Zobacz pełną wersję : Cartier-Bresson to cienias!
http://fotoblogia.pl/2011/07/15/przed-panem-duzo-pracy-panie-cartier-bresson
Długo czekałem na taki fajny skecz, a tu się okazuje, że już dawno ktoś to zrobił!
miron19j
19-07-2011, 23:28
Pewnie mnie ukamienujecie, ale co tam.
Czy zdjęcie musi być wyjątkowe tylko dlatego, że zrobił je Cartier-Bresson? Albo Newton, albo Cappa?
Czy oni nie mieli gorszych dni?
Zgadzam się z Cieniem, nie widzę w tym zdjęciu niczego rewelacyjnego. Tak jak nie podoba mi się stylistyka Newtona i Saudka. Chyba mam do tego prawo?
CrommCruaich
19-07-2011, 23:33
Mi akurat to zdjęcie bardzo się podoba. Ale jak się tak zastanowić, to w internetowych galeriach ciągle powtarza się jakieś 50 zdjęć Cartier-Bressona. Trochę mało jak na większość życia spędzoną z aparatem. Zastanawia mnie jaki miał stosunek ilości fajnych zdjęć do tych zupełnie nieudanych.
A pobaw się zdjeciem na zasadzie - co się stanie jakby tego elementu nie było...po kolei zobacz sobie kolejne elementy zdjecia.
I zobacz jak fajnie linie barierki układają się - prowadza do mocnego punktu w którym jest kolarz
Do góry masz dwa zamknięcia kadru - wpierw krawężnik potem mur domu
Teraz wróć do tego co napisałem na poczatku czyli zabawy w odejmowanie elementów - zobacz czy da się cos odjąć.
miron19j
19-07-2011, 23:45
Teraz wróć do tego co napisałem na poczatku czyli zabawy w odejmowanie elementów - zobacz czy da się cos odjąć.
nie neguję tego, że to kompozycyjny majstersztyk. Ale mimo zasłaniania i odsłaniania brakuje mu tego czegoś, co powoduje wstrzymanie oddechu. U mnie.
Fotografia jak i fotografowie nie sa prostytutkami i wszystkich nie zadowola, wazne jest aby sie sprzedalo, koles targnal 265 tysiakow za to foto czy wam sie podoba czy nie.. Sam chcialbym opchnac rownie nie-piekna fotke za podobna kasiure. Jak juz kolega pisal technicznie majstersztyk przynajmniej dla mnie...
fota bressona z kalużą w paryżu jest absolutną rewelką, ta jest nudnawa i malo fajna imo
lubię to zdjęcie, mistrzostwo kompozycji, ponadczasowa fotografia. :)
Już kiedyś była podobna akcja, gdzie ktoś wrzuciła na jakieś ogólne dostępne forum czy galerię zdjęcie Bressona i chyba jeszcze kilku znanych fotografów, po czym zostały one totalnie zjechane za zły kadr, złe naświetlania itp.
Tu widzę podobną sytuację.
Co do samego zdjęcia, to osobiście uważam je za dobre, ale nie najlepsze w wykonaniu "piewcy momentu".
za czasow bressona tego typu zdjecia to byla na prawde duza rewolucja. dlatego one sa tak dobre bo staly sie klasyką.
po bressonie przyszlo tysiace nasladowcow (po dzis dzien), ktorzy niejednokrotnie robili lepsze, ciekawsze zdjecia niz powyzsze, ale ich foty nie bedą juz nigdy okrzykniete taką rewelacja- bo wiadomo: pierwowzór jest jeden a poza tym dzis tego typu fotografia raczej niespecjalnie jest na swieczniku.
zdjecie- ładne :)
nie neguję tego, że to kompozycyjny majstersztyk. Ale mimo zasłaniania i odsłaniania brakuje mu tego czegoś, co powoduje wstrzymanie oddechu. U mnie.
