50 mm ) to będzie rysować tak samo jak
mój kit na przesłonie 5.6 i ogniskowej 50mm (18-55mm 3.5-5.6) ?
czesto czytam szczególnie w testach i opisach :rysuje , plastyka , ale co to znaczy ??
czy to jakies fachowe parametry czy raczej "poetycki " opis własciwosci ?
niech ktoś oświeci prosze .

(zdjecia porównawcze robiłem w pokoju ale nie wiele mi one dały , na plener przyjdzie poczekac kilka dni jeszcze .
bede wdzięczny za odpowiedz )

wilk325
02-08-2011, 10:26
dziekuje za odpowiedzi .
kupłem w koncu to cudo 50mm 1.4 AF-S - niestety czekam na słonce żeby wyjśc gdzieś w plener .
wiec prośba o jeszcze jedno wyjasnienie :
czytam o "plastyce i że ładnie rysuje " ?
czy to znaczy ze jak przymkne do przełsony 5.6 ta stałkę (50 mm ) to będzie rysować tak samo jak
mój kit na przesłonie 5.6 i ogniskowej 50mm (18-55mm 3.5-5.6) ?
czesto czytam szczególnie w testach i opisach :rysuje , plastyka , ale co to znaczy ??
czy to jakies fachowe parametry czy raczej "poetycki " opis własciwosci ?
niech ktoś oświeci prosze .

(zdjecia porównawcze robiłem w pokoju ale nie wiele mi one dały , na plener przyjdzie poczekac kilka dni jeszcze .
bede wdzięczny za odpowiedz )

"czesto czytam szczególnie w testach i opisach :rysuje , plastyka , ale co to znaczy ??" - to są pojęcia nie do końca zdefiniowane naukowo i wyliczalne matematyczno-fizycznie. Dla każdego odbiorcy inne w zależności od oka i wrażliwości oraz podejścia do abstrakcyjnego myślenia;), wrażliwości artystycznej itp.

"czy to znaczy ze jak przymkne do przełsony 5.6 ta stałkę (50 mm ) to będzie rysować tak samo jak
mój kit na przesłonie 5.6 i ogniskowej 50mm (18-55mm 3.5-5.6) ?"
No i tu wszystko zależy od Ciebie i Twojego mózgu oraz organu pośredniego jakim jest oko; dla jednych ( tych mniej wrażliwych ) będzie to samo, ale nie powinno być bo jednak sama konstrukcja tych obiektywów jest inna, inne materiały użyte do wykonania soczewek i ( chyba tak jest, choć nie do końca musi ) trochę inny proces powstawania szkieł - a fizyki się nie da oszukać; tak więc obraz otrzymany z 50/1.4 na przesłonie 5.6 powinien być bardziej "plastyczny".