PDA

Zobacz pełną wersję : AF 50mm f/1,4D - problem z AF

gar_krk
20-07-2011, 08:59
Ostatnio zauważyłem niepokojące mnie zachowanie podczas używania mojej 50, mianowicie jeśli ustawiam ostrość trzymając aparat w pozycji pionowej skierowany w dół obiektyw pracuję głośniej niż w każdej inne pozycji, zaczyna rzęzić, lekko chrobotać, wolniej ustawia ostrość, ale trafia. Sytuacja ma miejsce przeważnie gdy celuje na obiekty znajdujące się w niewielkiej odległości ale to też nie zawsze.
W każdej innej pozycji trzymania aparatu jest ok, nawet jak aparat jest w pionie i jest skierowany do góry.
Próbowałem inne szkło, AF 85mm f/1.8D i tam jest ok, chociaż mam wrażenie (nie wiem na ile słuszne a na ile wmówione po problemach z 50) że ustawia ostrość trochę wolniej niż kiedyś, ale nic nie rzezi.
Przez jakieś 1,5 miesiąca sprzęt nie był używany, myślałem że coś się "zastało" i po chwili się rozrusza, ale narazie nie chce.

Aparat to 3 letnia d80 z przebiegiem około 35k, tryb AF - AF-S, przeważnie środkowe pole ustawiania ostrości
Obiektyw to AF 50mm f/1,4D, kupiona 3 miesiące temu jako nówka w sklepie, przez 3 miesiące sprawowała się idealnie.

Jak myślicie co może być przyczyną tego problemu? (Dodam, że obecnie znajduję się poza miejscowością zamieszkania, nie mam dostępu do żadnej innej puszki)

Robik
24-07-2011, 20:18
...a nie było tak od początku tylko teraz zauważyłeś ?
Ja mam tak z 35/2.0 ale już nie przejmuje się tym , bo nic złego nie dzieje się.
Fakt pod różnym kątem nachylenia czasem pojawia się chrobotanie ale celuje dobrze i nie zacina się ( nie ma przestojów ) . No i jeszcze jedno jest to zauważalne gdy AF musi pokonać cały zakres ostrzenia , a to rzadko odbywa się ( przynajmniej u mnie :-) )

Anion
26-07-2011, 10:43
skoro masz szkło tzrymiesięczne to myślę, że nie masz co kombinować tylko oddać do serwisu. Wiem, że jak wsiąknie na Podstępu to na długie tygodnie, ale po to są w końcu, żeby naprawiać. No chyba, że wyślesz do Anglii - wtedy będzie raczej szybciej.

gar_krk
26-07-2011, 13:17
Tak, chyba będę musiał zrobić i odeślę obiektyw do serwisu.

gar_krk
26-07-2011, 19:16
...a nie było tak od początku tylko teraz zauważyłeś ?

Na 100% nie.

Robik
26-07-2011, 20:37
...sorki nie zauważyłem że to nówka ze sklepu. W tej sytuacji nie ma na co czekać do serwisu i ma być wszystko OK !

gar_krk
27-07-2011, 08:28
...sorki nie zauważyłem że to nówka ze sklepu. W tej sytuacji nie ma na co czekać do serwisu i ma być wszystko OK !

Ma jakieś 3 miesiące, i wszystko do tej pory było super. Muszę sprawdzić z innym body bo mam wrażenie że to wina body.