U mnie wstrzymanie oddechu spowodowałaby goła baba na skraju przepaści, oczywiście w HDR.
za czasow bressona tego typu zdjecia to byla na prawde duza rewolucja. dlatego one sa tak dobre bo staly sie klasyką.
po bressonie przyszlo tysiace nasladowcow (po dzis dzien), ktorzy niejednokrotnie robili lepsze, ciekawsze zdjecia niz powyzsze, ale ich foty nie bedą juz nigdy okrzykniete taką rewelacja- bo wiadomo: pierwowzór jest jeden a poza tym dzis tego typu fotografia raczej niespecjalnie jest na swieczniku.
Dokładnie tak. Kiedyś aparat miał mało kto. Spośród posiadaczy aparatów wielu było tylko rzemieślnikami.
Teraz aparat ma prawie każdy a na każdym portalu można się doszukać przynajmniej kilku bressonów, capów czy innych adamsów. Ot i cała tajemnica. Kiedyś to było coś nowego, świeżego. Dziś to standard.
Ja już dawno odpuściłem sobie prezentacje własnych zdjęć na wszelakich portalach. Po pierwsze primo: nie czuje się na tyle pewny w tym co robię, choć przyznać muszę, że pokusa jest, bo poza takimi miejscami to nie mam możliwość prezentacji swoich prac, wysłuchania krytyki lub pochwał; po drugie primo: mam dziwną super-moc przyciągania do moich postów ze zdjęciami jakiś marnych po#@$%ebów, którzy zaraz zaczynają skakać mi do oczu. Kiedyś na digarcie jeden małolat groził mi pobiciem bo śmiałem skrytykować fotki listków, kwiatków i ślimaczków jego ukochanej. Poza tym ktoś kiedyś, kto się na robocie zna, powiedział mi żeby dać sobie spokój z prezentacją swoich fot w necie. Posłuchałem człowieka.
Dokładnie tak. Kiedyś aparat miał mało kto. Spośród posiadaczy aparatów wielu było tylko rzemieślnikami.
Teraz aparat ma prawie każdy a na każdym portalu można się doszukać przynajmniej kilku bressonów, capów czy innych adamsów. Ot i cała tajemnica. Kiedyś to było coś nowego, świeżego. Dziś to standard.
ale tez chce powiedziec- ze ja nie mialem tego na mysli, ze robienie takich zdjec jest łatwe i wystarczy chciec i juz.
jest trudne, wymaga oka i wielkiego nakladu pracy.
No łatwe nie jest. Ale przez dostępność sprzętu oraz łatwość weryfikacji wyników przy cyfrze sprawiają że naśladowców na bardzo dobrym poziomie jest naprawdę wielu. Co ma wpływa na odbiór takich fotografii.
Inna sprawa to same internetowe galerie. Komentarze jakie się tam pojawiają, a co za tym idzie wzór do jakiego należy dążyć jest bardzo prosty. Ma być prosto, bez prześwietleń, bez cięć kończyn, itp.
Floyd Rose
30-07-2011, 19:15
Zgadzam się z Cieniem, nie widzę w tym zdjęciu niczego rewelacyjnego.
Też się zgadzam że tamten Cień jest tylko Cieniem !
Pewnie mnie ukamienujecie, ale co tam.
Czy zdjęcie musi być wyjątkowe tylko dlatego, że zrobił je Cartier-Bresson? Albo Newton, albo Cappa?
Czy oni nie mieli gorszych dni?
Zgadzam się z Cieniem, nie widzę w tym zdjęciu niczego rewelacyjnego. Tak jak nie podoba mi się stylistyka Newtona i Saudka. Chyba mam do tego prawo?
500 lat temu były piękne kościoły i pałace, a teraz majstersztyki typu Burj-al-Arab.
A co w takim razie czym jest Kaplica Systyńska?
albo kolega doniesie na ciebie bo wystawiłeś na konkurs fotki i prezentowałeś część w internecie....